Kampkommentar Liverpool - Watford: Ingen i Premier League scorer mer på hodet enn Liverpools #20

For kun noen måneder siden var Liverpool 14 poeng bak Manchester City, nå «låner» de røde tabelltoppen, mye takket være ligaens kanskje fremste hodespiller.

Hodespesialisten Jota

Når man tenker på store hodespillere i England er det gjerne fysiske karer som Pontus Jansson/Ethan Pinnock (Brentford), James Tarkowski/Ben Mee (Burnley), Romain Saïss (Wolves), Kurt Zouma/Craig Dawson (West Ham) og Antonio Rüdiger (Chelsea), men er det egentlig noen som har den timingen og evnen som Diogo Jota har?

Diogo Jotas hodespill minner meg om Tim Cahill, som mange vil huske fra Millwall og Everton mellom 1998-2004-2012. De to er like korte/høye (178 cm.).

Cahill scoret imponerende 22 av sine 56-Everton-mål på hodet. Ser man på Jotas statistikk er det for tiden ingen i Premier League som kan matche det offensivt.

Jeg har sagt det før at portugiseren har blitt en nøkkelfigur for Jürgen Klopp, og trolig blant de første som skal på laget. Mer og mer kan det se ut som at Liverpool må seriøst se på en fremtid uten Mohamed Salah. Med typer som Jota og Luis Díaz ser det ikke så verst ut.

Salah hadde ingen god dag mot sin favorittmotstander (scoret ni på siste syv mot Watford). Toppscoreren hadde knapt en avslutning, før han ble tatt av etter 68 minutter. Samir og Hassane Kamara hang godt rundt egypteren. Jota er nå «bare› seks mål bak Mo i toppscorerkampen (20-14). Kanskje det heller ikke er helt fjernt?

SIKKER SÅ SIKKER: Mohamed Salah var tatt av banen, og da var det Fabinho som fikk sette inn nok et ligamål.

SIKKER SÅ SIKKER: Mohamed Salah var tatt av banen, og da var det Fabinho som fikk sette inn nok et ligamål.

Gomez tok Trent-rollen på alvor

Det er ikke så lenge siden at man kunne se for seg at Joe Gomez og Virgil van Dijk var Liverpools anker defensivt, men det føles som en liten evighet siden. Noe av skylden må skader ta, men Gomez har havnet i skyggen av andre forsvarsspillere.

Etter 22 minutter kom gjestene på en giftig overgang, bak Gomez, og Juraj Kucka burde gjort bedre, men Alisson lot seg ikke overvinne. Minuttet senere slo Gomez et strøkent innlegg av Trent-klasse. Hodefenomenet Jota kunne stange inn ledelse.

Den andre omgangen nærmest starter med en ny TAA-kopi. Gomez sin crosser etter 47 minutter tyder på at han har plukket opp et og annet på trening fra sin lagkamerat. Totalt ble det 93 ballberøringer, fire taklinger og fire innlegg fra dagens høyreback.

Med Trent på benken

Liverpools angrepsspill med og uten Trent Alexander-Arnold er to ganske så forskjellige innganger, og kanskje er Trent den enkeltspilleren som påvirker systemet i størst grad (når han ikke er der).

Først og fremst er det svært sjelden man er uten TAA på backen. 23-åringen spiller stort sett det meste. De gangene han har manglet har det noen ganger vært en kollektiv rolleomfordeling, og laget har brukt litt tid på å omstille seg til tider.

Det blir et noe større ansvar på Joël Matip, Virgil van Dijk og Thiago Alcântara for skapende pasninger. Mohamed Salah trakk noe lenger ut mot krittet og holdt bredde. Jordan Henderson, og særlig Curtis Jones, bidro med løp og initiativ mot høyre. 

Dødballene ble slått med formspiller Andy Robertsons venstrefot og høyrebeinte Curtis Jones, samt Jordan Henderson.

Oddsen er likevel lav for at Trent er tilbake på backplass tirsdag 5. april mot Benfica.

TILBAKE PÅ MERSEYSIDE: 74-årige Roy Hodgson hadde Liverpool-jobben i 2010-2011, og måtte som de fleste tidligere trenere reise fra Anfield med tap.

TILBAKE PÅ MERSEYSIDE: 74-årige Roy Hodgson hadde Liverpool-jobben i 2010-2011, og måtte som de fleste tidligere trenere reise fra Anfield med tap.

Tabelltopp (for en stund)

10 strake Premier League-kamper er vunnet, og 25 mål er scoret på veien. Det er kun Manchester City som har klart slik en seiersrekke like mange ganger før. Begge lagene står nå med fem slike i Premier League-historien.

For to og en halv måned siden var Liverpool  poeng bak Manchester City. Den nevnte rekka har ført til ligaledelse, frem til vi vet hvordan Manchester City gjør det senere i dag mot Burnley på Turf Moor.

Sist gang Jürgen Klopps menn hadde denne posisjonen var helt i starten av desember 2021, og vi må helt tilbake til 6. ligarunde, i slutten av september, for å finne sist gang de røde toppet tabellen etter endt serierunde.

Hva er neste ligakamp? Manchester City - Liverpool, på Etihad, søndag 10. april.

FREMTREDENDE I KLOPPS JUBILEUM: Diogo Jota og Thiago Alcântara var to av lagets beste i tyskerens 250. Premier League-kamp.

FREMTREDENDE I KLOPPS JUBILEUM: Diogo Jota og Thiago Alcântara var to av lagets beste i tyskerens 250. Premier League-kamp.

Roy har fått skikk på Watford 

All statistikk talte for hjemmeseier i dag. Watford hadde kun scoret et mål på sine syv siste på Anfield. Liverpool hadde og kun et nederlag (14-3-1) mot en tidligere trener i en Anfield-retur.

Samme skjebne led Roy Hodgson i dag, men han har dog fått litt skikk på «The Hornets». Gjestene var godt organiserte og hjemmelaget slet med å skape farligheter. 

Før landslagspausen vant Watford det som kun var den andre ligaseieren i 2022. Det er likevel to bortegevinster på de siste fire, noe forgjengerne brukte 19 kamper på å få til. Det ble gjort én endring med Ismaïla Sarr tilbake for Emmanuel Dennis, og Sarr er det flere Liverpool-fans som har mareritt om. Han fikk også kampens første sjanse, på halv volley, etter fem og et halvt minutt.

Alt i alt var det en helt grei dag på jobben, hvor poengene var viktigst, og Jürgen Klopp unngikk bananskallet ved tidlig avspark, i det som var hans 250. ligakamp som Liverpool-trener.

Da er det bare å si heia Sean Dyche, The Clarets, Turf Moor og Burnley!