Vi har sett på de mulige scenariene i topp fire-kampen

Her er alt om topp fire-dramaet som venter den neste uken.

De to Manchester-klubbene har allerede sikret seg topp fire og er klare for neste sesongs Champions League, men hvem som tar de resterende to plassene er fremdeles et åpent spørsmål. Etter Evertons tap mot Sheffield United søndag, er de nå fullstendig ute av dansen. Etter all sannsynlighet er det kun Liverpool som kan snyte Leicester eller Chelsea for en plass blant topp fire, men Tottenham og West Ham har også en teoretisk mulighet for å blande seg inn. 

Sannsynlig er det imidlertid ikke. De to siste topp fire-plassene står nå sannsynligvis kun mellom Leicester, Chelsea og Liverpool.

Slik ser tabellen ut for øyeblikket: 

Resterende kampprogram

De tre lagene har følgende kampprogram i Premier League. 

Liverpool

  • 19. mai: Burnley (B)
  • 23. mai: Crystal Palace (H)

Chelsea

  • 18. mai: Leicester (H)
  • 23. mai: Aston Villa (B)

Leicester

  • 18. mai: Chelsea (B)
  • 23. mai: Tottenham (H)

Nøkkelkampen på Stamford Bridge

Chelsea og Leicester møttes i FA-cupen lørdag kveld, men det er oppgjøret på Stamford Bridge på tirsdag som er klart mest interessant sett med Liverpool-øyne. 

Liverpool har etter den dramatiske seieren på The Hawthorns søndag knappet inn forspranget til Leicester og Chelsea.

Nå er det bare tre poeng opp til Leicester og ett poeng opp til Chelsea med to kamper igjen å spille. Her er scenariene som kan utspille seg den neste uken.

Scenario 1: Chelsea vinner

Hvis Chelsea vinner over Leicester på tirsdag vil de ha alt i egne hender før den siste serierunden. Chelsea går opp på 67 poeng, forbi Leicester. Vi satser på at Liverpool slår Burnley og klatrer opp på 66 poeng, det samme som Leicester, men da vil målforskjellen til de røde uansett være bedre enn Brendan Rodgers sitt mannskap. 

I siste serierunde er det ingen av lagene som møtes innbyrdes, så hvis vi antar at alle vinner sin siste kamp, får vi en slutt-tabell der målforskjellen vil avgjøre hvem av Leicester og Liverpool som går til Champions League. Leicester har i dag ett plussmål bedre målforskjell en Liverpool, men hvis de røde vinner sine to siste kamper samtidig som Leicester vinner en og taper en av sine to siste, er muligheten stor for at Liverpool havner foran. 

Målforskjellen er umulig å si hvordan blir, men for å gjøre det enkelt regner vi det her slik at alle kamper ender med ettmålsseiere.

Vi vil da få en tabell til slutt som ser slik ut.

KamperMålforskjellPoeng
3Chelsea38+24 70
4Liverpool38+2369
5Leicester38+2169

Scenario 2: Uavgjort

Skulle kampen på Stamford Bridge ende uavgjort, er det fordel Leicester og Liverpool inn mot siste serierunde. Da vil Liverpool med seier over Burnley være ett poeng foran Chelsea før den avgjørende runden. Leicester vil legge seg på 67 poeng før sin siste kamp mot Tottenham, Liverpool vil ha 66 poeng, mens Chelsea har 65 poeng.

En uavgjort på Stamford Bridge vil altså føre til en ekstremt spennende siste serierunde. Hvis vi legger til grunn at alle klarer å vinne sin siste kamp, får vi følgende tabell til slutt. Igjen regner vi bare med ettmålsseiere.

KamperMålforskjellPoeng
3Leicester38+22 70
4Liverpool38+2369
5Chelsea38+2368

Dersom Chelsea havner utenfor topp fire, vil de fremdeles ha muligheten til å kvalifisere seg for Champions League ved å vinne finalen mot Manchester City 29. mai. Dette vil ikke ha innvirkning på de fire som kvalifiserer seg gjennom ligaplasseringen.

Scenario 3: Leicester vinner

Skulle Leicester vinne på Stamford Bridge tirsdag, vil de være garantert en plass i Champions League neste sesong. Da har de fem poeng ned til Chelsea med en kamp igjen å spille. 

