Kampkommentar Liverpool - Southampton: Nå svinger det endelig av Thiago i Liverpool

De røde avgjorde i stor grad kampen til pause og scoret fire, eller flere, for femte gang denne sesongen.

Prøvde demme opp, men ...

Nå har vi kommet dit at lag forsøker å tilpasse seg Liverpool i større grad. Noe Jürgen Klopp sier at vi skal være glade for. Like fornøyd var neppe Ralph Hasenhüttl, som gjorde tre bytter fra tapet mot Norwich.

Tanken med å endre til 3-4-3 virket å være å demme opp for kantkombinasjonene Robbo/Mané og Salah/Trent, med Romain Perraud og Valentino Livramento i bredden. Kanskje spilte og det faktum at Southampton har vært ligaens verste bortelag i 2021 inn?

«The Saints» har likevel vært en lei motstander for flere lag. De har for eksempel tatt poeng mot West Ham, Manchester City og Manchester United. For cirka et år siden slo de Liverpool 1-0 hjemme (4. januar 2021, etter mål av Danny Ings). Før de røyk med fire i dag, har de faktisk hatt et av Premier Leagues gjerrigste forsvar.

Liverpool var feststemte i første omgang. Spesielt gikk det utover de tre stopperne Lyanco, Mohamed Salisu og Jan Bednarek. Trioen hadde store vansker med å få fatt på løpene, intensiteten, pasningene og var nesten alltid det ene steget bak. Sistnevnte skal kanskje være fornøyd nok med at han ikke fikk se det røde etter taklingen på Mané.

Til pause var kampen nærmest avgjort. Hasenhüttl hadde sett nok og gjorde to bytter i garderoben. Bednarek kom ikke ut igjen, og angrepsforsøket med Che Adams-Adam Armstrong-Armando Broja ble vraket.

De røde kunne fort scoret flere ganger, men Southampton hadde også sine muligheter til å sprekke nullen. Alisson måtte gjøre tre redninger i dag. Samtlige av dem var det klasse og trygghet over.

MATCHVINNER I BEGGE ENDER: Alisson Becker var ikke helt arbeidsledig, men klarte stenge for Armando Broja & Co.

MATCHVINNER I BEGGE ENDER: Alisson Becker var ikke helt arbeidsledig, men klarte stenge for Armando Broja & Co.

Nå svinger det av Thiago

Dagens lagoppstilling, etter seks endringer fra Porto-seieren i midtuka, må vel sies å være Klopps toppede lag akkurat nå?

Noen spillere er fortsatt ute med diverse problemer, Harvey Elliott, Joe Gomez, Naby Keïta, Curtis Jones og Roberto Firmino, i tillegg til at Jöel Matip og Alex Oxlade-Chamberlain har levert gode kamper, men lørdagens 11 er etter min mening det vi satser på nå.

Spesielt er det tydelig at mye har løsnet for Thiago Alcântara, trolig både på og utenfor banen. Mål i to kamper på rad (og for noen scoringer) er noe, men mer er måten han også fremstår på. Endelig, kan vi si.

Etter 59 minutter gikk han av til stående applaus, fra et publikum som får se stadig mer av det de forventet å få da spanjolen ankom Anfield høsten 2020.

Oppsiktsvekkende sjelden har han spilt sammen med nettopp duoen Jordan Henderson/Fabinho. Det kan være en del av bildet vi nå ser.

Klopp vil ha 30-åringen fresh til den tette desembermåneden. De røde spiller ni kamper den måneden, syv av dem i ligaen, før det er Chelsea på Stamford Bridge 2. januar. Slik det ser ut, ligger det an til å bli en meget interessant kamp.

NETTET MOT GAMLEKLUBBEN: Virgil van Dijk leverte en dempet feiring da han selv scoret.

NETTET MOT GAMLEKLUBBEN: Virgil van Dijk leverte en dempet feiring da han selv scoret.

