Kampkommentar Bournemouth - Liverpool: Sesongens ytterpunkter på ei uke, og Liverpools bortekompleks fortsetter

Etter å ha flydd høyt siden søndag 5. mars, krasjlandet Klopp-maskineriet på Vitality og vinden vendte nok en gang denne sesongen.

Lå det i kortene? Kanskje måtte det skje? To lag i poengjakt i hver sin ende av tabellen, og med to så vidt forskjellige innganger.

Bournemouth ledet 2-0 over serieleder Arsenal, før de tapte 2-3 hele syv minutter på overtid. Liverpool satte klubbrekord og valset over erkerival Manchester United med syv.

Oddsen på 7-0 til Liverpool var «bare» 76. I minnet lå og det omvendte oppgjøret som endte med utrolige 9-0. Da måtte Scott Parker gå av, og i dag fikk erstatter Gary O’Neil ta revansje.

O’Neil endret på tre plasser fra Emirates-tapet. Chris Mepham, Antoine Semenyo og Jordan Zemura ut, og han skulle få valuta for valgene med Lloyd Kelly, Jefferson Lerma og Jaidon Anthony.

Jürgen Klopp på sin side holdt seg til Stefan Bajcetic for Jordan Henderson.

Hjemmelaget sto frem

«The Cherries» er nok den største nedrykksfavoritten, men de skal ha ros for at de ikke bare prøver å lukeparkere bussen bak i banen. I åpningen forsøkte de å stå høyt, slå gjennom ledd, komme rundt på kant og slå inn.

De har og flere spennende typer, som den tidligere Arsenal-akademispilleren Jaidon Anthony og januarsigneringen Dango Ouattara.

I et møte med to lag i 4-3-3 var det Liverpool som så best ut de første 20 minuttene, skjønt farlig var det i begge ender. 

Da Virgil van Dijk steg høyt etter seks minutter var alle statiser, men midtbanespiller Jefferson Lerma leverte en fantastisk redning på streken med hodet.

Tre minutter senere slurvet Trent Alexander-Arnold og tidligere Liverpool-spiss Dominic Solanke kunne sette opp kvikke Ouattara. Alisson kom ut og tvang skuddet i nettveggen.

Stadionklokka viste 28 minutter da hjemmelaget gikk opp i føringen, og Liverpool-motet gikk opp i liminga.

Andy Robertson og Virgil van Dijk må ta sin del av ansvaret for at Ouattara kunne komme løs. I feltet var det tre Bournemouth-spillere for Ibrahima Konaté og Trent. Ingen fulgte danske Philip Billing.

Passivt på passivt

Det trøkket og energien som hadde gitt et løft mot Manchester United var borte. Nå var det flatt og tilbake til gamle synder. Det virket som at spillerne mistet litt av mentaliteten ved baklengsmålet.

Statistikkspøkelset krøp frem på matta. Når Liverpool spiller 13:30-kampen vinner de aldri denne sesongen (Fulham 2-2, Everton 0-0, Nottingham Forest 0-1, Chelsea 0-0, Bournemouth 0-1).

I tillegg viser hjemme/borte-tabellen tydelig tale. Kun Manchester City og Arsenal har tatt flere poeng på eget gress, men borte er de røde på en 11.-plass med 3-3-6.

Samtidig lyktes man med å skape sjanser, men det kan argumenteres for at de endte hos feil spillere. 

Første omgang viste tre avslutninger, to på mål og fire ballberøringer i motstanderens boks. Ikke for noen i den sprudlende front-trioen som senket Manchester United, men for dagens kaptein Virgil van Dijk.

Selv naturkraften Darwin Núñez så vi lite til. Mangelen på flyt, timing og rytme ble oppsummert i at Andy Robertson slår Darwin Núñez kontrollert i offside. Her har 23-åringen utsikt til hele backlinja, juniorfeil.

Mer og mer passive krøp følelsen inn over Klopps lag, og et godt bevis var hvordan Bournemouth-stopper Marcos Senesi fikk trikse fem ganger i et soloshow inne i Liverpool-boksen, før han får slo inn.

Historiske Salah

Noen umulig oppgave burde det likevel ikke være. Bournemouth er de eneste som har rotet bort tomålsledelse tre ganger. Kun Leicester har mistet flere poeng fra ledende posisjon enn Bournemouths 17.

Tyskeren valgte rutine med et voksent trippelbytte etter 66 minutter. Roberto Firmino, Jordan Henderson og James Milner på. Sistnevnte inn som høyreback igjen. Byttene betydde en vridning mot en 4-2-3-1.

To minutter senere var det Milners innlegg som Jota headet i Adams Smiths arm. VAR-sjekk måtte til før Liverpool fikk sitt første straffespark i Premier League denne sesongen.

Dessverre, Salah, i sin 200. Premier League-kamp fra start, ikke bare misbrukte muligheten, men det var en solid bom utenfor. Og for første gang skjøt han utenfor. Straffestatistikken hans er for øvrig gode 24/28. 

Mye ball, lite oppløftende

34-66 prosent, fordel Liverpool, var ballfordelingen i første omgang. I avslutninger var det 3-9, med 1-5 på mål. 10 minutter ut i andre omgang var ballbesittelsen oppe i 76 prosent. I sluttminuttene var det hele 87 prosent Liverpool.

SJELDEN BOM FRA KRITTET: Mohamed Salah misbrukte sjansen til å tenne en Liverpool-sluttspurt.

SJELDEN BOM FRA KRITTET: Mohamed Salah misbrukte sjansen til å tenne en Liverpool-sluttspurt.

Uten at Cody Gakpo & Co så ut til å skulle score i innspurten mot ligaens verste forsvar. Jürgen Klopp gikk for Fábio Carvalho etter 87 minutter, en spiller som har vært ute i kulden en stund, for å tenne gjestene. Lite skjedde.

På det positive så er det per nå liten diskusjon om at laget er defensivt bedre med Ibrahima Konaté i midtforsvaret. For 23-åringen var det kun hans åttende ligakamp denne sesongen. 

Dette har ikke noe med Liverpool å gjøre, men som fotball-supporter er det gledelig å se David Brooks sitte på hjemmelagets benk. 25-åringen var i kamptroppen igjen etter 525 dager. Han ble diagnostisert med lymfekreft høsten 2021.

For første gang siden 2016 slår Bournemouth Liverpool, og det er ikke noe å si på det. Med det klatret de foreløpig over streken. Liverpool misbrukte sjansen til å gå forbi Tottenham. 

Neste test er Real Madrid borte, men alt nå kan det se ut som at kampen 30. april på Anfield, mot Tottenham, peker seg ut som avgjørende for hvordan Liverpools sesong ender. Spenn sikkerhetsbeltet. Forvent nye høyder og daler.