En tur innom Jürgen Klopps stampub

Tyskeren er ikke en som bare låser seg inne i huset etter endt arbeidsdag.

Det er svært få av Liverpools stjernespillere som bor sentralt i bysentrum. Xabi Alonso gjorde det, Daniel Sturridge gjorde det, og på 90- og tidlig 2000-tall var det flere som valgte å bo nede på Albert Dock og som var synlige i bybildet.

Spillere og manager bosetter seg nå i andre bydeler lenger nord. Flere velger Southport – andre til Cheshire mellom Liverpool og Manchester. Og så er det villastrøket like sør for Formby. I gaten Victoria Road bor det en rekke spillere, tidligere spillere, og Liverpools manager. Her er det store villaer bak høye gjerder, og en vei med slitt asfalt omringet av store trær. Selve asfalten kan se ut som en forlatt vei på Vestlandet, men dette er strøket hvor de rike har bosatt seg.

I denne gaten bor Steven Gerrard, Roberto Firmino, og inntil nylig hadde både Jordan Henderson og Adam Lallana hus her. Jürgen Klopp var Lallanas gode nabo.

VICTORIA ROAD:
VICTORIA ROAD:  I denne gaten nord for Liverpool bor mange spillere og tidligere spillere.
NORD FOR LIVERPOOL:
NORD FOR LIVERPOOL:  En halvtime nord for Liverpool ligger området Freshfield.

Sosialiserer på puben

Like rundt hjørnet for Victoria Road ligger puben The Freshfield, eller «Freshie» på folkemunne. Det er områdets naturlige samlingssted.

Den strålende journalisten og forfatteren Simon Hughes hadde nylig en sak i The Independent hvor han skrev om «Freshie», og hvordan Jürgen Klopp brukte puben. Enten med venner, familie eller støtteapparat, eller på egen hånd. Liverpools manager er ikke redd for å sosialisere med folk han aldri tidligere har pratet med. Han deltar iblant på tirsdagsquizen, hvor han kan spørre andre pubgjester om han får være med på deres lag. Han drar gjerne i en runde med drikke til sine lagkamerater også, ifølge Hughes.

Han er ikke typen som sitter i hjørnet og nipper til sin pint. Han sosialiserer og slår gjerne av en prat med bartender og andre gjester, som stort sett er mennesker som er hans naboer. En kan se for seg at han diskuterer Brexit, Storbritannias avgjørelse om å forlate EU, som han er så stor motstander av.

Vi bestemte oss for å besøke puben i Formby på en tirsdagskveld, som skal være en dag han gjerne kommer innom. Med Brighton-kamp i helgen, og U23-kamp samme kveld, var det lite sannsynlig. Og la det være sagt med en gang: Han kom ikke.

FIN PUB:
FIN PUB:  The Freshfield er en pen og stor pub, med godt utvalg.

Pent strøk

Når vi entrer puben er det klart at dette er en litt mer stilfull pub en hva man finner i Mathew Street i sentrum. Ingenting negativt om The Grapes og Flanagans – men her både ser og lukter det litt renere. Klientellet er stort sett folk med press i buksene og nystrøkne skjorter. En kan anta en gjennomsnittsalder på ca. 60 år.

I baren snakkes det om at Steven Gerrard var innom dagen før for å feire at han var blitt Rangers-manager. Han ble presentert helgen i forveien, og tok seg en tur ut med kompiser mandagen etter hjemkomst. Steven er en av flere tidligere spillere som eier et hus i Victoria Road rett rundt hjørnet. Den amerikanske skuespilleren Joaquin Phoenix har også vært innom for å spise lunsj, og det spekuleres i om han skal spille i en film her eller om han er i byen for å spille golf.

Vi kommer i kontakt med pubsjef Patrick McGrory. En ung mann som løper rundt og serverer burgere, småprater med gjestene og tapper øl.

– The Freshfield er midtpunktet i dette området av Formby, hvor det er en del spillere og tidligere spillere som har bosatt seg. Det er det naturlige samlingspunktet i lokalområdet, og de fleste er på hils og snakker sammen. Det er nok ikke her man går dersom man skal «på byen» og virkelig gå ut, og vi stenger kl. 23.00, men et sted for å sosialisere og slappe av, sier McGrory.

Den store puben har en egen hundeavdeling, da det er mange av gjestene som har med seg sine firbente når de skal innom puben. Her er det steingulv, og posene er lett tilgjengelig dersom det skulle gå galt.

– Han har med seg «Emma» iblant, forteller McGrory.

