Kampkommentar Liverpool v Manchester CityStor seier for et Liverpool som er klare til å slåss

For en herlig revansje, med et skadeskutt og nederlagsdømt lag greide Liverpool å kjempe og spille Manchester City ut av stilen.

Gomez, Milner og unge Harvey Elliott. Det var høyre midtstopper, høyreback og høyrekant på midtbanen fra start for Liverpool. Mot Manchester City. Det gikk et grøss i en. Nå var det vel ikke så mye som Jürgen Klopp kunne ha gjort annerledes, bundet som han var etter skader for Matip og Alexander-Arnold.

Andy Robbo var også inne, mens årsaken til at Elliott var ute til høyre var fordi at Klopp ønsket Salah og Firmino inne i midten, de to som imponerte mest i angrep mot Rangers midt i uka.

Planen var nok like enkel som den var nødvendig, å gå ut og vinne dueller og aldri gi noe ro til motstanderen som kom som favoritt. Ved hjelp av Anfield, og med krav om at alle elleve med en liverbird på brystet spilte helt opp mot sitt beste.

Kontrollert angrepskraft

Liverpool spilte direkte i starten og Salah var ikke så veldig langt unna å komme til avslutninger etter bra forseringer. Viktig, at City fikk føle at de røde kunne være farlige.

Diogo Jota fikk den første store sjansen midtveis i omgangen, da han ikke fikk ordentlig sting i headingen fra god posisjon. Ikke så lenge etter avsluttet Robertson et godt angrep med å måke ballen over, etter at keeper hadde kastet seg frem og bokset ut. Harvey Elliott sølte bort et godt angrep ved å miste ballen på hjørnet av 16-meteren. Litt lilleputt der, men totalt greide den omtalte høyresida seg bra før pause.

City etablerte mer spill etter hvert, og Haaland hadde et par avslutninger fra brukbare posisjoner, men det må være tvilsomt om de har hatt mange omganger hvor de har hatt færre bra sjanser enn mot The Kop.

Det tok fyr

Smack! Så tente det til på Anfield. Mo Salah skulle ha scoret da han ble spilt glimrende igjennom av Firmino fem minutter ut i 2. omgang, men løpende mot The Kop gikk ballen like utenfor den bortre stolperota. Reprisene viste at Ederson hadde fått en hånd på den og gjorde en glimrende redning, men Mo skulle ha satt den.

Minuttet etter ligger ballen i nettet foran Anfield Road End. 1-0 til City, og jeg var vel trolig ikke den eneste som trodde at slik ville det bli, selv om Fabinho først ble dratt i trøya og Alisson deretter fikk ballen sparket ut av hendene. Phil Foden plukket opp smulene og satte ballen i mål, i en kamp hvor hjemmelaget ikke hadde fått noe gratis av dommer Anthony Taylor.

Nå ble det VAR, og trøyeholdingen av Fabinho, av Haaland, var så klar at dommerteamet i realiteten hadde en lett jobb. Annullering, som en må erkjenne ikke ble tatt spesielt godt i mot av Guardiola og City-benken...

Alisson Becker gjorde en redning i toppklassen av Braut Haaland og Salah burde kanskje ha gjort det bedre da han nå kom i «Salah-posisjon» litt ute til høyre, men fikk ikke ballen rundt Ederson.

En intens fotballkamp hadde nå tatt full fyr.

SVARTE KRITIKERNE: Joe Gomez var strålende mot Manchester City.

Endelig kom scoringen

Fabinho, Elliott og Firmino ut, Henderson, Carvalho og Nunez inn, og plutselig føltes det ikke like skadeskutt.

Det var nok lurt og viktig det, friske ben inn. 76 minutter og Alisson sender et presist fremspill, Cancelo feiler i duellen med Salah, og denne gangen er Mo iskald alene med keeper. Anfield eksploderte.

Det gjaldt å holde ut, og da Mo Salah ble meid ned for n’te gang uten å få frispark tente Jürgen Klopp. Det ble rødt kort for manageren og tribuneplass.

Nerven holdt i om lag hundre minutter, hvor det ble ekstratid av overtiden da Diogo Jota ble båret av banen. Forhåpentligvis dreier deg seg ikke om en ny langvarig skade.

Jubelbrølet i Liverpool 4 må ha vært høyere enn på en ganske lang stund da dommeren blåste av.

Hvor var alle heltene...

Utgangspunktene foran denne kampen var slik jeg ofte har opplevd det mot Liverpool, kanskje spesielt noen år tilbake da de røde fra Anfield dominerte engelsk og europeisk fotball. For eksempel Manchester United på 80-tallet, da de kom for å spille foran The Kop og Liverpool hadde et langt bedre lag. De måtte slåss, hver eneste spiller måtte spille opp mot sitt beste, og frustrerende ofte greide de det og fikk et resultat som gjorde det til en skuffende kamp for oss helrøde.

Hvor er alle heltene, sang Jan Eggum, og i sannhet har vi savnet at våre helter har stått fram så langt denne sesongen. I dag var de der, både de vi forventet kunne prege kampen, men også de vi fryktet ble et nummer for små. Det var slik det var nødt til å være.

En ekstra blomst til Joe Gomez, som ikke har overbevist verken som midtstopper eller høyreback, men som stod som en bauta ved siden av Virgil van Dijk i dag. Og James Milner, som vel er snart 37, og som i denne kampen for meg gjorde rett og sjel for hele sin ettårskontrakt.

Alisson Becker visst vi var verdens beste keeper, det var deilig å ha Andy Robbo tilbake, mens Mo Salah hadde begynt å skremme vannet av Citys forsvar før det var gått to minutter.

Ny spissduo

Mo Salah på topp, med Roberto Firmino som en litt mer tilbaketrukket partner, det virket veldig spennende. Liverpool vanlige toppscorer har vært veldig mye plassert ute på høyrekanten i høst og for sjelden truet foran motstanderens mål. Jeg savnet Darwin Nunez, men hans tid vil komme. Vi fikk også noen få minutter med Salah og Nunez. Et par ganske grove feilberegninger av Darwin da City etterlot seg mye plass i sluttminuttene ga kanskje et lite hint om hvorfor Klopp ikke stolte på ham fra start, men mannen fra Uruguay vil bli et aktivum framover.

Det er i det hele tatt bare å raske til seg positive ting fra sesongens beste kamp, da vi behøvde det som aller mest. Seier og poeng er en ting, det at vi utkjempet og utmanøvrerte Manchester City er noe enda større. Den nye formasjonen med duo på topp ser også til å begynne å sette seg bra, og jeg tror Fabinho og Thiago vil være grunnmuren som sittende på midten. Med en og annen opptreden av Jordan Henderson.

Harvey Elliott fikk mye tillit av Klopp, igjen, ved å bli valgt foran spillere som Hendo og Nunez, og det at Trent Alexander-Arnold også fikk et sent innhopp gir ytterligere optimisme om at troppen snart vil gi Jürgen igjen flere valgmuligheter.

Liverpool måtte slåss i dag, og de var klare til det. Nå er de også klare til å fighte om å komme oppover ligatabellen de nærmeste ukene.

NY ROLLE: Fra falsk nier til tilbaketrukket partner, Roberto Firmino har blitt viktig for Liverpool denne sesongen.