Kunstmuseet rundt Anfield- Hver uke får vi spørsmål om vi kan male en ny vegg

Anfield-området har de siste årene blitt tapetsert av nye og gamle Liverpool-helter. Her finner du bildene neste gang du skal på tur.

Hvis du som fotballspiller virkelig drømmer om at fansen skal bli minnet om deg lenge etter at du har forlatt klubben, er virkelig Liverpool stedet å komme til. Kanskje er drømmen om et veggmaleri det som kan overtale Jude Bellingham om å velge Liverpool neste sommer? Hvem vet, men de siste årene har i hvert fall stadig flere husvegger rundt Anfield fått malerier med Liverpools nåværende og tidligere legender.

I slutten av september fikk også Jürgen Klopp sin «mural» avduket i Randolf Street, en sidegate til Blessington Road, cirka midt mellom puben The 12th Man og Taggy’s Pub og Hotel Tia, som mange nordmenn kjenner fra sine reiser.

– Huset eies av en dame som heter Sue, som sa hun hadde sett jobben vi har gjort, og at hun ønsket at vi skulle lage noe på veggen hennes. Først ønsket hun Kevin Keegan, siden hun var en stor fan av ham. Men vi ønsket nå å lage noe av nyere dato, for å appellere til den yngre generasjonen også. Vi ønsker at historien skal huskes, men vi ønsker også å feire de nåværende heltene. Klopp er selvsagt mannen bak alt sammen. Det er et veggmaleri av Klopp i sentrum fra før, men jeg syntes vi trengte ett ved Anfield også, sier Marc Silver, som har designet maleriet, til The Kopite.

Silvers selskap MurWalls har laget mange av de ikoniske bildene av nåværende og tidligere stjerner på veggene rundt Anfield, og står også bak pyntingen på gjerdet ved nye Anfield Road End, der Liverpools spisser fra nyere tid er avbildet. Bildet av Klopp har de laget i samarbeid med BOSS Night.

– Vi ønsket en hyllest av ham, nær stadion på Anfield, sier Marc Silver i MurWalls til Liverpool.no. Bildet er finansiert av MurWalls og BOSS Night.

MurWalls har tidligere laget maleriene av Jordan Henderson, Ian Rush, Ian St. John og Roger Hunt, Ray Clemence, Steven Gerrard og ett av Jamie Carragher i Bootle. Men rundt Anfield finnes det nå også malerier av Trent Alexander-Arnold, Mohamed Salah, Bill Shankly og flere andre.

– Den første vi laget, var sammen med The Redmen TV for å feire tittelen, og bildet av Jordan Henderson, som løfter trofeet, sier Silver.

Henderson-bildet ligger rett overfor det som allerede var på plass av Trent Alexander-Arnold, som andre har laget.

Da er du vel en stor Liverpool-fan, da?

– He-he, jeg er fra London. Så jeg er faktisk West Ham-fan, men jeg er fotballfan også. Jeg setter pris på Liverpool som by, jeg setter pris på lidenskapen til fansen her. Vi har en offisiell lisens med fotballklubben. Og når man starter å gjøre noe, så blir man kjent i lokalsamfunnet, og de blir kjent med oss. Og nå har vi et veldig fint forhold med lokalsamfunnet og klubben.

– Vi elsker at folk oppsøker bildene. Og mange spør hvor de andre er, så det er blitt en slags tur. Det er en del andre klubber som gjør dette også, men Liverpool er i en særstilling. Hvis man sammenligner med min klubb West Ham, for eksempel, så er problemet at de ikke har supportere som bor ved stadion, siden stadion er flyttet. Det er veldig få klubber som har stadion midt i et boligområde, omgitt av gale og lidenskapelige fotballfans. Og da mener jeg «gale» i ordets beste betydning. Jeg får telefoner hver eneste uke fra folk som sier de bor ved Anfield og har et hus med en stor vegg, og spør «Kan du komme å male den?». Det elsker vi, sier Silver. 

Noen av bildene MurWalls har laget, ble vandalisert foran kampen mot Everton på Goodison Park denne høsten. Heldigvis har de klart å fikse dem.

– Den neste morgenen var vi på plass. Først og fremst fjernet vi hatord og rasisme, og så handlet det om å restaurere kunstverkene. Vi fikset Jordan Henderson med en gang. Ian St. John og Roger Hunt skal vi fikse nå. Vi har også fjernet stygge ord på noen av de andre, og har tilbudt oss å fikse andre også.

– Det var forferdelig det som skjedde. Og jeg synes synd på Everton-fansen fordi de fikk skylden for det, men det var ikke Everton-fans som sto bak dette, det var et par idioter. Og det er ikke rettferdig overfor andre Everton-fans, for de fleste jeg har snakket med synes det var en avskyelig handling. Så vi måtte fikse det så raskt som mulig, så folk slapp å tenke på det.

Dessverre ble også det nye maleriet av Klopp vandalisert før kampen mot Rangers. Når dette skrives er det ennå ikke fikset, men planen er å få reddet også det maleriet.

Her finner du bildene neste gang du skal på tur.

Her finner du bildene neste gang du skal på tur.