Alt du trenger å vite før kveldens Merseyside-derby

Liverpool FC kommer til Goodison som store favoritter – men det har ofte endt uavgjort på andre siden av Stanley Park.

Det er klart for det 239. Merseyside-derbyet – og dette er på mange måter ekstra spesielt.

Nå er Rafael Benítez blåtrøyenes manager, og etter en god start har det gått skikkelig dårlig den siste tiden. Mange av supporterne har snudd, og det er ikke usannsynlig at Benítez er langt mer populær blant de 2902 supporterne i borteseksjonen onsdag kveld. 61-åringen er allerede under press.

Liverpool er store favoritter blant både nøytrale og på oddsen hos bookmakerne, men så er det den gamle klisjeen om at lokaloppgjør lever sine egne liv. Det virker dessverre som det er noe i det, for Liverpool har kun vunnet én av sine ni siste kamper på Goodison – men har heller ikke tapt, la det være sagt!

Hva sier managerne?

Benítez voktet seg med å si for mye om Liverpool. Det er aldri populært blant supporterne når en Everton-manager sier noe positivt om den røde naboen, men han snakket en del om betydningen av kampen for sitt eget lag.

– Det er en enorm kamp for oss. Vi har hatt dårlige resultater, så vi må begynne å vinne igjen. Et derby er alltid en mulighet for å få orden på ting, sa Benítez på sin pressekonferanse tirsdag.

– Jeg er veldig klar over hva derbyet betyr for alle, og og er spent fordi jeg ønsker å gjøre det bra. Som klubb og lag, er det veldig viktig å få tilbake selvtilliten og spille på det nivået vi spilte på i starten av sesongen, sa han videre.

– Dersom vi gjør det på onsdag, trenger jeg ikke å si noe til spillerne. Det vil være enormt for alle, og viktig for oss for å få tilbake selvtilliten. Dersom vi ikke kan gjøre det, må vi sørge for at vi er sterke nok. Jeg har stor tro på denne gruppen, fordi de gir alt, sa han.

EVERTON-SJEF: Rafa Benítez tok over etter Carlo Ancelotti i sommer.

EVERTON-SJEF: Rafa Benítez tok over etter Carlo Ancelotti i sommer.

Jürgen Klopp tjuvstartet oppbygningen til kampen allerede etter at laget hans hadde slått Southampton, da han sa at Merseyside-derbyet var for fysisk tøft, og at det fort gikk over streken. Det har preget oppfølgingsspørsmålene han har fått rundt kampen også.

Spesielt siden dette var stadion der Virgil van Dijk fikk sin alvorlige skade forrige sesong, og også Thiago Alcantara mistet flere måneder etter en stygg takling.

– Det er lenge siden, og det er alltid viktig i fotball. Vi vil spille god fotball, og for å gjøre det trenger vi kalde hoder. Vi er fremdeles et emosjonelt lag, men vi må bruke våre følelser på riktig måte, sa Klopp.

– Virgil er veldig erfaren og han er i slike situasjoner hele tiden. Han må bare være helt fri for alt som kan komme oppe i hodet på grunn av et problem i fortiden. Det er selvfølgelig litt annerledes når du kommer tilbake til stedet det skjedde, men det er bare en fotballkamp, sa Klopp.

Vi fulgte managerens pressekonferanse, les alt han sa i denne saken.

KORT AVSTAND: Det er bare en kort tur gjennom Stanley Park fra Anfield til Goodison.

KORT AVSTAND: Det er bare en kort tur gjennom Stanley Park fra Anfield til Goodison.

Hvordan er skadesituasjonen?

Liverpool har ingen nye skader etter kampen mot Southampton, og Jürgen Klopp har mulighet til å ta ut det mange mener er på papiret hans aller beste lag, dersom han vil og tør. De røde har svært god statistikk i de kampene der Klopp bruker Thiago og Fabinho sammen på midtbanen.

Curtis Jones, Naby Keita og Roberto Firmino trenger litt mer tid før de er tilbake i full trening og aktuelle, mens Harvey Elliott må en være mer tålmodig med. Her er det Klopp sa om skadene. Det er i ferd med å lysne skikkelig på skadefronten, det er helt sikkert. 

