Kampkommentar Brighton - Liverpool: Det er på tide å begynne å beskytte spillerne

Anført av en frisk Luis Díaz tok Liverpool sin åttende strake ligaseier, og heldigvis gikk det bra med colombianeren da dommerne ikke klarte å beskytte vingen, men her må det skje noe.

BURDE VÆRT UTVIST: Høy fart og lite kontroll beskrev Robert Sánchez sin inngrepen.

BURDE VÆRT UTVIST: Høy fart og lite kontroll beskrev Robert Sánchez sin inngrepen.

Knockout-overfallet på Díaz

Hjemmelaget var et av få lag som har en sterk innbyrdes statistikk mot Liverpool, med 1-2-0 på de tre siste. Lagenes form var derimot vidt forskjellig inn mot lørdagen. 1-9 i målforskjell og fire strake nederlag for «The Seagulls», dog kom Liverpool fra noe så sjeldent som et tap (0-1 Inter).

20 minutter var spilt da gjestene brøt gjennom. Luis Díaz var god og tøff, og ble belønnet med scoring og «nedbrøyting» av Brighton-målvakt Robert Sánchez. Her kan man puste ut at det ikke gikk verre til enn av 25-åringen fullførte nok en meget solid kamp. Få spillere har gitt kvikke Tariq Lamptey slike problemer.

Hoveddommer Mike Dean var godt plassert og oppfattet situasjonen raskt. Det var tydelig at 53-åringen fryktet at noe alvorlig hadde skjedd, men etter at hendelsen var oppe på VAR-skjermen endte det hele utrolig nok med ingenting.

I VAR-rommet ble situasjonen definert som en subjektiv avgjørelse som ble sjekket for «serious foul play». Dommen var at den ikke møtte kravet for rødt(!) og VAR deler ikke ut gule kort. Avgjørelsen fikk kraftig kritikk. I pausen viste en avstemming hos TV 2 at 89,6 prosent mente at Brighton burde vært redusert til 10 mann.

KUNNE EN UTESPILLER GJORT DET SAMME: Hvordan hadde utfallet blitt om de to rollene var byttet om her?

KUNNE EN UTESPILLER GJORT DET SAMME: Hvordan hadde utfallet blitt om de to rollene var byttet om her?

På tide å begynne å beskytte spillerne

Over tid har det skjedd endringer i regelbok og retningslinjer for dommerstanden. Det har blitt slutt på taklinger bakfra, hodeskader blir tatt mer seriøst, hva som er «straffbar hands» har utviklet seg og mye annet med på veien.

Med VAR ser vi mye av det samme, at systemet fungerer best når det ikke må blande subjektive og objektive vurderinger, og at det tjener på å ha klare retningslinjer. Hva er egentlig «farefullt spill»? I NFFs (Norges Fotballforbund) «Spilleregler for voksen- og toppfotballen» står det:

«Farefullt spill er enhver handling som medfører en risiko for å skade seg selv eller andre i et forsøk på å nå eller spille ballen. Dette gjelder også om en motspiller blir hindret i å spille ballen, når det spilles på en måte som skaper frykt for å kunne bli skadet. Saksespark (brassespark) er tillatt, forutsatt at dette ikke utgjør en fare for motspillere.»

I det samme regelheftet er det særlig tre faktorer det pekes på vurdering av forseelser. «Uforsiktighet», «hensynsløs» og «unødig mye kraft».

Gary Neville er inne på det. Hadde en utespiller gjort det samme hadde det vært rett ut. Målvaktene er allerede fredet vel mye, mener flere eksperter, og nå er det på tide å ta (ute)spillernes sikkerhet på alvor.

NY SPISS: Sadio Mané vil kanskje bli brukt mer i en sånn rolle fremover?

NY SPISS: Sadio Mané vil kanskje bli brukt mer i en sånn rolle fremover?

Mané i ny rolle

Graham Potter leverte fire endringer fra laget som røyk for Newcastle, Klopp gjorde tre fra midtukas tap. Det resulterte i Sadio Mané som midtspiss, flankert av Luis Díaz og Mohamed Salah. Og det var senegaleseren som fikk kampens største mulighet etter ni minutter, etter at Brighton hadde startet best.

Díaz inntreden i Liverpool har vært nærmest unik. Det virker som alt har klaffet og passet i riktig form her. Spørsmålet er hva det vil gjøre for Mané, som har havnet litt i skyggen av Salah og Diogo Jota denne sesongen.

29-åringen har mange av kvalitetene og forutsetningene til å fylle den rollen godt. Han er en undervurdert avslutter, etter min mening, og kan utvikle den delen av spillet enda mer. Førsteforsvareroppgavene kan han, hodespillet er godt og bevegelsene og instinktene skulle kunne fylle en midtspiss i Liverpool.

Med Roberto Firminos aksjer på vei ned og, kanskje får vi se Mané oftere i midten? I dag passet det, til han gikk ut til høyre da Salah måtte ut, og Jota la seg sentralt.

FORTSETTER DEN STERKE VINTEREN: Etter å ha blitt kåret til månedens spiller i ligaen, har Joël Matop fått anerkjennelse for jobben han legger ned for Liverpool.

FORTSETTER DEN STERKE VINTEREN: Etter å ha blitt kåret til månedens spiller i ligaen, har Joël Matop fått anerkjennelse for jobben han legger ned for Liverpool.

Ny milepæl nådd

De røde ble i dag det andre laget i Premier League-historien som rundet 2000 mål, etter Manchester United. Her er man nesten 400 mål bedre enn Manchester City. På 3.-plass er onsdagens motstander Arsenal.
I tillegg skal det påpekes at duoen Salah/Mané har levert over ti prosent av disse scoringene. Da var det passende at toppscorer Salah fikk sette straffesparket som tok dem over i den eksklusive klubben. Det var i tillegg Salah 20 ligamål og 30. målpoeng for sesongen.

Kan du for øvrig gjette hvem som scoret mål nummer 1000? Det var en viss Fernando Torres.
Viktig i dag var også Joël Matip, månedens spiller for februar i Premier League. Jeg synes ikke at det er så mye som skiller han fra Joe Gomez og Ibrahima Konaté defensivt, men som playmaker er egenskapene hans fortsatt en del foran. De raidene har tar, som det tidlig i andre omgang, er og med på å avlaster Virgil van Dijk.