Agentnettverket

Liverpool FC er den klubben i Premier League som har betalt ut mest til agenter de siste årene – men de mest kjente «superagentene» har de stort sett holdt seg unna.

Siden 1. april 2015 har klubbene vært pliktig til å informere om hvor mye de betaler agentene i honorar. Hver eneste transaksjon til agentene skal registreres, og dette regelverket er det FIFA som står bak – så det er ikke bare i Premier League.

Fra sommeren 2017 til januarvinduet 2018 betalte Premier League-klubbene ut 211 millioner pund til agenter. Liverpool var den klubben som betalte aller mest – 26,8 millioner pund. I neste periode, fra februar 2018 til 31. januar 2019, var summen enda høyere. Da betalte Liverpool hele 43,7 millioner til agenter. Soleklart mest. Chelsea var neste lag på listen, og betalte 26,8 millioner pund.

Den siste offentlige perioden var fra 1. februar 2019 til 31. januar 2020. Nok en gang – Liverpool betaler mest. Denne gang 30,3 millioner pund – men nå var de andre toppklubbene veldig mye nærmere i sum. City betalte ut £29 millioner, og Manchester United £27,5 millioner.

Liverpool FC har med andre ord betalt mer enn 100 millioner pund i agenthonorar de siste årene. Det er flere grunner til det. Nesten alle klubbens spillere, og manager, har skrevet under på nye lukrative langtidskontrakter. Det er kun Gini Wijnaldum av stammen fra laget som har vunnet både Premier League og Champions League de siste årene som ikke er bundet til klubben i lang tid når dette skrives.

I 2017 og 2018 handlet de helrøde også inn dyre spillere i verdensklasse, som Virgil van Dijk, Alisson Becker, Fabinho, Naby Keita og Mohamed Salah. Spillere av det kaliberet har også representanter som krever sitt.

Har vært lite involvert med «superagentene»

Når det snakkes om «superagenter», så er Jorge Mendes det første navnet som dukker opp. Liverpool har nå to spillere som er tilknyttet hans mektige byrå GestiFute. Det er Fabinho, som kom fra Monaco – en klubb der Mendes har vært veldig involvert, og sommerkjøpet Diogo Jota. Han har en rekke klubber der han nå har stor innflytelse. Wolverhampton og Manchester City i Premier League, Atletico Madrid, Porto, Benfica og Juventus. Liverpool har veldig sjelden handlet spillere tilknyttet ham. Da Fabinho kom, var det den første spilleren siden Raul Meireles i 2010.

Mino Raiola er et annet navn som vil dukke opp. Det er ikke så lenge siden Liverpool hadde en Raiola-klient – da Mario Balotelli var i klubben. Verken spilleren eller agenten gikk stille i dørene da det ikke ble en sportslig suksess på Anfield heller. Han har også Erling Braut Haaland, Paul Pogba og Matthjis de Ligt i stallen sin. Han har ikke så mange, men han har alltid hatt veldig store navn, og har tiltrukket seg mye medieoppmerksomhet.

Kia Joorabchian er nok en «superagent» som Liverpool har vært borti tidligere. Gjennom sitt Sports Invest UK Ltd. representerer han Philippe Coutinho, og var sentral da brasilianeren tvang gjennom sin overgang bort fra Liverpool. Han var også involvert da Carlos Tevez og Javier Mascherano plutselig dukket opp i West Ham – og sistnevnte senere dro videre til Liverpool.

Jonathan Barnett, som er Gareth Bales agent, er en av de som har dratt inn mest penger på sin agentvirksomhet. Gjennom Stellar Football Ltd. representeres spillere som Saul Niguez, Mason Mount, Jack Grealish og Kieran Trippier i tillegg til Bale. Ben Woodburn, Caoimhin Kelleher, Luis Longstaff, Liam Coyle og Rhys Williams er de unge Liverpool-spillerne som har agenter fra Stellar som representanter. Glen Johnson og Peter Crouch var også en del av den stallen da de var aktive fotballspillere.

Drar inn milliarder

Hvert år slipper Forbes sin liste over hva fotballagentene har tjent. Summene er enorme. Dette er topplisten for fotball i 2019:

  1. Jonathan Barnett (Stellar Group) – 11,8 milliarder kroner

  1. Jorge Mendes (GestiFute) – 10,9 milliarder kroner

  1. Mino Raiola (Mino Raiola) – 6,4 milliarder kroner

  1. Volker Struth (SportsTotal) – 3,98 milliarder kroner

  1. Alessandro Lucci (World Soccer Agency) – 1,09 milliarder kroner

Fotballen er regulert på en annen måte enn andre idretter. Ifølge Forbes tillater FIFA at en agent kan tjene inntil 10 prosent fra en avtale i agenthonorar. I Major League Baseball (MLB) er det maks fem prosent. I andre amerikanske idretter, som ishockey (NHL) og basketball (NBA), er det maks fire prosent, mens det i amerikansk fotball (NFL) er tre prosent.

