Kampkommentar Manchester City - Liverpool: En av tidenes beste Liverpool-omganger sikret ny cupfinale

Det blir London-motstand lørdag 14. mai, når nok en cup-pokal skal deles ut, etter at de røde slo knockout på Manchester City med en utrolig omgang.

Nok et møte og knockout-møte

Det er under ei uke siden disse to klubbene viste fotballverdenen hvorfor de er førende i både England og Europa for tida. Begge har presset hverandre til et enormt nivå i det siste. To direkte lag som begge setter linja høyt.

Liverpool uten tap på sine syv siste, og på de 11 siste som bortelag var de ubeseiret. City hadde ikke tapt på ti kamper, i tillegg til en god statistikk innbyrdes mot Jürgen Klopps menn. På de fem siste var det 2-3-0 fordel de lyseblå.

Samtidig hadde man på følelsen av at de røde hadde en liten fordel med tanke på at begge lag spilte onsdag kveld i Europa (Klopp med syv endringer fra Benfica hjemme). Riyad Mahrez var blant spillerne som startet i Madrid, men som ble benket i dag. Han satte fart i City med sitt innhopp i det 83. minutt, og var sentral i at det ble såpass spennende på slutten.

Pep Guardiola har sammenlignet oppgjørene med Liverpool som en boksekamp. I dag slo de røde knockout på City på én omgang, før serielederen scoret helt i åpningen og på tampen av den andre omgangen.

Etter en ny nervepirrende og dramatisk avslutning var det bare å puste ut etter nok en fantastisk fotballkamp mellom to utrolige lag.

Jürgen Klopp mente selv at første omgang var noe av det beste de røde har prestert noen gang. Spesielt med tanke på motstander, setting og kvalitet.

STOR BAKERST: Liverpool kunne stole på Alisson Becker når han måtte i aksjon i kveld.

Prestasjon i perspektiv

Sist gang Manchester City slapp inn tre mål på én omgang var 26. desember 2021. Den gang slo de Leicester 6-3. I dag, ved pause, var statistikken slik, med de røde ledende på det meste:

Pasningsnøyaktighet: 82%-79%

Før det må vi tilbake til 15. september 2021 for å finne sist gang Pep Guardiolas tropper slapp inn like mange. Da var det Christopher Nkunku med hattrick for RB Leipzig i Champions League.

Treffende nok var dagens kamp en slags omvendt utgave av søndagens ligaoppgjør. 10. april var det City som kom ut i 100 og presset Liverpool, før de røde løftet seg i andre omgang.

Guardiola gjorde et sentralt grep i hvilen. Foden vandret bredt i første. Han kom mer sentralt etter hvilen. Grealish gikk ut til venstre og det var engelskmannen, nettopp fra den siden, som blåste liv i det umiddelbart i andre omgang.

LØP INN SCORING: Zack Steffen var for treg, eller Sadio Mané for rask, og Liverpool sikret seg tidlig en god ledelse.

Matchvinnere i begge ender

Sadio Mané ble kåret til banens beste, samtidig som at det ikke manglet på gode kandidater. Thiago Alcântara orkestrerte sentralt, hvor 36-årige Fernandinho slet med å henge på. Brasilianeren heldig og som slapp unna med kun det gule i dag.

Alisson Becker var sjanseløs på scoringene. Utover det var han så solid og viktig som vi har blitt vant til. Etter at City reduserte på overtid kokte det noen minutter. Ballen falt til Raheem Sterling på kort hold, men uten for store problemer for Liverpools førstekeeper.

Like heldig var ikke Zack Steffen i motsatt bur. Han sto med syv kamper denne sesongen, hvor tre av dem var tidligere i turneringen.

Den avgjørende situasjonen var svært lik den med Ederson og Diogo Jota fra forrige oppgjør. Steffen var ikke like god/heldig. Stortabben var et faktum og Mané kunne nærmest løpe/takle inn 2-0 alt etter 17 minutter.

City-kryptonitten

Og Mané trives godt mot City. Siden han ankom balløya i 2014 er det kun Crystal Palace (13) han har scoret oftere mot. Kanskje får han muligheten der i finalen?

Siden 2014/2015-sesongen er det heller ingen spiller som har scoret flere mot City enn Liverpools #10, alle konkurranser medregnet.

Med det ble 30-åringen den første i rød trøye som scoret to mål i en semifinale i turneringen siden Robbie Fowler i 1996 (Aston Villa). Vi må et år videre tilbake for å finne siste Liverpool-spiller som nettet to på Wembley. Det var da Steve McManaman vant ligacupen mot Bolton, i det som ble Roy Evans’ eneste trofé som hovedtrener på Anfield.

Dette smake utvilsomt godt for Mané og hans tilhengere, i en sesong hvor han har havnet mer i skyggen av prestasjonene fra Diogo Jota og Luis Díaz.

HODE HØYERE: Ibrahima Konaté og hjørnespark har vært suksess i de siste kampene.

Ibou den store

På påskeaften var det Jesus som kom til kort. Angriperen fulgte ikke med på hjørnesparket fra Andy Robertson. Ibrahima Konaté løp inn og knuste Nathan Aké i lufta. Det var ingen tvil.

Klopp hadde for øvrig benyttet 29 spillere i turneringen før denne kampen. De eneste som hadde vært involvert i alle var Takumi Minamino, Kostas Tsimikas og Konaté. Jöel Matips sterke spill har gjort at sommersigneringen har fått tid til å finne seg til rette.

Den høye midtstopperen har nå tre dødballmål på de tre siste opptredenene. For laget er 19 mål, i alle konkurranser, etter hjørnespark en prestasjon ingen Premier League-lag kan matche.

I starten av Jürgen Klopps regime på Merseyside var dødball noe de røde slet med. Både offensivt og defensivt. Nå kan det være nøkkelen bak en spesiell sesong, og fortsatt er alle pokalene i spill for de røde (en er alt innkassert).

I morgen avgjøres det hvilket av London-lagene, Chelsea eller Crystal Palace, som blir finalemotstander den 14. mai. Det kan fort bli en ny cupfinale mot Thomas Tuchel.

Det er på tide med en ny pokal her, etter at den syvende ble hentet av Stevie & & Co i 2006.