DødballerCorner er mål igjen

Liverpool hadde et rykte for å være svake på cornere, men utviklet seg til å bli best i klassen under Jürgen Klopp. Forrige sesongs skademareritt svekket igjen styrken i hver ende av banen, men med van Dijk & Co. tilbake er laget igjen blitt effektive på hjørnespark for og imot.

Korte cornere var i tidligere tider noe av et begrep for de som fulgte Liverpool. Korte frispark også, for den saks skyld. Dødballer ble det generelt ikke trent på under øktene på Melwood. Det ble for det meste overlatt til spillerne ute på banen.

En og annen liten genistrek fra en oppfinnsom spiller som Kenny Dalglish kunne en sikkert se, og senere definitivt noen lekkerbiskener fra en type som John Barnes eller mer rå kraft fra Steven Gerrard. Kanskje også litt mer latinske touch fra en Alonso eller en Aurelio, men de fra Anfield var generelt ikke fryktet på dødballer.

Snarere tvert imot var nok inntrykket at det var begrenset med trussel fra faste situasjoner framover og at det kunne være sårbart bakover. Ikke minst hvis motstanderen sendte fram høyde og kraft mot ofte ganske spillende stoppere.

Noen vil kanskje bli aldri så lite overrasket over å bli minnet på at Liverpool var best på dødballer med ganske god margin i 2013/14, året da Stevie G og de røde så famøst snublet nær sagt på målstreken.

Luis Suarez med muligens tidenes sesong i Premier League hadde nok mye innvirkning også på det, det var en «server» som Gerrard, og Philippe Coutinho hadde også en følsom fot, mens Martin Skrtel med sju ligamål scoret nesten like mye på en sesong som sine øvrige sju år på Merseyside til sammen.

På statistikken som vi nevner over for dødballmål, er det ikke regner med straffespark, i et år hvor kaptein Steven Gerrard satte inn ballen elleve ganger fra merket.

Klare for corner, Joel Matip og Virgil van Dijk er en trussel for motstanderen.

Klare for corner, Joel Matip og Virgil van Dijk er en trussel for motstanderen.

Forbedringspotensial

Det var dog et unntak. Året etter var Liverpool nest sist på oversikten med seks registrerte mål på faste situasjoner, mot hele 26 i 2013/14.

De neste årene var de med en liverbird på brystet sånn midt på treet, både på dødballer for og imot. Helt klart under hva som burde være pari for en klubb med ambisjoner om minst kvalifisering til Champions League. Det gjaldt også laget til Klopp under tyskerens to første hele sesonger.

Sommeren 2018 satte vår manager seg ned sammen med sine nærmeste medarbeidere Pep Lijnders og Peter Krawietz. Han hadde et mannskap som scoret mye mål med trioen Salah, Mané og Firmino, men Klopp visste at det også ville være behov for å hente scoringer fra andre, og ikke minst bli mindre sårbare bakover.

En fremadstormende Trent Alexander-Arnold med en stadig mer fortellende høyrefot og innkjøp av Virgil van Dijk var et godt utgangspunkt, men Peter Krawietz fikk et spesielt ansvar for å assistere analyseteamet slik at fredagens økt med dødballer ble enda bedre, inkludert videoanalyse av motstanderen på cornere, frispark og innkast.

Fra middels til best

Resultatene viste seg nesten umiddelbart. I 2018/19 var Liverpool et av de beste lagene defensivt med sju baklengs og helt til topps i andre enden av banen med 20 mål på dødballer. Vi snakker ligaspill og et år hvor Manchester City ble fulgt til siste runde.

Året etter var det ligagull og delt topplassering med City angående scoringer fra hovedsakelig cornere, med 17 registrerte mål. Nok en gang sju baklengs når motstanderen kunne sikte med ballen liggende stille, var utvilsomt en del av plattformen som ga suksess.

Med Virgil van Dijk ute, Joel Matip ute, Joe Gomez ute og Alisson til dels ute ble 2020/21 året da Liverpool kom til den bratte motbakken. Det ga ikke overraskende også klare utslag på uttellingen for cornere for og imot, som er det som det dreier seg mest om for de røde når vi trekker fram disse tallene.