Kia Joorabchian

Kia Joorabchian

Mino Raiola

Mino Raiola

Disse representerer Liverpool-spillerne:

Vi har fått en oversikt over hvem som representerer hvem, og hvilken bakgrunn de har. Dette er også offentlig informasjon, og kan finnes i fotballforbundet (FA) sine arkiver. Transfermarkt har også en ganske bra oppdatert database som er blitt tatt i bruk for å finne hvilke andre spillere som har samme agent.

Fabinho – Fabinho var frem til kjøpet av Jota den eneste Liverpool-spilleren som var representert av verdens mektigste fotballagent. Jorge Mendes og GestiFute hadde ikke hatt en Liverpool-spiller på klientlisten sin siden Raul Meireles var i LFC i 2010. Mendes representerer stjerner som Cristiano Ronaldo, Ederson, Bernardo Silva, nesten hele stallen til Wolverhampton – og José Mourinho.

Roberto Firmino – «Bobby» representeres av det tyske firmaet ROGON, som også har spillere som Marcel Sabitzer fra RB Leipzig og Thilo Kehrer fra PSG i stallen. Ifølge Forbes har den tyske agenttrioen Roger Wittmann, Wolfgang Fahrian og Christian Rapp 98 klienter. Firmino er den største stjernen på listen.

Andy Robertson – Liverpool-backene er både gode venner, konkurrenter om antall målgivende, og representeres av samme agentbyrå, PLG. Der jobber Tyler Alexander-Arnold, Trents bror.

Mohamed Salah – Salah bruker sin agent, rådgiver og advokat Ramy Abbas Issa til overganger, kontraktsforhandlinger, sponsoroppdrag og offentlige tilstelninger. Abbas Issa er født i Colombia, og er halvt libanesisk. Han har bodd nesten hele sitt voksne liv i De forente arabiske emirater, og er svært aktiv i sosiale medier.

Sadio Mané – Björn Bezemer og arena11 Sports Group. Liverpool-duoen Mané og Keita er to av 109 spillere på Bezemers klientliste ifølge Forbes. Firmaet holder til i München. Bezemer representerer også Taiwo Awoniyi, som ikke får arbeidstillatelse i England, men som har vært Liverpool-spiller i en årrekke.

Divock Origi – Origi representeres av Paul Martin, en agent som tidligere har vært i hardt vær på den andre siden av parken. Han fikk mye av skylden for Ross Barkleys overgang til Chelsea fra den blå delen av Merseyside. Han jobber for amerikanske Wasserman.

Virgil van Dijk – Hvem som representerer Virgil, er ikke lett å finne ut av – og ifølge enkelte nettsider står Virgil van Dijk uten agent. Da må bruddet ha skjedd nylig, for nederlenderen brukte WMG Management Europe Ltd. og Neil Fewings da han signerte for Liverpool, viser papirene fra FA. Samme mann er agent for Declan Rice, og fikk i sin tid fikset Danny Murphy en jobb i Match of the Day, og er blitt satt i tilknytning med amerikanske Wassermans.

Trent Alexander-Arnold – Lenge var det Trents familie som var hans rådgivere og fungerte som hans agent. Broren hans, Tyler, spilte en sentral rolle, men det var hans mor som hadde den jobben mens han spilte på akademiet. Nå har han en avtale med PLG, der hans bror har jobbet siden mai 2020. De representerer også Andy Robertson. Da Jamal Lewis var linket til Liverpool, viste det seg at også han representeres av PLG.

Joël Matip – Matip har agenten Alexander Schütt i ASBW Sport Marketing. De har en rekke tyske spillere i stallen sin, der Matip er den klart mest profilerte.

Georginio Wijnaldum – Wijnaldum har Humphry Njiman i Football Mix BV som agent. Der er han deres desidert største klient. Det nest mest «kjente» navnet på listen er Nigel Hasselbaink, som har Jimmy Floyd som onkel. 

Alisson Becker – Alisson representeres nå av det italienske agentfirmaet Football Capital, og agenten Fabian Tadello. De representerer også spillere som Wesley (Aston Villa) og Luiz Felipe (Lazio). Listen over spillere er lang, men Liverpool-målvakten er deres suverent største klient. Tidligere har han hatt Zé Maria Neis som agent.

