– Dette er et av tidenes beste røde lag

Han har sett alt på nært hold, Roy Evans. Som supporter, spiller, trener og manager har han fulgt Liverpool FC fra Bill Shankly til Jürgen Klopp. Nå mener han at de røde er minst like gode som de noen gang har vært.

Roy Quentin Echlin Evans vokste opp i Bootle, rundt tre kilometer nord for Liverpool sentrum. Han var først en lovende midtstopper som ble flyttet ut på venstrebacken da han stoppet å vokse tidlig. En spiller med overblikk og intelligens, men som manglet fart.

Det endte med elleve førstelagskamper, ni i engelsk 1. divisjon og de fleste i 1970 da Bill Shankly bygde sitt andre storlag og ga spillere sjansen. Da Shankly sensasjonelt trakk seg i 1974, ble det en plass ledig i det berømte Boot Room, støvlerommet som Liverpools trenerstab hadde omgjort til en tenketank og en base for mye av klubbens suksess. 25 år gammel fikk Roy Evans tilbud om å trene klubbens reserver.

– Det var flatterende, men sendte samtidig ut en klar melding, sier Roy fra sitt «hjemmekontor». Han har flyttet litt lenger nord på Merseyside, og i en rekke år nå bodd i en ombygd låve i et mer attraktivt strøk ikke langt fra veddeløpsbanen Aintree.

– Det sa seg selv at de ikke syntes jeg var god nok for førstelaget, samtidig hadde de sett noe som gjorde at de ønsket fortsatt å ha meg i klubben. Jeg kunne ha fortsatt min karriere som spiller et annet sted, men jeg valgte å ta den utfordringen som ble presentert for meg.

Klopp kan The Liverpool way

Drøyt 24 år senere takket scouseren gråtkvalt av da han trakk seg som delt manager sammen med Gérard Houllier i november 1998. Da hadde han vært nesten 20 år som trener i klubben, i noen av de mest suksessfulle årene i Liverpools historie, før drøyt fire sesonger som manager og den nevnte perioden med Houllier.

Du nevnte nylig i et intervju at dette Liverpool-laget minner deg om den tiden da de røde hadde størst suksess?
– Det var en holdning om at fotball skulle være enkelt, fotball skulle være moro, og du gikk ut på banen for å vinne. Det var veldig lite om at i dag spiller vi borte mot et vanskelig lag og vi prøver å få minst uavgjort og vil være fornøyd med det. Det var ingen lange taktikkmøter. Dette laget under Jürgen Klopp minner meg om det. Selv om det er 1–1 med få minutter igjen å spille, tror de fortsatt at de skal vinne kampen, og i mange tilfeller gjør de det.

– Jeg liker måten de spiller fotball på. Jeg blir ofte spurt om hvilket lag jeg synes var best i alle de årene jeg var i klubben, og det er umulig å ta en avgjørelse på det siden motstanden er forskjellig, det kan være forskjellige tidsaldre. Dette laget til Liverpool må likevel være helt der oppe når vi snakker om tidenes beste lag på Anfield.

– Jürgen Klopp forstår The Liverpool Way, og det mener jeg er veldig viktig. Hvorvidt de kan krones som ligamestere denne sesongen eller ikke, som er vanskelig å si noe om med den pandemien som vi nå er utsatt for, så har de vært fantastiske nå over de siste par årene – minst.

Gode eiere

Liverpool har de siste tiårene måttet kjempe mot rike og mektige konkurrenter. I ettertid må en si at det bokstavelig talt har kostet klubben dyrt, at de ikke har greid å benytte ofte begrensede midler godt nok, sammenlignet med sine rivaler til å hente de riktige spillerne.

Det å få inn størrelser som van Dijk og Alisson må ha vært viktig?
– Det er klart. En spiller som Virgil van Dijk er ikke bare en god spiller, han er en leder som gjør spillerne rundt seg bedre. Hvorvidt du kan klandre tidligere managere eller tidligere ledelse for ikke å ha gjort noe av det samme, det synes jeg det er vanskelig å si noe om. Det vil også ha med noe av den støtten du får og de midlene som er tilgjengelig. De amerikanske eierne som Liverpool har nå, har gjort en stor forskjell for meg. De er heller ikke blant dem som setter seg selv fremst, du ser dem nokså sjelden i mediene, og de lar dem som skal styre med det sportslige, få lov til å gjøre akkurat det.

– Det aller viktigste for meg er likevel det jeg var inne på med at Jürgen, som en utenlandsk trener, forstår klubben og forstår fansen. Det at Liverpool er en klubb som vil vinne noe, men også vinne med et lag som går for seier og har stil over seg.