Mer enn Salah og Trent

Personlig er det to øyeblikk denne måneden hvor kaffen nesten ble satt i halsen. Det første var da Andy Robertson gikk av med en hamstringskade, like før kampslutt da Skottland beseiret Danmark. Det neste var da Diogo Jotas kne fikk en saftig trøkk mot Arsenal, og ryktene begynte å gå.

Heldigvis var begge tilbake i kamptroppen mot Porto onsdag.

Greit nok at klubbens backuper, Kostas Tsimikas og Takumi Minamino, har fått føle på noen positive minutter i år, men disse to er avgjørende brikker frem mot mai. «Robbo er Robbo», som Klopp nylig sa det.

Jotas forestilling i dag forteller mye om hvorfor han ble en litt overraskende instant hit høsten 2020. 24-åringen er selvsagt god, men ikke helt den klassen som frontkameratene Mo Salah og Sadio Mané. Derimot tilfører han noe som få, om noen, i dagens lag gjør.

Med kvaliteter som en smart avslutter, dyktig press-spiller og intelligente bevegelser bør portugiseren være en av de første Klopp setter opp.

Så skal vi ikke glemme Trent Alexander-Arnolds «jubileum». Målgivende nummer 40 er et høyt tall, uansett om man er back eller midtbane. I Premier League er det kun Wayne Rooney og Francesc Fàbregas som har kunnet slå dette i samme alder.

Handleklubben på sørkysten

Det har vært «black friday», «black week», snart jul og førjulssalg for alle som kjenner på kjøpefesten- Tidligere har faksmaskinen hyppig gått mellom Liverpool i nord, og ned til Southampton i sør.

Peter Crouch, Dejan Lovren, Rickie Lambert, Adam Lallana, Nathaniel Clyne, Danny Ings og spesielt Sadio Mané og Virgil van Dijk, er blant nyere navn som har blitt handlet.

Under Ralph Hasenhüttls ledelse har flere navn, som Shane Long og James Ward-Prowse, blitt ryktet som mulige alternativer på Anfield. Var det noe interessant å plukke opp i dag? Tja-a.

Det tidligere Chelsea-produktet Valentino Livramento har hatt en gjennombruddssesong i Premier League, samtidig som Liverpool har flere unge backer. Adam Armstrong har noe Danny Ings-isj over seg, men det er kanskje bare en dyr backup. En annen Chelsea-mann er spissen Armando Broja.

Det har begynt å lysne på skadelista, flere spillere har stått frem og det er vel ingen som forventer særlig januarshopping fra Michael Edwards og Liverpool.

FESTSTEMT ANFIELD: Koronaen er fortsatt med oss, men foreløpig går livet «som normalt» på tribunene.

FESTSTEMT ANFIELD: Koronaen er fortsatt med oss, men foreløpig går livet «som normalt» på tribunene.

Klopps tropper

Der seriegullet i 2019/20 var bygget på defensiv stabilitet (33 baklengs, holdt buret rent i 12 kamper, vant 13 ganger med et mål) ble de utscoret i målprotokollen av Pep Guardiolas Manchester City med 102 vs. 85.

Nå har rollene snudd. Liverpool har alt, på sine 13 kamper, scoret hele 39 ganger. City (12 spilte) har 25. Dette ligner mer og mer på noe av Jürgen Klopps ypperste heavy metal-fotball.

Thomas Tuchels Chelsea ser solide ut, på en måte som man tenker hadde gitt mange ligagull på 90/00-tallet. Samtidig, etter det jeg har sett, føles det som om toppnivået som holdes i Liverpool, og den blå delen av Manchester, er noe høyere.

Nå er det kun fire dager til byderbyet mot Everton, hvor sesongen fikk seg en knekk i fjor. Rafael Benítez sine menn har ikke vunnet siden slutten av september. Bring it on (men ingen skader, takk)!

Dagens fakta. Sist gang Liverpool tapte en 16:00-kamp var i februar 2017. Siden da har det blitt 23-3-0.