Samhold og vold, skjerf-brenning og overtenning – dette er fotballens nærmeste derbyer

Fotballens nærmeste derbyer er ikke alle like «friendly» som Merseyside-derbyet.

Mandag er det tid for «The Friendly Derby», lokaloppgjøret mellom Liverpool og Everton. Fotballklubbene ligger så tette og er så like politisk, religiøst og kulturelt at flere familier på Merseyside er splittet i blått og rødt. Det går stort sett fredelig for seg utenfor banen, mens selve kampene er av det råere slaget – ingen andre oppgjør i Premier League har sett flere røde kort. 23 røde kort har blitt delt ut siden Premier Leagues oppstandelse i 1992/93.

Ca 950 meter fra midtsirkel til midtsirkel gjør det til et av de nærmeste derbyene i verden, men noen er nærmere – og mange er betraktelig voldeligere.

Iraklis (Kaflanzoglio stadion) og PAOK (Toumba stadion)

Midtsirkel til midtsirkel: 1,37 kilometer

Bare 1,37 kilometer skiller hjemmebanene til PAOK og Iraklis Thessaloniki i Thessaloniki, Hellas sin nest største by. Byen ligger i området Sentral-Makedonia, nord i landet.

Fotballklubbene spiller ikke på samme nivå. PAOK er i greske Super League og en av de største klubbene i Hellas. Naboen spiller i Super League 2 og har ikke vunnet et trofé siden Balkan Cup i 1985. Iraklis ble oppløst som proff-klubb i 2017 etter mange år med økonomiske problemer, og ble dermed flyttet ned til tredjedivisjon. Fra 2020/21-sesongen har de spilt i Super League 2.

Man skulle tro så nære stadioner skulle by på problemer, men lagene er perlevenner som står sammen politisk, litt til venstre. Lagene er så gode venner at Iraklis ble sendt ned til andredivisjon etter å ha tapt med vilje for PAOK i en kampfiksingsskandale i 1979/80. Lagene delte Kaftanzoglio stadion en periode på 1980-tallet etter at et jordskjelv ødela deler av Toumba stadion.

Bohemians 1905 (Dolicek stadion) og Slavia Praha (Sinobo stadion)

Midtsirkel til midtsirkel: 1,23 kilometer

I den tsjekkiske toppdivisjonen finner man to nære naboer, Slavia Praha og Bohemians 1905. Lagene møtes i det som kalles Vrsovice Derby. Slavia Praha er det nest mest suksessfulle laget i Tsjekkia, mens Bohemians 1905 holdt på å gå i oppløsning i 2005 da de rykket ned til tredjedivisjon. De har altså et derby som krever noen ekstra politistyrker på kampdag, men begge lag har sine største rivaler andre steder. Slavia Prahas største fiende er Sparta Praha, og det er disse to lagene som utgjør «Praha-derbyet».

For Bohemians 1905s del var det FK Bohemian som var den store fienden. Da Bohemians 1905 holdt på å gå i oppløsning i 2005, kom deres tidligere eiere på banen og lånte ut logoen og sprøytet penger inn i laget FC Střížkov Praha 9 afgeaf . De håpet at 1905s supportere skulle begynne å holde med dette nye laget, men det gjorde de ikke. De forble lojale, klubben kom seg gjennom den vanskelige tiden og det FK Bohemian ble oppløst i 2017.

Ponte Preta (Majestoso stadion) og Guarani (Estadio Brinco de Ouro da Princesa)

Midtsirkel til midtsirkel: 900 meter

I Derby Campineiro møtes erkerivalene Ponte Preta og Guarani. Lagene holder til i Campinas, Brasil. Begge spiller i Serie B, brasiliansk andredivisjon, og i Campeonato Paulista Serie A1 som er en egen liga for Sao Paulo-regionen. Lagene møtes i «Derby Campineiro», et av de heteste derbyene i brasiliansk fotball. I uken før et derby er den ellers rolige byen full av spenning.

Ponte Preta-supporterne bygget sin egen stadion, Majestoso (som egentlig heter Estadio Moises Lucarelli), i 1948. Bare fem år senere ble Guaranis stadion, Estadio Brinco de Ouro, bygget. Begge gangene ble de nye stadionene innviet med derby – og begge gangene vant gjestene.

