Hele troppen og mer til har fått prøve seg i en sesong hvor Liverpool har benyttet 45 spillere

2019/20 har blitt en sesong hvor Liverpool har hatt flere spillere på banen enn noen gang før.

20. mar 2020 kl 16.50 Torbjørn Flatin tflatin

Jürgen Klopp gir unggutter sjansen, hvis det passer seg slik. Det må være en konklusjon.

I de sesongene som tyskeren har vært manager hos Liverpool har antall spillere som har fått registrert offisielle kamper vært 39, 28, 29, 26 og 45.

Reiste til Dubai

Liverpool har med andre ord benyttet 45 spillere denne sesongen(!) Det som følge av ekstreme årsaker og som trolig aldri blir gjentatt.

Den første var mot Aston Villa i ligacupen, hvor de røde fra Anfield lenge hadde planlagt spill i VM for klubblag i Dubai og valgte å sende 20 spillere dit. Det inkluderte også Jürgen Klopp og hans nærmeste stab. Resten ble igjen for å spille en kvartfinale i det som nå kalles Carabao Cup under ledelse av U23-trener Neil Critchley.

Det andre tilfellet var i den nylig innførte vinterpausen, hvor Liverpool måtte legge inn en omkamp mot Shrewsbury i FA-Cupen.  Igjen var det ungdoms- og juniorspillere som fikk sjansen.

Har forlatt Liverpool

Det var noe av det samme i den første sesongen til Jürgen Klopp, i 2015/16 da han snart fokuserte på ligacup og Europa League. FA-Cup ble spilt med hva du kan kalle skyggelag, og knapt nok det.

Spillere som Cameron Brannagan, Joao Teixeira, Jordan Rossiter, Ryan Kent, Jerome Sinclair,  Sergi Canos, Joe Maguire, Connor Randall, Jon Flanagan, Brad Smith og Kevin Stewart er ikke lenger i klubben.

Ingen av dem greide å slå igjennom i Liverpool og slik sett kan en si at mislykkes, men alle har fortsatt på sin profesjonelle karriere og Michael Edwards har i flere tilfeller greide å selge til en for de røde hyggelig pris.

Pedro Chirivella og Sheyi Ojo var også på banen den sesongen. Chirivella har hatt gode kamper for det «reservelaget» som har spilt offisielle kamper og Ojo har vist brukbare takter for Steven Gerrard på utlån til Rangers. Begge finner seg nok derfor trolig bra klubber videre, men snart 23 år gamle vil en forvente at muligheten til å spille for et førstelag hos Liverpool er kjørt.

FA-Cupen nedprioritert

Klopp roses for villigheten til å bruke unge spillere, og det er ikke uten grunn. I de tre sesongene 2016/17, 2017/18 og 2018/19 var det imidlertid beskjeden bruk av akademispillere.

Det var tre sesonger hvor prioriteringene tilsa noe annet. I 16/17 var Liverpool ikke med i Europa og topp fire i Premier League og kvalifisering til Champions League hadde altoverskyggende prioritet. De røde kom også til semifinalen i ligacupen, da Klopp «oppdaget» at det var to kamper i semifinalen(!), men det er det kanskje ikke så mange som husker?

Det sørget uansett for at FA-Cupen ble den beste muligheten for de på utsiden av den vante førstelagstroppen til å få vist seg fram. Ovie Ejaria, Ben Woodburn, Harry Wilson og Sheyi Ojo var blant de som var på banen, mens Joe Gomez arbeidet seg tilbake fra sin første langtidsskade.

SCORET MOT LEEDS: BEN WOODBURN  BLE HISTORISK MED NETTKJENNING I FA-CUPEN.

SCORET MOT LEEDS: BEN WOODBURN BLE HISTORISK MED NETTKJENNING I FA-CUPEN.

Få sjanser

I 17/18 ble Liverpool slått ut av det første hinderet i ligacupen, da det ble tap borte mot Leicester, mens det også ble ganske tidlig exit i FA-Cupen. Riktignok scoret Virgil van Dijk seiersmålet i debuten på Anfield mot Everton, men i neste runde ble West Bromwich for sterke. Det til tross for at Liverpool stilte med et sterkt lag.

Ben Woodburn var innbytter i den nevnte kampen mot Leicester, og i sesongens siste ligakamp mot Brighton, men det var også det når det var snakk om lovende unggutter i offisielle kamper.

