Fem ting om Atletico-kampen:Et godt organisert og aggressivt hjemmelag frustrerte Liverpool gjennom 90 minutter

Vertene tok en tidlig ledelse, som de siden forsvarte med nebb og klør på Wanda Metropolitano.

Atletico Madrid - Liverpool 1-0 (1-0)

Et lurveleven på Wanda Metropolitano

– Jeg vet at stadion kommer til å eksplodere i morgen. Vi kommer til å spille mot fans som høres i Liverpool, men jeg stoler virkelig på våre fans og mine spillere, uttalte Diego Simeone under sin pressekonferanse foran 1/8-finalen på Wanda Metropolitano.

Og Atletico-fansen slo an tonen allerede utenfor stadion. Da bussene med lagene kom kjørende så det nærmest ut som en skogbrann i området utenfor Wanda Metropolitano. Og de fortsatte ufortrødent lurvelevenet gjennom hele kampen, oppildnet av en veivende entusiastisk hjemmemanager i Diego Simeone.

– Dette skal avgjøres over to kamper, og jeg mener det er 50-50 sjanse for å gå videre. Jeg ser ikke noen pessimisme hos mine spillere. Jeg ser det jeg liker aller best - optimisme, la Atletico-manageren til.

Og optimismen har nok ikke avtatt etter at hans lag vant det første oppgjøret 1-0, og Liverpool ikke klarte å få med seg noe bortemål hjem fra Spania.

Liverpool har ikke vunnet på sine siste seks kamper mot spansk motstand i Europa. Forrige seier kom mot Real Madrid på Santiago Bernabéu i 2008-09, men siden det har de tapt fem og spilt en uavgjort på spansk gress. Samtidig skal det sies at de har tatt seg videre i utslagsrunder mot spansk motstand på alle forsøkene i turneringen.

Liverpool har heller aldri tapt et oppgjør over to kamper i europcupene under Jürgen Klopps ledelse. De røde har vunnet alle de ti oppgjørene av denne typen på veien til Europa League-finalen i 2015/16 og Champions League-finalene i 2017/18 og 2018/19. Så det er fortsatt håp i hengende snøre.

Liverpool hadde spilt 19 bortekamper i Spania før denne kampen. De hadde vunnet sju, spilt uavgjort i fem og tapt sju. De har kun blitt eliminert av klubber fra Spania i to av elleve oppgjør som har gått over to kamper. Men nettopp Atletico Madrid var de siste som klarte denne bragden, da de slo Rafael Benitez sitt lag på bortemål i semifinalen i Europa league i 2009/10.

Dette var femte gang disse to lagene møtte hverandre i Europa, sist i Europa League 2010. Da var det spanjolene som trakk det lengste strået med hjelp av bortemålsregelen, mens de i 2008-09 var i samme gruppe og spilte uavgjort to ganger. Atlético kan vise til en særs god statistikk mot engelsk motstand, med kun ett tap på fjorten besøk fra engelske lag i turneringen, inkludert dette.

STØTTET LAGET SITT: Atletico-fansen skapte liv og røre både utenfor stadion og inne på tribunene.

Klopp stilte med sine beste menn

En sterkere startellever kunne Liverpool neppe ha mønstret, enn det laget Klopp startet med i Madrid i kveld. Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Henderson, Wijnaldum, Mané, Salah, Firmino vil nok majoriteten av Liverpool-supporterne nikke anerkjennende til som det beste Jürgen Klopp kunne mønstre i den spanske hovedstaden.

Utrolig nok var dette faktisk bare andre gang at samtlige av disse spillerne har spilt sammen samtidig for Liverpool. Og da snakker vi i samtlige turneringer, i alle former for kamper. Forrige gang det skjedde var fra det 76. til det 88. minutt i kampen mot Napoli den 3. oktober 2018. Disse elleve hadde med andre ord bare 12 minutter sammen på banen før kveldens kamp, og det var for halvannet år siden!

– Å spille mot Atletico er noen av det vanskeligste du kan gjøre som fotballspiller. De har ikke spilt så dårlig denne sesongen som folk hevder, sa Jürgen Klopp før kampen.

Atletico var ubeseiret på sine 13 siste kamper i Europa før denne. De hadde vunnet 11 og spilt uavjgort i to. Bare Real Madrid og Barcelona hadde klart å slå Atletico i deres 40 siste kamper på Estadio Metropolitano før denne.

På 14 hjemmekamper mot engelske klubber har Atletico etter kveldens seier vunnet åtte, spilt uavgjort i fem, og kun tapt en.