Lagene møttes for første gang i 1912, i en kamp som hverken historikere eller supportere har klart å finne resultatet av. To år senere vant Guarani 2-0, men kampen ble blant annet vunnet med en straffe som Pontepretanerne var dypt uenig i, og kampen fortsatte på gatene i Campinas.

Fiendskapet har ført til flere uheldige episoder. I 2002 begynte supportere å slåss inne på stadion til Guarani, og politiet svarte med å sperre en gruppe supportere mot et gjerde som ga etter og førte til skader på 30 fans. En 28 år gammel Guarani-supporter døde av hodeskader etter slåssing mellom supporterne i 2012.

Cracovia (Jozef Pilsudksi stadion) og Wisla Krakow (stadion Miejski)

Midtsirkel til midtsirkel: 878 meter

Cracovia og Wisla Krakow møtes ikke til kamp, eller til derby-kamp – de møtes til “hellig krig”. Lagene står for det eldste derbyet i Polen, og det var Ludwik Gintel som spilte for Cracovia fra 1916-1930 som først kalte kampene for hellig krig, eller Święta Wojna hvis du vil, da han forsøkte å mane sine lagkamerater til kamp.

Opptøyer og knivstikkinger er ikke uvanlig når lagene møtes. Polske “firms” (gjenger med hooligans) har vært noen av de mest fryktede i Europa, og hatet mellom Cracovia og Wisla Krakow er så stort at Cracovias firm bare kaller seg “anti-Wisla”. Wislas firm kalles Wisla Sharks.

De to gjengene var de eneste som nektet å signere Poznan Pact i 2004, hvor alle de andre lagenes hooligans sverget å ikke bruke våpen når de slåss mot hverandre. På grunn av det fikk Krakow kallenavnet «City of Knives», og det kan være direkte livsfarlig i gatene i forbindelse med derbyet. I 2011 ble en Wisla-ultra funnet skyldig i drap på en Cracovia-hooligan, og i juni 2020 ble Cracovia-supportere ofre for et machete-angrep fra Wisla-supportere. Angrepet ble skrytt av i et innlegg på Facebook, der de involverte Wisla-supporterne skrev at de var “ute og gikk en tur på kvelden på jakt etter Cracovia-supportere”.

Begge lagene ble startet i 1906, og Cracovia spiller i Ekstraklasa, som er høyeste nivå i polsk fotball. Wisla Krakow spiller i polsk andredivisjon. At de spiller i forskjellige ligasystemer er neppe noe stort hinder for rivaliseringen, som kjempes langt hardere utenfor fotballbanen. På 1970-tallet var det Cracovia som spilte i de lavere divisjonene, og supporterne savnet derbyene så mye at de likevel ble spilt. En gang i året møttes de to lagene, i en kamp om ære, ikke poeng. Det varte frem til 1990, da politiet ble så brutale mot supporterne at både Wisla Sharks og Anti-Wisla gikk sammen – mot politiet.

På hundreårsjubileet til oppgjøret, i oktober 2006, møttes lagene på Miejski stadion. Åtte supportere skal ha dødd i forskjellige hendelser i forkant av kampen, og under selve kampen brant Wisla-supporterne Cracovia-skjerf og slåss med politiet. Å stjele motstanderens skjerf og tenne på de under kamp er vanlig prosedyre når lagene møtes. I månedene før kamp holder supporterne utkikk etter supportereffekter fra det andre laget som de kan stjele med seg og sette fyr på under kamp. I 2021 gikk det galt da Wisla-supporterne ved et uhell satt fyr på egen stadion.

Røde Stjerne Beograd (Marakana) og Partizan Belgrade (stadion Partizana)

Midtsirkel til midtsirkel: 760 meter

En klassiker i derby-sammenheng er kampene mellom Røde Stjerne og Partizan, i Serbias hovedstad, Beograd. Oppgjøret kalles for «Eternal Derby» og spilles altså mellom to av de største klubbene i Serbia. Røde Stjerne er det største i landet, ifølge en undersøkelse fra 2008, og Partizan er nest mest populær.