Ned til 12 scoringer ga en delt 5. plass i Premier League, for øvrig bak West Ham, Southampton, Everton og Manchester City, mens de negative tallene i hovedsak ble merket angående baller som fant veien til nettet bak Alisson Becker. Med ti innslupne var det ni andre lag som kunne vise til bedre tall.

Cornermål i 2021/22

Etter corner: Sadio Mané 1–0 mot Crystal Palace.

Etter corner: Sadio Mané 1–0 mot Crystal Palace.

Etter corner: Mo Salah 2–0 mot Crystal Palace.

Etter corner: Mo Salah 2–0 mot Crystal Palace.

Etter corner: Naby Keita 3–0 mot Crystal Palace.

Etter corner: Naby Keita 3–0 mot Crystal Palace.

En skulle kanskje tro at en vikar som hodesterke Nathaniel Phillips ville være en styrke på cornere, men det er en kjensgjerning at Liverpool så langt mindre farlige ut med sine beste midtstoppere ute. Philipps bidro nok først og fremst defensivt, mens det var lite trykk når de røde fikk en av sine mange cornere mot motstanderens mål.

Tallenes tale viser at Liverpool denne sesongen har scoret fem ganger etter corner i Premier League. Riktignok tre ganger i samme kamp, mot tradisjonelt sterke Crystal Palace når vi snakker om faste situasjoner, men det er likevel liten tvil om at det er mer trykk når de røde nå sender hjørnespark inn i feltet.

De fem målene i ligaspillet kom ved 3–0 mot Norwich. Kostas Tsimikas sendte en corner utover fra venstre, Matip og van Dijk presser inne i midten og hjemmelaget greier ikke å klarere ballen som havner hos Mo Salah på hjørnet av 16-meteren, og toppscoreren avslutter flott med et skudd i motsatt hjørne.

Liverpool lette etter en goal som kunne drepe en ny bortekamp, denne gang i Leeds og på stillingen 1–0 til gjestene fra Merseyside. Hjørnesparket fra Trent Alexander-Arnold går utover fra høyrebackens fot, Virgil van Dijk vinner lett hodeduellen ved omtrent straffemerket, og Fabinho får presset nedfallsfrukten inn i nettmaskene.

Kostas Tsimikas har vist seg å være et mulig våpen på cornere, og hans innlegg rett før pause mot Crystal Palace treffer hodet til en Salah som har spurtet fram mot første stolpe, og Sadio Mané setter inn returen som keeper gir på headingen fra Mo.

Det er Tsimikas igjen som er server da det blir 2–0, ved at van Dijk får en touch på ballen og Salah avslutter pent fra ganske kort hold ved bortre stolpe.

3–0 var en litt sjeldnere variant da Salah, med Alexander-Arnold ute med skade, tok hjørnespark fra høyre, og svingte ballen inn med sin venstrefot. En nokså dårlig utboksing av en presset keeper gjorde at Naby Keita kunne sende ballen kontant tilbake i nettmaskene på volley fra hjørnet av 16-meteren.

Straffe og baklengs

Liverpool skaper nå ofte situasjoner etter innspill fra hjørneflagget. Det som huskes best, er trolig det som skjedde i forkant av utligningen mot Chelsea, da det brøt ut panikk etter at en corner fra Liverpool ble først headet mot mål av Mané, Matip headet deretter i tverrliggeren før skuddet til Sadio Mané ble reddet av Reece James på mållinjen ved hjelp av hånda. Rødt kort og straffespark, som Mohamed Salah ekspederte i nettmaskene.

I den samme kampen slapp Liverpool inn sitt eneste mål på hjørnespark så langt, da Kai Havertz fikk hodet på ballen ved nærmeste 5-meter og ballen fikk en perfekt bue inn i motsatt hjørne. Liverpool står oppført med to baklengsmål etter dødball, det andre et frispark mot bortre stolpe som ble headet inn av hjemmelaget Brentford da det endte 3–3.

