Oppsummering av sesongen, dommere og VAR

Blogg-forfatteren ser nærmere på flere av de kontroVARsielle avgjørelsene som har preget årets sesong.

5. aug 2020 kl 20.08Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Liverpool vant endelig ligaen, og det på en suveren måte som hverken dommere eller VAR kunne hindre. Likevel har det vært en rekke diskutable avgjørelser i år til tross for hjelpemidler som VAR og mållinjeteknologi.

I fjor fikk Liverpool hele 18 matchavgjørende feilaktige avgjørelser mot seg, derav to avgjørelser som medførte poengtap. I motsatt retning var det ni feilaktige avgjørelser til fordel for Liverpool, hvor av en medførte vunnet poeng.

I årets sesong har Liverpool fått ni feilaktige avgjørelser mot seg, og kun en har gått feilaktig i Liverpools favør. To feilaktige avgjørelser som har gått imot Liverpool har medført poengtap, mens ingen har medført at Liverpool har tjent poeng.

Det er ganske oppsiktsvekkende at dommeravgjørelsene år etter år går imot Liverpool, og at forholdstallet er så høyt. Desto mer oppsiktsvekkende er det kanskje at feilaktige avgjørelser i år ligger så høyt til tross for at VAR er innført.

Disse tallene gjelder altså kun Liverpools kamper. Se full oversikt under:

STOR DEBATT: Kanskje mållinjeteknologiens verste øyeblikk denne sesongen og ikke minst avgjørende for Aston Villa som berget plassen med kun ett poeng.

STOR DEBATT: Kanskje mållinjeteknologiens verste øyeblikk denne sesongen og ikke minst avgjørende for Aston Villa som berget plassen med kun ett poeng.

Premier League:

Avgjørende feil som har ført til poengtap eller vunnet poeng: 

Manchester United - Liverpool 1-1. Liverpool fratatt to poeng. United sitt mål skulle vært annullert for en takling på Origi i forkant. 

Liverpool-Burnley 1-1. Liverpool snytt for et soleklart straffespark da Robertson blir klippet ned innenfor for straffesparkfeltet. Liverpool fratatt to poeng. 

0-2 i avgjørende feil i disfavfør Liverpool. 

Store feil: 

Chelsea-Liverpool: Matip skulle hatt straffe for holding. 

Sheffield United-Liverpool: Mane snytt for straffe. 

Burnley-Liverpool: Ox skulle hatt straffe for hands etter 75 min. 

Liverpool-Manchester City: Sterling skulle fått rødt kort for en stygg stempling på VVD i det 90 min. 

Liverpool-Everton: Everton skulle hatt straffe etter en takling av VVD i første omgang. 

Liverpool-Bournemouth: Gomez ble klart dyttet i ryggen av Wilson før bortelagets scoring 

Liverpool-Crystal Palace: Liverpool snytt for to (!) straffespark. VVD ble holdt under en corner og Cahill handset innenfor straffesparkfeltet. 

7-1 i disfavør Liverpool. 

Diskutable avgjørelser: 

Mane fikk en billig straffe mot Leicester på overtid, og som gjorde at Liverpool vant 2-1. Imidlertid er ikke dette etter min mening en åpenbar feil som VAR skal overprøve, men mange mente at dommer ikke burde dømt straffespark i utgangspunktet. 

Aston Villa-Liverpool: Firmino sitt mål mot Aston Villa ble muligens feilaktig annullert for offside. 

Champions League:

Avgjørende feil: 

VVD skulle hatt et klart frispark i forkant av Napoli sin scoring. Fratatt 2 poeng. 

FA cup:

Avgjørende feil: 

Shrewsbury-Liverpool
Liverpool skulle hatt straffe for hands etter 28 min
Hjemmelaget sin straffe skulle vært omgjort til frispark og rødt kort Liverpool.
Liverpool ble fratatt seieren 

VM for klubbklag

Liverpool-Flamingo 

På overtid kom Mané kom alene mot keeper og ble hindret i skuddøyeblikket. Dommeren dømte straffespark, og gult kort til Flamingos spiller nr 13, Rafinha. Etter å ha sett på skjermen omgjorde dommeren det hele til dropp. Korrekt avgjørelse ville vært frispark og rødt til til Rafinha.

IKKE LETT Å FORSTÅ ALLTID: VAR har ikke ført til mindre fokus på dommer-avgjørelser, flere vil hevde at resultatet har blitt det motsatte.

IKKE LETT Å FORSTÅ ALLTID: VAR har ikke ført til mindre fokus på dommer-avgjørelser, flere vil hevde at resultatet har blitt det motsatte.