James Milner – Veteranen representeres av iranskfødte tyske dr. Samira Samii i Samii Sport-Marketing Agentur. De representerer også Marcos Llorente i Atletico Madrid, Pablo Sarabia i PSG og Scott McTominay i Manchester United.

Naby Keita – Björn Bezemer i arena11 Sports Group er agenten til Naby Keita. Det er en agent Liverpool skal ha et veldig godt forhold til. Han er agenten til Sadio Mané – og har også Marc-André ter Stegen i Barcelona og Caglar Soyuncu fra Leicester City i stallen.

Joe Gomez – Gomez var tidligere representert av John Morris i Key Sport Management Ltd. og delte med det agent med Nathan Aké, Jamie Vardy og Phil Jones. Nå har han skiftet til amerikanske Wasserman, som også representerer Neco Williams i Liverpool-troppen. De har også stjerner som Frederico Valverde (Real Madrid) og Houssem Aouar (Lyon) i stallen. I tillegg til fotball er de store på NBA, NFL, MLB, NHL og golf.

Adrián – Den spanske andremålvakten representeres av Bahia Internacional, som eies av den spanske agenten José Otin. Han har godt over 100 spillere på klientlisten sin, og flesteparten er spanske. Deriblant Dani Ceballos (Arsenal) og Javi Martínez (Bayern München).

Jordan Henderson – Enkelte nettsider skal ha det til at kaptein Jordan Henderson ikke har noen agent, men papirene fra FA viser at han har brukt WMG Management Europe Ltd. og Neil Fewings. Det er samme mann som representerte Virgil van Dijk i overgangen til Liverpool, og som har hatt Nathaniel Clyne på klientlista. Han er nå i Wassermans.

Alex Oxlade-Chamberlain – «Ox» representeres av en mann som lenge ble sett på som en fiende i korridorene på Anfield. Det er nemlig Aidy Ward fra Colossal Sports Management. Mannen som representerte og var rådgiveren til Raheem Sterling, og fikk mye av skylden for det famøse BBC-intervjuet Sterling ga da han forsøkte å tvinge seg bort fra LFC. Han har også representert Jerome Sinclair, som ikke ville signere ny kontrakt og havnet i Watford.

Marko Grujic – I september valgte Grujic å skifte agent, og har blitt en del av arena 11 Sports Group, sammen med Mané og Keita, og representeres da av Björn Bezemer

Curtis Jones – Unggutten signerte nylig en ny langtidskontrakt, og representeres nå av firmaet Midas Sports Management Ltd. De har veldig anonyme nettsider, og det er vanskelig å spore opp et navn på akkurat hvem det er som tar seg av Jones sine interesser. Midas representerer også scouseren Jack O’Connell i Sheffield United og Hamza Choudhury i Leicester.

Takumi Minamino – «Taki» representeres av Sarcle Co. Ltd, som har en rekke japanske spillere i stallen sin. Både spillere i hjemlig liga og i Europa. Yusuke Akiyama er navnet på Minaminos agent.

Xherdan Shaqiri – «Shaq» sin agent er hans egen bror, Erdin Shaqiri. Han driver firmaet ESHA Sportsmarketing GMBH. Han har flere sveitsiske og albanske spillere i stallen sin. Den mest kjente utenom Xherdan er Remo Freuler, som spiller sentralt på midtbanen til Atalanta.

Neco Williams – Den unge høyrebacken har nylig skrevet under på en ny langtidskontrakt, og han ble ikke representert av hvem som helst. Han er i stallen til amerikanske Wasserman, som er et av de største agentbyråene i idretten med en rekke utøvere i all slags idretter.

Thiago Alcantara – Thiago representeres av et firma som heter The Player Management. Firmaet er drevet av Guillermo Perez, men det viktigste er at spillerens far, Mazinho, jobber der. Han er VM-vinner fra 1994 med Brasil, og representerer også Thiagos bror Rafinha (Barcelona), og en del juniorer og eks-juniorer i Barcelona-systemet. Thiago var tidligere representert av Pep Guardiolas bror, Pere Guardiola, men brøt med ham i 2016.

Diogo Jota – Jota er portugiser, og talentfulle portugisere er stort sett representert av samme mann – nemlig Jorge Mendes og GestiFute. Liverpool har nå to spillere i stallen som representeres av «superagenten».

Kostas Tsimikas – Grekeren har Paschalis Tountouris fra firmaet Prosport International som agent. Han har drevet agentvirksomhet siden 2004, og var tidligere agenten til Hellas sin EM-vinnende kaptein Giorgos Karagounis.