Oppstilling på corner

Liverpools oppstilling ved offensive cornere denne sesongen har vært ganske stabil. Det pleier å være fire eller fem røde mellom straffemerket og 5-meteren, sentralt foran mål.

Det er som regel midtstopperne, og da denne sesongen van Dijk og Matip, selv om Klopp mot Milan valgte å holde Joe Gomez igjen. Det er i tillegg angriperne – Salah, Mané, og som regel en av Jota eller Firmino. Noen ganger blir en av dem, som for eksempel Salah, trukket litt lenger vekk fra mål, enten mot bakre hjørnet av 16-meteren eller mot «D-en» sentralt. Både Mo Salah og Sadio Mané har fått sjanser ved bakre hjørne av 16-meteren etter corner, og noen vil huske at det samme skjedde med Andy Robertson da hans skuddforsøk mot Milan endte i et straffespark.

Når corneren blir slått, i hovedsak av en av backene og utover, blir midtstopperne stående mens angriperne gjør kvikke bevegelser enten mot første stolpe, bakre stolpe eller inn mot keeper og mållinje. Ofte blir ballen slått mot «tunge» van Dijk og Matip, som ganske ofte vinner luftkampen og får headet mot mål, flikket lærkula bakover eller framover, eller forstyrrer i en slik grad at forsvaret ikke får klarert skikkelig.

Rett utenfor 16-meterstreken har Liverpool ofte linet opp hele fire spillere spredt fra den ene kanten av straffefeltet til den andre. Motstandernes forsvar baserer seg ofte på at deres spillere vil rekke å komme ut og blokkere hvis ballen havner i returrommet, istedenfor noe som kan ligne mannsmarkering. En rask avslutning kan imidlertid fungere, som da Jordan Henderson knallet til i etterkant av et hjørnespark mot Milan.

Et nytt våpen, Kostas Tsimikas, tar corner.

Et nytt våpen, Kostas Tsimikas, tar corner.

Corner imot

Liverpools oppstilling på frispark fra sidene, eller litt bakfra og ute på siden, er nokså lik, hvor midtstopperne igjen ligger midt foran mål, og de kvikkere spillerne og antatt bedre avslutterne gjør bevegelser når dødballen tas.

Defensivt spiller mannskapet til Klopp med sone sentralt inne i feltet med tre sterke hodespillere plassert ved hver ende og i midten av 5-meteren og ytterligere tre noen skritt lenger ut. De øvrige spillerne er for det meste plassert ved første stolpe, eller foran gruppen foran mål. En spiller blir også liggende nær 16-meterstreken sentralt, og da ofte Mo Salah som vil være klar til en hurtig kontring.

Gir forhåpninger

Statistikken for målgivende toppes som regel av Trent Alexander-Arnold i Liverpool, i kamp mot Andy Robertson. Offensive backer som er mye involvert i lagets angrepsspill. Trent er også det nærmeste du kan kalle en dødballsekspert for de røde.

Det er som nevnt et område i spillet som Klopp & Co. har arbeidet hardt for å bli bedre, og bl.a. hyret en egen trener til å ta leksjoner med innkast. På cornere er det veldig synlig, og det går nok mer et brus på The Kop enn tidligere når de maner van Dijk, Matip & Co. til å komme for å innta sine posisjoner på hjørnespark.

«Another wasted corner» het det i et Liverpool-fanzine for noen tiår siden, men ved øvelse og ressurser er det nå fjernt fra sannheten.

Etter en sesong hvor uhell med skader ikke ga de samme musklene ved hjørnespark, er nå Liverpool tilbake som best i Premier League, og fansen kan ha et reelt håp om mål hver gang det blåses en corner til de røde.

Corneren over alle cornere, en umarkert Divock Origi setter inn 4-0 mot Barcelona etter et hurtig tatt hjørnespark fra Trent Alexander- Arnold.

Corneren over alle cornere, en umarkert Divock Origi setter inn 4-0 mot Barcelona etter et hurtig tatt hjørnespark fra Trent Alexander- Arnold.