Alt du trenger å vite før ligaåpningen mot Fulham

Premier League er tilbake, Fulham er tilbake i toppserien, og Liverpool starter jakten på den gjeve pokalen.

Endelig, etter en kort og intens preseason, er det duket for Liverpools første ligakamp for sesongen 2022/23.

Fredag kveld «tyvstartet» Crystal Palace og Arsenal sesongen, og med 2-0 er det «The Gunners» som i skrivende stund kan sitte på tabelltoppen.

Jürgen Klopps menn har tidlig avspark, 13:30, og de andre topplagene spiller ikke før senere. London-klubbene Tottenham og Chelsea starter henholdsvis 16:00 og 18:30 lørdag, før de to fra Manchester spiller søndag. United 15:00 og de lyseblå 17:30.

Her er et gjensyn med toppscorer Salahs tre beste scoringer fra forrige sesong.

For Fábio Carvalho blir det et raskt gjensyn med sin gamle hjemmebane. 19-åringen spilte 36 Championship-kamper i 2021/22, scoret 10 og hadde 8 målgivende, før han ble Liverpool-spiller i sommer.

Flere rekorder både kan og vil settes på Craven Cottage, som for øvrig har fått seg en ansiktsløftning siden sist gang Fulham var i Premier League. For første gang vil en klubb, i dette tilfellet Liverpool, serieåpne mot nyopprykket motstand for fjerde året på rad. Det har pleid å gå godt for Klopp & Co.

I fjor vant de røde 3-0 over Norwich. Året før det ble Leeds slått 4-3. Og i 2019 var det også Norwich og da 4-1.

Felles for alle disse serieåpningene er tre poeng og mål av Mohamed Salah. Skulle egypteren fortsette denne trenden vil han bli ligaens mestscorende på åpningsdagen. Et mål vil ta han likt med Alan Shearer, Frank Lampard og Wayne Rooney på åtte fulltreffere.

Salah har for øvrig scoret i de fem siste ligapremierene.

Motstanderen Fulham

Londons eldste proffklubb har fått et jojo-stempel i senere sesonger. I år returnerer de til det gjeve selskap for trede gang på fem sesonger. Derfor er det ingen overraskelse at Fulham er blant favorittene til å rykke ned igjen.

Men i Championship var det ingen som kunne matche dem. Opprykket var aldri i fare og de vant ligaen med 90 poeng, etter 27-9-10. De slapp inn 43 mål. Kun de to andre Premier League-nykommerne, Bournemouth og Nottingham Forest, var bedre bakover. 17 ganger holdt de buret rent, og de hadde lavest antall forventede baklengs (xGC) fra åpent spill.

Offensivt var de i helt egen klasse. De scoret 106(!) ganger og nærmest var Bournemouth med 74. Sentralt i det hele sto kraftige Aleksandar Mitrović. Serberen nettet 43(!) mål på 44 kamper, et hav foran tidligere Liverpool-spiss Dominic Solankes 29. I tillegg la Mitrović til 7 målgivende.

Ikke overraskende ble det satt ny Championship-rekord.

Ellers var den tidligere Liverpool-spilleren Harry Wilson viktig i Marco Silvas 4-2-3-1. Waliseren scoret 10 mål, i tillegg til at han leverte 19 målgivende. Sistnevnte var klart best i ligaen.

Mest benyttede spiller var veteranen Tim Ream. 34-åringen spilte samtlige ligakamper fra sin stopperplass.

RANT INN MED MÅL: Harry Wilson og Aleksandar Mitrović bidro med majoriteten av Fulhams offensiv i Championship.

RANT INN MED MÅL: Harry Wilson og Aleksandar Mitrović bidro med majoriteten av Fulhams offensiv i Championship.

I løpet av juli spilte laget fire treningskamper. To ble vunnet, en uavgjort også røyk de 1-5 mot Benfica i Portugal. Mitrović nettet i tre av fire kamper.

Tilreisende og TV-seerne kan og merke seg at Fulham har gjort som Liverpool og renovert stadion i sommer. Arbeidet startet i 2019 og vil være helt ferdig i 2023. Riverside Stand blir gjenåpnet i sommer.

Dette sier de to managerne

Klopp har selvsagt fått med seg hvor overlegne Fulham var på nivået under.

