«Det er nå to byer hvor halve befolkningen forguder Gerrard»

Steven Gerrard har brukt både gode og vonde minner fra Liverpool på veien til å bli ligamester for første gang i livet. Nå hylles han for sine evner som manager.

Denne saken ble først publisert i The Kopite i mai, men løftes frem i dag i forbindelse med at Steven Gerrard er bekreftet som ny Aston Villa-manager.

– Jeg vil nekte å snakke om Chelsea-hendelsen i fremtiden, humrer Steven Gerrard. 

– Men det er godt dokumentert, den følelsesmessige reisen den kampen og det tilbakeslaget satte i gang for meg. Å sitte i kantinen og se Celtic-kampen (som ga ligagull til Rangers), der utfallet var det komplett motsatte og på andre enden av skalaen. Jeg kan aldri sammenligne det jeg har gjort som spiller og det jeg har gjort som manager, men den følelsen av å vinne ligaen var strålende. Det vil jeg huske for alltid, sier Steven Gerrard til The Telegraph.

På høyde med Champions League-triumfen

Endelig kan han løfte sin aller første ligatittel i karrieren. Etter så mye nesten med Liverpool var 40-åringen langt nede. Men som manager for Rangers har han nå brutt forbannelsen. På spørsmål om hvor høyt han rangerer dette, svarer han at det er på høyde med Champions League-triumfen i Istanbul.

– Men jeg vil ikke sammenligne de to. De er veldig forskjellige, og jeg vil ikke ta noe bort fra Istanbul. Jeg ville aldri endret noe jeg gjorde med Liverpool. Istanbul i 2005 er det høyeste stedet jeg har vært følelsesmessig som spiller. Stemningen, gleden, stoltheten og lettelsen, sier han. 

Nå har han brakt stolthet, glede og lettelse til de lidenskapelige Rangers-supporterne, som etter ti års ventetid endelig har klart å vippe den bitre rivalen Celtic av tronen i Skottland. 

I den tredje sesongen med Gerrard ble det gull, og det på suverent vis. 

«Steven Gerrard. Legende i Liverpool. Gud i Glasgow», står det på denne plakaten.

«Steven Gerrard. Legende i Liverpool. Gud i Glasgow», står det på denne plakaten.

Har tatt lang tid

Det har stadig vært progresjon under ledelse av Stevie G, men det var først denne sesongen at alt skulle gå veien. Rangers’ prestasjoner har fått byrivalen Celtic til å knekke sammen. 

Lørdag 15. mai ble siste serierunde spilt. Aberdeen ble slått 4-0 på hjemmebane. På 38 kamper scoret Gerrards lag 92 mål og slapp bare inn 13! De endte ligaen ubeseiret, med over 100 poeng - 25 poeng foran Celtic. I tillegg imponerte de i Europa League der de tok seg til åttendedelsfinale i en tid da skotsk fotball ikke hevder seg særlig på Kontinentet. Celtic røk ut i gruppespillet, og suksess i Europa var det ikke snakk om før Gerrard ble ansatt. 

Et år før han kom, tapte Rangers i første kvalifiseringsrunde til Europa League mot Progrès Niederkorn, det fjerde beste laget i Luxembourg.

«Det har vært eufori i supportergjengen som jubler for tittel nummer 55, det siste steget på reisen. Det er nå to byer hvor halve befolkningen forguder Gerrard», skiver The Times.

– Den andre sesongen var vanskeligst. Det første året handlet om å få tilbake troen og stoltheten. Det andre året ville vi kjempe for et trofé, og tilbakeslagene var vonde. Det er mye press og forventninger, og jeg visste at det ikke ville bli en dans på roser. Jeg visste jobben var vanskelig og at jeg kom til å gjøre feil. Jeg hadde mye å lære og forventet å få slag i trynet. Noen er større enn andre, og noen føles annerledes, sier Gerrard.

Andre halvdel av forrige sesong raknet mye for Rangers, som først snublet ut av gullkampen i ligaen på grunn av elendig form, mens det i tillegg ble exit i cupen. I Europa League røk de ut på samme stadium som i år da motstanden ble for sterk.

Gerrard har brukt sine erfaringer fra tiden som spiller, både de gode og de vonde, til å gjøre Rangers til et mesterlag.

– Jeg hadde vært der før som spiller, sier han til The Telegraph.

I fotsporene til tidligere managere

Av alle managerne Gerrard hadde i Liverpool, var det Gerard Houllier, som døde like før jul, han likte best. Men ifølge The Athletic var det av Rafa Benitez han lærte aller mest.

Gerrard har tidligere forklart hvordan Benitez var kald mot spillerne, i motsetning til sin forgjenger, og det var aldri skryt å få for gode prestasjoner. Han følte seg så lite verdsatt at det som kjent nesten ble en overgang til Chelsea i 2005. Men i stedet ble han bare bedre og bedre i rødt. 

Så selv om han prøver å være mer som Houllier når det kommer til forholdet til sine spillere, har han tatt mer av det taktiske fra Benitez. Spesielt i Europa, der Benitez er en av tidenes beste taktikere. 

Gerrard så på Rangers og konkluderte med at de trengte tøffere forsvarsspillere som kunne takle kamper i skotsk Premier League. I sesongen før han ankom slapp de inn 50 mål på 38 kamper. Årets sesong endte altså kun med 13 baklengs. Grunnlaget for Rangers’ suksess er blitt lagt i forsvaret, som det en gang ble gjort på Anfield.

Gerrard sier selv han har tatt lærdom av alle sine managere, og nevner både Houllier, Benitez, Roy Hodgson og Fabio Capello, som trente England.

– Jeg har prøvd å få til en kombinasjon av alle trenere og managere jeg har jobbet med, og så gå min egen vei og skape min egen identitet. Nøkkelen for meg var å få de rette folkene rundt meg som kunne hjelpe med å få det til, sier han ifølge The Athletic.

Stilen ligner på Klopp

Og for Liverpool-supporterne er det gledelig å se at man også kan finne en del Jürgen Klopp i Gerrards stil. Da han trente juniorlaget fra 2017 til 2018, jobbet han i hierarkiet under tyskeren, og brukte året til lærdom.

– Det var viktig for meg å gjøre mye feil, å prøve ting ut og å gjøre det uten å ha kameraer rundt seg, sier han.

– Vi vil eie banen og eie ballen og dominere straffefeltet. Vi vet hvilke områder vi vil beskytte. Vi vil at den bakre linjen skal styre frontlinjen. Vi vil at frontlinjen skal gjøre pressjobben for den bakre linjen. Folk tror det er veldig komplekst, men det skal være enkelt. Hva bringer alt sammen? Motivasjon, trening, samhold og å jobbe for et felles mål, sier Gerrards førstelagstrener Michael Beale ifølge The Times.

Vende hjem?

4–3–3, høyt tempo og offensiv fotball er musikk i ørene til de som drømmer om at Gerrard en dag skal ta over for Klopp. Selv har han sagt at det er noe han drømmer om, men at han håper Klopp blir så lenge som mulig. 

I intervjuet med The Telegraph avslører han at det har vært interesse også fra andre steder, men at han for øyeblikket trives godt i Rangers.

– Det forteller meg at jeg er på rett vei og gjør en brukbar jobb. Spillerne mine gjør en god jobb. Jeg tar det som et kompliment, sier han.