«Perlen fra Barcelonas ungdomsssystem» blir nå diamanten på Klopps midtbane

«Perlen fra Barcelonas ungdomsssystem» blir nå diamanten på Jürgen Klopps midtbane, og ikke en diamant som er ruglete i kantene, dette er en finslipt utgave i sin beste alder.

Vi er blitt oppdratt til at Liverpool ikke kjøper verdensstjerner, de skaper dem på Melwood. Diogo Jota (23 år) og Kostas Tsimikas (24 år) er klassiske Klopp-elever som skal dyrkes fram, men med Thiago Alcântara (29 år) har Liverpool endelig kjøpt en ferdigutviklet spiller i verdensklasse.

  • Champions League-vinner to ganger: 2010/11 Barcelona, 2019/20 Bayern München.
  • UEFA supercupvinner to ganger: 2011/12 Barcelona, 2013/14 Bayern München.
  • Vinner av VM for klubblag to ganger: 2012 Barcelona, 2014 Bayern München.
  • Spansk seriemester fire ganger med Barcelona.
  • Tysk seriemester sju ganger med Bayern München.
  • Cupmester to ganger i Spania.
  • Cupmester fire ganger i Tyskland.
  • Supercupvinner i Spania to ganger.
  • Supercupvinner tre ganger i Tyskland.
  • Vinner av EM for U21 to ganger: 2011 og 2013 med Spania.
  • Vinner av U17-EM én gang: 2008 med Spania.

Dette er CV-en til spilleren Liverpool nå har signert.

– Han er den eneste spilleren jeg vil ha. Det er han eller ingen, sa Pep Guardiola om planene sine med Bayern München da han tok over det tyske mesterlaget i 2013.

Noe av det samme kan man nesten se for seg at Jürgen Klopp må ha uttalt nå sju år senere. Thiago Alcântara do Nascimento skal nå brukes som våpen i kampen mot nettopp læremesteren Pep Guardiola når ligatittelen 2020/21 skal angripes.

Uforutsigbarhet

Vi har vært vant med at Klopp har ønsket å finne løsninger i troppen han allerede har, om det ikke er åpenbare mangler som må fylles, og vi er blitt vant med at Klopp likevel har levert, slik han gjorde sist sesong, også uten de store signeringene.

Men akkurat da vi trodde vi visste hvor vi hadde Klopp, Michael Edwards og eierne i FSG, snudde de overgangspolitikken på hodet for å sikre seg et helt ferdig produkt i sin beste alder.

For hvordan kan man heve lista på et lag som allerede har vunnet alt? Hvordan skal man gi konkurranse til noen av klodens beste fotballspillere? Hvordan skal man gi dem en ny dimensjon? Det er bare én måte å gjøre det på, og det er å få inn en spiller som kan true de man allerede har, og de finnes det ikke mange av der ute. Thiago Alcântara er imidlertid en slik spiller.

Han er en spiller som kan gå inn og imponere på Melwood fra dag én, og en spiller som andre vil ha lyst til å vise seg fram for, og som i sin tur vil heve standarden og kvaliteten på trening, men han er også en som vil gjøre andre bedre med sitt pasningsspekter og sitt hovmesterblikk.

Men det er også et annet viktig poeng med signeringen av Thiago, som Klopps assistent Pepijn «Pep» Lijnders har understreket:

- Dette laget fortjener en spiller som Thiago, som sørger for at vi fortsetter å utvikle oss. Andre lag tilpasser seg, og forsøker å ødelegge vår plan, og det viktigste er at vi fortsetter å være uforutsigbare, og det å være uforutsigbare betyr at vi kan slå den avgjørende pasningen fra alle posisjoner og styre tempoet. Det gjør Thiago for oss, sa Lijnders.

Jordan Henderson og Thiago Alcântara i duell under U21-EM i 2011.

Jordan Henderson og Thiago Alcântara i duell under U21-EM i 2011.

Utypisk signering

Med Thiago er Liverpool blitt enda litt mer uforutsigbare igjen. Ikke bare på banen, men også på overgangsmarkedet.

For det er veldig utypisk for Liverpool å betale penger for en 29 år gammel spiller. Liverpool har hatt for vane å forvandle spillere til verdensstjerner, ikke kjøpe de som allerede er det. Selv ikke Virgil van Dijk, Mohamed Salah eller Alisson Becker var etablerte verdensstjerner før de kom inn under Klopps utviklende liverbirdsvinger.

Spillere som har vært 27 år eller eldre som har kommet til klubben de siste fem årene, er Alexander Manninger (39!), Andy Lonergan (35), Adrián (32), Ragnar Klavan (30) og nå Thiago Alcântara (29). De to eneste spillerne på over 26 år som Liverpool har betalt en overgangssum for under tyskeren, er Ragnar Klavan og Thiago.  