Første pokal viktig

De tre siste sesongene har Liverpool kommet til finale i Champions League, de har vunnet Champions League, og de har vært suverene i årets liga?
– Jeg tror det er veldig viktig at du kan bygge på det du oppnår, og spesielt etter at du vinner ditt første trofé. Det at du bringer de opplevelsene og den selvtilliten videre. Nå er kanskje ikke jeg den riktige til å uttale meg for mye om dette, da jeg bare vant ligacupen i min tid som manager, men siden tapte vi finale i FA-cupen, vi kjempet om ligagull og vi var aldri dårligere enn nr. 4 i ligaen.

– Da Liverpool tapte finalen mot Real Madrid, tok Jürgen og resten av klubben seg likevel en fest, før han gjorde det klart at til neste år ønsket han og laget å gjøre det enda bedre. Det er slik du må tenke. Vi tok også en feiring der og da, før Ronnie Moran tok med seg en haug med medaljer i en skoeske og slengte de rundt i garderoben til de spillerne som kvalifiserte seg til en, og dermed var neste sesong i gang. Jeg tror Jürgen Klopp har noe av den samme mentaliteten.

– Det krever at du da har spillere som er beredt til å gå ut og prestere uke etter uke. Hvis du gjør en dårlig kamp, må de ikke bare være ærlige og si at dette ikke var godt nok for Liverpool, men du må ha stab og spillere som er klare til ikke å synes synd på seg selv, men bare arbeide enda hardere før neste kamp. Du må ha en innstilling om at du hele tiden ønsker å bli bedre, og jeg kan ikke understreke sterkt nok at for meg står Klopp i fremste rekke angående dette. Jürgen snakker med sine spillere, han slår av en fleip med dem, jeg er sikker på at han gir dem en skjennepreken når det er behov for det, men han virker alltid klar for neste kamp igjen. Jeg bare liker den måten Jürgen Klopp er manager i Liverpool FC på.

Moran, Dalglish og Evans feirer det siste ligagullet på Anfield, i 1990.

Moran, Dalglish og Evans feirer det siste ligagullet på Anfield, i 1990.

Det riktige er å fullføre

Det har vært en rekke opp- og nedturer de siste tre tiårene på Anfield. Roy nevner selv sine år. Gérard Houllier etterfulgte med cuper og sølv i ligaen, Rafael Benitez skapte historie i Istanbul, men det ble bare 2. plass også på ham i Premier League, slik gullet glapp på målstreken for Brendan Rodgers.

Du har vært tett involvert med mesterlag i Liverpool, har det vært frustrerende med så mange år å se at det bare nesten har lyktes?
– Det har det vært, men jeg har også vært med på det selv som manager. Vi var i nærheten, men greide ikke å fullføre. Intet ville glede meg mer om vi nå lykkes og at Liverpool igjen kan kalle seg ligamestere. Vi har ventet i 30 år, og Premier League er det jeg – og jeg tror så godt som alle klubbens supportere – nå ønsker å vinne. Det er ingen tvil om at vi fortjener å vinne ligagullet etter den sesongen vi har hatt. Liverpool har vært fremragende denne sesongen. Det endelige svaret får vi ikke før dette viruset er borte, eller hva Premier League/Football League måtte bestemme, men vi har definitivt vært fantastiske. 25 poeng foran neste lag forteller alt om det.

Hva vil du si er den verdige og riktige måten å gjøre dette på?
– Jeg mener at sesongen må spilles ferdig, om det så er bak lukkede dører. Du kan si at det vil være en forferdelig måte å gjøre det på, uten fansen, men en må også se på alvoret med at mennesker dør. Dette dreier seg heller ikke bare om Liverpool, det dreier seg like mye om dem som kjemper om å kvalifisere seg til Champions League, hvem som rykker ned og hvem som rykker opp. Det er mange svar en søker, og for meg vil det ikke bli riktig om du bare avlyser denne sesongen. Jeg tenker på en klubb som Leeds, som var en stor rival for Liverpool da jeg var ung og som nå har en sjanse til å komme tilbake til Premier League igjen. Det er mange hensyn til å ta i hva som er en veldig vanskelig situasjon.

Må arbeide som et lag

Det at Liverpool var så nær å vinne ligaen forrige sesong, med 97 poeng, har det vært en stor motivasjonsfaktor denne sesongen?
– For meg dreier det seg vel så mye om at troppen stadig vekk er blitt forsterket, og at spillere har utviklet seg. Jeg har nevnt van Dijk, som er så god til å organisere. Du har en ny keeper som Alisson. Slike typer spillere kan bety veldig mye. Jeg er klar over at de var med også forrige sesong, men som tropp har Liverpool utviklet seg. For 50 år siden brukte du kanskje 15 spillere gjennom en ligasesong, men det kan du ikke gjøre lenger. Du må rotere, du må ha spillere som kan komme inn og gjøre en jobb, og Liverpool har nå både det og de har toppspillerne.