For Everton er situasjonen litt annerledes. De får riktig nok Richarlison tilbake fra suspensjon, og Andre Gomes skal ha trent igjen etter skade, men blåtrøyene mangler fortsatt toppscorer Dominic Calvert-Lewin. Det var håp om at 24-åringen skulle rekke Merseyside-derbyet. Han har vært ute siden august, og er fortsatt Evertons toppscorer i ligaen denne sesongen. Midtstopper Yerry Mina og midtbanespilleren Tom Davies er også ute.

Abdoulaye Doucouré er nå tilbake igjen, og var Evertons beste spiller i tapet mot Brentford etter å ha vært ute med brudd. Les egen sak om Evertons skadesituasjon.

UTE: Dominic Calvert-Lewin har vært ute lenge med en brukket tå.

UTE: Dominic Calvert-Lewin har vært ute lenge med en brukket tå.


Hvordan har det gått så langt?

Liverpool henger med i toppen av tabellen, der tre lag nå er i ferd med å stikke fra resten. De røde er to poeng bak ledende Chelsea, og poenget bak Manchester City.

Everton startet sesongen meget bra, men har slitt skikkelig de siste månedene. Før kveldens kamp er de nummer 14 på tabellen, og står uten seier på sine sju siste kamper. De har heller ikke scoret mål på en måned! 

Vi har vært i kontakt med en Everton-supporter, som har snakket om Benítez sin situasjon. Vi har også snakket med Gareth Roberts i The Anfield Wrap om å møte den tidligere manageren. Han synes ikke bortesupporterne bør synge Rafas navn.

Tidligere møter

Dette blir 117. gang de røde spiller borte mot Everton. Statistikken er fascinerende jevn – med 40 seire, 36 uavgjorte og 40 tap på de 116 kampene som er spilt på Goodison Park siden 1894. Les egen sak om tidligere møter.

Sist de røde tapte på den andre siden av parken, var i en ligakamp 17. oktober 2010 – for over 11 år siden. Tim Cahill og Mikel Arteta scoret målene, og kampen ble kanskje best husket for Roy Hodgsons håpløse uttalelser etter kampen, da han sa «det var den beste kampen Liverpool hadde spilt så langt».

Goodison Park er faktisk en stadion der Jürgen Klopp ikke har fått så spesielt gode resultater. De røde har riktig nok ikke tapt der under tyskerens ledelse, men det har heller ikke blitt mange seire. Kun én gang har Liverpool fått med seg alle tre poengene.

Det skjedde 19. desember 2016, i Klopps andre sesong. Også da satt det langt inne. Fire minutter på overtid sendte Daniel Sturridge i vei et skudd. Det hadde ikke spesielt mye kraft, men gikk forbi Maarten Stekelenburg i målet og i stolpen. På returen var Sadio Mané raskest ute, og satte inn kampens eneste mål som sendte bortesupporterne til himmels.

Tiden er moden for en ny seier!

Hvem skal starte?

Klopp har den luksusen før denne kampen at han har litt å velge mellom før kveldens kamp. 

Det er nok mange som ønsker å se et lag som ser slik ut: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson, Henderson, Fabinho, Thiago, Salah, Jota, Mané. Det gjorde leserne, da vi ba dem stemme frem sitt lag til kampen.

Kanskje får vi også se det. Alle skal være tilgjengelige. Det vil i så fall være bare fjerde gang vi får se en midtbane med Henderson, Fabinho og Thiago. Første gang var på Goodison for 14 måneder siden i den kampen som endte 2-2 med to alvorlige skader.

Klopp har også mulighet til å fortsette med Ibrahima Konaté i midtforsvaret, og Kostas Tsimikas har tatt godt vare på sjansene han har fått på venstrebacken. Alex Oxlade-Chamberlain har vist fin form den siste tiden, og kan være aktuell på midtbanen. James Milner er også skadefri og tilbake, dersom det er behov for hans rutine og erfaring i denne type kamp.

Hvordan kan du følge kampen?

Everton - Liverpool har avspark kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).