Fem ting om kampen:Sammenbruddet som må repareres på kort tid etter at svake punkt viste seg hos ligamesteren

I en sesongstart med atskillige bomber i Premier League smalt det høyest på Villa Park da Liverpool ble ydmyket av det antatte bunnlaget Aston Villa.

Det svakeste punktet

Det tok om lag fire minutter, og frykten til et ikke lite antall Liverpoolsupportere ble en realitet. Adrian gjør en håpløs feil, både i valg av pasning mot sin midtstopper Joe Gomez og i utførelsen som gjør at Aston Villa får en gavepakke dypt inne i motstanderens straffefelt.

Reservekeeperen som imponerte som tidlig vikar for Alisson forrige sesong setter tonen for kampen med kjempetabben som skaper ekstra giv hos Aston Villa, og om medspillerne til Adrian hadde vært i tvil om tilliten til kveldens keeper med en liverbird på brystet ble det definitivt ikke bedre av dette.

Tabber mot Chelsea og Atletico Madrid bidro til exiter i cupene forrige sesong og det har blitt hvisket om at den gode starten snart ble erstattet med tanker om at den erfarne spanjolen ikke helt er av den standard som et andrevalg til keeperplassen bør være på Anfield.

På Villa Park virket samarbeidet med det øvrige forsvaret og være nær ikke eksisterende hvor Liverpools bakre firer slet med å finne linja, og hvor Villa gang på gang skapte store sjanser uten sweeperhjelp fra gjestenes sisteskanse.

Noen har ment at Adrian er det svakeste punktet i Liverpools tropp, og ut fra det som skjedde nord i Birmingham er det vanskelig å være uenig.

SJOKKSTART: Keepervikar Adrian serverte åpningsmålet til vertene Aston Villa etter bare fire minutter.

SJOKKSTART: Keepervikar Adrian serverte åpningsmålet til vertene Aston Villa etter bare fire minutter.

Begynnelsen til slutten for Keita?

Naby Keita har sine støttespillere blant fansen, undertegnede inkludert. Men mot Villa ble han utpekt som syndebukken ved å bli tatt av banen ved pause.

Jeg kan forstå det. Ikke at han var så mye dårligere enn de andre utespillerne, men hvor var initiativet, hvor var antydningene til å ta ansvar, tegn på at han ønsket å vise muskler mot et lag som maltrakterte hans Liverpool?

Han ruslet rundt med en og annen fin pasning, en og annen lovende vegg, men uten trøkk og effektivitet. Der og da ønsket jeg å se Jordan Henderson som ga han en skikkelig verbal overhøvling med klar beskjed om hvilken drakt han hadde på seg.

Jürgen Klopp viste med sitt bytte klart hva han mente om det. Naby Keita kan ikke klage på manglende spilletid nå, han har startet alle denne sesongens fire ligakamper, men han har også blitt byttet ut i dem alle og i god tid før sluttsignalet.

Thiago var ute, Henderson ble ikke vurdert som startklar og var på benken, mens unge Curtis Jones kom innpå. Det kan gå lenge før Naby starter en ligakamp igjen.

Venstreside og toppscorer

En må lete etter lupe etter noe positivt etter en kamp hvor det tapes 7-2 mot et lag som overlevde Premier League med et poeng forrige sesong.

Før pause skjedde det meste på Liverpools venstreside, hvor Andy Robertson var god og Diogo Jota også var aktiv og tross alt positiv. En kan vel ikke at Sadio Mané ikke var savnet, men Robbo er i bra form og Jota tegner til å bli en bra vikar for trioen der framme.

På den andre siden var Mo Salah lite synlig, men toppscoreren viste seg fram med to gode avslutninger.

Og det var vel stort sett det…

SAVNET KAPTEIN: En innbitt Jordan Henderson under oppvarming i Birmingham. Han er tilbake til neste kamp, men vil Joe Gomez (i bakgrunnen) være det?

SAVNET KAPTEIN: En innbitt Jordan Henderson under oppvarming i Birmingham. Han er tilbake til neste kamp, men vil Joe Gomez (i bakgrunnen) være det?

Gomez og Firmino ut - Henderson inn

Liverpool hadde en del gode navn ute til denne kampen. Alisson, Mané, Thiago og Matip, og man undret seg litt over hvordan troppen ville holde.

Skjønt, den lagoppstillingen som ble presentert burde ha nok i seg til å ta hånd om Aston Villa. Få kom ut av det med heder ikledde Liverpools nye tredjedrakt. Et par av dem har imidlertid vært gjennomgående under pari så langt denne sesongen.

Joe Gomez er en super atlet som skal passe som hånd i hanske sammen med Virgil van Dijk, men mot Villa hang de ikke sammen i en forsvarsrekke som var som et trekkspill, ikke hjulpet av en motstander som ikke ble satt under press.

Hvis Joel Matip er klar etter landslagspausen kan det være tid for et bytte. Et roligere og taktisk bedre hode, ikke rystet av 2-7 på Villa Park.

En annen og enda mer populær spiller, Roberto Firmino, har heller ikke prestert opp mot sitt beste nivå på skummelt lenge. Er han sliten? Sliter han med noe fysisk? Er det «bare» selvtilliten som av en eller annen grunn har fått seg en knekk? Jeg vet ikke, men det føles rettferdig å gi Bobby en pause nå og for eksempel bruke Diogo Jota fra start, eventuelt å gi Takumi Minamito muligheten og heller justere formasjonen.

En som definitivt burde komme inn er Jordan Henderson. Hvor var den snerrende ledertypen som skulle alle på tå hev søndag kveld? Van Dijk er en fantastisk spiller, men han leder mer med eksempel enn ordrer. Ingen på midtbanen tok kommandoen.

Velkommen tilbake, Hendo!

Samling i nærheten av toppen

Mye rart skjer i fotball, også i toppfotballen. Det har en sett i Premier League og for eksempel på Old Trafford et par timer før Liverpool ble ydmyket på Villa Park.

2-7 for de suverene ligamestere fra 2019/20 – det er vanskelig å fatte. Vanskelig å sette ord på, en kamp hvor så godt som alt gikk galt.

Jeg tipper Jürgen Klopp allerede har satt opp tidspunkt for spillermøte etter at hans tropp igjen er samlet i etterkant av et landslagsopphold, og før et nabo-oppgjør mot nabo og ligaleder Everton.

Det føles vanskelig å se at dette bare må glemmes og en må se framover. Dette er uakseptabelt og kan ikke gjenta seg, selv om det i nakne tall er det tre tapte poeng, og tre seire og et tap så langt i 2020/21.

Klopp må gjøre det han kan, og det pleier han å være usedvanlig god til, og bruke rekordtapet for alt hva det er verdt og som en motivasjonsfaktor for resten av sesongen.

TANKEFULL MANAGER: Jürgen Klopp vil ha mye å gruble over under landslagspausen.

TANKEFULL MANAGER: Jürgen Klopp vil ha mye å gruble over under landslagspausen.