Lagene vokste frem i etterkrigstiden. Røde Stjerne ble startet av studenter fra Jugoslavias kommunistparti i mars 1945, og i oktober samme år startet den jugoslaviske folkehæren Partizan Beograd. Første kamp ble spilt i januar 1947, der Røde Stjerne vant 4-3. Lagene spilte i den jugoslaviske førstedivisjonen og representerte maktkampen mellom innenriksdepartementet og forsvaret.

Røde Stjerne-supporterne kaller seg Delije, og Partizan-supporterne er kjent som Grobari. Det er veldig lite «friendly derby» over disse møtene, selv om de ligger bare 760 meter fra hverandre og lagene og supporterne står på samme side politisk. Her er det det sportslige som driver konflikten. Begge lagene spiller i serbisk SuperLiga, og har vunnet like mange SuperLiga-titler med åtte hver. I skrivende stund er det Røde Stjerne som topper tabellen, åtte poeng foran erkerivalen.

STANDARD PROSEDYRE: Slik ser det helst ut når «Eternal Derby» går av stabelen, her er Partizan-supportere i borteseksjonen i april 2022.

STANDARD PROSEDYRE: Slik ser det helst ut når «Eternal Derby» går av stabelen, her er Partizan-supportere i borteseksjonen i april 2022.

Det er Røde Stjerne som har vært best historisk også, med 64 titler i hjemlige turneringer mot Partizans 44. I tillegg har Røde Stjerne klart det utrolige, nemlig å vinne Mesterligaen i 1990/91. Når Eternal Derby går av stabelen, stanser Serbia opp for å se. Hele landet lar seg engasjere av de to lagene.

Det er elektrisk på banen, men det går beinhardt for seg på tribunene. I 1999 døde en Røde Stjerne-supporter i tenårene etter at Partizan-supportere hadde sent en rakett mot motstanderne. Det tragiske dødsfallet satt en støkk i alle, men det stanset ikke volden. I 2013 ble 104 mennesker arrestert før, under og etter derbyet etter at det ble kastet steiner mot spillerbussen, ble satt fyr på setene og raketter fløy veggimellom. I 2015 måtte oppgjøret utsettes i 45 minutter da det ble bråk på tribunene og supportere kastet seter og bluss mot politiet, og under kampen ble det kastet sjokkgranater på løpebanen som omringer banen.

Nottingham Forest (City Ground) og Notts County (Meadow Lane)

Midtsirkel til midtsirkel: 420 meter

Det er bare elva Trent som skiller de to engelske lagene Nottingham Forest og Notts County og deres hjemmebaner. 420 meter fra midtsirkel til midtsirkel, men de to lagene lå egentlig enda nærmere før Notts County fikk beskjed om å flytte fra Trent Bridge Cricket Ground og finne sin egen stadion.

De ligger kanskje nære hverandre, men dette er et derby det er ganske lite å si om. Notts County er Englands eldste klubb, stiftet i 1862, og har en tredjeplass i øverste divisjon i 1890/91 og 1900/1901 som sine beste plasseringer. De vant også FA-cupen i 1894. Nottingham-lagene har ikke møttes i ligasammenheng siden februar 1994, da begge var i First Division (engelsk andredivisjon). Da rykket Nottingham Forest opp og de har så vidt sett hverandre siden, med unntak av en ligacup-kamp i 2011 og treningskamper. Utrolig nok har det gått litt voldelig for seg mellom supporterne de siste årene. I 2007 ble en treningskamp avsluttet med at supportere stormet Meadow Lane-banen og slåss seg i mellom, som endte i fem arrestasjoner. Ti år senere skal supportere av begge lagene ha avtalt å møtes i en pub i Nottingham der det ble masseslagsmål, og supportere fra begge sider fikk fengselsstraffer på ti måneder. Da lagene møttes til nok en “vennskapskamp” i juli 2022 ble det bråk mellom Notts County-supportere, vaktene på Meadow Lane og det som skal ha vært Forest-supportere blant hjemmesupporterne.

Remo (Baenão) og Paysandu (Curuzú)

Midtsirkel til midtsirkel: 370 meter

I Belém, nord i Brasil, finner man lagene Remo og Paysandu. Oppgjøret dem i mellom ble erklært en kulturarv i Pará-delstaten i landet. Derbyet kalles både Re-Pa og det enda mer fengende Amazon King, og første oppgjør ble spilt i 1914, der Remo vant 2-1. Bare 360 meter skiller de to midtsirklene. Begge lagene spiller i Serie C – brasiliansk tredjedivisjon.

