Fem ting om kampen:Godt å se Alisson bak et Liverpool-forsvar igjen, men VAR var nær ved å ødelegge gjensynsfesten

Alisson tilbake etter tre kamper ute. VAR dro det frisparket dommer Dean hadde dømt innenfor.

Alisson Becker tilbake

Alisson skadet seg i skulderen da han kolliderte med Trent Alexander-Arnold på trening 3. oktober.

Det ble sagt at dette var en alvorlig skade, som ville holde ham ute til godt ute i november. Etter tre kamper, der Adrian har stått, 2-7 for Aston Villa (2 poeng på vår børs), 2-2 mot Everton (4 poeng) og 1-0 over Ajax (6 poeng), var det ingen tvil; Adrian er et hav bak Alisson i kvalitet. Og med den faste keeperen ute, så spredte det seg en stor usikkerhet for spillerne i forsvarsfireren. At Virgil van Dijk skadet seg på Goodison Park gjorde heller ikke situasjonen særlig bedre. Dersom Alisson-skaden ble langvarig, så ville fraværet koste dyrt i tetkampen i Premier League.

Det gikk flere rykter på ettermiddagen og kvelden. Bare minutter før kveldens kamp var det klart. Liverpools ubestridt beste keeper var tilbake.

28-åringen hadde ifølge Jürgen Klopp meldt seg frisk nok til å stå mot Sheffield United og alle Liverpool-supportere foran TV-skjermene kunne glede seg. Sikrere i alt han foretok seg både med føtter og hender og en trygghet som spredte seg til et forsvar som også kunne senke sine åtte skuldre.

Alisson fikk en del å gjøre, med noen viktige inngripener, utboksninger og redninger, blant annet fra et godt skudd fra Osborn. Og så straffesparket da, som han var sjanseløs på. Alisson gikk til høyre, skuddet til venstre, sett med brasilianerens øyne.

På bildet scorer Sander Berge på Alisson Becker og gir Sheffield United ledelsen.

Matchvinner Jota

Diogo Jota var også satt opp i dagens førsteellever, i Thiagos skadefravær. Den tidligere Wolverhampton-spilleren, nå med rød trøye nummer 20, bidrar med mye bevegelse framover på banen. Han står aldri i ro, flink til å holde bredden og er alltid spillbar og kan bokføre en god start i Liverpool-trøya.

Og jammen var det ikke lille Jota som svevde foran United-keeperen og snudde kampen, da Liverpool presset på for ledermål i andreomgangen. Innlegget fra Sadio Mane var utsøkt og Jota scoret sitt andre Liverpool-mål. Dermed kunne Jota juble sammen med Trent Alexander-Arnold og de andre lagkameratene (bildet). Portugiseren ble byttet ut for Milner sju minutter før kampslutt, vel vitende om at han hadde spilt en god kamp og kunne bli matchvinner.

Jota er forøvrig den første Liverpool-spilleren siden Sadio Mane i september 2016 til å score i sine to første kamper i rødt.

Som Mane etter Ajax-kampen, fikk også Jota en pose med is på foten etter kampslutt. Kampbelastningen på toppspillerne er brutal for tiden. Diogo Jota var ikke den eneste som fikk seg noen tøffe møter med aggressive Sheffield-bein i kveld.

Et lite apropos. Rhian Brewster var en av de som i siste transfervindu dro fra Liverpool da Jota kom debuterte i Premier League på Anfield i kveld. Han fikk 54 minutter i Sheffield United-trøya, men unggutten markerte seg heller lite.

VAR ødela nesten festen

En uke etter at Liverpool ble snytt for alle tre poengene i Merseyside-derbyet mot Everton på grunn av en VAR-avgjørelse på det alle røde trodde var Jordan Hendersons vinnermål, så skjedde det igjen. Mane var noen hårstrå offside da han la pasningen til Hendo. Denne gangen var det Fabinho som ble felt av nyvinningen Video Assistent Referee, med forkortelsen VAR, som har gitt masse frustrasjon for fotballfolket. Denne gangen var VAR kun opptatt av om forseelsen var innenfor eller utenfor, ikke om det faktisk var en forseelse som skjedde på 16-meterstreken. Forstå det den som kan.

