Kampkommentar Liverpool - Newcastle: Drømmetreff, rekordmann og dommer i fokus

Mohamed Salah fortsetter å knuse rekorder, mens Trent Alexander-Arnold nærmest sprengte nettet med en rakett som dommer Mike Dean så vidt unnslapp.

Rekordmannen

Mye er sagt og skrevet om Mohamed Salah denne sesongen, og mer skal det bli. Kan du huske å ha sett han bedre? Det innlegget han forsøker mot Sadio Mané, med yttersida, etter cirka halvtimen var noe utsøkt.

Tallene er klare. 24 målinvolveringer (15 mål, 9 målgivende) er det kun Alan Shearer som har klart før jul i en Premier League-sesong. Newcastle-legenden hadde 25 i 1994/95-sesongen.

Salah noterte også mål og/eller målgivende i den 15. kampen på rad. Med det tangerte han Jamie Vardys rekord. For frittscorende Liverpool var dette den 32. kampen på rad med nettkjenning, også historisk.

Etter 73. minutter skjedde noe sjeldent. Mirakelmannen ble hvilt litt og erstattet med Roberto Firmino. Salah virker som at han vil spille alt, og det har han stort sett gjort frem til nå.

Byttet som startet snuoperasjonen

Jamal Lewis er en talentfull spiller. Da han spilte i Norwich var han nære en overgang til Liverpool. Bud ble levert, men han ble priset ut av de rødes budsjett, og Kostas Tsimikas ble ny venstreback på Merseyside.

I dag skal det nevnes at 23-årige Lewis er blant de backene i ligaen, som har hatt best kontroll på Mohamed Salah denne sesongen. Det varte i 12 minutter, før han holdt seg til hamstringen etter en liten løpsduell med Trent Alexander-Arnold.

For 9 år eldre Matt Ritchie ble det å løpe med innbytterpuls og støte på Salah, det første han gjorde på banen. Han måtte stadig få hjelp av lagkameratene Ryan Fraser og Joelinton, spillere som i utgangspunktet skal ha sine styrker fremover på banen.

Til pause hadde Liverpool både utlignet og tatt ledelsen. Da lagene gikk i garderoben var det med 78/22 i ballbesittelse, og 11/2 i avslutninger. Kanskje ikke så rart med tanke på Newcastles statistikk på Anfield. Før i kveld sto de med 0-5-20 på de siste møtene her.

Etter det endelige sluttsignalet var det 75/25 ballbesittelse. 23/4 i avslutninger.

TØFT DØMT: Mike Dean måtte svare Newcastle-spillerne da Diogo Jota fikk sette inn utligningen.

TØFT DØMT: Mike Dean måtte svare Newcastle-spillerne da Diogo Jota fikk sette inn utligningen.

Mike the man

Protestene kom da Diogo Jota fikk to muligheter etter 21 minutter. Hodestøtet ble mesterlig reddet av Martin Dúbravka, men på returen var formspiller Jota først. Samtidig lå to Newcastle-spillere nede underveis i situasjonen, og Isaac Hayden holdt seg til nakken/hodet.

Dommer Mike Dean lot spillet fortsette, Liverpool holdt trykket oppe og spilte til dommeren blåste. 53-åringen var godt plassert til situasjonen og gjorde riktig. De, dommerne, får stort sett mer kjeft enn ros, så her er det på sin plass med litt skryt til dommer Dean.

Sier som tidligere England-proff Lars Bohinen «Bra dømt av Mike Dean».

For en Trent

Trent Alexander-Arnold på sin (høyre)side blir oftest berømt for sine offensive bidrag, men for en takling han levert på Ryan Fraser etter 64 minutter.

Da var stillingen 2-1 og skotten trodde nok at han bare skulle plassere inn utligningen. Litt av en takling i siste liten, og kanskje var den vel marginal?

Men for en scoring da. 123 kilometer i timen.

