Fotballinspirert gatekunst i Liverpool

Fargerik graffiti har spritet opp mange av Liverpools triste murvegger. Motivene er ofte av The Beatles eller politiske, og nå de siste årene – svært inspirert av Jürgen Klopps Liverpool Football Club.

Anfield

Flere puber rundt stadion har funnet verdien i å male veggene sine med Liverpool-motiver. The Park, puben som ligger rett over veien fra The Kop, har en svær Bill Shankly som våker over uteserveringen.

The Sandon, fødestedet til Liverpool Football Club, har også pyntet den ene veggen med bilder av Bill Shankly og Kenny Dalglish, og rett over veien ligger Klopps Guest House som er dekorert med nettopp tyskeren selv.

Det var podcasten The Anfield Wrap som tok initiativ til den enorme Trent Alexander-Arnold-graffitien som ligger et steinkast fra Anfield, på hjørnet av Sybil Road og Anfield Road. Det er en enorm Trent som fyller hele husveggen og troner over hundrevis av supportere som vil ta bilde med ham hver kamphelg.

Etter at ligapokalen ble hevet den 22. juli, fikk Trent selskap. På husveggen vis-á-vis høyrebacken dukket et svært maleri av kaptein Jordan Henderson opp. Det er YouTube-kanalen The Redmen TV som står bak Sybil Roads siste tilskudd.

Sentrum

Liverpool sentrum er ikke kjent for mye graffiti, men det dukker opp noe her og der. Smelt mellom handlegatene, rett ved siden av Marks & Spencer, finner man en ode til Mo Salah.

Concert Square er vannhullet ved siden av Bold Street som mange flokker til når sola skinner, eller etter midnatt når det kribler i dansefoten. På veggen til Einstein Bier Haus er det blitt malt et bilde av Mo Salah, Virgil van Dijk og Jordan Henderson som løfter Champions League-trofeet.

I starten av juli, kort tid etter at Liverpool FC var bekreftet ligamestere, ble en enorm vegg ved Bold Street brukt som lerret av Nivea Men. Hudpleiegiganten er en av LFCs sponsorer, og så en gylden mulighet til å sette sitt preg på en by i seiersrus. Resultatet ble et slående vakkert og skamløst stort veggmaleri.

Baltic Triangle

Like utenfor sentrum ligger Baltic Triangle, et område som er kjent for hipsterstemning, skjulte barer, matmarked og vintage-butikker. Flere av mur- og varehusene som preger gatene, er dekket av graffiti, og det er her man kan finne det kjente Jürgen Klopp-maleriet som ble malt i 2018 og som du garantert har sett i sosiale medier.

To dager etter at ligagullet var et faktum fikk området et nytt tilskudd i form av en flirende Klopp og en liverbird som holder Premier League-trofeet.

Det er flere interaktive graffiti-muligheter i Baltic, blant annet de store vingene, Evolution of Man og Abbey Road-overgangen. Stephen Hawking har også fått god plass utenfor universitetet Liverpool Life Sciences UTC.