Thiago Alcantara er endelig klar!Vitamininnsprøyting for ligamesteren

Så har Liverpool handlet likevel denne sommeren, bokstavelig talt. Thiago fra Bayern skal gi mer kvalitet og balanse på midtbanen.

Edison Arantes do Nascimento. Jeg husker jeg briefet med det som guttunge på løkka før VM i 1966, etter å ha lest det i en eller annen avis. Døpenavnet til Pelé, datidens store fotballspiller, som for øvrig ble sparket i stykker i det nevnte verdensmesterskapet i England, spillende for den store favoritten Brasil.

Nå har Liverpool kjøpt Thiago Alcantara do Nascimento, sønn av en annen verdensmester Mazinho (Iomar do Nascimento).

Thiago, født i Italia og med 39 landskamper for Spania, har for øvrig selv en rekke mesterskap og utmerkelser som spiller på klubber som Barcelona og Bayern München, og det spanske landslaget. Nå sist ble han Champions League vinner for Bayern.

Har kjøpt kvalitet

Liverpool har ikke kjøpt noen Pelé. Ingen Virgil van Dijk eller Alisson Becker heller, som var sårt savnet i det sentrale forsvaret og mellom stengene. Likevel, en merker at pulsen blant røde supportere øker merkbart når det går mot at de røde fra Anfield henter midtbanespilleren til det tyske mesterlaget.

Nå er det alltid behov for kvalitet, og kvalitet er gjerne det ordet en hører om Thiago Alcantara. Ballsikker, smart, en pasningsspiller, en lagspiller.

På billigsalg

Kanskje var det ikke det som stod helt øverst på ønskelista, og det er uvanlig at Jürgen Klopp og Michael Edwards kjøper en 29-åring. Muligens vil det også ende opp som noe av en direkte erstatning for Gini Wijnaldum, som er sterkt linket til Barcelona.

Fansen virker likevel veldig fornøyd. Kanskje ikke minst fordi at de ønsket at regjerende mester i Premier League skulle handle en profilert spiller. Takumi Minamino kom for £7.25M og Kostas Tsimikas som backvikar for £11.7 nå i sommer, men dette må likevel betraktes som det første store kjøpet siden Alisson fullførte kabalen i juli 2018 som skulle gi gull i Champions League og hjemlig serie.

Om det ikke virker som et typisk Klopp/Edwards kjøp angående alder, gjør det det økonomisk med en prislapp på £20+5M.

Det er på billigsalg, påvirket av at spilleren har et år igjen av kontrakten og som tilsynelatende selv har pushet på for å få en overgang til Liverpool Football Club.

Liverpool har i det hele tatt fått det som de ønsket seg, det er inntrykket.

Rollen til Thiago

Supportere av de røde har i hele sommer satt opp sin midtbanetreer, den lagdelen som har skapt flest diskusjoner de siste årene. Keeper og den bakre firer er rimelig satt, med et mulig unntak for partneren til van Dijk, og de tre lengst fremme er det liten eller ingen diskusjon om.

Fabinho, Henderson og Keita/Wijnaldum har nok hatt flest stemmer i managerens mest benyttede midtbanetreer. Det skal bli veldig spennende å se hvordan Jürgen Klopp kommer til å benytte Thiago, Liverpools nye nr. 6, i denne formasjonen.

Hvis en for eksempel sammenligner med Naby Keita, som nok blir et tema fremover, er begge gode til å føre ballen. Thiago den defensivt mest trygge og ballsikre, Keita god til å vinne ballen høyt og også bidra inne i motstanderens straffefelt. Nyervervelsen taktisk klokere, Naby Keita med mer punch i nærheten av motstanderens mål. Om ikke Naby har prestert tidligere så må han gjøre det nå, da først og fremst gjennom offensive tellende bidrag.

Kan få noe ekstra

Etter at pandemien satte inn har Liverpool vært mer truende til å ha kamper hvor de gir motstanderen flere sjanser enn ønskelig, som nå sist mot Leeds. Kan det ha påvirket at Liverpool har kjøpt et ferdig produkt som ankeret til Bayern München og gitt ham ventelig sin siste store kontrakt?

Klopp vil nå få en noe annen balanse fra sine midtbanespillere, med en Thiago en vil forvente er et naturlig anker om Fabinho ikke spiller der. Han kan lett være en av to som «sitter», hvis Jürgen går for et 4-2-3-1. Han kan spille rollen til Jordan Henderson, og han har også kvalitet nok i sitt pasningsspill til å utfylle en mer offensiv rolle for Wijnaldum og Keita. Thiago scorer for eksempel omtrent like mye som Gini Wijnaldum, men nest sist og tredje sist på scoringer vil nok gå i favør av spanjolen/brassen.

Alle med ambisjoner om en startplass på midtbanen må være på tå hev, men en kan også få noe ekstra fra en type som er vunnet trofeer år etter år.

Først og fremst virker imidlertid dette kjøpet som en vitamininnsprøyting for de med tilknytning til LFC. Både på og utenfor banen.

Thiago Alcantara do Nascimento, du skal være veldig velkommen!