Kampkommentar Atletico Madrid - Liverpool: Liverpool er klare for å erobre verden igjen

Med verdens beste matchvinnere i begge ender av banen tok Liverpool en knallsterk seier i en av de tøffeste bortekampene som finnes - og det uten å være på sitt beste.

2-0 er kanskje ingen farlig ledelse på Vicarage Road, men på Wanda Metropolitano er man aldri trygg. Heldigvis Liverpool har i høyeste grad matchvinnere i begge ender av banen. Da kan man vinne selv de tøffeste bortekamper på en middels dag.

For etter en forrykende åpning på kampen var det tidvis både slurv i pasningsspillet og åpne sluser i forsvaret til Jürgen Klopps lag. Likevel sitter vi igjen med et avansement som er så godt som sikret etter det som tross alle omstendigheter er en mektig borteseier. Det er nå godt over et halvt år siden forrige tap. Det er verdens beste keeper, verdens beste spiller, effektivitet, scoringer i massevis og stort sett to seiere i uken. I tillegg er det masse uforløst potensial. 

Det får oss til å trekke konklusjonen: Liverpool ser faktisk ut som de er klare for å erobre verden igjen - som de gjorde på denne arenaen or litt over to år siden da Champions League-pokal nummer seks ble løftet.

Tut og kjør

Atletico prøvde å gå i strupen på Liverpool. For en åpning det var på kampen! Allerede fra første sekund jagde de hver eneste ball som villmenn. Så var det raskt ned i den defensive ramma der de trives best. Liverpools spillere fikk ikke så mye som et sekund til å stoppe og tenke. Her var det om å gjøre å være på tå. Og det var de gulkledde til de grader.

Vi kan tillate at det tidvis var noe upresist spill i denne kampen, gitt omgivelsene. Det som ikke var så hyggelig, var at det var normalt trygge menn som slurvet. Virgil van Dijk sa før kampen at han ennå ikke er tilbake på sitt beste, og i kveld fikk vi beviset da han spilte sin svakeste kamp siden comebacket. Andy Robertson gjorde mange feil med ball, og det samme gjaldt Trent Alexander-Arnold.

James Milner slurvet etter en god start på kampen og Jordan Henderson var bedre uten ball enn med den. Naby Keita var det motsatte, og ble byttet ut i pausen etter å ha sviktet i forsvarsspillet før begge Atleticos scoringer. Slik kampbildet utviklet seg, var det åpenbare valget å bytte inn Fabinho for å få mer kontroll.

VENDEPUNKT: Antoine Griezmann scoret to mål før han ble utvist.

VENDEPUNKT: Antoine Griezmann scoret to mål før han ble utvist.

Det er vanskelig å si om grepet ga - eller ville gitt - effekt. Atletico kom til en ny monstersjanse like etter hvilen, og Alisson måtte gjøre en av mange praktredninger. Det var Antoine Griezmanns røde kort, et veldig korrekt idømt kort, som skulle endre kampbildet i Liverpools favør igjen.

En moderne «heksegryte»

For det førte til at Atleticos spillere «mistet hodet» i enkelte situasjoner, som da Hermoso på ufattelig vis feide ned Diogo Jota inne i feltet og sørget for det avgjørende straffesparket. For hjemmelaget handlet de siste 40 minuttene mest om forsøk på juks, fanteri og manipulasjon av dommeren. Daniel Siebert lot seg tidvis lure - som da han pekte på straffemerket da Gimenez gikk ned i feltet. Heldigvis var videodommer på pletten og fikk omgjort avgjørelsen.

Slik oppførsel hører med når man spiller bortekamp mot et spansk lag ledet av en argentinsk manager. Visst er det frustrerende å se på, men det har også en viss sjarm ved seg. Som selvsagt blir lettere å innrømme når seieren er et faktum.

Og det er disse kveldene vi husker lenge. Stemningen var fantastisk. Hjemmelagets spillere var sultne, men supporterne hadde om mulig et enda høyere tenningsnivå. I europeiske turneringer snakkes det ofte om «heksegryter», arenaer der bortelaget får nerver og juling som følge av en kombinasjon av trøkket både på tribunen og gressmatta. Wanda Metropolitano er i høyeste grad en moderne versjon av en sik gryte. Stedet der Liverpool har så herlige minner er en vakker scene for verdens beste spill.

To spillere i verdensklasse viste seg frem

Byttene til Klopp var gode. Vi nevnte Fabinho, men Alex Oxlade-Chamberlain imponerte også da han kom inn med mye vilje og offensive intensjoner. I tillegg reddet han de røde ved en anledning da Atletico var farlig frempå. Jota fikset som nevnt straffesparket.Men det er to spillere som må trekkes frem når vi skal finne frem de største superlativene. Verdens beste keeper, Alisson Becker, og verdens for øyeblikket beste spiller, Mohamed Salah. Førstnevnte gjorde en serie fantastiske redninger.

STRÅLENDE: Verdens beste keeper, Alisson Becker.

STRÅLENDE: Verdens beste keeper, Alisson Becker.

Sistnevnte ble første Liverpool-spiller i historien til å score i ni strake kamper for klubben. Igjen ble han matchvinner - og tomålsscorer.

Atletico trodde de var kvitt lidelsen de i 15 år har blitt påført av tidenes beste fotballspiller, Lionel Messi, da han dro til fransk fotball. Men i kveld var det Salah som snurret rundt med hjemmelagets forsvarsspillere. Og med Salah til å ta mye av oppmerksomheten, åpner det seg rom for andre. For eksempel kan James Milner ta rollen som måltyv inne i boksen. Og Naby Keita kan igjen vise frem skuddfoten og dundre inn en volley fra utenfor 16-meteren.

Slik kan man få en drømmestart og lede 2-0 etter 13 minutter i en av verdens vanskeligste bortekamper. Visst skjedde det mye etter dette, men det viktigste er tross alt at de tre poengene blir med hjem til Merseyside. Og toget til Klopp ruller videre. Manchester United på Old Trafford?

Bring it on.