Uromomentet fra Frankrike

Mye kan sies om Allan Saint-Maximin. Underholdene er definitivt i ordboka. 24-åringen må vel være en av ligaens beste driblere, og kanskje ha noe av den lekreste nærteknikken?

I sin tidlige England-karriere var han mye ineffektiv og uforutsigbar på den dårlige måten. Men siden han ankom Tyneside, fra Nice i 2019, har han utviklet seg og vokst. Går Newcastle ned er han definitivt klar for mer spennende oppgaver. 

Da Jonjo Shelvey, selvsagt hvem ellers, tidlig styrte inn 1-0, var det Saint-Maximin som startet situasjonen. Liverpool hadde i grunn grei kontroll, men urokråka løp med ballen og Thiago Alcântaras svake klarering endte på feil sted.

29-årige Shelvey nettet for tredje gang mot de røde, etter at han forlot Anfield i 2013. I tillegg var Saint-Maximin nære ved å sende Newcastle foran igjen på 1-1, men Alisson var glimrende med på notene. 

ARTIST: Allan Saint-Maximin er kanskje ikke den mest effektive, men han er blant de mer underholdende.

ARTIST: Allan Saint-Maximin er kanskje ikke den mest effektive, men han er blant de mer underholdende.

How(e) do you do

Dette var helt klart topp mot bunn, og to lag i meget ulik form, selv om lagenes to siste møter hadde endt uavgjort (1-1, 0-0). Kun målforskjellen holder «The Magpies» fra jumboplassen som Norwich innehar. Kanskje var det et signal at Eddie Howe valgte å starte med toppscorer Callum Wilson på benken? 29-åringen har dobbelt så mange scoringer som neste Newcastle-spiller.

Riktignok klarte de å forsvare seg fint, gjerne med 9 mann, men Liverpool var farlige når de kom seg inn bak Newcastle-forsvaret. Ofte skjedde dette ved de anledningene gjestene skulle ut, for å ikke bli spilt for lave.

Utfordringen mot en sånn forsvarsblokk kan fort være balltempoet og spillvendingene. Da var det (ekstra) dårlig nytt med Fabinho, Curtis Jones og Virgil van Dijk ute med korona. Førstnevnte er gull å ha når Liverpool flytter opp mot slike lag.

Sistnevntes dimensjon er de lange ballene. Vi ser at både Ibrahima Konaté og Jöel Matip er bra med ball i beina, og gjerne avanserer forbi ledd, men ingen av dem har helt de pasningene som Virgil van Dijk bidrar med.

Det er mye jeg liker ved Eddie Howe. 44-åringen vil for alltid være en Bournemouth-legende. Han er en forholdsvis moderne trener, sine prinsipper og ønsker å spille på en viss måte. Han forsøkte gjøre noen grep etter at de ble valset over 0-4 mot Leicester. De var tydelige, men i dag holdt det heller ikke til poenguttelling. 

SLÅR STADIG NYE REKORDER: Egypts store sønn leverer så godt som alltid, og i kveld ble han til og med hvilt litt før full tid.

SLÅR STADIG NYE REKORDER: Egypts store sønn leverer så godt som alltid, og i kveld ble han til og med hvilt litt før full tid.

Hva skjer nå?

I en tid hvor fem kamper i kommende runde har blitt utsatt, fire av dem i dag, på grunn av korona, føltes det nærmest rart å se og høre fulle tribuner med trøkk og liv på Anfield.

Manchester City lekte seg til stortriumf i går. I dag stjal Rafael Benítez og skadeskutte Everton et poeng mot Chelsea med 1-1 på Stamford Bridge. Thomas Tuchels bunnsolide forsvar har plutselig sluppet inn 9 på de siste fire kampene.

Jürgen Klopps menn kan se tilbake på de siste 8 med målforskjellen 21-3.

En fin Premier League-kveld alt i alt. Nå spørs det når neste gang blir?