Noe som legges merke til når en ser gamle klipp fra Liverpools mesterlag, er den innsatsen som hele tiden ble lagt ned, men det er vel knapt noe lag som har arbeidet hardere enn mannskapet til Klopp?
– Hvis du skal vinne noe, og det gjelder ikke bare fotball, da må du arbeide hardt. Fotball er i tillegg et lagspill, og man er avhengig av at spillerne arbeider hardt og at de arbeider som et lag. Det dreier seg ikke bare om laget, heller, men kanskje en tropp på 20 spillere. Mo Salah er en spiller som kan score fantastiske mål, men han løper også hele tiden. Du har typer som Firmino og Fabinho som du kan si setter laget foran seg selv. Du må ha dyktige spillere, spillere med forskjellige egenskaper, men først hvis du kan få disse til å arbeide hardt sammen, da kan du få et suksessfullt lag. Liverpool har i tillegg en dyktig manager, med en flink stab i en klubb som fungerer godt.

Klubben fungerer godt, det må være lov å håpe på at dette er et lag som bare kan fortsette suksessen i årene som kommer?
– Det tror jeg, selv om det er viktig å understreke at det vil fortsatt kreve at det ikke blir hvilt på laurbærene. Det er imidlertid ingen ting som tyder på at noe vil bli tatt lett på så lenge Jürgen er manager.

Trent gir et løft

Du er fra byen Liverpool, du setter pris på at en lokal spiller som Trent Alexander-Arnold har suksess?
– Jeg synes det er veldig fint å se hvordan en spiller som Trent har utviklet seg de siste årene, ja, og jeg tror han har mulighet til å bli enda bedre. Ikke minst tror jeg det er viktig for de unge lokale spillerne på akademiet å ha noen å se opp til, å se at det er mulig for en 16-åring fra Liverpool å kunne greie å komme igjennom nåløyet. Det vil gi et løft blant de lokale spillerne i junioravdelingen.

Det er Premier League og Champions League det dreier seg om i dag, og slik sett kan en si at det har vært en forandring i engelsk fotball?
– Det er jeg helt enig i, og personlig synes jeg det er synd at det er blitt slik. Ligaen var hele tiden det Bill Shankly kalte «vårt brød og smør» og som var aller viktigst, men FA-cupen var lenge rett bak og en veldig viktig turnering. Siden fikk de europeiske turneringene stadig mer betydning, men i Liverpool så vi på alle turneringene som veldig viktige. Jeg forstår hvorfor noen av de største klubbene nå benytter ligacupen nærmest som et sted hvor yngre spillere lærer sin profesjon, men jeg synes likevel at det noen ganger kunne bli benyttet sterkere lag, ikke minst i FA-cupen. En klubb som Liverpool burde ha stor nok stall til det. Forklaringen vil være at det du kan kalle førstelaget, skal være klar for kampene i liga og Europa, men jeg mener du kan løse mye av det ved å trene mindre. Spillerne vil ønske å spille heller enn å trene. Jeg tror det går mye på at utenlandske managere ikke er vant til å legge slik vekt på de nasjonale cupene slik som vi er vant med her.

Lengter etter rødt lag

Når denne covid-19 en gang blir borte, da blir det moro å se på fotball igjen?
– Jeg er overbevist om at det er helt riktig. Jeg vet hvor lei jeg er allerede over enten å måtte sitte inne eller tilbringe tid i hagen hver dag. Du forstår fort hvor mye du ikke bare savner fotball, men også annen sport. Jeg savner å gå på kampene, jeg savner å kunne møte kollegaer og spillere jeg arbeidet sammen med, diskutere hva som skjedde ute på banen sammen med dine venner. Om det først blir spilt bak lukkede dører, tar jeg gladelig noen kamper på fjernsyn i første omgang. Nå er likevel det aller viktigste at hver enkelt gjør det riktige angående dette viruset, men jeg lengter etter en mer normalisert verden igjen.

Og vi har et meget godt Liverpool-lag å lengte etter?
– Vi har et meget godt lag og som vi må håpe får sitt første mesterskap i Premier League ganske snart. Det vil være meget fortjent. Dere i Skandinavia, og ikke minst i Norge, har reist over i mange år i store antall, men jeg merker at det i stadig større grad er hele verden som nå fatter interesse for Liverpool FC. Fra Kina, fra Amerika, fra alle steder kommer det mennesker til Anfield.

– Nå får vi bare håpe at det som skjer fremover, blir gjort med ærlighet og rettferdighet. Med en ledelse på 25 poeng er det ingen som vil kunne ta oss igjen.

« Jeg bare liker den måten Jürgen Klopp er manager i Liverpool FC på.

« Jeg bare liker den måten Jürgen Klopp er manager i Liverpool FC på.