Keita og Minamino kan få vekk transferfrustrasjon

Det er klart for ny ligasesong, med Liverpool som tittelholdere. Det kan bli gøy igjen, men nok langt mer spennende i toppen enn hva tilfellet var da de røde vant med 18 poeng.

Liverpool må selge før de kan kjøpe. Det virker å være beskjeden fra eierne FSG. Vi snakker om ligamesteren og det er ikke vanskelig å forstå den frustrasjon som blir gjort til kjenne ikke minst på sosiale medier blant deler av den helrøde fansen.

Jeg skulle gjerne hatt et par solide forsterkninger til å gjøre troppen som vant Premier League med 18 poeng enda mer fryktinngydende, men greier vel egentlig ikke helt å bygge opp det sinnet som det synes å være hos enkelte.

Vi har van Dijk, vi har Alisson, var har superrekka på topp, vi har ligaens mest kreative backer, vi har Fabinho, vi har Henderson… Det er klart vi skal være med å kjempe om gullet igjen. Det at Chelsea, Manchester City og trolig også Manchester United vil styrke mer gjør at dette tegner til å bli en særdeles spennende sesong.

Selg Brewster og kjøp ny angriper

Jeg har nevnt det før, men den største skuffelsen for meg er at Timo Werner havnet i Chelsea. Jeg trodde Klopp og Liverpool hadde en deal der, og det hadde de trolig også, men i 11. time ble det vurdert at totalpakke med overgangssum og lønn likevel ble for drøy i det usikre landskapet som coronaen har skapt.

For en angriper er fortsatt på min ønskeliste. En med fart og scoringstrussel. Hvem skal vi erstatte Sadio Mané eller Mo Salah med hvis en av dem blir skadet? Divock Origi tror jeg ikke er i stand til å gjøre jobben over tid, og Rhian Brewster er for meg ikke helt der.

20 år er ingen alder, men personlig tviler jeg på om Rhian blir en spiss på et topp fire lag i Premier League. Mot Arsenal i Community Shield var verken Salah eller Firmino gode, men Brewster ble satt inn først noen sekunder før slutt og da trolig for å ta et straffespark. Følelsen er at Jürgen Klopp innerst inne heller ikke helt tror at klubbens nr. 24 vil bli løsningen. Skulle det komme et fair bud tror jeg Liverpool selger, og som jeg vil støtte dersom pengene blir lagt i et nytt spillerkjøp.

Ismaila Sarr fra Watford er vel mest nevnt som et mulig navn. En 22-åring med rå fart og som ble tomålsscorer mot Liverpool forrige sesong. Adama Traoré er det også blitt spekulert i, en litt eldre, enda hurtigere og fysisk råere utgave, og som Wolves nok også skal ha mer penger for. Lukter det et sent «corona-bud» fra Liverpool på Sarr fra nedrykkede Watford alliert med penger fra salg av et par-tre squad-players?

Thiago for Wijnaldum

Det snakkes også mye om Thiago fra Bayern. Tiden går og Thiago skriver verken under ny kontrakt i München eller for noen andre klubber, som en ville anta var interessert i en Champions League spiller med et år igjen av sin kontrakt og derfor har en relativt rimelig pris.

Betyr det at Klopp har en avtale med 29-åringen om at salg av Gini Wijnaldum gir penger for å hente deg, eventuelt at vi venter et år og signerer deg på Bosman? Klok av skade med Werner tar jeg ikke noe for gitt, men det kan virke slik.

En noe spesiell overgang hvis det skjer, da Klopp ikke har kjøpt en potensiell startmann med en slik alder tidligere. Nå er Wijnaldum på omtrent samme alder og manageren vurderer kanskje Gini som så viktig at han kan gjøre et unntak for å få en fullverdig erstatter. De har scoret omtrent like mye hver seg for Liverpool og Bayern, men ut fra det jeg har sett så synes jeg spanjolen er bedre til å bringe ballen med seg fra en dyp midtbaneposisjon. En mer naturlig link til forsvaret, og dermed kanskje et mer aktuelt anker istedenfor Fabinho eller som partner til brasilianeren.

Det er mange supportere som gir lyd for at en midtstopper bør hentes inn, men hvis Thiago kommer inn kan det kanskje være lettere å bruke Fabinho som en mulig vikar i det sentrale forsvaret?

