Da stjernene brukte ferien på å trene norske ungdommer

For 40 år siden valgte flere kjente Liverpool-spillere å bruke to uker av sommerferien på en ganske så utradisjonell måte.

Mens mange av lagkameratene reiste til sol og varme i Florida eller Spania, valgte Ray Clemence, Emlyn Hughes og andre å dra til Oslo for å trene norske ungdommer på Ullern Fotballskole. Her er historien om hvordan VG-journalist og ildsjel i Ullern IF, Reidar Martinsen, fikk de engelske stjernespillerne til å bruke sommerferien sin på denne måten.    

Det hele startet med VG. På 1970-tallet dro den unge sportsjournalisten Reidar Martinsen hyppig til England for å lage bakgrunnsstoff om lagene vi fikk se på Tippekampen gjennom vintermånedene.

Liverpool ble etter hvert det beste laget i England, så derfor var det naturlig at folk ville lese mer om Kevin Keegan, Steve Heighway og de andre spillerne. Reidar Martinsen var en dyktig journalist, som etter hvert fikk god kontakt med flere av spillerne, spesielt Ray Clemence. De to ble gode venner, og dette vennskapet varte helt frem til Clemence dessverre tapte kampen mot kreften for få uker siden.

Stortrivdes i Oslo

– Andre aviser lo av oss i VG, som sendte folk til England for å dekke fotball, forteller Martinsen i dag.  

– Det ble stadig turer til Liverpool, og spillerne var lett å komme i kontakt med. Den gangen kunne vi bare spasere inn på Melwood og slå av en prat med spillerne.

Men hvordan oppsto ideen om å arrangere fotballskole i Norge?

– Jeg var involvert i Ullern IF, der vi hadde engelske Ron Meades som trener. Han arrangerte også fotballskoler i England, så da kom vi på tanken om å gjøre det i Norge. Jeg nevnte det for Ray Clemence, som tente på ideen. Den første sommeren fikk han med seg Emlyn Hughes – den eneste av Liverpools lagkapteiner som har løftet den store Europacup-pokalen to ganger. Hughes hadde blitt kåret til Årets spiller i England i 1977, og Martinsen fikk senere ordnet det slik at Hughes kom over til Norge og delte ut det norske Årets spiller-trofeet, som VG sto bak.

Sommeren 1979 kom de to nybakte ligamesterne Clemence og Hughes til Oslo, der de tilbrakte 14 dager med norske ungdommer. Koner og barn ble igjen i England.

– Vi leide en stor leilighet på Majorstua til dem. På Ullern ordnet vi med en campingvogn, som de brukte som pauserom. Senere leide Ullern en villa i Holmenkollen for de engelske spillerne. 

– Spillerne koste seg veldig i Norge. Det ble også tid til båtturer på Oslofjorden. 

Reidar minnes at engelskmennene var spesielt glade i norske reker. 

Mesteparten av tiden gikk med til trening – både med de norske ungdommene og egentrening.

– De var veldig dedikerte og ga alt hele tiden, forteller Reidar. 

Ron Meades, Joe Hooley (Lillestrøm-trener), Ray C og Emlyn H på Ullernbanen 1979 – den aller første fotballskolen. Joe H var gjesteforeleser.

Ron Meades, Joe Hooley (Lillestrøm-trener), Ray C og Emlyn H på Ullernbanen 1979 – den aller første fotballskolen. Joe H var gjesteforeleser.

Fikk med seg flere spillere

Dette var rett før sesongoppkjøringen i England, og de passet på å holde seg i god form med lange løpeturer. Etter hvert ble det også arrangert oppvisningskamper på Østlandet, der lokale lag ble forsterket med proffe engelskmenn. 

– Det var Ray som fikk med seg de andre spillerne, minnes Reidar. 

Sammy Lee, David Johnson og Phil Neal var med som trenere flere somre. Senere deltok også Steve Nicol, mens Stig Inge Bjørnebye, Bjørn Tore Kvarme og John Barnes var innom på kortere opplegg på 1990-tallet. 

Etter at Clemence gikk til Tottenham sommeren 1981, deltok også flere av deres spillere, som Steve Perryman, Mark Falco og Gary Stevens. Mike Duxbury og Mike Phelan fikk også med seg Norges-opphold på Ullernbanen.

– Phil Neal fikk faktisk sin første trenererfaring på Ullern, forteller Martinsen.

Dette var noe han fikk sansen for, og han fikk senere flere managerjobber i England, i tillegg til at han i en årrekke var med i Englands trenerstab.

– Med Ray kjørte vi også flere keeperskoler rundt i Norge – fra Bodø til Stavanger. Ray var en sann norgesvenn. Han besøkte landet utallige ganger – senest i 2019, da han og Reidar Martinsen besøkte Liverbirds-klubbene i Mandal, Jessheim og Fredrikstad.

