Fem ting om kampenVenstresiden i fokus, full pott og allerede luke til de største rivalene

Liverpool kjørte over Arsenal, men det var ikke uten kontroverser.

Hva er det med Lacazette og forsvaret vårt?

Vi har sett det før, mot Arsenal og Alexander Lacazette. Da Liverpool møtte Mikel Artetas lag under restarten i sommer var det fullstendig dominans, men der personlige feil fra Virgil van Dijk og Alisson Becker.

Denne gang var det Andy Robertsons tur. Arsenal hadde sitt første angrep etter 26 minutter. Det var likevel ikke veldig farlig da Ainsley Maitland-Niles slo innlegg mot Lacazette som allerede hadde passert. Ballen kom til Andy Robertson, som sleivet ballen tilbake mot eget mål, der Lacazette lå, kastet seg og fikk avsluttet på en Alisson Becker i ubalanse.

Hva er det med franskmannen som gjør at dette forsvaret gjør personlige feil i møte med ham?

Heldigvis, som så ofte i fotball, fikk han sin mulighet til å revansjere seg. Det tok under 10 minutter før skotten hadde hevnet seg med å gi de helrøde ledelsen.

Franskmannen kom seg også gjennom alene to et par ganger i den andre omgangen – men denne gang uten tellende resultat.

Mané slapp det røde - og storspilte

Der var vi heldige. Liverpool enorme favoritter før kampen, men dersom det skulle være 10 mot 11 i 88 minutter hadde det vært en annen sak. Mané kunne fått det gule da han tok Hector Bellerin allerede i det første minuttet. I det andre minuttet var det den andre backen, Kieran Tierney, som fikk det.

Craig Pawson har aldri vært kjent som en god dommer, og denne gang skal vi kanskje prise oss glade for at han ikke er spesielt god, for her kunne Sadio Mané fått det røde kortet.

Mané er ingen stygg spiller, men armen var ute og og traff Tierney i ansiktet. Med VAR, ville en kanskje forventet at det skulle bli tatt en ekstra titt på situasjonen, men det forble med det gule kortet. Kanskje det at Mané «is not that type of player» reddet oss akkurat der. Den var oransje.

Og selvsagt var det Mané som skulle score Liverpools første mål!

Sadio var tidvis helt strålende, og har av og til kan det se ut som tyngdekraften ikke helt gjelder for ham. Han så ikke helt fornøyd ut da Jürgen Klopp byttet ham ut – men kanskje var det på grunn av koret. Friske ben og en spillesugen Diogo Jota inn for sin Anfield-debut viser i alle fall hvilke muligheter Klopp nå har på benken.

INVOLVERT: Sadio Mané var veldig involvert i de første minuttene.

INVOLVERT: Sadio Mané var veldig involvert i de første minuttene.

For en pasningsfot

Jan Mølby, Steven Gerrard, Xabi Alonso… Om noen måneder, kanskje Thiago Alcantara. Det er stort sett slike navn som trekkes frem når det snakkes om fantastiske pasningsføtter i rød drakt.

Virgil van Dijk spiller ikke på midtbanen – men det kan ikke være noen tvil om at han hører hjemme i den samme diskusjonen. For en fantastisk pasningsfot. Kort og langt, enkelt og spektakulært – han treffer stort sett uansett. Nederlenderen er så full i selvtillit at han kan prøve seg på de mest umulige langpasningene, og det ser ikke ut som han må anstrenge seg en gang, men gang på gang treffer han, og er så presis at det setter i gang angrep på angrep.

En kan si mye om lederskapene, hvor god han er i lufta, hurtigheten og hvor god han er defensivt, men den pasningsfoten må også snakkes om. Han er så viktig også for det offensive spillet. For en utrolig spiller!

STORSPILTE: Virgil van Dijk viste frem sin fantastiske pasningsfot.

STORSPILTE: Virgil van Dijk viste frem sin fantastiske pasningsfot.

Viktige Alisson

Alisson Becker måtte ha en sen test på mandag, for å finne ut om han var klar til å spille kampen. Han har mistet flere treningsøkter, og søndags kveld ble det meldt at Adrián «helt sikkert» kom til å stå kampen.

Ikke for å være negativ til Adrián – men Alisson er lagets første keeper, og han er en av verdens aller beste målvakter av en grunn.

Det viste han også i dag. Mot en motstander han har ergret seg over i sommer, både etter en tabbe i tapet på Emirates Stadium, og fordi han ikke klarte å redde noen straffespark i straffekonkurransen i Community Shield. Han startet kampen med å banket ballen unna da han ble jaget av Pierre-Americk Aubameyang – men fortsatte med å være et godt pasningsalternativ og trygg med beina.

Det var lite han fikk gjort med baklengsmålet, selv om det kanskje kan ha sett komisk ut for den nøytrale tilskuer. Han var i ubalanse, og klarte ikke å komme seg opp igjen og få avverget. Han gjorde opp for det da Lacazette var gjennom to ganger. Først ved å lese lobben, og deretter ved å flytte seg raskt og stå oppreist da franskmannen var helt alene.

Når Liverpool står så høyt, og Arsenal har så mye bakrom de gangene de klarer å komme gjennom, så er det så viktig å ha en så våken og hurtig keeper som nærmest kan fungere som en sweeper. Brasilianeren må holde seg skadefri!

Drømmedebut og luke til topplagene

Diogo Jota kom inn for Mané, og markerte seg umiddelbart etter at han la seg ute til venstre. Han kunne først ha scoret ett mål, da han satte den i nettveggen. Så spilte Gini Wijnaldum han glimrende gjennom, men en veldig ivrig Mohamed Salah kom i full fart og ødelagte muligheten. 

Gini Wijnaldum smilte til portugiseren på en corner like etter, og etter den kunne også Jota smile. Han fikk ballen på 16-metersstreken, fikk den under kontroll og satte ballen helt nede til høyre for Bernd Leno. Med det har han fått en drømmetstart i sin nye klubb, og punkterte kampen.

Det var ikke bare der han imponerte. Hele tiden i glimrende posisjoner, stor hurtighet og jaget hver eneste Arsenal-spiller de få gangene de fikk ha ballen. Dette ser lovende ut.

Vi er fortsatt i september, men allerede har Liverpool fått et lite overtak mot sine største konkurrenter. Manchester City snublet mot Leicester City, Manchester United snublet mot Crystal Palace, Tottenham har avgitt poeng i to kamper, og det samme har Chelsea.

Arsenal måtte seg seg slått på Anfield – og da er det kun tre lag som står med full pott etter tre ligarunder. Det er Liverpool, Everton og Leicester City. Selv om det er tidlig, er det en veldig god posisjon å være i.

Spesielt dersom en tenker på hvor få poeng ligamesteren har avgitt i de to siste sesongene… Det er ingenting som tyder på at dette laget er forsynte og mangler motivasjon etter ligagullet forrige sesong, og vi må bare nyte det.

Dette var et annet Arsenal-lag, enn det vi har vært «bortskjemt» med å møte på Anfield de siste sesongene. Et lag som ikke fungerer bakover i banen og som kollapser helt når laget først slipper inn mål. Det ser ut som et lag som absolutt kan utfordre om topp fire denne sesongen.

61 kamper ubeseiret på Anfield – en vanvittig prestasjon.

SCORET: Diogo Jota scoret sitt første mål for Liverpool.

SCORET: Diogo Jota scoret sitt første mål for Liverpool.