FRA START, ELLER?  Gini Wijnaldum var med fra avspark på Wembley mot Arsenal, men hva bringer fremtiden i helrødt?

FRA START, ELLER? Gini Wijnaldum var med fra avspark på Wembley mot Arsenal, men hva bringer fremtiden i helrødt?

Keita og Minamino best

Det har vært en veldig spesiell pre-season, hvor pandemien har gjort at alle landslagsspillerne har vært med fra start i en kort og intens oppkjøringsperiode. Liverpool bør slik sett være bra rustet sammenlignet med andre lag som har vært involvert i Europa etter ligaslutt. Resultatene, og spillet, har ikke helt røpet det, men tunge bein vitner om tøffe økter i Frankrike og på Melwood. Manageren vil ha sluppet opp på treningene denne uka og forhåpentligvis vil en se det allerede mot Leeds.

Det mest positive under treningskampene har vært at et par av de spillerne som banker på døra til startelleveren har vært blant de aller beste. Det er en viktig sesong for først og fremst Naby Keita, og også Takumi Minamino.

Keita er en £50M spiller som nå må vise at han kan spille regelmessig med en liverbird på brystet. Jeg var overrasket over at han ikke startet i Community Shield, men jeg tror han gjør det i ligaåpningen. Av de mer tradisjonelle indreløperne som Henderson, Wijnaldum og Milner har han mer i verktøykassa når det gjelder å true motstanderens forsvar med gjennomløpninger, utfordringer og løsninger rundt straffefeltet. Kanskje greier han å tie de som mener at Liverpool behøver en kreativ midtbanespiller? Jeg tror han kan klare det.

Minamino har også vært positiv. Sikkert lettrent, og utvilsomt motivert, har han også begynt å finne nettmaskene i helrødt. Problemet med klubbens første japaner er at han ikke er noen indreløper og ikke passer noe godt i et 4-3-3 som Klopp liker å bruke. Han liker å spille mellom lagdeler og Klopp forandrer som regel formasjonen når Takumi er med, hvor han da gjerne er en av tre bak en eller to spisser.

Skulle en av de tre framme bli skadet, bank i bordet for at så ikke skjer, virker nå den mest naturlige løsningen å være at Minamino kommer inn og systemet blir forandret. Slik situasjonen er foran ligastar tror jeg ikke Takumi Minamino starter mot Leeds, men hvis han er på benken er han «første reserve».

Har spillermateriell og motivasjon

Thiago og Sarr inn, jeg hadde nok vært fornøyd med det. Gini Wijnaldum har vært god for Liverpool, men jeg er enig med dem som mener at det kunne gjort seg med noe nytt også. Nederlendere og Barcelona har en lang og rik tradisjon, helt siden Johan Cruyff revolusjonerte gigantklubben, og med Ronald Koeman som manager kan det virke som en logisk overgang for Gini.

I tillegg til de nevnte over har Klopp noen unggutter. En Curtis Jones som har vokst kraftig i sommer virker nærmest pr. i dag. Neco Williams fikk seg en leksjon mot Aubameyang på Wembley, mens 17-årige Billy Koumetio også kom seg ned på jorden på Anfield mot Blackpool. Det virker imidlertid som at Klopp har sett noe hos sistnevnte siden han ga ham så mye tillit i treningskampene.

Kanskje bidrar til at det blir handlet inn en forsvarsspiller, kanskje ikke. Jeg synes uansett det er mulig å argumentere for at Liverpool har mye å spille med. Vel, ingen vesentlige spillere har gått ut, og det gjør meg ikke flau over å nok en gang nevne at vi ikke bare er regjerende mesterne, men vi er de regjerende mesterne som vant suverent i 2020/21.

Henderson & Co motiverte seg etter finaletap i Kiev i Champions League i 2018 og etter ligasølv med 97 poeng i 2019, og nå skal de forsvare noe. Jeg tror ikke det er noe problem. Jordan Henderson vil vinne mer, Virgil van Dijk vil vinne mer, lokale Trent Alexander-Arnold, kulthelten Andy Robertson, det er bare å fortsette.

Den største garantisten er likevel Jürgen Klopp. Jeg ser for meg at han vil ha en glødende tale denne uka, om at det han så langt har sett fra sitt lag bare er begynnelsen. Om at den dagen hvor de kan paradere foran millioner av mennesker i Liverpool med Premier League trofeet, da skal det ikke være med noen «gammel» pokal. Da skal de fortsatt være mestere.