Curtis Jones og Rafael Camacho hadde riktignok fått sittet på benken, i tillegg til den irske midtstopperen Conor Masterson, og året etter fikk de to førstenevnte en mulighet mot Wolverhampton i FA-Cupen fra start. I tillegg kom nederlandske Ki-Jana Hoever inn for en skadet Dejan Lovren etter seks minutter.

Og det var i grunn det. 2-1 tap på Molineux ødela flere sjanser i den turneringen, mens et møte mot Chelsea i ligacupen ga grunn for et mer rutinert mannskap. Det greide likevel ikke å hindre at Eden Hazard satte inn et sent seiersmål på Anfield og nok et 2-1 nederlag.

Da ble det prioritering igjen, av Premier League, og også Champions League hvor finalen ble nådd for andre året på rad.

Unggutter som Klopp har satset på

Av Jones, Camacho og Hoever har scouseren Curtis Jones fulgt sterkt opp denne sesongen og blitt et fast inventar sammen med førstelagstroppen på Melwood. Rafael Camacho vendte tilbake til sin hjemklubb Sporting Lisboa, etter å ha greid å bruke Liverpool FC på samme måte som en rekke andre lovende spillere, nemlig å gjøre det til et skritt på veien mot en fin karriere selv om førstelagsplass hos de røde ble for langt å strekke seg etter. Ki-Jana Hoever har litt overraskende ikke helt greid å følge opp i en sesong hvor han ble Europamester for U17-landslag med Nederland, men har fått lite spilletid hos Liverpool.

Isteden har Jürgen Klopp satset på firkløveret Curtis Jones, Neco Williams, Harvey Elliott og Rhian Brewster. Det viser også litt om hvor fort det kan svinge for unge spillere og deres muligheter og utvikling.

Jones «overlevde» flyttingen opp til førstelagstroppen og den drivende offensive midtbanespilleren har ikke minst utviklet seg fysisk denne sesongen. Neco Williams hadde en fin utvikling på U18 og U23, fikk en litt uventet sjanse som følge av dårlig dekning på førstelaget og skader blant mulige vikarer, og waliseren har tatt meget godt vare på mulighetene og vist at han har nivået inne. Harvey Elliott er et stortalent innkjøpt fra Fulham som uten respekt har imponert fra første øyeblikk og i skrivende stund er han fortsatt bare 16 år gammel. Rhian Brewster fikk en lei skade etter først og ha blitt toppscorer i VM for U17-landslag, og har ikke helt greid å følge opp den tilliten som Jürgen Klopp har gitt ham og er nå utlånt til Swansea.

For øvrig er det mange av Liverpools unggutter som kan være stolte av det de har vist i ligacup og/eller FA-Cup denne sesongen. For alle er det likevel en lang vei fram. De vil håpe at Jürgen Klopp og hans stab vil ha lagt spesielt merke til dem. Hvor lenge det kan gå til de eventuelt får en ny sjanse eller to kan bli påvirket hvordan de neste sesongene utvikler seg for Liverpool, selv om de vil også få muligheter gjennom trening med førstelagstroppen og det snart på samme anlegg i Kirkby.

Benyttede spillere 2019/20

Roberto Firmino

Virgil van Dijk

Andy Robertson

Mohamed Salah

Trent Alexander-Arnold

Sadio Mané

Georginio Wijnaldum

Divock Origi

Jordan Henderson

Joe Gomez

Alex Oxlade-Chamberlain

James Milner

Fabinho

Alisson Becker

Adam Lallana

Adrián

Naby Keita

Dejan Lovren

Joël Matip

Xherdan Shaqiri

Curtis Jones

Harvey Elliott

Takumi Minamino

Pedro Chirivella

Neco Williams

Caoimhin Kelleher

Sepp van den Berg

Ki-Jana Hoever

Rhian Brewster

Leighton Clarkson

Morgan Boyes

Yasser Larouci

Herbie Kane

Thomas Hill

Jake Cain

Luis Longstaff

Isaac Christie-Davies

Tony Gallacher

Liam Millar

Nathaniel Phillips

Adam Lewis

James Norris

Jack Bearne

Elijah Dixon-Bonner

Joe Hardy

Har du innspill til journalisten?
[email protected]