Ja, Fabinho hadde en klønete klarering og ja, han var kanskje i overkant tøff mot United-spiss McBurnie på 16 meter. Men at dommer Mike Dean kontoret, med Andre Marriner og assistent Scott Ledger, var det klart; straffespark. Det er ingen grunn til å legge skjul på at dette var overraskende. Fabinho er på ball i den første taklingen og det ser ut som den andre taklingen, på McBurnies fot, gjøres utenfor. Dermed fikk Sheffield United muligheten til å ta ledelsen og gjorde det ved norske Sander Berge, som tok sitt første straffespark. Dette var The Blades sitt tredje mål denne sesongen.

Dette var forøvrig også det første straffesparket et bortelag har fått på Anfield på to år og 17 dager, da det endte 0-0 mot Manchester City.

Og om ikke det var nok. VAR spilte igjen hovedrollen etter en drøy time. Mohamed Salah scoret et fantastisk mål etter innlegg fra Alexander-Arnold. Trodde alle. Men igjen var det jobb på VAR-kontoret. Salah hadde vært i hårfin offside og målet ble annullert.

VAR konkluderte med at Fabinhos takling på McBurnie var på streken og dømte straffespark (bildet). De tok ikke stilling til alvorlighetsgraden.

Slitent Liverpool

Før kampen ble blåst i gang på Merseyside, spilte Manchester United og Chelsea 0-0, i en kamp som var preget av to lag som var slitne og ikke maktet å varte opp med særlig festfotball. Begge var i spill i Europa sist uke. Slitne virket også Liverpool-spillerne, spesielt i førsteomgangen. Onsdag slo de Ajax i Amsterdam og dette preget hjemmelaget.

Sheffield United er et hardtspillende lag, som gjør alt for å ødelegge det oppbyggende spillet til sin motstander. Laget fra stålbyen lyktes godt med opplegget og gjorde det i lange perioder vanskelig for hjemmelaget. Også i fjor, som endte med seks poeng til Liverpool, spilte laget tøft. Jurgen Klopp har kalt laget noe av det tøffeste de spilte mot forrige sesong. The Blades hadde – som Liverpool - en strålende sesong i fjor, men har hatt større problemer i år.

Det var mye rufs i store deler av førsteomgangen, før maskineriet kom i gang og de fikk utliknet noen minutter før hvilen. Da satt pasningsspillet og bevegelsene veldig mye bedre. Liverpool snudde heldigvis kampen etterhvert og så seg aldri tilbake.

Spill mot lavtliggende lag

Sheffield United lå som mange andre bortelag på Anfield lavt. Liverpool brukte store deler av førsteomgangen med å finne ut av opplegget til Chris Wilders gutter. Unntakene var et tidlig langskudd fra Trent Alexander-Arnold og et innspill fra Salah som Egan var inne og reddet.

Veldig mange av angrepene stoppet opp på Uniteds 16-meter og det gikk litt for sakte til at de røde kom seg igjennom muren av bortetrøyer. Men etter hvert holdt laget bredden godt, ved sine aktive og offensive sidebacker Alexander-Arnold/Robertson og spilte ikke alltid på første bølge.

Og det gikk fort. Da var de mer å kjenne igjen og rytmen slik vi kjenner den. Tidvis forsvarte Sheffield United poenget så kjært at de fleste var innenfor femmeteren.

Liverpool har 61 kamper på rad uten tap på Anfield og det ble poeng også i dag.

På bildet jubler Roberto Firmino sammen med Mohamed Salah på 1-1-målet, som kom etter godt kombinasjonsspill fra store deler av Liverpool-.laget. God gammel oppskrift på den, etter en lang dårlig periode for hjemmelaget.

Sheffield United hadde noen farlige muligheter til utlikning mot slutten, men heldigvis ble poengene igjen på Merseyside.