Fem ting om kampen: Liverpool gjorde som Klopp lovet, men sviktet i de avgjørende øyeblikkene

Liverpools svake bortekamp i Madrid avgjorde kvartfinalen. For i returoppgjøret på Anfield hadde de røde fortjent bedre.

Ut i hundre

Liverpool er på sitt beste når de fyker ut av startblokkene, og det gjorde de virkelig i kveld. Både før og etter pause. Før minuttet var spilt viste kaptein James Milner hva kveldens innstilling var da han satte knottene i Karim Benzema. Allerede etter to minutter burde det stått 1-0 da Mohamed Salah fikk en monstersjanse. Liverpool fortsatte sitt enorme press og klarte å gjøre Real Madrid ukomfortable i starten av kampen.

I motsetning til tidligere festkvelder på Anfield kom ikke den tidlige scoringen, og da er det etter hvert vanskelig å holde trykket gående. I stedet for 1-0 og panikk i de bakre rekker hos Real Madrid, fikk bortelaget etter hvert anledning til å spille seg inn i kampen og roe ned tempoet.

Mot slutten av omgangen vaklet igjen bortelaget, og de var svært heldige som gikk til pause med 0-0.

I andre omgang startet Liverpool på samme vis, anført av en Trent Alexander-Arnold som spilte en stor kamp. Hans innlegg og fremspill var av høy kvalitet hele kvelden, og bortelaget klarte ikke sette opp Vinicius Jr. i like mange situasjoner denne gangen, selv om Trent var enda mer offensiv i kveld.

Mye bedre midtbane

Jürgen Klopps valg av midtbanetrio i bortekampen viste seg å være feil, og allerede før pause måtte tyskeren ta grep. Da var det en blek Naby Keita som ble ofret for Thiago. Med spanjolen inne kom Liverpool mer med i kampen, og i andre omgang sikret de seg utgangspunktet som gjorde at det fremdeles var håp foran kveldens kamp.

Da Thiago var benket igjen i helgens kamp mot Aston Villa tenkte de fleste at det var for å hvile ham inn mot kveldens oppgjør. Da også kom han inn og bidro sterkt til at kampen ble snudd.

GA ALT: James Milner satte standarden tidlig. Casemiro prøvde å svare med samme mynt, men vartet kun opp med en grisetakling på Liverpools veteran.

Derfor var det nesten et lite sjokk da kveldens lagoppstilling kom, og Thiago for tredje gang på en drøy uke var å finne blant innbytterne. Fjorårets store Champions League-konge har ikke noen kjente skadeproblem, men likevel ble det bare 80 minutter fordelt på to kvartfinaler.

Denne gangen fungerte imidlertid Klopps midtbane mye bedre enn i første oppgjør. Intensiteten var på plass - James Milner viste som nevnt tidlig hva intensjonene var, og kapteinen var i storform onsdag kveld. Gini Wijnaldum var også god. Selv om det tidvis blir litt for mange touch, og han ikke er helt i toppform når det kommer til avgjørelser, var nederlenderen som vanlig god å ha når det er toppkamp. Hadde han bare scoret etter 42 minutter…

Forskjellen fra midtbanen som startet bortekampen var bare Milner inn for Naby Keita. Men av og til er James Milner alt man trenger for å få orden på sakene. Liverpool har ikke presset så godt i hele 2021, og 35-åringen skal ha mye av æren.

Da Klopp la om til to på midtbanen og Liverpool ble mer og mer desperate i jakten på scoringer ble det naturlig mer rom rundt Liverpools midtbanespillere, og spanjolene fikk flere muligheter. Thiago gjorde et godt innhopp og kampplanen til Klopp var god. Det ville seg bare ikke i kveld, og Klopp blir knallhardt straffet for å ha bommet på sin plan i Madrid.

Ny stor test for Phillips og Kabak

Phillips og Kabak har i tospann overgått alle forventninger denne våren, og de har virkelig imponert i en rekke kamper. Men midtstopperparet fikk det tøft på Estadio Alfredo di Stefano i det første oppgjøret, og haltet seg gjennom helgens kamp mot Aston Villa. Det var nok tegnene på at dette er et stopperpar som ikke er kapable til å spille for et Champions League-vinnende lag.

