Krisen Jürgen Klopp nå må løse raskt

Liverpool vil håpe at friskmeldte spillere kan utgjøre en forskjell når de røde søker etter å komme tilbake til topp fire.

Liverpool må reise seg etter fire strake tap i Premier League. Tre av dem på Anfield. Nå venter Sheffield United borte på søndag kveld, Chelsea hjemme midtuka etter, et Fulham som kjemper hardt for å komme over nedrykksstreken reiser til Merseyside påfølgende helg, mens et sent mandagsmøte i Wolverhampton 15. mars avslutter ligarunde 29.

De røde er kommet på etterskudd i kampen om topp fire og kvalifisering til Champions League, men dårlige resultater også hos lag som Tottenham, Everton og Arsenal gjør situasjonen mindre håpløs enn den kunne ha vært. Med en tredjedel igjen av sesongen å spille kan det imidlertid ikke sakkes mer akterut. Etter de nevnte fire kampene er det også et opphold i ligaspillet på tre uker for Liverpools del, som følge av exit i FA-Cupen og landslagsopphold, og som understreker viktigheten av minst å holde følge de fire neste kampene.

En uke med forberedelser

Virgil van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez og Jordan Henderson er ute med skader, kanskje for resten av sesongen. Hvis en tar med at Fabinho pr. i dag også er ute må en kunne hevde at klubbens fem beste midtstoppere er ute, så ekstremt er det.

Men Jürgen Klopp og Liverpool må prøve å se positivt på det under de tre månedene som er igjen av sesongen. Manageren må finne gode løsninger, og han må håpe at lykken snur seg på skadefronten og spillere kommer tilbake og gir ny energi.

Først og fremst tenkes det på Fabinho, Naby Keita og Diogo Jota. En spiller i hver lagdel, og typer som et rødt lag tilsynelatende helt i villrede nå virkelig kan behøve. Kanskje blir ingen av dem klare til søndagens møte med Sheffield United, men etter over en hel uke å forberede seg på må det forventes en respons mot ligaens bunnlag.

Må finne stopperpar

Midtforsvaret er et uunngåelig tema når lagoppstillingen både i Sheffield og fremover skal diskuteres. Det blir virkelig spennende å se hva Klopp velger, og en vil tro at han vil prøve å pense inn på en duo som blir et stabilt startpar når det hele skal avgjøres i liga og Champions League.

Jeg blir overrasket om ikke Fabinho blir den som Jürgen lener seg mot i det sentrale forsvaret, selv om det er en klar fristelse for å kaste det meste som er av kort og la en urutinert duo spille bak brasilianeren i hans rolle om en av verdens beste midtbaneanker.

Ozan Kabak var ikke tillitvekkende mot Leicester og Everton, men mye bedre mot for ham velkjente Leipzig. Klopp og hans stab vil kjenne Kabak godt fra Bundesliga, men tør de la ham prøve å finne seg til rette i Premier League også de nærmeste kampene?

Nathaniel Phillips fikk vist seg bra frem som innbytter mot Everton, og selv om mange nok er enige om at han har sine klare begrensninger har han ikke gjort så mye galt som vikar denne sesongen. Han må være en kandidat som partner til Fabinho etter at det virker som unge Rhys Williams er veiet og funnet for lett.

Manageren har også Ben Davies, kjøpt fra Preston. Liverpool har en langvarig tradisjon for å foredle spillere fra lavere divisjoner, og selv om det nok var mer et kjennetegn for noen tiår siden har en Andy Robertson friskt i minne.

Et par av Kabak, Phillips eller Davies bak Fabinho, som også kan gjøres til en treer, føles som pokerspill. Oddsen er trolig lavest på Fabinho/Kabak, eller Kabak/Phillips hvis brasilianeren ikke blir kampklar til helgen, men det blir spennende hva en uke på treningsfeltet bringer angående uttak av Liverpools indre forsvar.

BEHØVES I SLUTTSPURTEN: Naby Keita avbildet på treningsfeltet denne uka.