– Fulham gjorde det ekstremt bra i fjor.

– Jeg møtte Marco på managermøtet i London. Det å rykke når du spiller god fotball er noe av det vanskeligste du kan gjøre i Championship.

På pressekonferansen, som du kan se hele oppsummeringen fra her, var tyskeren også innom Carvalho og Wilson. To spillere som nylig gikk mellom lagene, hver sin vei.

– Alle spiller fotball, men å dominere med ballen og spille slik. De har all min respekt, og er åpenbart et veldig bra lag. Fábio var en viktig brikke i det laget, Harry er en viktig brikke i det laget, og jeg tror han er skadet. Sånt er vanskelig.

– I uken før vi møter et lag leser jeg en del om dem, og ser kamper. De har fortsatt noen ting de må løse på overgangsmarkedet, men slik er det.

Fulhams Marco Silva, som mange husker fra tida i Hull, Watford og Everton, er glad for at laget kan starte med hjemmebanefordel. 

– Jeg mener det er den beste måten å starte på. Det viktigste for oss er at vi spiller på hjemmebane, og er tilbake i Premier League med våre fans sammen med oss.

– Den neste kampen er den viktigste, så det er mot Liverpool. Det er den første. Slik tenker vi, og det var den måten vi jobbet på forrige sesong.

Mest fornøyd er 45-åringen over å ha fått inn en ny mann på midtstopperplass. Veteranen Shane Duffys lån ble klart fredag.

– Han har Premier League-erfaring. Han vil gi oss noe annet enn det vi har med Tosin og Tim. De var utrolige forrige sesong, og nøkkelen til hvordan vi spilte. Shane vil gi oss andre ferdigheter, og det var det jeg ønsket.

Tidligere møter

De fem siste gangene Fulham har returnert til toppserien, har det endt med tap i åpningen. I 2020 ble det 0-3 hjemme for Arsenal.

Naturlig nok er det de røde som dominerer innbyrdes. 41 ganger har Liverpool slått Fulham, 17 av oppgjørene har endt likt og 13 ganger har de hvite gått seirende ut. Dette inkluderer også cup-møter.

Dog skal det sies at sist gang Fulham var oppe, i 2020/21, var det London-laget som kom best ut av det. 13. desember måtte et sent straffespark fra Mohamed Salah til for å utligne Bobby Decordova-Reids ledermål. Kampen endte 1-1. På Anfield 7. mars vant gjestene 1-0 med Mario Lemina som matchvinner. Her bør det legges til at i hjemmekampen stilte Liverpool med Neco Williams, Rhys Willams og Nathaniel Phillips i bakre rekker.

Før det kunne Liverpool se tilbake på seks strake over «The Cottagers», og det var sjelden at det ble målfattig.

Merk at i seks av de syv siste ligamøtene på Craven Cottage, har begge lag scoret.

Lagenes skadesituasjon

Mye har handlet om førstemålvakt Alisson Becker, spesielt siden Caoimhín Kelleher også er ute. Nå er Alisson meldt klar, Kelleher er ute noen uker til og Adrián sitter trolig på benken.

Derimot kommer kampen for tidlig for Diogo Jota, Alex Oxlade-Chamberlain, Curtis Jones og Ibrahima Konaté som fortsatt er et stykke unna.

Kostas Tsimikas vil være tilbake i full trening neste uke, og er sånn sett uaktuell, mens Naby Keïta har vært ute med sykdom i nesten ei uke. Siden han ikke har kunnet trene ordentlig før nå spørs det om ikke Keïta også står over denne.

Du kan lese mer utfyllende om hva Liverpools skader kan ha å si for Nathaniel Phillips, som har vært ryktet vekk, i saken her.

Marco Silva har hatt en noe tynn tropp å hanskes med, og han har etterlyst forsterkninger.

LÅNT INN FOR Å STYRKE OPP DEFENSIVEN: 193 høye Shane Duffy er godt kjent fra Brighton, og ankommer nå Fulham på utlån.

LÅNT INN FOR Å STYRKE OPP DEFENSIVEN: 193 høye Shane Duffy er godt kjent fra Brighton, og ankommer nå Fulham på utlån.