Kabaks krempasning fram til Mané etter to minutter viste hva han er kapabel til med ball, mens Phillips viste skumlere takter da han rotet bort ballen og Benzema kom alene gjennom etter 20 minutter. Sistnevnte situasjon kom riktignok etter en slurvete pasning fra Trent Alexander-Arnold. Totalt sett klarte duoen seg veldig bra mot et av Europas beste lag. Kabak gikk ut etter timen da Klopp satset alt for å få noen scoringer, og som en konsekvens av satsingen ble det ubehagelig for Phillips da bortelaget slo i bakrom mot slutten.

Begge to løftet seg til denne kampen og kommer fra årets Champions League med æren i behold og vel så det.

Vårens store helt i Liverpool heter Nathaniel Phillips. 24-åringen har virkelig tatt steg de siste månedene. Spesielt med ballen. Han våger oftere å oftere å ta den med seg framover, og siden motstanderne ikke er særlig opptatt av å demme opp for han, kommer han ofte fri høyt oppe i banen. Phillips blir viktig å ha med seg i kampen om topp fire.

Savnet har aldri vært større, men Liverpool gjorde som Klopp lovet

En solid mengde Liverpool-supportere hadde samlet seg utenfor Anfield før kampen. I kjent stil var de på plass da de to lagbussene ankom stadion. Bortelaget fikk en litt for røff velkomst da en rute på bussen ble knust av en gjenstand kastet fra supporterne, men hjemmelaget ble nok inspirert av å se supporterne igjen.

Men inne på stadion var det selvsagt stille. Det har vi blitt litt for godt vant til.

GOD: Trent Alexander-Arnold spilte en strålende kamp mot Real Madrid.

Det har blitt løftet et ligagull for tomme tribuner, attpåtil det første på 30 år. Manchester United, Manchester City og Everton har vært på besøk. Det har vært målfester og herlige oppgjør, og det har vært en periode med elendige resultater og uten scoringer.

Tilskuerne har vært savnet, men aldri mer enn i kveld. Kvartfinale i Champions League på Anfield skal gi gåsehud, og brølet fra The Kop skal nesten skremme motstanderne av banen. Kontrasten til fjorårets åttedelsfinale mot Real Madrids byrival Atletico, det som ble siste kamp før lockdown, kunne ikke vært større.

Likevel klarte Liverpool på imponerende vis å gjøre som Klopp lovet før kampen. De spilte som om publikum var til stede. Førsteomgangen må være det beste Liverpool har levert i form av press og intensitet i 2021. Bare målene uteble. Hadde publikum vært der, hadde de nok sugd et par av de sjansene i mål.

Heldigvis går det mot lysere tider.

Svikt i avgjørende øyeblikk

Liverpool leverte en fantastisk første omgang. Bare målene uteble, for dessverre ble det svikt i de avgjørende øyeblikkene.

Salahs bom etter to minutter. Firminos feilpasning etter 28. Mané var noen centimeter unna å nå et perfekt innlegg fra Trent. Salah brant en ny sjanse etter 40 minutter, mens Wijnaldum gjorde det samme et par minutter senere. Firmino fortsatte like etter pause, mens Salah igjen sviktet halvveis ut i andre om gang. Firmino fikk en ny mulighet bare to minutter senere, mens Jota var nære på like etter. Til slutt gikk lufta ut av ballongen.

Igjen viser det seg at Liverpool er for avhengige av sin egyptiske toppscorer. Når ikke Salah har dagen foran mål, må noen andre ta ansvar. Det har de gjort for sjelden denne sesongen.

Dette var på mange måter 2021 oppsummert for Liverpool. Misforstå meg rett - vi har ikke sett Klopps menn så gode i hele år. Men marginene og de avgjørende øyeblikkene gikk imot de røde - som de har gjort så mange ganger før denne sesongen.

Drømmen om et gjensyn med Istanbul er knust takket være den svake kampen på Estadio Alfredo di Stefano forrige uke.

Nå må topp fire sikres. For Champions League er ikke den samme turneringen uten Liverpool. Med et fullsatt Anfield lukter det revansje i 2022.