Lærlingen: Den klassiske Klopp-eleven

Om Thiago Alcântara var et utradisjonelt kjøp i Liverpool-sammenheng, er Diogo Jota som tatt rett ut av Liverpools egen moneyball-lærebok, selv om han ikke var Klopps førstevalg.

Vi er blitt oppdratt til at Liverpool ikke kjøper verdensstjerner, de skaper dem på Melwood. Diogo Jota (23 år) og Kostas Tsimikas (24 år) er klassiske Klopp-elever som skal dyrkes fram, men med Thiago Alcântara (29 år) har Liverpool endelig kjøpt en ferdigutviklet spiller i verdensklasse.

  • Han er ung.
  • Han er rask.
  • Han scorer mål.
  • Han er anvendelig.
  • Han har stor arbeidskapasitet.
  • Han kan fortsatt forbedre seg mye.

– Han er en spiller som gir oss så mange alternativer for hvor vi skal buke ham. Han er 23 år gammel, og langt ifra et ferdig produkt, men med så stort potensial. Han har fart, kan kombinere, kan forsvare seg, han kan presse. Han kan spille i alle tre rollene på topp i 4-3-3. Dersom vi spiller med fire på midtbanen, kan han brukes på begge kantene, mener Jürgen Klopp som sin nye nummer 20.

Tok Championship med storm

Tre år etter han tok Championship med storm, er Diogo José Teixeira da Silva klar for å prøve seg i Liverpools dødelige angrepsrekke.

Det var Wolverhampton som fikk fart på karrieren til spilleren som aller mest har spilt venstrekant. I 2017 jaktet ulvene opprykk fra Championship til Premier League. Før 17/18-sesongen sikret de seg Diogo Jota på lån fra Atletico Madrid. Jota hadde sesongen før vært på utlån i Porto, men det var med 17 mål på 44 Wolves-kamper, og opprykk til Premier League, han virkelig begynte å vise seg. 

– Vi signerte Premier League-spillere i Championship. Å få Diogo på en «prøv før du kjøper»-avtale var ideelt. Det var noe av det beste vi gjorde på overgangsmarkedet, sier Kevin Thelwell, som var sportsdirektør for Wolverhampton da de rykket opp, i et intervju med Goal.

Etter opprykket sikret Thelwell en permanent overgang for Diogo Jota. Prislapp: 13 millioner pund. 

Siden har portugiseren levert henholdsvis 10 og 16 mål i alle turneringer de påfølgende to sesongene. Han har i tillegg spilt fire landskamper for Portugal og scoret ett mål. 

Nå er han solgt til Liverpool for 41 millioner pund, og der fire millioner pund ekstra er knyttet opp mot prestasjoner og bonuser. Han er dermed det fjerde dyreste kjøpet i Liverpools historie, bak Virgil van Dijk (£75 millioner), Alisson Becker (£65 millioner) og Naby Keita (£52,75 millioner).

De røde betaler kun 10 prosent av overgangssummen de første tolv månedene – noe som skal ha vært en av hovedgrunnene til at en avtale gikk i orden for LFC, i et år med store økonomiske utfordringer. Jota har skrevet under på en femårskontrakt, og er bundet til LFC frem til sommeren 2025.

Samtidig går Liverpools 18 år gamle forsvarsspiller Ki-Jana Hoever den andre veien for 9 millioner pund og mulige tillegg på 3,5 millioner.

Frustrerende fjorårssesong

Men prisen er såpass stiv at det har hevet noen øyenbryn, spesielt for en spiller som bare scoret ni og sju mål de siste to sesongene i Premier League og kanskje spesielt for en spiller som helt tydelig ikke var Klopps førstevalg. 

For mens Klopp tidligere har hatt en «han eller ingen»-holdning på overgangsmarkedet, var det denne gangen tydelig at det egentlig var Timo Werner Liverpool ønsket seg, men han glapp til Chelsea på grunn av de økonomiske utfordringene med koronasituasjonen, og var tapt da Liverpool igjen valgte å åpne lommeboka før denne sesongen. Dermed måtte Liverpool se etter et mulig kompromiss. Watfords Ismaïl Sarr ble nevnt, men til slutt ble det Diogo Jota valget falt på.

