Regelen blir ikke håndhevet. Snart kan den bli erstattet

Keeperne står nærmest fritt til å drøye når de holder på ballen, men det kan det bli en endring på.

Hørt om sekssekundersregelen? Den blir ofte nevnt når keepere holder ballen i hendene etter å ha plukket et skudd, et innlegg eller en upresis pasning fra motstanderen. Regelen sier at det skal dømmes indirekte frispark til motstsanderlaget dersom keeper holder ballen i mer enn seks sekunder, men det er en regel som mer eller mindre ikke praktiseres - trolig fordi et indirekte frispark innenfor sekstenmeteren regnes som en for streng straff for en relativt liten forseelse. 

I 2015/16-sesongen slapp Liverpool inn et mål da Simon Mignolet ble dømt til å holde ballen for lenge, og Bordeaux fikk indirekte frispark på Anfield. Siden den gang kan vi knapt huske å ha sett noe liknende bli dømt.

Det kan det imidlertid bli en endring på nå. IFAB, som bestemmer reglene i fotballen, har bestemt seg for å gjennomføre et prøveprosjekt der man går bort fra de seks sekundene, men heller forsøker å dømme med mer fornuft i slike situasjoner. De vil også gå bort fra indirekte frispark. 

Kan gi corner eller innkast

IFAB har sett tre situasjoner man ofte ser i dag når keeperen har ballen. Enten slipper de den før seks sekunder har gått for å sette i gang angrep raskt, eller så bruker de seks til åtte sekunder på å orientere seg før de gir ballen fra seg, eller så bruker de gjerne 20 sekunder eller mer for å drøye tid. 

Ønsket er ikke å straffe keepere som trenger noen ekstra sekunder på å finne et godt alternativ til hvor de skal spille ballen. Vi har blant annet sett spillere få gult kort for drøying på innkast denne sesongen når de egentlig bare forsøker å gjøre en god avlevering. 

Derfor vil prosedyren være som følger, ifølge ESPN. 

  1. Dommer vil begynne å telle til åtte sekunder så snart keeper har kontroll på ballen med hendene.
  2. Dommer vil løfte hånden for å vise at det telles ned fra fem til null sekunder.
  3. Går det for mye tid, vil et hjørnespark eller innkast bli tildelt på nærmeste punkt til der keeper stod da han eller hun ble avblåst.
  4. Keeper får en advarsel for første forseelse, og deretter gult kort ved eventuelt neste forseelse.

ESPN skriver at vi nå skal gjennom en prøveperiode der regelendringen testes ut på lavere nivå. På toppnivå kan det bli innført endringer fra 2026/27-sesongen dersom prøveperioden viser seg å være vellykket.

– Alle managere trenger tid,  spesielt etter en suksessfull periode

– Alle managere trenger tid, spesielt etter en suksessfull periode

Rafa Benitez er nok ikke på ønskelisten til Liverpool i 2024, men spanjolen vet hva han snakker om når det kommer spørsmål om manageryrke.

Nyheter 16.apr 23:10
Sjansene brennes over en lav sko - så hvem bør få sjansen når alt skal avgjøres?

Sjansene brennes over en lav sko - så hvem bør få sjansen når alt skal avgjøres?

Liverpool skapte 4,6 xG (forventede mål) uten å finne nettmaskene mot Atalanta og Crystal Palace.

Innsikt 16.apr 20:18