«Bruk penger eller stikk»

Liverpool har vunnet ligagull for første gang på 30 år, men det er ikke godt nok for mange supportere.

Endelig fant og vant de rødkledde den hellige gral, troféet alle med Liverpool-sympatier har hungret etter i tre tiår.

Champions League, check, Supercup, check, VM for klubblag, check.

Premier League, check.

Men det er ikke nok. 99 poeng er ikke nok for Den Lille Supporter Aldrimett. Å se Jordan Henderson løfte trofeet smakte godt – en liten stund. Men pokalen var smågodt – tomme kalorier.

Neste punkt på lista? En spiller eller fem.

Det var bare én ting Den Lille Supporter Aldrimett kunne gjøre. Hen tok til tastaturet og henvendte seg til Linda Pizzuti på Twitter. Selvfølgelig.

«Spend Spend Spend», skrev en bruker.

«Sign Mbappe», meldte en annen.

«Sign Reus», skrev en tredje, sannsynligvis sarkastisk.

Pokalen gikk fra spiller til spiller som en pakkelek, men på internett var det supportere som allerede hadde revet av papiret og avdekket Liverpool 2020/21 og de likte ikke det de så.

POKALEN HJEM: Linda Pizzuti Henry og John Henry på flyet hjem fra Madrid.

POKALEN HJEM: Linda Pizzuti Henry og John Henry på flyet hjem fra Madrid.

Sosiale medier florerte av det samme budskapet i fjor. «FSGspend or #FSGOut». FSG MÅ bruke penger, eller så må FSG vekk. Nå er vi lei av å bli skuffet. Liverpool skulle jo signere Timo Werner men han stakk til Chelsea i stedet.

Tony Evans skrev glimrende om transfer-ivrige supportere i en kommentar i The Independent. «Man undrer om ikke kritikerne hadde foretrukket Timo fremfor Tittelen. Noen ganger virker det sånn.»

Den søte smak av ligagull virker litt bortkastet på noen tilsynelatende utålmodige sjeler som allerede har lagt gleden bak seg og går med fakler og høygafler fremst i #FSGout-demonstrasjonstoget.

For noen virker det som skjer i overgangsvinduet mer engasjerende og viktigere enn det som skjer på fotballbanen, og det som skjer i trofékabinettet. Jeg synes det er underlig, men det er selvsagt helt lov.

Men i stedet for å stresse over transfers, kan man bruke fotballferien til å reflektere over hvor enorme skritt man har tatt siden 2015.

GOD KJEMI: Det virker å være harmoni i klubben, fra topp til bunn. Her gir Klopp en klem til FSGs John Henry.

GOD KJEMI: Det virker å være harmoni i klubben, fra topp til bunn. Her gir Klopp en klem til FSGs John Henry.

Eierne, manageren og teamet rundt har vært knallsterke på overgangsvinduet de siste årene. Etter prøving og feiling de første årene, virker amerikanerne og Edwards og transferkomiteen å ha funnet en formel som funker. Det ble kjapt klart at det var viktigere med kvalitet enn kvantitet.

Liverpool er i en posisjon de ikke har befunnet seg i på 30 år, og hvor går man herfra? Det viktigste for et suksessfullt lag er å beholde spillerne. Det klarer Liverpool denne sommeren. Førsteelleven er kanonsterk, det har de vist over 38 kamper, det forteller et vell av artikler, og aller viktigst – det forteller tabellen.

Etter finalen i Madrid var det nettopp det som skjedde – det ble ikke brukt mye penger, men kjernen ble værende og resultatet ble ligagull. Det er ikke sikkert det funker én gang til.

«Det er noe substans i bekymringene rundt rekruttering», skriver Evans. «Det har blitt hamret inn i supporternes hoder at dominerende lag bygger videre fra sin sterke posisjon. De store Liverpool-lagene fra 70- og 80-tallet beviste det. Sir Alex Ferguson gjorde det samme da Manchester United tok over Liverpools posisjon på toppen av engelsk fotball. Logikken sier oppgradering i stedet for gjenoppbygging.»

KONTROLL: Michael Edwards har god kontroll på Liverpools kjøp og salg.

KONTROLL: Michael Edwards har god kontroll på Liverpools kjøp og salg.

Selv om man definitivt kunne hatt godt av en forsterkning i stallen, kan man ikke glemme hvor spennende talenter Neco Williams og Curtis Jones er. Og Naby Keita, som har storspilt etter pausen. Og Minamino, da, som så vidt har kommet i gang.

Koronaviruset og den usikre verdensøkonomien har gjort FSG nølende til å bruke penger. «Hvis Klopp skal bruke mye penger, må det være på den rette spilleren. Tyskeren har en stor fordel første førsteelleveren hans velger seg selv. Alle andre i ligaen trenger betydelig forsterkninger – spesielt i forsvar – hvis de skal ha en sjanse nestes sesong. Werners ankomst hjelper ikke Chelseas fundamentale svakhet i forsvar, og Havertz hjelper heller ikke. Pep Guardiola må utføre kirurgi på Manchester Citys forsvar. Manchester United vil lekke mål selv om Sancho blir en Red Devil. På grunn av omstendighetene og deres sterke posisjon, har Liverpool råd til å avvente og unngå å gå inn i markedet», skriver Evans.

Vinduet er åpent i to måneder til. Liverpool har god tid og vil neppe ta noen forhastede avgjørelser, ikke i dagens klima.

Stol på Klopp, stol på FSG og Michael Edwards. Stol på laget som har gitt oss det vi har drømt om i 30 år. Ta et øyeblikk og nyt det.