Jota får håpe på enda større parader med Liverpool enn den han var med på da Wolverhampton rykket opp i 2018.

Jota får håpe på enda større parader med Liverpool enn den han var med på da Wolverhampton rykket opp i 2018.

Det er lite tvil om at en av utfordringene til Jota i Liverpool vil være å levere på et mer stabilt nivå. Jota har riktignok overbevist mer i Europa enn i Premier League, der han scoret seks mål i Europa League, og scoret tre ganger og hadde fem assist i kvalifiseringen sist sesong. Men man skal heller ikke glemme at han er ung, han var tross alt bare 21 år på starten av 2018/19-sesongen.

For sist sesong var frustrerende for Jota, og ikke en sesong det var Liverpool-kaliber over. Han virket ute av form, og uten selvtillit, og startet bare tre av ulvenes siste åtte kamper.

Pressende monster

Tim Spiers, som følger Wolverhampton for The Athletic, mener likevel det er grunner til at han havnet på Liverpools radar.

«På sine gode dager er han Wolves’ beste angriper, også bedre enn Adama Traoré. Hans ferdigheter, arbeidskraft, utholdenhet, styrke, driblinger og mål og målgivende plasserer han foran Traoré, Neto og Podence», skriver Spiers.

Men han mener også Jota er blitt offer for Wolves’ endring i spillestil, med mindre fokus på kontringer fra Nuno Espirito Santo.  

Liverpools assistenttrener Pep Lijnders skal ha snakket med en rekke kontakter i Portugal for å kartlegge Jotas personlighet og mentalitet før signeringen.

– Han har en så stor fremtid foran seg. Han er som et pressende monster. Han vil passe rett inn, sa Lijnders da han ledet pressekonferansen før Jotas debut som Liverpool-spiller mot Lincoln i ligacupen. 

– Jeg har kjent til ham siden han var veldig ung. I Portugal sier alle at Liverpool har gjort et veldig godt kjøp. Han vil passe veldig godt inn i spillestilen vår, og teknisk er han like god som de tre vi har på topp. Alle tingene vi har hørt om ham, er sant.

Lokket av Klopp og spillestilen

Da Diogo Jota ga sitt første intervju etter overgangen, bekreftet han mye av inntrykket både Thelwell og Lijnders gir. Han var ikke i tvil om å skrive under for de røde – mye på grunn av Jürgen Klopp og spillestilen. 

– Han er en fantastisk trener. Jeg så ham da jeg var ung. Da var han allerede i Champions League-finaler. Så jeg har kjent til ham lenge, og nå får jeg bli kjent med ham personlig. Han er den rette manageren for meg på dette stadiet av karrieren, sa Jota. 

– Måten de presser på, og intensiteten de har i spillet, er på et helt annet nivå. Det er det jeg vil være en del av. 

Sammenligningen med Mané

Jota gleder seg også til å møte verdensklassespillerne han nå har som lagkamerater. Spesielt angrepstrioen bestående av Mohamed Salah, Roberto Firmino og Sadio Mané. 

– De har åpenbart mer erfaring enn meg, så første steg blir å bli kjent med dem og lære av dem. Så kan jeg forhåpentligvis hjelpe både dem og laget med å vinne kamper. Jeg er en lagspiller. Jeg spiller i angrep og jobben min er å score mål og servere målgivende, og jeg gir alltid mitt beste. 

Akkurat Sadio Mané er en spiller flere drar sammenligning med når det er snakk om overgangen for Jota til Liverpool. På mange måter er han sammenlignbar med Manés egen overgang fra Southampton for 30 millioner pund sommeren 2016.