Klopps sju år gamle hund Emma, en blandingsrase av collie og retriever, er oppkalt etter den tidligere Borussia Dortmund-spissen Lothar Emmerich.

HUNDER VELKOMMEN:
HUNDER VELKOMMEN:  Her har Jürgen Klopp med seg sin hund Emma.

– Tiåringen i meg synes det er stas

Nysgjerrigheten tar overhånd, og temaet blir fort Jürgen Klopp. Det er tydelig at McGrory synes det er litt stas at Liverpools manager bruker puben hans.

– Jürgen er ganske ofte innom, sammen med venner og familie. Noen ganger kommer han alene. Han er veldig høflig, og liker å prate med folk, sier han. Puben har stått her siden 1893 – Patrick har vært sjefen de siste tre årene.

– Det virker som at han trives her. Det er stort for meg som er Liverpool-supporter, så klart. Han snakker med folk i puben som om han har bodd her hele livet! Som Liverpool-fan er det ekstra stas, og den fotballgale tiåringen i meg synes det er veldig stas å få en handshake og til og med en av de klassiske klemmene fra manageren i Liverpool FC!

Vi har alle sett bildene av Liverpools manager som drikker øl – enten om det var i sentrum like etter at han fikk jobben, eller på banen på Westfalenstadion etter at Borussia Dortmund hadde vunnet en ligatittel. Vi må spørre om hva Klopp helst bestiller seg i baren.

– Vi hadde en veldig populær tysk øl som heter Spaten Helles her tidligere, men vi får ikke tak i den lenger! Det går mest i kontinental pils. Moretti, Peroni og Estrella, svarer han.

I TILFELLE:
I TILFELLE:  Om det skulle gå galt...
PUBQUIZ:
PUBQUIZ:  72 år gamle Jim Duncan er quizmaster.

Pubquizen

Siden det er tirsdag – som er pubquizdagen på «Freshie», kan en ikke gjøre annet enn å delta. The Kopites utsendte er på ingen måte like flink til å sosialisere med ukjente som det Klopp er. Her er det ikke snakk om å spørre noen om å få være med på lag – her er det bare å sette seg alene, ta et ark, stille som et ettmannslag og håpe at det er så få spørsmål som mulig om rugby, cricket og engelske såpeserier. Det skal bare nesten lykkes.

Så sent som klokken 21.30 roper den 72 år gamle quizverten Jim Duncan at tiden er inne. Skal en være med på quizen, er det nå eller aldri. Bord fylles, og støynivået er høyt. Opplegget er enkelt. Et bildeark med ti bilder. Et skjema med 40 svarfelt, der Jim leser opp 20 spørsmål, tar en pause slik at alle får kjøpt drikke, så er det 20 nye spørsmål, og deretter skal en rette på arket til laget til høyre for seg. Førstepremien er 25 pund man kan få brukt i baren – men skal du klare å bruke det samme kvelden skal du være rask, for det ringes i bjellen fem minutter etter at quizen er ferdig. Da er det «last orders».

I pausen er den observante quizverten bortom og undersøker hvor den nye deltakeren kommer fra. Han skal tydeligvis være behjelpelig, og i runde to kommer det ikke bare ett, men to spørsmål han tenker at ettmannslaget kan svare på. «Hva er navnet på den svenske sjokoladen som virker motbydelig, er det ’Plopp’ eller ’Slopp’?» Så blunker han, og tenker at ettmannslaget i det minste har ett poeng sikkert i banken. Hva sjokoladene i nabolandet heter, må da alle nordmenn vite. Det blir ren gjetting, men to minutter etterpå skal han sikre poenget. «Hvilket skandinavisk land er ikke med i EU?» Han blunker igjen. Hadde en bare identifisert seg med en gang, kunne en fort ha fått 50 av 50 slik 72-åringen holder på nå. Det neste er dessverre om en strand i Dorset, og en er tilbake til å være sjanseløs.

Anbefalingen får bli: Skal du til Freshfield og delta på quiz en tirsdagskveld, still flere folk eller bli sittende som tilskuer. En hvilken som helst annen dag kan også et besøk anbefales. Det er kun 28 minutter med toget nordover, eller en halvtime i taxi fra Liverpool sentrum. Maten er god, utvalget på tappekranene er veldig godt, og kanskje – kanskje støter du på Jürgen i baren.

Denne saken var på trykk i The Kopite nr 8 2017/18.

QUIZEN:
QUIZEN:  Slik var pubquizen på Freshie akkurat denne tirsdagskvelden.