Klopp med psykologisk overtak før rivalenes første ligacupmøte

Ingen andre managere har klart å utmanøvrere Pep Guardiola i like stor grad som Jürgen Klopp.

Torsdag kveld møtes de til ny duell, Jürgen Klopp og Pep Guardiola. Før kampen har tyskeren et psykologisk overtak, etter å ha vunnet de tre siste oppgjørene mellom det som er engelsk fotballs to største managerprofiler.

Liverpools genierklærte tysker har ledet de røde mot Manchester City i 22 kamper. Han har styrt sitt lag til seier i halvparten av disse kampene, sju endte uavgjort, mens fire ble tapt. To av uavgjortkampene var finalen i ligacupen i 2016 og Community Shield-oppgjøret i 2019, som begge ble tapt på straffesparkkonkurranse.

De tre første av disse kampene var før Pep Guardiola kom til England, så statistikken mot Guardiola er 9-6-4. Det er ingen andre managere som kan vise til noe lignende i samme periode. Statistikk fra Transfermarkt viser at Klopp faktisk er den eneste manageren som Guardiola har negativ statistikk mot av managerne som han har møtt mer enn fem ganger.

Klopp tok en stor skalp mot City tidlig i sin Liverpool-karriere. 21. november 2015 vant de røde hele 4-1 på Etihad, i en kamp der Roberto Firmino scoret sitt første mål for klubben. Noen måneder senere ble det altså tap i ligacupfinalen, Klopps mannskap måtte se seg slått på straffekonkurranse. Men begge disse kampene ble altså spilt sesongen før Guardiola kom til Manchester.

I den første sesongen mot Guardiolas City plukket Klopp fire av seks poeng i ligaen mot de lyseblå. 

Det som skjedde 9. september 2017 er vi ikke så glad i å bli minnet på. Da kom et av tre stortap Klopps Liverpool har mot Manchester City. Sadio Manés røde kort ødela mye, og City vant hele 5-0.

Heldigvis skulle hevnen komme – og ikke bare én gang.

I januar 2018 kom City på besøk til Anfield. Liverpool var ikke med i kampen om tittelen, men viste likevel at de hadde kapasitet til å banke mesterlaget. Den heidundrende kampen endte 4-3.

Tre måneder senere var det kvartfinale i Champions League på menyen, og Liverpoool leverte en maktdemonstrasjon over to oppgjør. 3-0 på Anfield ble etterfulgt av 2-1-seier på Etihad, og semifinaleplassen var booket.

Tre sesonger der City slo tilbake, før Klopp svarte på tiltale

Statistikken fra 2018/19, 2019/20 og 2020/21 er ikke like pen for Liverpool. I løpet av den perioden måtte de røde bokføre hele fire tap, mens det bare ble en seier. To kamper endte uavgjort.

Heldigvis har Klopp svart på tiltale med først to uavgjortkamper, før han har ledet sitt lag til seier mot City i de tre siste oppgjørene. Det inkluderer 1-0-seieren over City i Premier League på Anfield i oktober, og 3-1-triumfen i Community Shield-matchen på Leicester City Stadium i slutten av juli. 3-2-triumfen over City i FA-cupsemifinalen på Wembley i april er heller ikke glemt.

Klopp uttalte forrige sesong at de to lagene aldri kunne ha nådd de høye poengsummene og trofeene de har fått uten det andre laget. Pep Guardiola virker å være enig.

– Å kjempe med Liverpool er en av de største prestasjonene i manager-karrieren min. De er fantastiske. Liverpool er de tøffeste motstanderne jeg har møtt i mine 12-13 år som manager, sa spanjolen i mars.

Selv om Klopp og Guardiola er Premier Leagues to lengstsittende managere, så har de to rivalene aldri møtt hverandre i ligacupen tidligere.

Klopp kom til balløya høsten 2015, mens Guardiola fulgte etter sommeren 2016.

Det var derfor Manuel Pellegrini som var City-manager i Klopps eneste møte med de lyseblå i ligacupen, den nevnte finalen i 2016, som ble tapt 3-1 på straffespark-konkurranse.

Allerede en måned før finalen hadde City bekreftet at chileneren ville forlate klubben etter 2015/16-sesongen, og at Guardiola ville overta som manager foran 2016/17-sesongen.

Liverpool har møtt City fem ganger i ligacupen tidligere, men fire av disse møtene var lenge før Klopp kom til Anfield-klubben.

Vi må helt tilbake til tredje runde i 1969/70-sesongen for å finne første møte. Liverpool tapte 3-2 på Maine Road, i en kamp der Alun Evans og Bobby Graham scoret målene for gjestene fra Merseyside.

Jürgen Klopps resultater mot Manchester City

To semifinaler, og Liverpool vant begge

To ganger har lagene møttes til dobbeltoppgjør i turneringens semifinale. Første gang var i 1980/81, da Liverpool tok seg til finalen ved å vinne 2-1 sammenlagt. Ray Kennedy gjorde det sent vinnermål for Bob Paisleys mannskap i den første kampen på Maine Road. I returen på Anfield sendte Kenny Dalglish Liverpool i føringen midtveis i førstee omgang. Gjestene utlignet tidlig i annen omgang, men Liverpool rodde i land seieren, i sesongen der Liverpool vant ligacupen for aller første gang, ved å beseire West Ham 2-1 i en omkamp på Villa Park den 1. april, etter at finalen på Wembley endte 1-1 i midten av mars.

I 1995/96 ledet Roy Evans de regjerende ligacupmestrene trygt til fjerde runde, ved å slå City 4-0 i tredje runde på Anfield. John Scales, Robbie Fowler, Ian Rush og Steve Harkness gjorde målene.

Det andre semifinalemøtet mellom lagene kom i 2011/12-sesongen, og Liverpool tok seg igjen til finalen, denne gangen ved å vinne 3-2 sammenlagt. Da satt nevnte Dalglish i managerstolen. Liverpool vant bortekampen 1-0 takket være et straffespark fra Steven Gerrard. Returmøtet på Anfield ble dramatisk. City tok ledelsen to ganger, i en kamp der Gerrard igjen scoret på straffe. Tidligere City-spiller Craig Bellamy utlignet til 2-2 foran The Kop, og sendte Liverpool til en ny Wembley-finale. Finalen ble vunnet 3-2 på straffespark-konkurranse mot Cardiff, etter at kampen endte 2-2 etter ekstraomganger.

Liverpool er regjerende ligacupmestere, og har også vunnet turneringen flest ganger. Ni i tallet. City har en triumf mindre, men vant turneringen fire år på rad fra 2018 til 2021.

Foran torsdagens kamp i 3. runde på Etihad har Pep Guardiola gjort et stort nummer av at Manchester City har hatt hele 16 spillere i VM, mot Liverpools sju. 

Selv om Erling Braut Haaland har hatt fem uker fri, og spillere som Ilkay Gundogan og Kevin de Bruyne røk ut tidlig av VM og spilte treningskamp på lørdag, har Guardiola vært svært defensiv i uttalelsene.

– For øyeblikket har vi bare fire eller fem seniorspillere. Vi får vente og se hvordan de andre er når de kommer tilbake, sa Guardiola til The Mirror i helgen.

Ifølge britiske medier vurderer begge klubber nå om de skal holde igjen spillerne som har kommet tilbake etter VM-deltakelse, eller om de skal inkludere disse spillerne i kamptroppen torsdag kveld.

Manchester City - Liverpool i ligacupens 4. runde spilles på Etihad torsdag 22. desember klokken 21.00, og blir sendt direkte på V sport 1 og Viaplay