Seks dokumentarer det er verdt å se om VM i Qatar

Nå starter VM i Qatar, og det er det mange som vil boikotte. Her er noen anbefalinger til gode dokumentarer for å skjønne hvorfor.

Søndag 20. november starter VM i Qatar. Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Respons har gjort på oppdrag av VG, kommer én av fem nordmenn til å boikotte mesterskapet. 

Det er forståelig, og det er det gode grunner for. Her på liverpool.no kommer vi til å dekke mesterskapet enkelt, med å omtale hvordan Liverpools spillere gjør det, og følge med på våre sju spillere og hvordan de presterer – eller om de skulle pådra seg skader eller om det skulle skje dem noe av nyhetsverdi – slik vi alltid gjør når det spilles landskamper.

Det har kommet flere gode dokumentarer som kan anbefales for å sette seg inn i situasjonen, om FIFA, og hvordan Qatar fikk mesterskapet. Samt hva som er problematisk med at det endte opp akkurat der.

Her er noen av våre anbefalinger:

Sannheten om FIFA - Netflix

Dokumentarserie i fire deler om historien og korrupsjonen i FIFA. En ny dokumentarserie, som er veldig omfattende, men danner et godt bilde av hvordan det har vært.

Qatar-VM: Skittent spill - NRK

En dokumentar på NRK, produsert av France 2. Forteller historien om det politiske spillet i kulissene da Qatar vant mesterskapet, og bruk av skjult kamera som belyser hvilke vanskelige kår fremmedarbeiderne har levd under.

Kampen om sannheten - Fotball.TV

Norske Fotball.TV har laget en dokumentarserie i tre deler, der de blant annet besøker en migrantarbeidsleir i Qatar. Norskprodusert dokumentar

Kan ses på Fotball.TV sine nettsider. Har du Riks TV eller Strim ligger den også der.

Hun varslet om Qatar-korrupsjon - TV 2

TV 2 har fortalt historien om Phaedra Al-Majid, som i over ti år har levd med frykt for sitt eget liv etter å ha fortalt om korrupsjonen rundt tildelingen av VM til Qatar.

The Fifa Family: A Love Story - Viaplay

En dansk dokumentar om mistenkelige pengeoverføringer og hva som har foregått bak kulissene i FIFA. Dokumentaren er fra 2017, men fortsatt aktuell, og Qatar er tema.

The Men Who Sold The World Cup - Discovery

Dokumentar fra 2021 der gravejournalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert forteller historien om hvordan Qatar vant retten til å arrangere VM i 2022. Dokumentarserie i to deler.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.