– Det er blitt større variasjon i måtene å vinne på.

Paul Gorst om suksesshistorien Fabinho, statusen til Henderson, hvorfor klubben bør tilby James Milner ny kontrakt og forventningene foran januarvinduet.

14. okt 2019 kl 22.17 [email protected]

– Dette er det beste Liverpool-laget jeg noen gang har sett, og jeg tror også de som er eldre enn meg, vil si det samme. Selvsagt har Liverpool lag fra 1970- og 1980-tallet som har vunnet mer, men dette laget har så mange bra sider. De er så gode når de angriper, og Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmino har stort sett et par øyeblikk hver kamp der man virkelig må klype seg i armen over hvor gode de er.

– Forsvaret er det beste i Premier League, Virgil van Dijk er den beste forsvarsspilleren i verden, Joël Matip har vært fremragende, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson er to av de beste backene i Europa, og de skaper så mange sjanser og har så mange målgivende at det bare er en fryd å se på. Og bak dem står Jürgen Klopp, som er en manager i verdensklasse, som har en fantastisk personlighet og er en utrolig god match for klubben og for fansen, sier Paul Gorst til The Kopite.

– Dette er den sunneste utgaven av hvordan Liverpool har vært på og utenfor banen så lenge jeg har levd. Det er en spesiell tid å se dem, følge dem, og for min del å dekke dem som journalist.

Matip en av Klopps beste signeringer

Det er stadig nye spillere som står fram i dette Liverpool-laget. I september og oktober i fjor var det Joe Gomez som var den klare makkeren til van Dijk. Joël Matip var fjerdevalget på midtstopperplassen bak både Gomez og Lovren – nå har Matip tatt steget opp til andrevalg.

– Da Matip kom inn mot Bayern München i vinter, var jeg urolig. Jeg tenkte at Liverpool spilte mot et av Europas beste lag uten sine to beste midtstoppere, man tvilte på ham, men han har vært fantastisk. Jeg håper og tror han vil fortsette å holde det nivået. Han og van Dijk er et veldig godt partnerskap. De slipper kanskje inn litt flere mål enn de skulle ønske denne sesongen, men hvis man ser bort fra kampen mot RB Salzburg, er det vel bare mot Chelsea i Supercupen at de har sluppet inn mer enn ett mål denne sesongen.

– Jürgen Klopp sa nylig at han mener Matip er en av hans beste signeringer. Han kom gratis fra Schalke 04, og når man ser at Harry Maguire ble kjøpt for 80 millioner pund, van Dijk for 75 millioner pund, Aymeric Laporte til Manchester City for rundt 60 millioner pund, så er det å få Matip gratis veldig bra butikk, mener Gorst.

Joël Matip har vært fantastisk, mener Gorst
Joël Matip har vært fantastisk, mener Gorst 

Et arbeidsuhell

Dagen før The Kopites møte med Gorst hadde Liverpool ledet 3–0 mot RB Salzburg, før det østerrikske laget kom tilbake i kampen og utlignet til 3–3, blant annet ved en scoring av Erling Braut Haaland. Mohamed Salah sikret heldigvis at alle tre poengene i gruppespillet av Champions League ble igjen i Liverpool.

– Det var en merkelig kamp. Det var litt som før van Dijk kom inn i laget. Det var rart å se det igjen nå med han i laget, men jeg tror ikke dette vil bli noe som skjer regelmessig. Det var et engangstilfelle. Liverpool sovnet litt på 3–0, og jeg tror ikke de vil gjøre samme feil igjen. Trent Alexander-Arnold sa etterpå at Liverpool lærer mye av slike kamper, om å være litt mer gatesmarte, at de må la tiden gå mer og holde på ballen mer. Det var definitivt en vekkerklokke for spillerne, men RB Salzburg spilte veldig godt også, og de har noen toppspillere.

Bedre i vanskeligere kamper

Hva har imponert deg mest med Liverpool denne sesongen?

– Kanskje det å finne en vei å vinne på. Liverpool var lenge et lag som kunne score 4-5 mål, men man visste også at de kunne slippe inn en del mål. Sist sesong var de mer solide defensivt, og kunne vinne kamper 1–0 eller 2–0. Det var kanskje ikke like underholdende, men de fikk resultatene. Denne sesongen synes jeg de har vært flinkere til å finne måter å vinne på i vanskelige kamper.

– De spilte ikke godt mot Sheffield United, men de fant en måte å vinne på, selv om det var med hjelp av en stor keepertabbe. Det samme mot Chelsea i Supercup, der de lå under. Også mot Newcastle lå vi under og snudde det til en komfortabel seier. Og så har man kampen mot Norwich hvor de fløy av gårde fra start. Så denne sesongen har det vært større variasjon i hvordan seirene har kommet. Seiersrekken i starten forteller sitt, og det samme gjør gapet til de andre lagene, sier Gorst.

Bare et par dager senere fant Liverpool nok en vei å vinne på, da Sadio Mané ble felt og James Milner scoret fra straffemerket på overtid av overtiden.

Har du sett noe som uroer deg så langt?

