AXA Training CentreFotballfabrikken

Liverpool måtte bort fra Melwood for å vokse videre. Nå har Jürgen Klopp alt han trenger for å bygge storlaget videre.

Etter 70 år med trening for Liverpool FCs fotballspillere i West Derby, er nå Melwood historie som førstelagets treningsbase. Mandag 9. november var siste dag med trening på plassen oppkalt etter prestene Father Melling og Father Woodlock.

I landslagspausen flyttet Liverpool elleve kilometer nordøst for Anfield til anlegget som nå bærer navnet AXA Training Centre, oppkalt etter en forsikringsgigant som har spyttet penger inn for å sponse anlegget til 50 millioner pund.

Dermed er nå akademiet og førstelaget samlet på samme sted i Kirkby, stedet akademiet flyttet til i 1998.

Mens Melwood var i forferdelig forfatning med overgrodde baner og et falleferdig klubbhus da Bill Shankly kom til klubben i 1959, kan Jürgen Klopp føle seg langt mer velsignet med et anlegg som ikke mangler noe i 2020. 

KLOPP KAN SE HELE RIKET

Når man kommer inn der, er det et lyst og åpent atrium med korridorer, en bred trapp – og ikke minst The Champions Wall. Og på toppen av trappen noe enda bedre, de fysiske pokalene som bare er tegnet opp nede ved resepsjonen. Det er et anlegg som er åpent, lyst og der detaljene er mange.

I midten av førstelagets nye del ønsket Jürgen Klopp en stor sportshall. Det har han fått. Klopp ønsket også å kunne stå i midten av førstelagsbygningen og se over alt. Det ønsket er også oppfylt.

Til både gym og sportshallen er det vinduer inn til andre avdelinger, og man kan sitte i kantina og se ned på de som trener i gymmen eller på terrassen og se gressmattene, og de tre grønne teppene av noen fotballbaner og keeperområdet kan man også se fra treningssenteret. De som trener seg opp etter skade, vil ikke kunne unngå å bli minnet på hva slags mål de har i sikte.

Hydrotherapy-området står ikke tilbake for noe høyfjellsspa, bortsett fra mangelen på alkoholservering, da, og har både sauna, steamroom, boblebad og oppvarmede bassenger. I det ene bassenget er det også tredemølle for de som må drive rehabiliteringstrening i vann, samt motstrømsmuligheter for de som trenger det.

Når Virgil van Dijk nå driver sin opptrening, kan han også løpe på tredemølla mens han ser på en skjerm foran seg hvordan beina beveger seg i vannet, om han ikke foretrekker Netflix.

Den siste tiden har nok Liverpool også fått full effekt av et nytt og mer moderne anlegg for den medisinske avdelingen.

SKAPER NÆRMERE BÅND

Ute er det også bygd tennisbane, bane for strandfotball, strandvolleyball og selvsagt en padeltennisbane der Klopp og assistent Pep Lijnders kan fortsette sine daglige dueller. Over hele anlegget er det også lagt til rette for uformelle møtesteder. 

– Slike ting er veldig viktig fordi alle er her så mye av tiden, og det er en fin måte å skape tilknytning til hverandre på, sier sportsdirektør Michael Edwards i LFCTV-dokumentaren «AXA Training Centre – A new beginning

Edwards var sentral i oppbyggingen av anlegget, og reiste blant annet rundt til andre moderne anlegg for å hente inspirasjon. Han var både på Tottenham og Brightons nye treningsanlegg, som er laget av KSS, samme firma som sto bak designet av Liverpools anlegg, og de besøkte også Hoffenheim og Salzburg.

– Det som virkelig skilte seg ut, var Red Bull Salzburgs anlegg. Der fikk du følelsen av å være velkommen, blant annet som følge av lyset som strømmet gjennom bygningen. Vi tok med oss elementene fra det vi så og beskrev utseende og følelsen vi ønsket, sier Edwards.

– Ingen ting var galt med Melwood, men det var for lite og vi var ikke sammen med akademiet. Det var en del ting vi ønsket å forbedre, men som vi ikke kunne forbedre der, sier Jürgen Klopp i dokumentaren.

Liverpool måtte flytte for å ta neste steg også på fasilitetene. De 15 minuttene i bil fra Melwood til akademiet var ikke noe stort problem i seg selv, for de beste spillerne ble bragt til Klopps førstelagstreninger, men akademiets direktør Alex Inglethorpe tror effekten av flyttingen blir positiv også på dette området.

– Samarbeid mellom trenerne vil endre seg betraktelig ved at man får en mer uformell tone og en annen kommunikasjon, sier han.

INGEN HEMMELIGHETER INTERNT

– Det er essensielt. Jeg er den type manager som virkelig vil se disse guttene, og jeg vil at de andre trenerne skal få følge våre treninger. Vi har ingen hemmeligheter innad i klubben. Det andre er at vi også kan se økter, for vi er åtte, ni, ti eller elleve timer på Melwood, og nå i Kirkby hver dag, sier Klopp.

– Det er mye å gjøre, men det er også mye ekstra tid, og da vil jeg like å kunne se økter med U12-, U13-, U14-, U15-lagene og slikt, bare for å få vite mer om guttene. Forhåpentligvis vil jeg møte noen av dem på førstelagstrening også. Det vil forbedre prosessen enormt. Forholdet med akademiet vil være tettere enn noen gang, og det er veldig bra.

– Og det aller beste her er at nå har spillerne alt de trenger. Både rehabiliteringsgymmen og den vanlige gymmen er eksepsjonelle, vi har masse plass og veldig bra baner. Vi har alt vi trenger nå, og alt vi trenger for framtiden, sier manageren.

Men hovedingrediensen for å skape samme atmosfære på Kirkby som på Melwood, er folkene som jobber der, og trener der. Det er fortsatt de samme ansatte på det nye anlegget, og fortsatt er det Carol og Caroline som ønsker spillerne velkommen til kantinen.

– For meg er det folk som gjør steder, så vi tar Melwood med oss, det er i oss, sier Lijnders.

Det nye anlegget i Kirkby ser industrielt ut, samtidig som det er elegant.

– Du kan se at det tennes flomlys på kvelden her om du er guttunge, men du kan ikke gå inn. Du kan ikke se førstelagsspillerne trene fordi de er på andre siden, sier Alex Inglethorpe.

– Jeg er ganske sikker på at det vi har bygget her er en fotballfabrikk.