Spilleroverganger«The Liverpool Way» viktigere enn noen gang

Det har vært et spesielt overgangsvindu denne gangen.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Kommentaren «Den gode, den vinglete og den grusomt dype lommeboka» er innom forholdene. Det er en del nyanser som bør nevnes.

Financial Fair Play og kontraktslengder

For det første så kjører Chelsea FC en ny vri på dette med kontraktslengder. I stedet for en normal kontraktslengde på Caicedo på fem år, så er lengden åtte år. I fotballen bruker man avskrivningsmetoder (amortization) på spillere som man vanligvis bruker på hus og andre investeringer. Det vil si at transferbeløpet for Caicedo blir 14 millioner pund (115:8) og ikke 25 millioner pund (115:5) per år fremover i regnskapet, ifølge The Guardian.

Dette er smart, men også risikofylt. Og den driver opp overgangsbeløpene. Chelsea eier Todd Boehly har så mye penger at han anser risikoen er til å leve med. Klubben kan jo bli bundet til en spiller som ikke leverer på banen i de åtte årene. Problemet blir da at klubben må betale lønn til to spillere dersom spilleren på lang kontrakt ikke leverer på banen. Og spilleren kan bli bundet til en avtale han, eller hun, ønsker ut av. Mindre spiletid kan for eksempel bety mindre muligheter på et landslag. Åtte år i idrett er et helt liv.

Siden Chelsea ikke er med i Europa og UEFA-turneringer så kan de inngå slike kontrakter, ifølge BBC. I Premier League kan man fremdeles inngå slike lange kontrakter.

Chelsea solgte Jason Mount til Manchester United for opp mot 60 millioner pund. Denne inntekten kan regnskapsføres i sin helhet i 2023. Slik at Chelsea i Caicedo/Mount tilfellet går 46 millioner pund i pluss i pluss! (60 - 14). Nå er det selvfølgelig andre variabler som lønn etc som ikke er tatt med i dette prinsipielle regnestykket. Chelsea har hatt og har mange hjemmeavlede spillere som kan selges på samme måte slik at Chelsea ikke har altfor store problemer med å følge Financial Fair Play reglene.

Den arabiske sommeren

For det andre så har den saudiarabiske pengebruken skapt en inflasjon i overgangssummene. Noe som også har vært positivt for Chelsea, man har fått en kjærkommen mulighet til å selge spillere av mindre fremtidig verdi for store summer. Et eksempel er Koulibaly. Liverpool har også erfart dette med salgene av Henderson og Fabinho. To gode salg, da de i 2022/23 sesongen viste at de ikke var så konkurransedyktige som de hadde vært i 2021/22 sesongen. Fabinho slet med tempoet i forrige sesong og mest sannsynlig kommer hurtigheten ikke tilbake.

Jeg håper dog at man finner mot til å bekjempe sportsvaskingen som nasjonalstater driver på med.

Med disse salgene har Liverpool plutselig blitt langt mer likvid enn forutsett. Derfor har man hatt penger til å kjøpe spillere til Jude Bellingham pris på tampen av årets overgangsvindu og ikke før.

Vi vet dere kan bruke mye penger

De store beløpene kompliserer transaksjonene enda mer enn tidligere. En spiller som blir kjøpt for 115 millioner pund er ikke nødvendigvis dobbelt så god som en spiller til 60 millioner pund. Når Liverpool banker på klubbdørene til ønskede spillere går transferbeløpene opp automatisk.

Prosessen Brighton satte i gang med auksjon på en spiller som ikke var på auksjon var spesiell og vanskelig. Den ble uheldig for Liverpools måte å håndtere overganger på. Jeg vil anta at man tar lærdom fra denne prosessen og blir enda bedre til å kjøpe/selge spillere i fremtiden. Med så mye penger i omløp er det blitt enda viktigere å bruke innsiden av hodet - The Liverpool Way.

LESERINNLEGG: Rune Bjerkli har skrevet dette leserinnlegget.

LESERINNLEGG: Rune Bjerkli har skrevet dette leserinnlegget.


Paisleys store styrke

Sesongen 2021/22 ble et godt år for Liverpool, med en stall som sannsynligvis allerede da hadde bikket over den optimale gjennomsnittsalder. Hadde man investert i en kanongod midtbanespiller allerede før 2021/22 sesongen ville sjansen for et kvadrupel vært enda mer til stede.

Jeg synes ikke noe om den kritikken ledelsen i Liverpool blir gjenstand for. Alt i alt så bruker eierne, manageren og staben hodet mer enn pengeboken. Det vil alltid være det beste.

Det man kan forbedre er å være litt mer Paisley. Enda mer nådeløs i spillerlogistikken. Milner hadde ikke fått en så stor rolle på banen de siste årene hadde Paisley vært sjef. Thiago bør selges til Saudi-Arabia hvis muligheten er der. Salah bør muligens selges neste sommer dersom en saudiarabisk sjeik kommer med en stor sjekk.

De beste spillerne vinner fotballkamper

Man vinner fotballkamper stort sett fordi man har de beste fotballspillerne. Av og til koster det å ha de beste spillerne. Hadde man ikke brukt Coutinho-pengene på Alisson og van Dijk ville vi verken ha vunnet Champions League eller Premier League de påfølgende sesongene.

Det var synd at Caicedo ikke valgte Liverpool. Lavia er for ung til å levere som en eldre spiller vil gjøre. Vi trenger spillere som kan levere på banen nå. Vi trenger en defensiv midtbanespiller og en midtstopper av klasse for å kunne kjempe om ligagullet. Og da er store spillerinvesteringen et nødvendig alternativ.

Ligagullet avgjøres i de neste to ukene.