BEHØVES I SLUTTSPURTEN: Naby Keita avbildet på treningsfeltet denne uka.

Behøver en joker

Du forventer vel knapt noe særlig mer fra Naby Keita, etter en frustrerende tid hvor skader synes stadig å punktere det han måtte ha fått inn av luft i sin Liverpoolballong. Men Liverpool hadde nå behøvd en boks til boks spiller som kunne både være med å skape og avslutte sjanser. Et friskt pust.

Henderson vil ikke være der, Fabinho vil trolig ikke være på midtbanen, Milner er også skadet, mens Wijnaldum er bra men ganske mye på det samme giret etter min oppfatning og Thiago tilsynelatende fortsatt strever med å løse formelen Premier League fotball. Unge Curtis Jones har vært positiv, men kan ikke forventes å bære for store bører ennå. Offensive typer som Shaqiri og Oxade-Chamberlain synes bare ikke helt å finne seg til rette.

Wijnaldum, Thiago og Jones blir vel trolig de som starter mot Sheffield United. Jamie Carragher ga lyd for å spille med 4-2-3-1 nylig, og kanskje kan det fungere brukbart med Gini Wijnaldum og Thiago som veksler på å sitte og bli med framover og hvor for eksempel Xherdan Shaqiri kan få mulighet til å fungere bedre bak en spiss.

Av alle de spillerne som er nevnt er Wijnaldum toppscorer med to mål i ligaen denne sesongen, og scoringsbidragene fra midtbanen har vært mildt sagt labre. Jürgen Klopp kunne hatt bruk for en joker. Jeg har fortsatt tro på at Thiago vil stadig bli bedre, Curtis Jones kan ta stadig mer ansvar, og så var det Naby Keita da…

Lengter etter Jota

En det ikke minst lengtes etter er Diogo Jota. Fem mål på fem starter og fire innhopp i ligaspillet, som nyinnkjøpt spiller. En type som også kan benyttes både på sidene og i midten. Portugiseren syntes også å påvirke formen til Roberto Firmino da han presset Liverpools nr. 9 et par ganger ut på benken.

Bobby virker uten energi, uten selvtillit, og som gjør at han ikke lenger tar mange av de initiativ som han tidligere tok. Han har vel aldri vært noen typisk avslutter, og vel heller en hardt arbeidende angriper som var i stand til å score store mål heller enn at han var en stor målscorer, men nå kan han virke nærmest utilpass. Et bilde jeg har av ham er i posisjoner litt ute på siden, etter et løp ut fra sin sentrale posisjon, og hvor skuddet går i nettveggen. Gang etter gang, uten det sedvanlige forsøket på å prøve å sende ballen på tvers av keeperen.

Det største problemet framme er likevel at trioen framme ikke lenger spiller like mye som en trio, og stadig flere lag synes å gjøre det vanskelig for Mané, Salah og Firmino og finne rom. Igjen behøves det en vitamininnsprøyting.

Kan fortsatt løses

Trolig har Jürgen Klopp hatt diverse møter i søken etter å løse problemene. Nå er det opp til spillerne å «bestemme» at det som er blitt prestert så langt i 2021 i det store og hele bare ikke holder mål. Det vil definitivt ikke holde til en topp fire plassering som må være et minimum å forlange for en regjerende mester.

Slik må de røde nå tenke, og ikke synes synd på seg selv etter det vi alle vet er helt spesielle omstendigheter. Dette kan fortsatt løses på en akseptabel måte.

Det er samtidig fristende å vende et aldri så lite blikk opp mot lykkens gudinne. Kan vi endelig få litt mindre skader å håndtere, er det for mye for langt? Virgil van Dijk ute på gresset i Kirkby sparkende til en ball, det betyr vel ikke at laget største stjerne snart kan være klar igjen, for eksempel etter det neste landslagsoppholdet?

Det føles litt for utrolig slik denne sesongen har gått. Men Keita og Jota er med i spilltrening, og Fabinho ventes å være nærme.

Fingrene krysset for at det kan bidra til å gi en katalysator som kan skyve de røde fra Anfield tilbake på riktig spor.