Independiente (Libertadores de America) og Racing Club (El Cillindro)

Midtsirkel til midtsirkel: 370 meter

De tredje og fjerde størst klubbene i Argentina er så godt som naboer. Independiente og Racing Club sine stadioner i Avellaneda, en forstad til Buenos Aires, tar avspark bare 380 meter fra hverandre. Her går det hett for seg, både på og utenfor banen. I november 1961 måtte kampen stoppes i seks minutter da spillerne begynte å slåss seg i mellom, og fire spillere ble utvist i en kamp som endte 1-1.

I august 2006 ble det så voldelig på tribunen at kampen måtte stanses fullstendig. Bråket startet i borteseksjonen, der Racing-supportere taklet dårlig å ligge under 2-0. De angrep politiet, som mistet kontrollen, og dommeren stanset kampen 19 minutter ut i andre omgang og ga de tre poengene til Independiente.

Dundee (Dens Park) og Dundee United (Tannadice)

Midtsirkel til midtsirkel: 285 meter

De to skotske klubbene har banene som ligger nærmest hverandre i Storbritannia. I likhet med f.eks Liverpool og Everton, er dette et ganske vennskapelig derby, hvor familier ofte er splittet i de to lagene. Dundee United stammer fra irske immigranter, men det har likevel ikke ført til den ekstreme fiendtligheten som man for eksempel ser i Old Firm (Celtic mot Rangers). Her har de to lagene faktisk et felles “firm”, kalt Dundee Utility, og de har gått sammen mot de større gruppene fra Glasgow og Edinburgh-klubbene.

Lagene har møttes 174 ganger, og Dundee United har vunnet 81. Dundee har vunnet 49. Nå spiller Dundee United i skotske Premiership og Dundee er i skotske Championship.

Malmö FF (Eleda Stadion) og IFK Malmö (Malmö Stadion)

Midtsirkel til midtsirkel: 284 meter

Malmö-lagene sine stadioner er verdens nærmeste fotballstadioner. Lagene var enda nærmere før – de delte nemlig stadion fra 1910 til 1958. I 1958 hoppet Malmö FF til Malmö Stadion, som ble bygget for VM i 1958. Malmö FF ble der helt til 2009, da deres nye stadion, Eleda Stadion, sto ferdig rett ved siden av den gamle stadion. Og den gamle stadion? Den tok IFK Malmö over.

Lagene kunne nesten ikke vært nærmere hverandre, og det var mye spenning i lufta, spesielt etter 1934. Da ble Malmö FF straffet med nedrykk fra Allsvenskan for å ha brutt amatør-regelverket. Det var nemlig ikke lov til å betale sine spillere på den tiden, noe Malmö FF og de fleste andre lagene likevel gjorde. Malmö FF var bare det eneste laget som bokførte det. I lokalpressen ble det spekulert i at det var IFK Malmö som sladret til det svenske fotballforbundet, og det skapte ekstra spenning mellom lagene. Etter to år var Malmö FF tilbake i Allsvenskan.

Men det som var et ganske heftig rivaleri fra 1910-1960 har mer eller mindre dødd ut. I 1962 rykket IFK Malmö ned fra Allsvenskan og har aldri klart å komme seg tilbake. Malmö FF derimot har vært i Allsvenskan siden 1926, med unntak av én sesong. Malmö FF rykket ned i 1999. På den tiden var det en ung mann ved navn Zlatan Ibrahimovic som var på vei opp og frem, og var veldig delaktig i Malmö FFs kjappe retur til Allsvenskan.

Malmö-klubbene er altså bare et steinkast fra hverandre, men det finnes stadioner som er enda nærmere. For eksempel, i Budapest. Der finner man Nandor Hidegkuti Stadion og Sport Utcai stadion som ligger mer eller mindre vegg i vegg. MTK Budapest er et av de beste lagene i Ungarn og spiller sine kamper på Nandor Hidegkuti, mens tredjedivisjonslaget BKV Elore spiller på lille Sport Utcai med kapasitet på 2500 supportere. Lagene regnes likevel ikke som rivaler.