Summen denne gangen er 20 millioner pund, som skal betales over fire år, og med potensielt 5 millioner pund i ekstra bonuser. Det virker som en god deal for en spiller av Thiagos kaliber, selv om han nærmer seg 30 år.

Thiago var nær å signere en ny fireårskontrakt med Bayern München verdt £230.000 i uka da han ble oppringt av Klopp. Thiago informerte da Bayern om at han ønsket nye utfordringer, og tok farvel med lagkameratene og la huset sitt ut for salg. Men han måtte være tålmodig, og det tok tre måneder fra telefonsamtalen til overgangen faktisk ble noe av.

Styreleder i Bayern München, Karl-Heinz Rummenigge, forteller om et emosjonelt møte med Thiago Alcântara etter at Bayern kom til enighet med Liverpool i slutten av september.

– Da jeg kom ned i garasjen etterpå, stod Thiago ved parkeringsplassen min. Jeg lurte på hva han gjorde der. Da kom han bort til meg og gråt i armene mine i fem minutter, og sa tusen takk for at vi lot ham få denne sjansen, sa en rørt Rummenigge til Sky Sports i Tyskland. 

I Liverpool kommer Thiago til å tjene £200.000 i uka frem til sommeren 2024. Kontrakten hans går ut samme dag som Jürgen Klopps kontrakt går ut.

Det kan argumenteres for at han er den største stjernen av spillerne Liverpool har kjøpt siden ligagullet i 1990. En spiller i verdensklasse, som er på sitt toppnivå.

Thiagos far Mazinho vant VM med Brasil i 1994, og han var også med på de legendariske bildene der han sammen med Bebeto (i midten) og Romario (til høyre) laget vuggebevegelser i forbindelse med det nyfødte barnet til Bebeto.

Thiagos far Mazinho vant VM med Brasil i 1994, og han var også med på de legendariske bildene der han sammen med Bebeto (i midten) og Romario (til høyre) laget vuggebevegelser i forbindelse med det nyfødte barnet til Bebeto.

Vanvittig fotballfamilie

Thiago har definitivt CV-en i orden, og det er heller ikke mye å si på fotballgenene.

Faren er fotballspilleren Mazinho, som var en del av Brasil-laget som vant VM i 1994. Der figurerte han blant annet på det ikoniske bildet sammen med Bebeto og Romario fra kvartfinalen i VM i USA, der han vugget på armene sammen med de to store Brasil-stjernene, som en hyllest til Bebetos nyfødte barn.

Den gangen var Thiago selv tre år, og hjemme hadde Mazinho også en annen sønn. I dag spiller den ene i Liverpool, og den andre heter Rafinha, og spiller i Barcelona og for Brasil.

Og det var gjennom faren at Thiago også fikk sin første opplevelse av atmosfæren på Anfield.

– Jeg var her første gangen da jeg var fem år og pappa spilte mot Liverpool med Celta Vigo i UEFA-cupen, sier han.

I kampen han refererer til, vant spanjolene 1–0 i 1998, med faren i startoppstillingen, og Liverpool røk ut av tredje runde etter 4–1 sammenlagt. 

Thiago prater på sin side flytende tysk, portugisisk, spansk og engelsk, og kunne velge mellom tre landslag. Han ble født i Italia, av brasilianske foreldre, og spilte fotball i Rio som en del av Flamengos akademi før han kom til Spania og signerte for Barcelona som 14-åring i 2005.

Endret seg med skaden

Det var Pep Guardiola som ga ham førstelagsdebuten i Barcelona i 2008/09-sesongen, men det var først tre år senere han var en etablert førstelagsspiller. Bayern München signerte Thiago for 25 millioner euro i juli 2013. Bare åtte måneder senere pådro han seg en leddbåndskade som gjorde at han mistet over et år med fotball.

I dokumentaren «371», som følger Thiagos 371 dager på vei tilbake etter to alvorlige kneskader, sier hans mor Valeria Silva De Alcântara at han forandret seg etter den alvorlige skaden.

– Han ble tøffere, sterkere, og måtte tenke på at det beste fortsatt lå foran ham, sier hun.

– Det verste var da man så lyset, så falt han igjen, og han måtte starte på nytt. Det må ha vært enda vanskeligere, sier kona Júlia Vigas om at han etter en tid med rehabilitering fikk en ny alvorlig skade.

– Fra jeg var barn handlet det om fotball, fotball og fotball. Og jeg ønsket at livet mitt skulle handle om fotball, og se etter det neste trofeet. Du kan føle deg mer lei deg eller såret på grunn av situasjonen, men jeg ble mer tålmodig av det. Og det viktigste i livet er å ta vare på de gode øyeblikkene, sier Thiago selv i dokumentaren.