– Ikke noen store ting. Det var noen ting mot Salzburg som var bekymringsfullt, at de var så dårlig defensivt og at Joe Gomez ikke hadde noen god kamp, og at van Dijk ikke var i toppform. Men det eneste store problemet jeg ser, er hvis Liverpool skulle få et par langvarige skader. Xherdan Shaqiri har vært skadet en stund nå, og skulle noe skje med Divock Origi, har ikke Liverpool så mye å sette inn offensivt. Rhian Brewster er bare 19 år, og har bare spilt en kamp for A-laget. Så for meg er det den eneste tingen som vil bekymre meg.

– Klopp liker en tropp som er ganske liten og sammensveiset, og det er nok grunnen til at de ikke prøvde å kjøpe en angrepsspiller til i sommer. Han vil heller ha 17–20 spillere å velge mellom enn 25.

Januarvinduet

Har du tro på at det er et område der det kan komme forsterkninger i januarvinduet?

– Jeg tror ikke at det vil bli brukt store penger i januar. Da må noe gå veldig galt, og jeg ser ikke helt at det skjer. Om han skal inn på markedet etter noen til 30–40 millioner pund, må det være på grunn av en alvorlig skade eller at man har mistet helt grepet på tittelkampen. Men fortsetter ting som nå, og Liverpool og Manchester City fortsatt jager tittelen, ser jeg ikke for meg at Klopp går inn på overgangsmarkedet.

Fabinho en suksesshistorie

Hva synes du om Fabinhos utvikling siden starten av forrige sesong?

– Han har vært en av de største suksesshistoriene det siste året.

– Klopp har en ganske sikker lagoppstilling i forsvar med Alisson Becker bakerst, Trent, van Dijk, Matip eller Gomez, og Robertson, og de tre på topp røres ikke, men på midtbanen har det alltid vært et spørsmål om hvem som starter. Skal det være Jordan Henderson? Gini Wijnaldum? Naby Keita? Eller kanskje Alex Oxlade-Chamberlain? Men nå har Fabinho gjort den posisjonen til sin egen. Så nå er det to som må velges, ikke tre.

– Siden nyttår har han spilt omtrent 30 kamper, og han har vært fantastisk. Definitivt er han en av de beste defensive midtbanespillerne i Premier League for øyeblikket. Han gjør også så mye som ikke legges så godt merke til. Han er den beste defensive midtbanespilleren Liverpool har hatt siden Javier Mascherano, og det kan også påstås at han er bedre enn ham. Han vinner taklinger, han vinner baller, men han kan også sentre og skape sjanser offensivt. Han spiller på Brasils landslag, og du må være en toppspiller for å gjøre det, uansett hvilken posisjon du spiller i, sier Gorst.

Hendersons nye status

Jordan Henderson har måttet tåle mye kritikk de siste årene, ser du noen endring i hvordan han oppfattes av fansen nå etter at han kunne løfte Champions League-trofeet?

– Ja, jeg synes det. Henderson har alltid delt folket, men etter at han vant Champions League i juni, har de som kritiserte ham blitt roligere. Det synes jeg er med rette. Han har vært i Liverpool i åtte år, og vært kaptein i fire år nå. Det er en så vanskelig oppgave. Jeg har alltid likt Henderson som spiller, men jeg tror en del ikke liker ham fordi han ikke er av samme kaliber som Steven Gerrard, og det vil han heller aldri bli. Men etter finalen har mye av kritikken stilnet, og han har vært en veldig god tjener for dette laget.

Har han nytt godt av at han nå spiller som indreløper etter at Fabinho tar det defensive ansvaret?

– Ja, han spilte defensivt i nesten to sesonger, før Fabinho kom inn og tok 6-er-rollen, og det lot Henderson få muligheten til å gå mer framover. Da Liverpool slo Barcelona 4–0, startet ballen som endte opp hos Origi med at Henderson la inn i boksen. Den scoringen så tidlig var så viktig øyeblikk i den kampen. Han er en god leder, han bruker stemmen mye og er en god pasningsspiller. I den nye rollen får han brukt energien sin mer med å løpe fram og tilbake også, og ikke bare sidelengs. Etter at Klopp gjorde den endringen mot Southampton i fjor, synes jeg at han har forbedret seg.

Forventer ny Milner-kontrakt

En som kan minne om Henderson i intensitet er James Milner. Kontrakten hans går ut til sommeren, tror du klubben vil fornye selv om han nå er 33 år og blir 34 i januar?

– Jeg håper det. Jeg ville vært veldig overrasket om klubben ikke snakket med representantene hans før januar. Siden kontrakten går ut til sommeren, kan han forhandle med utenlandske klubber fra over nyttår. Men jeg tror ikke han vil gjøre det. Han er fortsatt en av de med best fysikk og alltid på toppen av listene når han returnerer til pre-season, så det er ikke slik at han vil slite fysisk med å komme på dette laget. Han har en enorm erfaring, og jeg tror han har minst ett år igjen, og jeg håper Liverpool signerer en ny kontrakt, og jeg forventer at det vil bli signert en ny kontrakt før januar.

