Ray Clemence 1948–2020Hvil i fred, Liverpools nummer 1

Ray Clemence var en utfordrer til Tommy Lawrence da Liverpool spilte sin første tippekamp i januar 1970, slik at han ikke var på det første laget som røde supportere i Skandinavia fikk se live i ligaen. Han spilte imidlertid de neste 20 gangene de med en liverbird på brystet var med i favorittprogrammet på NRK.

Han var Liverpools nummer én for alle de som fulgte Liverpool på 70-tallet, hvor han han i løpet av elleve sesonger fra 1970/71 til og med 1980/81 spilte 456 av 462 mulige ligakamper.

REDNINGEN FRA STIELIKE

Keeperen som sparket ut med venstrebeinet og kastet ut med høyrehånda, ble en av stjernene på det andre storlaget til Bill Shankly, og hans første tippekamp var i kvartfinalen mot Tottenham i FA-cupen i 1970/71, da han var meget god i en 0–0-kamp på Anfield og enda bedre da Liverpool vant returen i London med 1–0.

På Wembley i finalen tapte riktignok et ungt lag mot dobbeltvinnerne Arsenal, men det var i realiteten starten på et kommende tiår som ga Ray Clemence fem ligamesterskap, en vinnermedalje hver i FA-cup og ligacup, og ikke minst tre seire i Serievinnercupen og to i UEFA-cupen.

Hans redning på skuddet fra Uli Stielike vil leve på helrødt folkemunne til evig tid, da LFC på veien mot sin første triumf i den gjeveste europacupen hadde mistet ledelsen til en flott utligning fra den lille dansken Allan Simonsen og nå stirret et underlege i øynene mot effektive og seiersvante tyskere i Borussia Mönchengladbach. Vi snakker om finalen i Serievinnercupen i 1977, den første gangen Liverpool FC stod på Europas tak.

Ray hadde også fått vist seg fram med avgjørende strafferedninger fra landslagsspiller Jupp Heynckes mot samme motstander i den dobbelte finalen i UEFA-cupen fire år tidligere, og mot Dynamo Dresden på vei mot ny tittel i samme turnering i 1976, samt at han også hadde gjort en svært viktig redning mot stjerneskuddet Dominic Rocheteau i en klassisk kvartfinale mot Saint-Étienne et par måneder før sluttkampen i Roma. Måten han stoppet Stieleke på foran et Olympiastadion i rødt og hvitt i den italienske hovedstaden, ble nok likevel hans signaturredning.

DEN FØDTE KEEPER

I 1978/79 spilte han alle kampene da Liverpool cruiset gjennom ligaspillet og vant suverent med en målforskjell på 85–16 over 42 kamper. Clemence slapp inn tolv mål på 21 bortekamper, og måtte se ballen forbi seg bare utrolige fire ganger på 21 kamper på Anfield. En kan undres hvorfor han ikke ble årets spiller det året.

Det var mange på The Kop som også undret seg over hvorfor Clem «bare» endte opp med 61 landskamper for England, mens Peter Shilton fikk et historisk antall av 125 kamper. På en tid da det var historisk god kvalitet over keeperkandidatene til landslaget, inkludert Joe Corrigan, Jimmy Rimmer og Phil Parkes.

For hver «TV-redning» som Shilton reddet på streken, plasserte Clemence seg lurt og avverget situasjonen nærmest før den oppstod. For hver kamp hvor rivalen nærmest var overarbeidet, hadde Liverpools nr. 1 lite å gjøre, før han måtte være forberedt og måtte gjøre en feberredning ut av intet i sluttsekundene.

Hans konsentrasjon var fantastisk. Han var den fødte keeper, atletisk med evne til å gjøre de helt riktige avgjørelsene med å la forsvarerne ta jobben når det passet best, eller gå ut selv for å agere som sweeper om nødvendig. Han beveget seg som en ballettdanser, «han var alltid oppe på tærne», uttalte tidligere landslagskollega Steve Coppell.

Mange røde supportere vil ha savnet ham etter at han tok avskjed og signerte for Tottenham i 1981, selv om den nåværende sisteskansen Alisson kan minne om favorittkeeperen fra tippekampene med sin evne til å posisjonere seg riktig og til å gjøre de avgjørende redningene.

Etter at Ray Clemence tapte kampen mot kreften 15. november, 72 år gammel, blir det også et savn av en ydmyk og varm person med en helt spesiell plass i The Liverpool Family.

Hvil i fred, Ray.

Ray Clemence

Liga                                                     470

FA Cup                                                 54

Liga Cup                                              55

Europa Cup                                         77

Europeisk Super Cup                        3

Charity Shield                                     6

Lancashire Cup                                   6

Central League (res)                         103

Liverpool Senior Cup                         1     

Totalt                                                775