Det grunnleggende problemet

Etter en overbevisende prestasjon og et typisk vinnermål på overtid mot Tottenham med påfølgende kallasseier mot Crystal Palace i London, ventet et på papiret svært hyggelig jule -og nyttårsprogram. Nest sist plasserte WBA på Anfield, coronaplagede Newcastle og til slutt et skadeskutt Southamton borte sto på menyen, hvor man i tillegg etter forholdene fikk optimalt med hvile mellom kampene.

5. jan 2021 kl 16.46Joar Hansen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

To poeng og én scoring ble fasit for Klopps mesterlag. De to siste kampene til alt overmål uten scoringer med den berømte fronttrioen intakt! Dette så jeg ikke komme. Fulham borte var riktignok et skremmeskudd, etter en oppsiktsvekkende svak førsteomgang, men hvor en Salah-straffe i 2.omgang sikret et heldig poeng mot nedrykkskandidaten, men så fulgte man altså opp med overbevisende seire mot Tottenham og Crystal Palace. Da trodde mange, meg inkludert, at Liverpool-toget virkelig skulle begynne å rulle, tatt det fordelaktige jule-og nyttårsprogrammet i betraktning. 

Nå er det lett å bli historieløse. Liverpool er fortsatt med i gullkampen, men de har gitt bort en gylden mulighet til å få en luke på toppen av tabellen. Dette er forhåpentligvis mest uttrykk for en formsvikt som alle lag vil oppleve. Likevel er det bemerkelsesverdig og bekymringsfullt at man presterer så svakt mot denne type motstand, som altså i likhet med Liverpool har hatt store skade- og sykdomsproblemer.

Virker hjelpeløse foran mål

Klopps gutter virker for tiden hjelpeløse foran mål. Mané, Salah og Firmino er helt ute av det. I det siste har de for det meste spilt med ryggen mot mål, slått støttepasninger, og den fryktede fronttrioen ser i det hele tatt harmløs ut. Men det er ikke bare fronttrioen som er ute av form. Trent Alexander-Arnold har for eksempel sluttet å slå presise pasninger og innlegg, mens han fortsetter å virke sløv og ukonsentrert i det defensive arbeidet.

Så har man kanskje det mest grunnleggende problemet ved å måtte bruke midtbanespillere i det indre forsvaret. Dette fører til en midtbane som ikke fungerer som den skal, noe som i sin tur gjør at det berømte gegenpresset mister mye av sin brodd, som igjen gjør at fronttrioen ikke får like gode arbeidsbetingelser som før. Med andre ord, det at man mangler de tre beste midtstopperne gjør at hele fundamentet for Klopps og Liverpools suksess de to-tre siste sesongene, rokkes ved. Man framprovoserer ikke lenger like mange brudd i gunstige områder på banen og dermed skapes færre store målsjanser. Laget skriker etter en type som Diogo Jota akkurat nå, og man skriker også etter en topp midtstopper, slik at Henderson og Fabinho kan spille der de er best, henholdsvis høyre indreløper og anker på midtbanen.

Må foreta seg noe i januarvinduet

Skal Liverpool henge med i gullkampen, må Klopp finne en vei ut av uføret ganske umiddelbart og United slås i nytt toppoppgjør på Anfield. Uansett er jeg redd Liverpool ikke greier å forsvare ligagullet uten å foreta seg noe i januarvinduet. Vi har nok på et vis blitt holdt kunstig i live av at Diego Jota kom inn som en virvelvind og bøtta inn mål, og selvsagt at Salah har vært i meget godt slag fra sesongstart fram til han også fikk en formsvikt etter 90 minutter uten kapteinsbindet mot Midtjylland.

Nå er jeg redd vi ser konsekvensen av at selve bærebjelken i Klopps mesterlag, nemlig et midtforsvar og midtbane i verdensklasse som fundament for Klopps ustoppelige gjenvinningspress, mangler. Liverpool er fremdeles et meget godt lag, men uten en vellykket manøver fra Edwards og co i januarvinduet, tror jeg det mest realistiske vil være å fokusere på å komme blant topp fire denne sesongen.