Legger vi til grunn at lagene vinner sine øvrige kamper, får vi en tabell som ser ganske lik ut den vi får hvis det blir uavgjort på Stamford Bridge. 

KamperMålforskjellPoeng
3Leicester38+2372
4Liverpool38+2369
5Chelsea38+2267

Må Liverpool vinne de to siste kampene?

Liverpool.no skrev nylig at Liverpool må overgå seg selv ut fra det de har prestert tidligere denne sesongen om det skal bli fjerdeplass. De har så langt ikke klart å vinne mer enn tre kamper på rad, mens nå kreves trolig fem strake seiere, inkludert de som kom mot Southampton, Manchester United og West Bromwich, om det skal bli topp fire. Burnley og Crystal Palace er motstanderne som venter.

Men det kan også bli topp fire uten full pott fra de to siste kampene, og det ville jo vært litt typisk 2020/21-sesongen om man skulle snuble seg til en plass blant de fire beste. 

Fire poeng

Med en seier og en uavgjort i de to siste kampene vil Liverpool komme opp i 67 poeng. Da er de avhengig av at enten Leicester eller Chelsea avslutter sesongen svakt. Dersom Leicester maks tar ett poeng fra de to siste kampene, kommer de også opp i 67, men vil da være bak Liverpool på målforskjell. 

Det gjelder også hvis Chelsea tar maks ett poeng fra de to siste kampene. Da havner de på 65 poeng. Hvis de tar tre poeng, og havner på 67 poeng, står det på målforskjellen om Liverpool tar fire poeng. 

Tre poeng

Hvis Liverpool vinner en kamp og taper den andre, kan de gå forbi Leicester på målforskjell om Brendan Rodgers' lag taper begge sine kamper. 

De kan også gå forbi Chelsea, men er avhengig av hjelp fra både Leicester og Aston Villa. 

To poeng

Med  to uavgjorte begynner det å se skummelt og komplisert ut. Da havner Liverpool på 65 poeng og kan uansett ikke ta seg forbi Leicester. 

Skal det bli fjerdeplass da, er Liverpool avhengig av at Chelsea maks tar ett poeng på sine to siste kamper. Målforskjellen vil i så fall gå i Liverpools favør. 

Men i dette scenariet finnes enda en trussel. West Ham og Tottenham kan fremdeles få 65 poeng, men det er kun Tottenham som kan være en trussel i dette scenariet på grunn av god målforskjell. 

Vi kan altså få hele fire lag som havner på 65 poeng. Meget usannsynlig, men alt kan skje. Det forutsetter blant annet at Tottenham slår Leicester på bortebane og at Chelsea og Leicester spiller uavgjort.

«To poeng»-scenariet kan gi en meget interessant slutt-tabell der målforskjellen blir svært avgjørende. Legger vi til grunn at seiere blir med ett mål, får vi følgende slutt-tabell. 

Kamper spiltMålforskjellPoeng
3Leicester38+2067
4Tottenham38+2365
5Liverpool38+2165
6Chelsea38+2165
7West Ham38+1265

Ett poeng

Liverpool skal ha mange marginer med seg om ett poeng skal holde til Champions League. Da er de avhengig av at Chelsea taper begge sine kamper, at målforskjellen blir hentet inn og at verken West Ham eller Tottenham skal ta 6 poeng på sine to siste kamper. 

Konklusjon

Hvis Liverpool vinner sine to siste kamper ser det meget lovende ut med tanke på en topp fire-plassering. Man kan fremdeles ryke på målforskjellen, men det er ikke sannsynlig. 

Konklusjonen er derfor at de helst bør vinne og sørge for å avslutte sesongen med fem strake seiere. Da bør det bli Champions League-fotball på Anfield også i 2021/22!

Hva skjer om to lag ender på samme poengsum og nøyaktig samme målforskjell?

Skulle Leicester og Liverpool havne på samme poeng og målforskjell - og det er ikke usannsynlig - så er det best av innbyrdes oppgjør som gjelder. Det er fordel Liverpool etter 3–0-seier hjemme mot Leicester, og 3–1-tap borte.

Dette kan skje for eksempel ved følgende resultater: Burnley - LFC 3-4, LFC - Palace 1-0, Chelsea - Leicester 1-0 og Leicester - Tottenham 3-0. Da får både Liverpool og Leicester 69 poeng og 68-45 i målforskjell.