Kampkommentar Liverpool – LeedsTidenes beste røde tropp med perfekt gjennomkjøring før søndagens finale mot Chelsea

Både startoppstilling, vikar og innbyttere innfridde da målforskjellen ble rettet på i duellen med Manchester City.

Vær så god Curtis Jones bedre sjanse får du ikke

Det var inntrykket som umiddelbart kom med offentliggjøringen av lagoppstillingen. Et helt toppet lag med spillerne tilgjengelig, med unntak av den ene indreløperen hvor Curtis Jones var kommet inn på en midtbane sammen med Fabinho og Thiago. Det var ikke overraskende at Jordan Henderson fikk seg ei pause, før ligacupfinalen mot Chelsea på søndag. Mange hadde nok sett for seg at Joel Matip også ble spart, og inn med en meget kompetent vikar i Ibrahima Konaté, men Jürgen Klopp har åpenbart hatt en plan om at han skulle spare en del startmenn mot Norwich og at onsdag-søndag med hjemmekamp mot Leeds og finale i London mot Chelsea skal gå greit for hans antatt beste startoppstilling.

Punkterte før pause

Nå går det ikke alltid som du planlegger og i et kvarter lignet dette på siste kamp mot Norwich, hvor Leeds var farlig frempå et par ganger og Liverpool ikke fant noen rytme. Unntatt Luis Diaz, som utfordret på egenhånd, og ikke helt ulikt sist lørdag det heller.

Det hjalp etter at Liverpool ble tildelt straffe da innlegget til Andy Robertson ble stoppet av en hånd som var ut fra siden. Det går vel omtrent et skuddår mellom hver gang Mo Salah misser fra 11 meter og straks ble dette langt mer komfortabelt for de røde. Riktignok hadde Leeds et hurtig angrep som Raphina «scoret» på, men hvor reprisen viste en klar offside.

Likevel, helt rolig ble det ikke før en scoring vi har ventet på kom seilende på ei deilig rød fjøl. Joel Matip startet bakfra med sine lange klyv, spilte ut til Mo Salah på høyrevingen, og en fin returpasning gjorde at midtstopperen kom i fin posisjon litt ute til høyre i feltet. Ikke ferdigscoret, men avslutningen var behersket forbi keeper.

Før kampen la jeg merke til at Norwich, den forrige motstanderen som kapitulerte i 2. omgang, hadde sluppet inn flest ligamål, med Leeds ikke langt etter. Mot et Leeds som nå har sluppet inn flest, og ikke lenger hadde krefter og gnist til å følge mannsmarkeringene begynte da indreløperne til Liverpool, Thiago og Curtis Jones, å finne mer plass. På topp var spesielt Salah og Diaz vanskelige å håndtere for gjestene fra Yorkshire.

Ligaens beste dommer Michael Oliver pekte igjen på straffemerket da Sadio Mané gikk ned på vei alene igjennom. Salah satte igjen ballen til venstre for keeper, men høyere og hardere og fortsatt utagbart for keeper som gjettet riktig. Nå begynte sjansene å strømme på, den største vel til Fabinho etter en corner (har vi hørt den før?), og Mo hadde også flere muligheter til sitt hattrick.

VIKTIG KAMP FOR SCOUSER: Curtis Jones fikk sjansen til å vise seg fram på Anfield.

VIKTIG KAMP FOR SCOUSER: Curtis Jones fikk sjansen til å vise seg fram på Anfield.

Transportetappe etter pause

Kampen var i realiteten kjørt. Skuldrene kunne senkes, fine tricks og angrepsvarianter prøves, men først og fremst dreide det seg om å holde konsentrasjonen og ikke gjøre noe dumt. Kort sagt ikke bli skadet. Kanskje med unntak med Curtis Jones, som nå virkelig koste seg, og Mo Salah som fortsatt jaktet sitt hattrick overlegent i tet som ligaens toppscorer.

Litt overraskende ventet Jürgen Klopp helt til 68. minutt før han gjorde det første byttet. Litt overraskende også at Jordan Henderson ble risikert mot grinete gjester fra Yorkshire, men det helt motsatte at Thiago gikk ut. Spanjolen er en av de viktigste, og mest skadeutsatte spillerne, på dette laget.

Intensitet ble langt mindre de siste 45 minuttene, som kanskje bidro til at Klopp var så beskjeden med byttene, men den røde maskinen gjorde likevel nok til at de fortjente 4-0 og toppen av kransekaka. Salah ut til Hendo, og så en flat ball til Mané som satte ballen opp i nettaket ved bortre stolpe. Foran The Kop, som kurret som en due.

Mot slutten virket det som om Leeds kollapset helt, mens friske innbytterbein fortsatte å gjøre livet surt for de helhvite. Milner og Origi hadde forspillet til en enkel 5-0 scoring for Sadio Mané, mens Virgil van Dijk raget over alle og headet inn en corner fra Andy Robbo og til halve dusinet fullt.

Tidenes beste røde tropp

Vi la ikke merke til at noen ble skadet mot Leeds, og det var etter hvert det aller viktigste. Leeds kan være artige å se på og de skaper som regel noen sjanser, men deres forsvar er ikke i stand til å stå i mot et angrep som det Liverpool har.

Salah, Diaz og Mané var vasse. Hva gjør Klopp hvis Diogo Jota melder seg frisk til søndag og finalen i ligacupen mot Chelsea? La oss si det er et hyggelig problem for manageren, etter min oppfatning er det bare Mo som er sikker på startplassen i det angrepet.

En vil tro at Jürgen startet med sine beste folk i denne kampen, som han har tenkt å bruke mot Chelsea. Da snakker vi om utespillere siden det vel er vedtatt at Kelleher skal stå i mål. Forsvaret er greit, Fabinho og Thiago er greit, og så blir det tre av fire på topp.

Den siste indreløperplassen er nok spikret for kaptein Jordan Henderson. Curtis Jones fikk i kveld sjansen på et toppet lag, mot en gavmild motstander på Anfield. Holder han forresten fortsatt på med å vokse, eller hadde jeg glemt at han er blitt så høy? Vel, han begynte litt rustent, hadde noen skjønnhetsfeil, men spilte seg stort opp. Gliset han ga Jürgen Klopp da han gikk av banen antydet at han hadde kost seg utpå der. Dette har vært en viktig sesong for scouseren, hvis rivaler om en mulig plass som offensiv indreløper i Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain ikke har innfridd. Harvey Elliott har i tillegg vært lenge skadet, men 21-åringen har ikke helt grepet mulighetene og har de siste ukene faktisk vært utenfor reservebenken.

Han kan ha sikret en plass på innbytterbenken på Wembley etter denne kampen, selv om benken til Liverpool er sterkere enn kanskje noen gang. Understreket av at Milner og Origi etterfulgte assisten til Henderson ved å være delaktig i 5-0.

All good, som Jürgen Klopp pleier å si.

YES! Jürgen Klopp feirer 6-0 mot Leeds sammen med The Kop.

YES! Jürgen Klopp feirer 6-0 mot Leeds sammen med The Kop.