FotballbillettenHva er riktig pris? Hvem bør få kjøpe?

Hva er riktig pris på en kampbillett på Anfield? Hvem bør ha rett til å kjøpe den, og hvordan bør billettene distribueres?

14. sep 2018 kl 14.00 [email protected] kopl4

De spørsmålene er det mange meninger om.

Liverpool Echo hadde nylig en lengre artikkel om hvor mye det kostet en vanlig innbygger å gå på kamp basert på inntekten sin. Det er skremmende lesning, men samtidig er det også kun statistikk.

Artikkelen setter uansett fokus på et aktuelt tema og et spørsmål som dukker opp regelmessig: Har de lokale mer rett på kampbilletter til Anfield enn for eksempel oss som reiser dit på tur – og til hvilken pris?

Hver gang temaet diskuteres, blir det litt som å åpne en boks med meitemark. Meningene går i alle retninger, og de mest populære – ifølge Twitter – er at de lokale ikke lenger har tilgang på billetter og at vi som fotballturister priser dem ut.

Ifølge artikkelen i Echo, som tar utgangspunkt i en oversikt over billigste sesongkort sammenlignet med innbyggernes gjennomsnittlige inntekt, kommer Liverpool dårligst ut. Det koster altså mer for lokale på Merseyside å gå på kamp enn for noen andre supportere i Premier League.

Fortsatt en arbeiderklasseby

Tallene er helt klart et stort tankekors. Lavest priset sesongkort på The Kop utgjør litt over 3 prosent av gjennomsnittsfamiliens inntekter. Det er tre ganger mer enn for de som følger Fulham, som ligger i London vest. Samtidig er det mange underpunkter.

Liverpool er for eksempel en by hvor det fortsatt ikke er uvanlig at en husholdning har kun én fast månedsinntekt. Som vanlig arbeider jobber også mange på minimumslønn (£7,83).

Liverpool er dessuten fortsatt en tradisjonell arbeiderklasseby – selv om det har skjedd mye på Merseyside siden streikene på dokkene på 70-tallet.

Liverpool FC har gjort en god del, spesielt for mange unge lokale røde. Både i forbindelse med kamp og ellers. Mens skolene hadde fri nå i sommer, arrangerte de for eksempel en «Breakfast Club» for barn i L4-området. Tall viser at 43 prosent av ungene som vokser opp rundt stadion, vokser opp under fattigdomsgrensen.

Tall viser at 43 prosent av ungene som vokser opp rundt stadion, vokser opp under fattigdomsgrensen.

Det er med andre ord store kontraster til det som skjer på den grønne matta annenhver helg og familiene som bor lokalt.

Kontrastene i det britiske samfunnet er mye større enn her hjemme, og frontene er tydeligere.

Problemene kan være mange. Jeg har bodd i Liverpool i perioder av livet og har ikke annet enn positive opplevelser. Likevel ser man klart at mange sliter og at støtten rundt de som eventuelt faller utenfor, ikke kan sammenlignes med den velferdsstaten vi er født inn i.

Lokalt billettsalg og scouse-identitet

Dette er jo ikke noe nytt. Bare på de siste 4-5 årene har du som medlem av supporterklubben vært med på å gi mer enn 1 million kroner til lokale charities i Liverpool. Bakgrunnen er ikke et ønske om å være snill, men fordi behovet er stort. Dette er en støtte supporterklubben kommer til å fortsette med.

Fotball er og betyr så mye mer enn den blankpolerte Premier League-fasaden. Fotball er fortsatt folkets sport. Ingenting kan endre på det.

Bare på de siste 4-5 årene har du som medlem av supporterklubben vært med på å gi mer enn 1 million kroner til lokale charities i Liverpool.

Liverpool har gjort en del for å hjelpe både lokale og barnefamilier. 9-pundsbillettene som kun kan bestilles hvis du har en lokal postkode og samarbeid med skoler på tidligere cuprunder, er noen få eksempler. Det går på mange måter i det minste riktig vei, selv om det går saktere enn mange ønsker.