STERK STARTOPPSTILLING: Men disse elleve har ikke mange minuttene på banen sammen.

Atletico fikk en drømmestart da Liverpool slapp inn et mål på en corner

Liverpool vant sitt sjette europacuptrofé nettopp på Wanda Metropolitano den 1. juni i fjor. Nå var de tilbake på samme stadion.

– Vi skal være i en annen garderobe nå, for vi hadde hjemmegarderoben i Champions League-finalen, så allerede der er det annerledes. Men vi har en positiv følelse, helt klart. Sist vi var her var det en kamp av enorm betydning, og det er det denne gangen også. Den største forskjellen vil være at det vil være flest Atletcio-supportere inne på stadion, men den fordelen skal ikke være avgjørende. Det er fint å komme tilbake hit allerede nå, sa Klopp kvelden før kampen.

Liverpool-manageren var neppe like positiv da stadionuret passerte fire minutter. Da hadde nemlig vertene allrede tatt ledelsen. Liverpool gjorde noe så uvanlig som å slippe inn mål på en corner.

Corneren ble slått inn og det ble en duell på første stolpe, men ingen av de to lags involverte traff ballen med hodestøtene sine. Det førte til at ballen gikk via beinet til Fabinho og rett i fanget på Saúl foran kassa. 25-åringen gjorde ingen feil, og dermed tok hele Wanda Metropolitano fyr om vi ser bort fra Liverpool-supporterne i borteseksjonen. En scoring som kom etter klabb og babb inne i femmeteren.

KAMPENS FØRSTE MÅL: Saul fikk stå umarkert og kunne enkelt sette ballen i mål etter at han fikk lærkula på noe heldig vis.

Kjemperedning midtveis i første omgang

– Jeg tror mange begynner å gå tom for superlativer om ham. Det er utrolig betryggende å ha ham bak oss. Vi stoler virkelig på keeperen vår. Han er en verdensklasse-keeper. Trolig den beste i verden. Vi er veldig takknemlige for at vi har ham på laget vårt. Han hjelper oss virkelig, sa Trent Alexander-Arnold om Alisson Becker i forkant av kveldens kamp.

Og den brasilianske sisteskansen viste nok en gang sin klasse da Alvaro Morata fintet bort Fabinho og avsluttet midtveis i andre omgang. Landsmannen Alisson lot seg imidlertid ikke lure, gjorde seg stor og reddet skuddet fra kloss hold.

REDDER: Alisson var god å ha i denne situasjonen.

Teatralske verter og skade på kapteinen

Det irriterte Liverpool-spillerne at hjemmelagets spillere rullet rundt på gresset etter nesten hver eneste duell. Heldigvis lot ikke den polske dommeren seg lure hver gang av de teatralske innslagene.

Sadio Mané fikk gult kort for en albue mot Sime Vrsaljko fire minutter før pause, noe som forsåvidt var greit nok, men også i den situasjonen overdrev Atletico-spilleren betydelig, og det var ikke den eneste situasjonen der hjemmelagets spillere omringet dommeren i et forsøk på å påføre Liverpool-spillerne gule kort mens en av deres lagkamerater lå og vred seg på gressmatta.

Mané var også involvert i en lignende, men litt mer harmløs situasjon på overtid i første omgang, der vertene ropte om et nytt gult kort. Om det var årsaken til at Jürgen Klopp byttet ut senegaleseren i pausen får vi kanskje svar på under pressekonferansen etter kampen.

Mohamed Salah hadde scoret 20 Champions League-mål for Liverpool før denne kampen. Samme antall som Ian Rush. Steven Gerrard topper listen med 41 mål, mens Michael Owen har 22. Salahs 20 mål i turneringen har kommet i løpet av bare 33 kamper.

Han fikk en god mulighet til å gjøre mål nummer 21 sju minutter ut i annen omgang, men headet utenfor da han fikk stå umarkert fem meter fra mål på et innlegg fra høyre. Det var derfor en frustrert Salah som ble byttet ut til fordel for Alex Oxlade-Chamberlain etter 72 minutters spill.

En skade på Jordan Henderson drøye ti minutter før slutt bedret ikke humøret til Jürgen Klopp. Kapteinen måtte gi seg, og holdt seg til baksiden av høyre lår da han gikk av banen. James Milner tok hans plass.

GÅR NED FOR TELLING: Sime Vrsaljko kaster seg ned etter en duell med Sadio Mané.