VAR-skandale i Merseyside-derbyet

Årets sesong har vært uten de store skandalene med tanke på VAR og dømming i Liverpools kamper - men det var før Merseyside-derbyet.

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Dessverre alt spart opp til i derbyet. Her ble det etter min mening gjort grove feilvurderinger, før, under og etter kampen. Jeg mener det ble utpekt en altfor lite rutinert VAR-dommer til et Merseysidederby mellom to lag som kjemper i toppen. David Coote er en fersk Premier League-dommer, og har i tillegg tidligere gjort grove feil som VAR-dommer. Han var oppsatt som VAR-dommer i den 27. runden mellom Tottenham og Chelsea. Her skulle Lo Celso vært utvist for en voldsom takling, men Coote grep ikke inn. Dette medførte at Coote fikk karantene i Premier League. Forøvrig var det Oliver som dømte den kampen også.

Grusom takling

I det 5. minutt blir Virgil van Dijk taklet på grusomt vis av keeper Pickford, som kommer inn med stor fart og kraft, med knotter først og stempler VVD i knehøyde. Han utsetter utvilsomt Van Dijk for stor fare, og Pickford skulle vært utvist for alvorlig brudd på spillereglene. I utgangspunktet er det selvfølgelig også et klart straffespark, men assistentdommeren kommer raskt opp med flagget for offside i forkant. VAR sjekker for offside, og kommer fram til at det er korrekt avvinket for offside. VAR skulle selvsagt i tillegg sett nærmere på taklingen fra Pickford, og bedt dommeren gå ut for å se situasjonen selv på skjermen (OFR). Med Van Dijk sine skade så tok det lang tid før spillet ble igangsatt, og VAR-dommer Coote hadde god tid til å se situasjonen i reprise flere ganger. Det at det var offside i forkant har ingenting å si for vurderingen av taklingen. Det er kun ved situasjoner som åpenbare scoringsmuligheter, hands osv at kort vil bli annullert som følge av offside eller frispark i forkant.

BLE IKKE UTVIST: Jordan Pickford fikk bli værende på banen, trass i grisetaklingen på Virgil van Dijk.

BLE IKKE UTVIST: Jordan Pickford fikk bli værende på banen, trass i grisetaklingen på Virgil van Dijk.

Annulleringen på overtid

For de fleste handler fotball om glede, følelser og spontanitet. I dag ødela VAR dette for mange. VAR er ved riktig bruk et godt verktøy for å få rettferdige avgjørelser. Men i dag klarte ikke VAR å tilby verken rettferdige eller korrekte avgjørelser. Mange vil hevde at dagens bruk av VAR ødelegger fotballen, og i dag er det lett å forstå deres syn. Skal VAR finkjemme bilder etter marginale offsider med millimeterpresisjon, eller lete etter hands som ingen har sett? Eller kan man la scoringen, som mange har ellevilt jublet for, få stå hvis bildene ikke umiddelbart gir en klar fasit om offside. I dag har vi til gode å se bilder som viser at Mane beviselig var i offside, og man kan spørre seg om fotballen er tjent med dette? 

Beskytte spillerne og spillet

Et viktig mål i dommersammenheng er at man skal beskytte spillerne og spillet. "Protect the players and the image of the game", som FIFA/UEFA beskriver det. I denne kampen, med alle tilgjengelige ressurser og hjelpemidler, mener jeg at man dessverre ikke var i nærheten av å nå dette målet.

Vi krysser fingrene for at skadene ikke er alvorlige og at Liverpool kjører på videre! YNWA