Ikke bare fotball! Trenerkvartetten på fotballskolen 1981 hygger seg. Ray, Phil, David og Jan Birkelund. Foto: Reidar Martinsen.

Ikke bare fotball! Trenerkvartetten på fotballskolen 1981 hygger seg. Ray, Phil, David og Jan Birkelund. Foto: Reidar Martinsen.

Stilte på supportertreff

Fotballskolen på Ullern var også viktig for supporterklubben. Som kjent ble klubben stiftet i august 1980, og sommeren etter stilte de tre spillerne Ray Clemence, Phil Neal og David Johnson opp på vårt aller første supportertreff i Oslo. 

Det var en stor opplevelse for alle som var til stede, og Phil Neal takket da ja til å bli supporterklubbens president med egen spalte i medlemsbladet. Liverpool var Europas beste lag, og det er i det hele tatt utrolig å se tilbake på hva man fikk til på den tiden. I 1981 hadde Liverpool nettopp vunnet den gjeveste europacupen. Ray Clemence var i ferd med å bli solgt til Tottenham, og likevel prioriterte de tre å reise fjorten dager til Oslo for å trene norske ungdommer.

Pål og Torbjørn på det aller første supportertreffet, sammen med David Johnson, Ray Clemence og Phil Neal.

Pål og Torbjørn på det aller første supportertreffet, sammen med David Johnson, Ray Clemence og Phil Neal.

Hver sommer benyttet supporterklubben anledningen til å intervjue spillerne som var med som trenere, slik at våre medlemmer kunne lese interessante artikler i medlemsbladet.

Selv husker jeg spesielt sommeren 1982, da David Johnson var trener. Clemence og Neal var med i VM, og reiste derfor ikke til Oslo (merkelig prioritering!). Samtidig som jeg var på Ullern for å intervjue Johnson, var også lokalavisen Ullern Avis der. De lagde en reportasje om meg og supporterklubben med et stort bilde av meg og David Johnson på hele forsiden.  Den sommeren jobbet jeg som sommervikar på Posten, og noen dager senere delte jeg ut avisen med bilde av meg selv på forsiden til en lang rekke abonnenter på postruten min!

I 1985 var Sammy Lee trener og han stilte også opp på supportertreff i møterommet til borettslaget jeg bodde i på Furuset. Kontakten som ble skapt i forbindelse med Ullern Fotballskole, var svært verdifull for supporterklubben, og flere av spillerne har vi fremdeles god kontakt med – snart 40 år senere.

På 1980-tallet fikk Reidar Martinsen også ordnet med et samarbeid mellom Ullern IF og Liverpool FC. Ullerns talentfulle Gaute Larsen (senere trener i Stabæk) ble sendt til Liverpool, der han trente med reservelaget, mens det lokale talentet Gary Ablett dro til Norge, der han trente med Ullern. I den forbindelse inviterte jeg Gaute og Gary hjem til meg på te og vafler, og nok et intervju til medlemsbladet ble gjennomført.

I likhet med Clemence og Hughes mistet også Ablett livet altfor tidlig grunnet kreft, dessverre.

Sammy Lee stilte på supportertreff i 1985.

Sammy Lee stilte på supportertreff i 1985.

Reidar Martinsen var en markant skikkelse for alle oss som fulgte engelsk fotball tett på 1970-tallet. Han var mannen bak årboken om engelsk fotball, som kom ut før hver sesongstart fra midten av 1970-tallet, og han startet senere opp bladet Sport i Bilder, som ble en favoritt med mye Liverpool-stoff i hver eneste utgave. Det første bladet inneholdt et gigantisk lagbilde av Liverpool – en poster som mange fremdeles har tatt vare på.

Som journalist fikk Reidar muligheten til å treffe og intervjue de fleste toppspillerne. 

– Kenny Dalglish var en utfordring. Det var nesten ikke mulig å forstå hva han sa, mimrer Martinsen, som også intervjuet Bill Shankly i hans hjem i Liverpool. 

Den historien kommer vi nok tilbake til ved en senere anledning.

Takk til Reidar Martinsen for interessante fotografier.

Det siste besøket av mange i Norge. Reidar Martinsen og Ray Clemence på Bastøfergen underveis fra Sørlandet til treff med Liverbirds Fredrikstad i februar 2019. Foto: Reidar Martinsen

Det siste besøket av mange i Norge. Reidar Martinsen og Ray Clemence på Bastøfergen underveis fra Sørlandet til treff med Liverbirds Fredrikstad i februar 2019. Foto: Reidar Martinsen