Vi vil ha loff med sirup på!

Jeg er så sint, så sint. Nesten like sint som Karius og Baktus var etter at Jens hadde vært hos tannlegen.

11. apr 2021 kl 15.51Einar KvandeEinarKvande

Det er dårlige tider for oss fotballsupportere. Like dårlige tider som det var for Karius og Baktus etter at tannlegen hadde tettet hullene til Jens.

Ingen spontan jubel og ingen glede lenger. Kun angst. Etter en scoring venter vi bare på fotballens vemmelige tannbørste, VAR, skal komme å ta søtsakene fra oss.

Da VAR ble innført frydet jeg meg like mye som Karius og Baktus gjorde da de fikk deilig loff med sirup på.

Endelig skulle det bli slutt på alle håpløse dommeravgjørelser. Endelig skulle fotballen bli rettferdig. Tenkte jeg i min naivitet.

Slik er det ikke blitt.

VAR har gjort dommere og linjemenn mer usikre, og avgjørelsene dårligere

VAR har bare gjort dommere og linjemenn mer usikre. Håpløse tunge flagg irriterer forsvarsspillerne og gjør de usikre. Og på toppen av det hele trekkes det uforståelige streker med en teknologi som helt klart ikke holder mål. 

Roberto Firminos annullerte scoring i går er bare ett av alt for mange eksempler på håpløse offside-avgjørelser tatt av denne teknologien. Avgjørelser som med det blotte øyet ser regelrett feil ut. Marginale avgjørelser som det er ment at skal komme det angripende laget til gode. Det gjorde det såvisst ikke i går.

For det første kan karene i Stockley Park umulig registrere nøyaktig når Trent Alexander-Arnold slår fremspillet i retning Diogo Jota. For det andre tegnes det streker mot skjorteermer når mesteparten av Jotas kropp for det blotte øyet er klart bak beinet til Villa-forsvarer Konsa.

Jeg, som var pro VAR da det ble innført, har snudd helt om. VAR er i ferd med å ødelegge fotballen. VAR tar fra oss søtsakene. VAR tar fra oss spontaniteten. VAR tar fra oss entusiasmen. VAR tar fra oss gleden og jubelen. 

VAR har faktisk bidratt til at dommeravgjørelsene er blitt svakere og fotballen mer urettferdig. Det var neppe intensjonen. 

VAR er i ferd med å ødelegge fotballen om publikumsidrett

Hva sitter fotballen igjen med da? Supportere som ikke gidder se kampene lenger, fordi det ikke gir dem noen glede når de ikke får reagere spontant. Spillere som river seg i håret over venting på avgjørelser ute på banen, og når avgjørelsen kommer blir den betraktet som håpløs og urettferdig.

Vi vil ha slikkeriene våre tilbake. Lørdagskosen. Selv om det skulle være noen sure bomber i godteposen, plassert der av overivrige linjemenn og håpløse dommere, så får vi i alle fall spontaniteten og lørdagsgodtet vårt tilbake. Nå har teknologien tatt det fra oss. Dette produktet vil vi rett og slett ikke ha.

Reaksjonene blant fotballeksperter og spillere på balløya synes å være samstemte. VAR fungerer ikke.

Få det bort, før det sender oss ut på en flåte på det åpne havet. En seilas som neppe fører oss tilbake til tribunene eller foran TV-skjermene. Vi finner rett og slett ut at livet byr på andre ting som kan gi oss spontan glede.

Fotball er nemlig ikke morsomt lenger.