Kåringer

Heldigvis hadde ikke feilaktige dommeravgjørelser noen innvirkning på gullet i år, slik som i fjor da Liverpool ville vunnet med korrekte avgjørelser. I år medførte de feilaktige avgjørelsene «kun» en tapt mulighet til poengrekord. Her de mest «minneverdige» fra i år: 

1. Liverpool-Flamingo (VM finalen). 
På overtid oppstod situasjonen alle snakket om etter kampen. Mané kom alene mot keeper og ble hindret i skuddøyeblikket. Dommeren dømte straffespark, og gult kort til Flamingos spiller nr 13, Rafinha. Etter å ha sett på skjermen omgjorde dommeren det hele til dropp, en mildt sagt uforståelig avgjørelse. Korrekt avgjørelse ville vært frispark og rødt til til Rafinha. 

2. Liverpool-Burnley.
Roberston ble klippet ned av Johann Gudmundsson og skulle hatt et klokkeklart straffespark. At VAR ikke vurderte denne situasjonen, og ikke engang ba dommeren se på skjermen er vanskelig å forstå. 

3. Brighton-Liverpool.
Atkinsons frispark håndtering. En rekke avgjørelser fra Atkinson har gått imot Liverpool i år, men den mest spesielle må være der han tillater Brighton å ta et raskt frispark før noen er klare, inkludert han selv. Muren til Brighton sto i tillegg for nærme. 

Topp 3 andre lag: 

1. Sheffield United-Aston Villa.
Hawkeye skandale. Som kjent fungerte ikke mållinjeteknologien når Sheffield United egentlig scoret 1-0. Ballen var 20 cm inne. Minst like ille, om ikke verre, var det at VAR ikke grep inn her. 

2. Everton-Tottenham.
Utvisningen av Son. Son felte Gomes som gikk i bakken og på en uheldig måte kolliderte med Aurier, og man kunne både høre og se foten knekke. Dommer Atkinson ga først et korrekt gult kort, men omgjorde deretter avgjørelsen til rødt kort når han så omfanget av skaden. VAR grep ikke inn. 

3. Sterlings skrekktakling og Maguires stempling i skrittet deler tredjeplassen.
I kampen Tottenham-Manchester City satte Sterling etter 13 minutter inn en meget stygg takling høyt oppe på leggen til Alli. Han burde definitivt vært utvist. Minst like stygt var det når Manchester Uniteds Maguire midtveis i kampen mot Chelsea bevisst stempler Batshuayi i skrittet når han ligger nede.

Årets minst rettferdige avgjørelse.

Sheffield United-Tottenham.
Kane og Tottenham blir nektet utligning på grunn av hands i forkant av scoringen. Moura, som hadde den målgivende pasningen, blir først blir dyttet over ende, før en forsvarer sparker ballen i hånda hans, og Kane deretter scorer.

KING KOMMER UNNA: Harry Kane og Tottenham burde nok kanskje hatt et straffespark her i Bournemouth-boksen.

KING KOMMER UNNA: Harry Kane og Tottenham burde nok kanskje hatt et straffespark her i Bournemouth-boksen.

Forbedringspunkter neste år 

Det er vel trygt å si at mye kan forbedres angående VAR og bedømming. Det er likevel noen punkter som skiller seg ut:

1. VAR i forbindelse med den "nye" handsregelen.

Som i eksempelet over ser vi at det har vært en rekke kontroversielle avgjørelser rundt handsregelen som tilsier at all hands i forbindelse med scoring skal straffes. Dette er trolig første gang man har laget en regel som kun favoriserer det forsvarende lag. Tilhengere vil si at dette gjør handsregelen enkel å praktisere, men dette er heller ikke tilfelle da man ofte bruker lang tid på å avgjøre om det har vært kontakt, var det armhulen?, osv. 

Avskaff regelen eller la dommeren ta hands avgjørelser, og der VAR kun griper inn ved en hands som i utgangspunktet var straffbar og klar.

2. Offside

Det har tatt for lang tid å vurdere en rekke offside avgjørelser. Større streker er et forslag, men dette forflytter egentlig bare problemet. Likevel er det ikke mange andre gode alternativer og forhåpentligvis kan større streker gjøre det noe lettere å vurdere, samt at angriperne i større grad oppnår en fordel ved tvil.  

3. Straffe, rødt kort og andre matchavgjørende situasjoner

Her har det vært mye rart fra VAR i år. Det er et faktum dommersjefen ikke kan diskutere imot. Kanskje kan løsningen være at dommerne oftere ser på skjermen?  

Lykke til med ny sesong 

Har du innspill til journalisten?