Startet med Premier League-rekord

Da Guardiola dro til Manchester i 2016, var det Carlo Ancelotti som kom inn som manager i Bayern. Den nåværende Everton-manageren brukte Thiago i en 10-er-rolle. Han storspilte under Ancelotti, og Thiago og Dortmunds Julian Weigl var de eneste midtbanespillerne i Bundesligaen med en pasningsprosent på 90 prosent eller bedre i 2016/17-sesongen. Etter Ancelotti kom Jupp Heynckes, Niko Kovac og nåværende manager Hansi Flick, som alle brukte Thiago som en nummer seks, også med stort hell.

Allsidigheten til Thiago blir også en viktig brikke for Klopp.

– Vi kjøpte Thiago av ulike grunner. En av dem er mot lag som forsvarer seg dypt. Vi har forbedret oss mye på det. Det er noe som passer ham, og kommer naturlig. Det liker jeg, sa manageren etter Thiagos Liverpool-debut i seieren mot Chelsea.

Etter halvannen treningsøkt med sine nye lagkamerater kom Thiago inn til pause mot Chelsea, som var redusert til ti mann. 45 minutter senere sto han med en ny Premier League-rekord.

Thiago gikk rett inn i den dype midtbanerollen, mens Naby Keita og Gini Wijnaldum spilte mer offensivt. Spanjolen hadde 75 vellykkede pasninger på sin første omgang som Liverpool-spiller. Det var ny Premier League-rekord.

Aldri har Opta registrert flere vellykkede pasninger av en spiller som har spilt maks 45 minutter i en Premier League-kamp, siden de begynte å føre pasningsstatistikk i 2003/04-sesongen. 

Thiago hadde flere vellykkede pasninger på sin omgang enn noen Chelsea-spillere hadde i løpet av hele kampen.

Og det var bare starten …

Thiago Alcântara

Født: 11. april 1991, San Pietro Vernotico, Italia
Høyde: 174 cm
Innkjøp: £25M
Kontrakt: 2024

Tidligere klubber:
2009–2013: Barcelona
2013–2020: Bayern München

Meritter:
La Liga: 2010/2011 og 2012/13
Bundesliga: 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19 og 2019/20
Copa del Rey: 2011/12
DFL-Pokal: 2013/14, 2015/16, 2018/19 og 2019/20
DFL Supercup: 2016, 2017 og 2018
Champions League: 2010/11 og 2019/20
VM for klubblag: 2011 og 2013
Vinner av U17-EM og U21-EM

Ligakamper+Innbytter/Mål    

Barcelona                                          Spania
2008/09               0+1/0
2009/10               0+1/0
2010/11               6+6/2
2011/12               20+7/2                  0+3/0
2012/13               15+12/2
Totalt  41+27/6

Bayern München
2013/14               11+5/2                  1+1/0
2014/15               2+5/0
2015/16               16+11/2               4+3/0
2016/17               26+1/6                  7+2/0
2017/18               12+7/2                  9+1/2
2018/19               26+4/2                  2+1/0
2019/20               20+4/3                  5/0
Totalt    113+37/17           28+11/2

Italienere i Liverpool
Thiago Alcântara blir den sjette spilleren i Liverpool som er født i Italia.
Aquilani, Balotelli, Borini, Dossena og Padelli er de andre fem.
Aurelio, Cavaliero, Doni, Leiva, Leto og Paletta har alle italiensk pass.

Spanske landslagsspillere i Liverpool
Thiago har 39 landskamper.
12 eks LFC-spillere har også spilt for Spania.
Alberto, Alonso, Arbeloa, Aspas, Garcia, Moreno, Morientes, Reina, Riera, Suso og Torres + Mikel San José.

Brasilianere i Liverpool
8 spillere med brasiliansk bakgrunn har spilt for LFC.
Aurelio, Becker, Cavaliero, Coutinho, Doni, Fabinho, Firmino og Lucas.

Fra Bayern München
/7-2000     Markus Babbel     bosman
/7-2002     *Alou Diarra         bosman

Til Bayern München
/8-2014     José Reina            £2,5M

Ligakamper/Mål
Liverpool                                         Bayern München
Xabi Alonso                           2004/09                121+22/14          2014/17                69+10/5
Markus Babbel                       2000/03                42/3                    1991/00                171+11/9
Emre Can                               2014/18                101+14/10          2012/13                2+2/1
Philippe Coutinho                  2012/18                137+15/41          2019/20                15+8/8
Dietmar Hamann                    1999/06                174+17/8            1993/98                60+45/6
José Reina                              2005/13                285/0                   2014/15                3/0
Xherdan Shaqiri                     2018/20                13+18/7               2012/15                26+26/11
Christian Ziege                       2000/01                11+5/1                 1990/97                171+14/35

Jonny Stokkeland Liverpool FC Official Archives