Jeg tilhører helt klart dem som mener Liverpool FC bør ha en tydelig lokal identitet i bunn. For det første er det helt naturlig, og for det andre er en «scouse»-tilhørighet en del av det som gjør Liverpool unik for meg. Byen, historien, supporterne, de klassiske kampene, The Kop, You’ll Never Walk Alone. Lista er lang.

Det var ikke folk fra Farsund, Tromsø, Birmingham eller Dublin som bygget opp de tingene som for de fleste av oss er noe av det kjæreste vi har i livet. Det var lokale supportere.

Historien og mentaliteten er ikke til salgs. Det må fortsatt gjøres mer for hjelpe lokale ungdommer eller familier. En utbygging av Anfield Road End vil forhåpentligvis være en unik mulighet til å tilfredsstille flere i den kategorien, samtidig som det stadig gjøres mer på mange områder utenfor kampdag.

Likevel er jeg usikker på hvorfor supportere generelt skal eller bør prioriteres bare fordi de har en lokal adresse. Hvis jeg hadde vokst opp i byen, ville jeg muligens tenkt annerledes. Jeg synes likevel poenget må være at alle skal ha en fair sjanse til en fotballbillett, uansett adresse, så sant de er Liverpool-supportere og kvalifiserer på et salg. Jeg klarer ikke helt å følge argumentasjonen mot dette.

Ting endrer seg, også i fotball, enten man liker det eller ei. De som gikk på kamp på 70-tallet, kunne bestemme seg ti minutter før kampen startet og betale i inngangen for å komme inn.

For dem passer ikke dagens system hvor det i praksis er veldig vanskelig å skaffe billett til seg selv eller å få med seg familien på kamp hvis man ikke legger ned masse arbeid og planlegger måneder i forveien.

Anfield er i dag på mange måter en «closed shop» hvis du ikke er inne med mye credit på fancards eller har sesongbillett.

Mange grupper å ta hensyn til

Det er litt synd og på samme tid litt fair, men for alle parter også en utfordring. Straks billetter legges ut online i stedet for et lokalt «vindu-salg» fra billettkontoret på Anfield, åpnes også salget for hele verden.

Da må du følge med i timen online, ha et kredittkort eller penger på et vanlig bankkort. Bare der faller mange ut.

Samtidig er det også mange svartebørsselskaper både her hjemme og ellers som kontrollerer en for stor del av billettene.

Selv om LFC rydder opp på mange fronter for tiden når det gjelder distribusjonen, er det fortsatt for få «vanlige» billetter tilgjengelig, og jeg savner et Liverpool som tør å være annerledes og ikke alltid går i takt med de andre klubbene i Premier League.

Ja, inntekter fra billettsalg og alt som hører med rundt det på en kampdag, er viktig. Nye Main Stand har gitt nye viktige inntekter. Mye av «fotballturismen» styres inn mot hospitality nå. Slike billetter er uansett ikke aktuelt for de som går på de fleste kampene. Det blir for dyrt. På mange måter en grei måte å gjøre det på for en klubb som selger ut så å si alle kamper og har mange hensyn å ta.

Balansen må imidlertid være riktig, og det blir derfor spennende å følge med på hva som skjer med videre utbygging av Anfield. Alt som klubben gjør trenger heller ikke å koste så mye i kroner og øre. Internt i klubben blir det sagt at uansett endringer vil det bli kritikk og grupper som ikke føler seg ivaretatt. Det tviler jeg ikke på. Likevel, små justeringer i billettdistribusjonen eller pris på kampbilletten betyr nødvendigvis ikke at vi plutselig ikke har mulighet til å kjøpe gode spillere lenger.

Her er det mye å jobbe med, og slik «spinn» begynner jeg i hvert fall å bli mektig lei av.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]