Mané var da 24, Jota er 23. Begge var ustabile før overgangen, og varierte fra det briljante til det anonyme. Mané avsluttet riktignok karrieren i Southampton med åtte mål på åtte kamper, men gikk før det 16 kamper uten å score. Jota hadde perioder på ni og åtte kamper uten mål sist sesong, og scoret bare én gang på sine siste 13 kamper.

16 mål var likevel mer enn noen andre utenfor topp 6-lagene som ikke er en ren spiss. Han har også hatt en tendens til å score mot de store lagene, og har to hattrick i Europa.

Men mens Mané kom inn som Klopps første storsignering, vil Jota få mer tid til å utvikle seg blant annet i skyggen av den nå fem år eldre læremesteren Mané.

Selv om Mané jevnt over scorer litt høyere på de fleste statistikkene om man ser på hva de to har oppnådd før overgangen til Liverpool, er det ikke mye som skiller de to, og det er lett å se hvilket potensial klubbledelsen ser i Jota.

Mané vs. Jota i PL før overgangene til Liverpool

Mané (venstre) Jota (Høyre)

Kamper:                                             67                                           67

Fra start:                                             54                                           56

Innbytter:                                           13                                           11

Taklinger per 90:                               1,76                                        1,07

Ballgjenvinning per 90:                     0,94                                        0,42

Spilte minutter:                                  4743                                       4670

Skudd per 90:                                     2,7                                          2,4      

Nøkkelpasninger per 90:                   1,53                                        1,07

Vellykkede driblinger per 90:           2,58                                        2,37

xG (expected goals) per 90:               0,4                                          0,4

xA (expected assists) per 90:             0,17                                        0,16

Mål:                                                         21                                           16

Assist:                                                      9                                             6

Minutter per mål:                               225,8                                      291,8

Minutter per mål eller assist:             158,1                                      212,2

* Kilde: Planetfootball          

Av mer kuriøse Jota-stats kan man nevne at han har fått motstandere sendt av banen med rødt kort hele fem ganger de siste to sesongene. Men det skal også sies at han har fått 15 egne gule kort også på 67 ligakamper.

Spørsmålet er selvsagt om Jota klarer å heve spillet på samme måte som Mané har gjort etter overgangen.

Diogo Jota

Født: 4. desember 1996, Massarelos, Porto, Portugal

Høyde: 178 cm

Innkjøp: £41M + £4M

Kontrakt: 2025

Tidligere klubber:

2014–2016: Pacos Ferreira
2016–2018: Atletico Madrid
2016–2017: Porto (lån)
2017–2018: Wolverhampton (lån)
2018–2020: Wolverhampton

Meritter:

Championship-vinner 2017/18
UEFA Nations League-vinner 2018/19

Fra Wolverhampton

/5-1901           George Bowen

/5-1901           George Fleming

/8-1922           Jack Sambrook                       gratis

/2-1946           Cyril Sidlow                            £4000

/9-1968           Alun Evans                              £100.000

/-9-2020          Diogo Jota                              £41M+£4M

Til Wolverhampton

/4-1910           *Harry Jones                          gratis

/5-1925           Joe Keetley                             £425

/8-1946           *Len Gibbons                         gratis

/6-1957           *Len Ashurst                          gratis

/3-1964           Jimmy Melia                           £55.000

/8-1979           Emlyn Hughes                        £90.000

/9-1994           Paul Stewart                           lån

/9-1994           Mark Walters                         lån

/3-1999           Jörgen Nielsen                       lån

/8-2006           Darren Potter                         lån

/1-2007           Darren Potter                         £250.000

/3-2009           Jack Metcalf                           gratis

/10-2010         *Michael Ihiekwe                   gratis

/2-2012           Dave Moli                               gratis

/2-2013           Jack Robinson                        lån

/8-2015           Sheyi Ojo                                lån

/9-2017           *Diego Lattie                          gratis

/7-2018           *Paulo Alves                          gratis

/9-2020           Ki-Jana Hoever                       £9M+£4,5M

Ligakamper/Mål

Liverpool                                Wolverhampton                    

George Bowen                       1901-02          2/0                  1899-01          48/13

John Chadburn                       1903-04          2/0                  1897-99          11/1

