– Drømmen var å vise verden at det er mulig, selv på dette nivået

Pep Lijnders hyller utviklingen til Liverpools akademi i forkant av ligacupfinalen.

En skadekrise er sjelden en god ting for en fotballklubb, men det er alltid noe positivt å ta ut av en situasjon. I Liverpools tilfelle er det å vise frem flere lovende unggutter.

I 4-1-seieren mot Luton startet Jarell Quansah, Conor Bradley og Caoimhin Kelleher kampen. Bobby Clark, Jayden Danns og James McConnell fikk også muligheten som innbyttere, noe som viser at de rødes ungdomssatsing virkelig begynner å gi resultater.

Pepjin Lijnders har hatt en sentral rolle i oppbyggingen, og i forkant av ligacupfinalen mot Chelsea fikk nederlenderen skryte litt av hva de har fått til på Merseyside.

– Drømmen var å vise verden at det er mulig, selv på dette nivået. Ikke bare vise at du kan få unge spillere opp og frem, men at du kan vinne kamper og trofeer med dem. Det er hva Liverpool Football Club handler om.

Med elleve førstelagsspillere på skadelisten, er det slett ikke umulig at trenerteamet må sette sin lit til ungguttene foran 90 000 tilskuere på Wembley.

TRENTS BACKUP: Utviklingen av Conor Bradley kan ha spart Liverpool flere hundre millioner kroner.

TRENTS BACKUP: Utviklingen av Conor Bradley kan ha spart Liverpool flere hundre millioner kroner.

– Jeg er veldig stolt, for jeg har alltid hatt troen på det. Vi har klart å skape en slik kultur her, en kultur der hele klubben beveger seg i samme retning. Fra ung alder spiller alle på en bestemt måte, og når vi har møter med speidere, så vet vi hva vi har på andrelaget. Dersom vi må trenger en høyreback, så tørr vi å ta sjansen og heller velge akademispilleren, sier Lijnders.

Det er ingen tvil om at Liverpools assistent hinter til Conor Bradley, som virkelig har fått gjennombruddet sitt i 2024. Det kommer etter en sesong i League One-klubben Bolton, et utlån som endte med en rungende suksess.

– Vi har en som styrer utlånene, som kan kontrollere det som er mulig å kontrollere. Det er ikke lett, men vi har veldig fokus på det, for noen spillere trenger noen år ekstra eller andre erfaringer. Andre spillere går rett inn på laget.

Kultur, kultur, kultur

Det blir spennende å se om en ny trenerstab til sommeren kan fortsette det gode grunnlaget som er lagt av Jürgen Klopp, Pep Lijnders og resten av Liverpool-gjengen de siste årene. Da vil fremtidige overgangsvinduer bli langt enklere å håndtere.

– Alt handler om å skape kultur, stabilitet og en tro på spillestilen. Det skal Vitor Matos ha ros for, som har en rolle med å utvikle dem. Vi har Barry Lewtas som U21-sjef, og han kom fra U12-laget da jeg startet på akademiet. Alex Inglethorpe, som har vært her like lenge som Jürgen, hadde kanskje en visjon for det, en slik struktur Manchester United nå snakker om.

– Det tar tid å få en slik struktur på plass, og du må ha gode folk på laget. Når de viktige valgene kommer, så må de ta vanskelige avgjørelser.

Lijnders drar frem Trent Alexander-Arnold, Conor Bradley og Caoimhin Kelleher som gode eksempler på hva som gjøres riktig på Liverpools akademi.

– Slike spillere gir deg en frisk klubb, med unge lokale spillere som trener hver dag. Scousere som har vært der siden de var ti år gamle, og tar på seg drakten de har drømt om å bruke.

– Men alt handler selvfølgelig om manageren. Du kan ha det beste akademiet i verden, men til slutt må han stole på dem og skape rom i stallen. Når alt kommer til alt vi han vinne, så jeg synes det er veldig kult, avslutter nederlenderen.

Åtte akademispillere (ni om vi regner med Harvey Elliott) var med i kamptroppen mot Luton på onsdag. Det blir spennende å se hvor mange Klopp og Lijnders tar med seg til London i morgen.

Liverpool - Chelsea sparkes i gang 16.00 og sendes direkte på TV3+ og Viaplay.

Kampen som startet en Liverpool-revolusjon for Jürgen Klopp

Kampen som startet en Liverpool-revolusjon for Jürgen Klopp

Mauricio Pochettino har vunnet én kamp mot Jürgen Klopp. Den kampen ble viktig for tyskeren.

Innsikt 24.feb 12:02
Ønsker en mer rettferdig dommer enn i 1-4-tapet på Anfield

Ønsker en mer rettferdig dommer enn i 1-4-tapet på Anfield

Chelsea-treneren mener de blåkledde ble snytt for to straffespark sist gang lagene møttes.