Norwich vs Liverpool 0–3:Tydelig at Liverpool har jobbet inn nye dødballrutiner

Liverpool spilte på lav risiko og gjorde ting nøye. I tillegg fikk vi se noen nye varianter på dødballer.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er analytiker for Grorud i Obos-ligaen, og jobber som analytiker for Norges G16-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Etter flere uker med preseason med undring over spillere inn og ut, hvem som starter hvor, og om spillerne holder seg friske og raske så er vi endelig i gang. Man har som regel høye forventninger til Liverpool, og de innfridde med tre poeng.

Som Klopp poengtere etter matchen, de møtte ikke opp for å dominere og spille festfotball. Det var ingen magisk forestilling med masse possession og massevis av sjanser. Her må ting jobbes i gang, og det viktigste av alt er å skaffe tre poeng.

Som fan var man spent på hvem som skulle starte på midtbanen, og om hvordan Tsimiskas kom til å prestere i Robertson sitt skadefravær. Klopp valgte en midtbane som kunne løpe og ta fighten. Tsimiskas klarte seg greit, og man fikk også et lite frampek på hvordan ting kan se ut når Fabinho og Firmino kom inn og klarte å roe ned spille litt.

Det har også gått rykter om at Liverpool har trent på offensive dødballer, og det fikk vi se ved flere anledninger i denne kampen.

Midtbanetrioen og erstatteren på venstreback

Det man får av å bruke Alex Oxlade-Chamberlain og Naby Keita som indreløpere, er kvikke spillere som kan gi en fordel i høyt press og gjenvinning. Spesielt Keita er en god ballvinner og han er god i nærkamper som det fort kan bli når Liverpool spiller en del lange baller mot angrepspillerne.

Her er det veldig nære at Liverpool for et gunstig brudd lang inne på Norwich’ banehalvdel, hvor Naby Keita (1) har lest pasning og bryter foran.

Her ser vi at Keita (1) holder motstander unna, og legger ned ballen så Liverpool kan sette opp ett angrep. Liverpool spilte på lav risiko og slo endel ganger ballen opp til duell for så å gå for å vinne andreballer på motstanderens halvdel.

Dette er et spill som Keita håndterer godt med sin fysikk og spilleforståelse.

Når man kommer vinnende ut av slike 50/50 dueller, så kan det være en del gratis ubalanse hos motstanderen. Her kommer Tsmiskas (1) til en god innleggsmulighet bare noen sekunder etter at Keita vant og klarte å beholde ballen i duellspillet som ble vist på forrige bilde.

Her kom Liverpool til en av flere farligheter som ble produsert fra Liverpools backer som fikk en del rom å boltre seg i.

Her ser man også en fordel med å ha raske spillere i midtbaneleddet. Når man blir kontra på og man er i ubalanse defensivt, så var Keita og OX (ringet rundt) veldig raske på å komme seg på rett side, eller forstyrre ballfører så resten av laget kunne komme seg på plass. Dette skjedde ved flere anledninger senere i kampen.

Dette er noe Liverpool gjorde mye av i denne kampen, og for såvidt gjorde mye av i fjor også. Klopp påpekte nok rommene som oppsto bredt i banen i pausepraten. Indreløperne la seg bredt og lavt (1), så backene kunne få full frihet opp i banen hvor de kan true bakrom bredt (2). Det gir igjen frihet til Liverpools angrepsspillere (3). Her blir det spillvending til Tsmiskas (2).

Han bommer dessverre på innlegget, men da har man også fem spillere som ligger og balanserer, så man har god kontroll på eventuelle kontringer som kan komme imot.

Dette var det man scoret det første målet på, hvor Trent fikk ballen bredt og slo inn mot Salah, Jota og Mané som hadde gått smalt i banen.

Tsimiskas erstattet en skadet Robertson i denne kampen, og han kom til mange gode situasjoner offensivt. Når det kom til avleveringer i siste tredjedel så merket man fraværet av en av verdens beste venstrebacker. Tsimiskas (1) kom seg ofte i gode situasjoner langs venstresiden, og gjorde mye bra frem til han skulle gi fra seg ballen.

Man merket også at han ikke har spilt mange fulle kamper på dette nivået, da han så sliten ut og gjorde flere feil i de siste tjue minuttene. Men han viste mye positivt som han kan bygge videre på fremover.

Offensive cornere

Det har blitt sagt at Liverpool har jobbet en del med offensive dødballer i preseason, og laget fikk en del sjanser ut av cornerne. Dette er en litt ny variant hvor Liverpool sendte færre inn i boks, og heller stod med fire i returrom, som man ser på bilde over.

Liverpool fikk noen avslutninger på denne måten. Her ender det med ett skudd som blir reddet på strek.

Her ser vi samme taktikk på corner, men her blir det scoring. Salah (1) venter i returrommet, legger til rette med første touchet og skyter på andre touchet. Nydelig scoring! 


Dette var en kamp som skulle vinnes, og det trengte ikke se pent ut. Liverpool dominerte ikke banespillet, men spilte på lav risiko og gjorde ting nøye. Ikke så mye småspill på egen banehalvdel, man skjøt heller ballen lengre og gikk for å vinne ballen tilbake høyt.

Det passet midtbane trioen som startet også, ingen av de tre på midten er noe playmakere som er spesielt god med ballen lavt i banen. Når Fabinho og Firmino ble byttet inn så hadde man litt mer ball og roet ned spillet litt mer, og fikk bedre kontroll på kampen.

Hvis dette var kampplanen til Klopp så kan man si den funket meget godt. Det å legge inn tid på treningsfeltet på offensive dødballer har blitt mer og mer avgjørende i moderne fotball, så forhåpentligvis så fortsetter Liverpool å skape ting på det fremover.