Sviktet av lagkameratene – men Alisson håver inn bestemannspriser

Alisson Becker har klart flest bestemannspriser av Liverpool-spillerne denne sesongen, og er blant keeperne som har flest redninger i Premier League.

Det er ikke tvil om at en hittil svak sesong, hvor spillet fremover på banen ikke har fungert, også påvirker lagets keeper.

Seks tap etter halvspilt Premier League-sesong er ikke noe som den sindige brasilianeren er vant med.

Scorer høyt på spillerbørsene

Alisson er høyt oppe på de fleste statistikker over Liverpool-spillernes prestasjoner denne sesongen. Som en av bare tre spillere har han over sju i snitt på folkebørsen, og med 7,25 på 27 kamper har han bare Luis Diaz og Caoimhin Kelleher foran seg på Folkebørsen. Portugiseren har et snitt på 7,36, men har spilt bare halvparten så mange kamper som brasilianeren. Tredjekeeper Kelleher har silt bare tre kamper, og har marginalt bedre snitt enn Alisson med 7,26.

På spillerbørsen til Liverpool.no har Alisson et snitt på 6,89, og av spillerne som har spilt mer enn tre kamper er det bare Luis Diaz som har et bedre snitt.

Bestemannsprisen på børsen hos Liverpool.no og Folkebørsen gir et godt innblikk i hvor viktig Alisson har vært for Jürgen Klopps mannskap denne sesongen.

Åtte ganger har Liverpools brasilianske målmann fått bestemannsprisen av våre børs-settere og hele tolv ganger av våre lesere. Det er langt ned til Darwin Nunez på andreplass på disse listene, med henholdsvis fem bestemannspriser på Liverpool.no sin børs og tre bestemannspriser på Folkebørsen.

– Jeg synes han er den beste målvakten i verden, sa tidligere Manchester United-spiller Gary Neville til Sky Sports om Alisson for en drøy uke siden.

Nå skal det også sies at Liverpool har en veldig god andrekeeper i Caoimhin Kelleher. Iren har faktisk blitt kåret til Liverpools beste i to av de tre kampene han har spilt denne sesongen.

Liverpools beste på vår spillerbørs

Alisson Becker 8

Darwin Nunez 5

Mohamed Salah 4

Caoimhin Kelleher 2

Virgil van Dijk 2

Roberto Firmino 2

Luis Diaz 2

Thiago Alcantara 2

Harvey Elliott 1

Andy Robertson 1

Stefan Bajcetic 1

Ibrahima Konate 1

Liverpools beste på folkebørsen

Alisson Becker 12

Darwin Nunez 3

Thiago Alcantara 3

Caoimhin Kelleher 2

Virgil van Dijk 2

Roberto Firmino 2

Luis Diaz 2

Andy Robertson 2

Mohamed Salah 1

Harvey Elliott 1

Stefan Bajcetic 1

Langt bak i kampen om Golden Glove

Trass i sitt glimrende spill mesteparten av sesongen, så sier det sitt om Liverpools forsvarsproblemer at Alisson ligger langt nede på listen over Premier League-keepere som har holdt buret rent i flest kamper denne sesongen. Den listen toppes av Newcastles Nick Pope, som har holdt buret rent i tolv kamper.

Alisson er helt nede på delt niendeplass med Crystal Palace-keeper Vicente Guaita, Tottenhams Hugo Lloris, Wolverhamptons Jose Sa og Brightons Robert Sanchez, med sine fem kamper uten baklengsmål i Premier League. Ikke så rart kanskje, når man vet at Liverpool har sluppet inn hele 25 mål på sine første 19 ligakamper denne sesongen. Altså når halve sesongen er unnagjort.

For en keeper som delte Golden Glove med landsmannen Ederson forrige sesong, med 20 kamper uten baklengsmål, er det helt sikkert irriterende å være så langt nede på listen denne sesongen, trass i godt spill mellom stengene.

I 2020/21 endte imidlertid Alisson helt nede på niendeplass, altså samme plassering som han har nå, på Golden Glove-listen. Den sesongen holdt han buret rent i ti kamper. Ederson vant kåringen med 19 kamper uten baklengsmål. Edouard Mendy (16), Emiliano Martinez (15), Hugo Lloris (12), Bernd Leno (11), Illan Meslier, Nick Pope og Kasper Schmeichel (11) holdt også buret rent flere ganger enn brasilianeren.

I 2019/20 gikk det bedre, men en tredjeplass i kåringen, med 13 kamper uten baklengs. Bare Nick Pope (15) og Ederson (16) gjorde det bedre den sesongen.

Enda bedre gikk det i 2018/19, Alissons første sesong i Liverpool. Da vant han kåringen med 21 kamper uten baklengs, knepent foran landsmannen Ederson med 20.

Kun tre har gjort flere redninger

Alisson er imidlertid helt oppe på fjerdeplass på oversikten over målvaktene som har gjort flest redninger i Premier League denne sesongen, med 65. Bare Evertons Jordan Pickford (73), Fulhams Bernd Leno (80) og Brentfords David Raya (86) har gjort flere.

Det er noe som høyreback Andy Robertson er opptatt av.

– Jeg synes Ali er den beste keeperen i verden. Vi har trolig sviktet ham alle mann denne sesongen, da han har fått alt for mange skudd på seg. Han har måttet gjøre for mange redninger, uttalte skotten tidligere i sesongen.

– Når han har ballen er han utrolig. Vi stoler på ham når han har den. Du stoler på at han tar de riktige avgjørelsene når han setter i gang spillet. Han kan utnytte en feil hos motstanderen, og kan med en lang pasning for eksempel sende Mo Salah alene mot mål.

INGEN MÅL I MOT PÅ LANGSKUDD: Alisson Becker har ikke latt seg lure på skudd fra distanse denne sesongen. (KILDE: InStat)

INGEN MÅL I MOT PÅ LANGSKUDD: Alisson Becker har ikke latt seg lure på skudd fra distanse denne sesongen. (KILDE: InStat)

Etter å ha vært Liverpools bestemann sesongen sett under ett så langt, var det mange som sperret øynene opp over blunderen som Alisson gjorde mot Wolves nylig. Det heldigvis er sjelden vi ser brasilianeren gjøre slike brølere. I det store og det hele i sin Liverpool-karriere har Alisson vist seg frem som kanskje verdens beste keeper gang på gang.

Totalt har han denne sesongen spilt 33 kamper og holdt buret rent i elleve av disse. Tall fra statistikkverktøyet InStats viser at han slipper inn 1,15 mål per kamp, og har reddet 72% av avslutningene som er kommet. InStat dokumenterer også at Liverpool-keeperen ikke har sluppet inn noen mål på avslutninger fra utenfor 16-meteren.

Sammenligner vi med tallene til Aaron Ramsdale hos ligaleder Arsenal, så har han reddet 75% av avslutningene som er kommet mot ham. The Gunners-keeperen har også holdt buret rent i en kamp mer enn Alisson. Liverpool-keeperen redder i snitt 2,9 skudd per kamp, mens Arsenal-keeperen redder 2,3. I kategorien Supersaves, altså vanskelige redninger, kommer Alisson ut med 1,27 per kamp, mot Ramsdales 0,83.

Sammenligningen med Ramsdale blir imidlertid litt urettferdig, i og med at Arsenal har fungert mye bedre som lag denne sesongen enn Liverpool har.