Noe napp har han fått med spennende João Palhinha, Andreas Pereira som aldri helt fikk sjansen i Manchester United, Kevin Mbabu, burvokter Bernd Leno og leiesoldatene Manor Solomon og Shane Duffy.

På midtbanen svekkes de av at den tidligere Chelsea-spilleren Nathaniel Chalobah og velkjente Harry Wilson er ute. En kneskade forhindrer et gjensyn med den tidligere Liverpool-spilleren.

Andre forhåndssaker

Liverpool.no-redaksjonen er optimistiske før årets sesong, les gulltipset her.

Slik har det sett ut på Liverpool-trening denne uka.

Nytt av året er også hvem som sender Premier League i Norge. Strim er et godt valg, og det kan du sjekke ut mer om her. Slik ser du ligaen med Viaplay.

Det er ikke bare det som er nytt. Her kan du se 11 ting du kan merke deg.

Både hos Liverpool og Fulham har det vært utskiftninger i sommer. En komplett oversikt finner du her. Full oversikt over lagenes treningskamper finnes her.

Her kan du lese litt mer om hva som venter Liverpool på Craven Cottage.

Oppfatningen kan være at lagene scorer mer tidlig i sesongen, men vi har sett nærmere på de defensive tallene for de siste sesongene.

Fristen er fortsatt der for å melde deg på Fantasy Premier League og supporterklubbens liga (med fine premier).

Og har du ikke skaffet deg sesongboka for 2022/23? Da har du fortsatt en siste mulighet.

Hvem skal starte?

Hvem Klopp velger fra første spark kommer en time før avspark, 12:30. Dette blir selvsagt fulgt og kunngjort her på Liverpool.no.

En av plassene det er knyttet mest spenning til er om tyskeren slipper til nykommeren Darwin Núñez fra start av. I Community Shield forrige helg, var det Roberto Firmino som startet, før Núñez entret matta etter 59 minutter.

Det laget var hvertfall en god antydning om hva Jürgen Klopp ser på som sitt tryggeste lag.

SÅNN SÅ DET UT I 2020: Georginio Wijnaldum har akkurat tatt frispark på Craven Cottage, foran et begrenset antall tilskuere under korona.

SÅNN SÅ DET UT I 2020: Georginio Wijnaldum har akkurat tatt frispark på Craven Cottage, foran et begrenset antall tilskuere under korona.

Leserne har i kjent stil fått anledningen til å komme med sine ønsker. Hvem supporterne har stemt frem kan du se i «fasiten». Den finner du her.

Slik kan du følge kampen

Fulham - Liverpool har avspark 13:30, og vises på Viaplay og V sport Premier League her i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivning sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).

Podcast

Seriestarten er naturligvis også tema i vår podcast. Overgangsvinduet, Darwin Núñez, Community Shield, reglene for innbytte, hvem som skal ta Liverpools straffer i år, tittelsjansene og mer diskuteres i siste episode. Søk etter «Pausepraten» i din podcast-app, eller hør den direkte i nettleseren under.

(Tidspunkt kan avvike noe på grunn av reklame)

00:00: En av de beste Community Shield-kampene som noen gang er spilt og stemningen foran en ny ligasesong.

03:31: Darwin Nunez er den fjerde spilleren som scorer i debuten under Jürgen Klopp i Liverpool. De andre er Sadio Mané, Mohamed Salah og Virgil van Dijk. – Dette kan være starten på en ny spisslegende.

10:36: Den store debatten om Community Shield. Kan det regnes som Nunez sin debut og hans debut-mål?

16:34: Hvem var friskest ellers på King Power Stadium?

26:14: Hvem blir makker til van Dijk denne sesongen, og hvilke andre valg er det å ta i troppen?

30:42: – Keita har et mentalt problem.

33:40: Litt mer om van Dijk, Ibrahima Konaté og Joe Gomez.

35:00: Hvilke 11 vi tror Liverpool skal starte med i seriepremieren.

36:47: Strafferekkefølgen er endret.

37:36: Overgangsvinduet i Premier League. Veldig store spørsmålstegn ved Chelsea og Man Utd, men hvem er vinnerne?

50:28: Fem bytter også i Premier League. Har Liverpool like bra, bedre eller dårligere tropp enn sist sesong?

54:01: Hva taler for og imot at Liverpool blir Premier League-mestere denne sesongen?