– Du så også innflytelsen hans mot MK Dons, der han spilte venstreback for første gang på nesten to sesonger. Selv om det var Carabao Cup, mot et lag i League One, i en kamp der han lett kunne tenkt at dette var under hans verdighet, så var han en av banens beste spillere, scoret og hadde assist.

– Klopp visste at profesjonaliteten ikke ville droppe med Milner på laget. Det ble hans jobb å holde alle fokusert, og det var spesielt viktig for spillere som Harvey Elliot, Ki-Jana Hoever og Caoimhin Kelleher. Det var et undervurdert aspekt den kvelden, synes jeg. Og det er et veldig viktig poeng i dette Liverpool-laget, det å ha han med 500+ Premier League-kamper og har den innstillingen når han er der som rollemodell for disse tenåringene. Liverpool ville vært dumme om de lot ham forsvinne.

Elliot må utvikle seg fysisk

I den andre enden av aldersskalaen har man Harvey Elliot, som imponerte i den samme kampen. Har du troen på at han kan komme til å få Premier League-debuten denne sesongen?

– Jeg tror ikke han vil få det. Siden han er 16 år og allerede den yngste spilleren til å spille i Premier League.

Elliott var 16 år og 30 dager da han debuterte for Fulham i serien mot Wolves.

– Jeg tror nok det fortsatt tar et par år før vi får se så mye av ham. Han er bare 16 år, og han er ikke så stor. Jeg så ham for U19 mot RB Salzburg, og de var som menn. Han spilte bra, og er veldig energisk når han får ballen, men mot spillere som er 2-3 år eldre, virker han liten.

– Liverpool vil nok gi ham tid til å utvikle seg fysisk, teknisk og taktisk, så det vil nok gå en stund før vi får se det beste av ham, men han har et helt spesielt talent, og er en som Liverpool jobbet hardt i kulissene for å sikre seg, mener Gorst.

– Adrian er rolig og selvsikker

En annen spiller som kom inn i sommer, og som har fått spille mye mer enn noen trodde på det tidspunktet, er Adrian. Hvordan synes du han har klart seg?

– Til tross for tabben mot Southampton synes jeg han har vært veldig bra. Klopp sa etter den kampen at han hadde en dårlig ankel etter Supercup og at han ble spilt til for ofte. Så kanskje var det en faktor bak det målet. Men han har ikke gjort noen feil som har kostet oss poeng. Han har vært rolig, og moden. Det er imponerende den måten han kom inn på fra å ha trent med et andredivisjonslag i Spania, og så gå rett inn i et lag som Liverpool med voldsomme ambisjoner om å vinne Premier League og Champions League, og han har vært nær feilfri.

Adrian kan holde hodet høyt etter det han har gjort med Liverpool.
Adrian kan holde hodet høyt etter det han har gjort med Liverpool. 

– Da jeg snakket med keepertrener John Achterberg nylig, sa han at Adrian var så rolig og selvsikker, og har den rutinen som kreves i en klubb som Liverpool, selv om spranget selvsagt er stort fra West Ham til Liverpool. Men han har også fått føle støtten for eksempel i Istanbul der 90 prosent på tribunen var Liverpool-fans.

– Jeg tror Alisson kommer rett inn i laget igjen når han er skadefri, men uansett kan Adrian holde hodet høyt av det han har utrettet så langt.

Ser du på han som en bedre keeper enn Simon Mignolet?

– Jeg har aldri syntes Mignolet var så dårlig som en del kritikere ville ha det til. Han var ikke i nærheten av så god som Alisson, og det tror jeg han ville sagt selv også. Men jeg forstår at han synes det var vanskelig da han mistet plassen til Loris Karius, for jeg synes Mignolet var en bedre keeper enn ham. Det er nok ikke så mye forskjell på de to, men Adrian fikk muligheten til å bli helten i Tyrkia og det gjorde det lettere for han, for det kan ikke være lett å komme inn på free transfer og så komme inn i rampelyset så raskt.

– Det er nok også en fordel at han ikke hadde med seg noen bagasje. Det var ikke noe feil som heftet ved ham, slik som med Mignolet, som farget folks oppfatning av ham. Adrian kom inn med blanke ark, og har tatt muligheten med begge hender.

Tror du Liverpool vil vinne Premier League denne sesongen?

– Jeg trodde ikke det i utgangspunktet. Men etter å ha sett laget i en periode nå, med så mange gode spillere og ingen ordentlige svakheter som andre lag har klart å utnytte, er jeg mer optimistisk. Manchester City ser litt sårbare ut, og deres beste forsvarsspiller er ute ganske lenge. De ser litt svake ut på å forsvare seg mot cornere blant annet, og de har vist at de kan slippe inn mål som mot Norwich, og jeg har ikke sett så mye av det av Liverpool. Jo mer jeg ser Liverpool, jo mer tror jeg at de kan vinne sin første Premier League-tittel på 30 år.

– De avgjørende kampene vil bli Liverpool mot Manchester City. Kanskje allerede første gang de møtes.

Paul Gorst skriver «the verdict» i Liverpool Echo etter hver kamp.
Paul Gorst skriver «the verdict» i Liverpool Echo etter hver kamp. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]