Conor Coady                          2012-13          0+1/0              2015-20          189+9/1

Alun Evans                              1968-72          77+2/21          1967-69          20+2/4

George Fleming                      1901-06          79/5                1894-01          171/7

Dick Forshaw                          1919-27          266/117          1929-30          6/4

Billy Hartill                              1935-36          4/0                  1928-35          221/162

Emlyn Hughes                        1966-79          474/35             1979-81          56+2/2

Paul Ince                                 1997-99          65/14              2002-06          107+8/10

Paul Jones                              2003-04          2/0                  1992-05          59/0

Robbie Keane                         2008-09          16+3/5             1997-00          66+7/24

Joe Keetley                             1923-24          9/2                  1925-26          10/5

Mark Kennedy                        1994-98          5+11/0             2001-06          157+10/12

Jimmy Melia                           1955-64          268/77             1963-65          24/4

Sheyi Ojo                                2015-16          5+3/0              2015-16          5+12/2

Jermain Pennant                    2006-09          36+19/3          2012-13          10+5/0

Darren Potter                         2004-05          0+2/0              2006-08          46+10/0

Jack Robinson                         2009-11          1+2/0              2012-13          11/0

Jack Sambrook                       1922-23          2/0                  1919-21          21/7

Cyril Sidlow                             1946-51          149/0              1937-39          4/0

Sammy Smyth                        1952-54          44/20              1947-52          102/34

Paul Stewart                           1992-94          28+4/1             1994-95          5+3/2

Mark Walters                         1991-95          58+36/14        1994-95          11/3

Jonny Stokkeland

Liverpool FC

Official Archives

Liverpools førstelagskjøp under Jürgen Klopp

  1. Virgil van Dijk - £75M
    2. Alisson Becker - £65M
    3. Naby Keita - £52,75M
    4. Diogo Jota - £45M
    5. Mohamed Salah - £43,9M
    6. Fabinho - £43,7M
    7. Alex Oxlade-Chamberlain - £35M
    8. Sadio Mané - £30M
    9. Gini Wijnaldum - £25M
    10. Thiago Alcântara - £25M
    11. Xherdan Shaqiri - £13,75M
    12. Kostas Tsimikas - £11,75M
    13. Andy Robertson - £10M
    14. Takumi Minamino - ££7,25M
    15. Marko Grujic - £5,1M
    16. Loris Karius - £4,7M
    17. Ragnar Klavan - £4,2M
    18. Sepp van den Berg - £1,3M
    19. Dominic Solanke - ukjent utdanningskompensasjon
    20. Joel Matip - gratis
    21. Alexander Manninger - gratis
    22. Adrián - gratis
    23. Andy Lonergan - gratis

Kjøp og salg 2020/2021

* Oppdatert per 27. september 2020

Spillere inn

Kostas Tsimikas, Olympiakos, £11,75M
Thiago Alcântara, Bayern München, £20M+£5M
Diogo Jota, Wolverhampton, £41M+£4M

Spillere ut

Pedro Chirivella, Nantes, Bosman
Ovie Ejaria, Reading, £3M+£0,5M
Nathaniel Clyne, frigitt 
Daniel Atherton, frigitt
Shamal George, Colchester United, frigitt
Jack Walls, frigitt
Kai McKenzie-Lyle, Cambridge United, frigitt
Isaac Christie-Davies, Barnsley, gratis
Adam Lallana, Brighton, Bosman
Dejan Lovren, Zenit St. Petersburg, £10,9M
Andy Lonergan, frigitt
Ki-Jana Hoever, Wolverhampton, £9M+£3,5M

Utlån

Morgan Boyes, Fleetwood Town, hele 2020/21-sesongen
Adam Lewis, Amiens, hele 2020/21-sesongen
Sheyi Ojo, Cardiff City, hele 2020/21-sesongen
Tony Gallacher, Toronto FC, frem til 1. januar 2021
Taiwo Awoniyi, Union Berlin, hele 2020/21-sesongen