QuizmasterenI koronapandemien brukte James dødtiden på å skrive quizspørsmål. Det ble det app av

Da James Coleman mistet jobben under pandemien, ble han hektet på quiz. Koronapandemien førte til 7000 spørsmål om Liverpool. De måtte brukes til noe.

ClubHouse, Teams, Zoom, Whereby – under koronapandemien i 2020 og 2021 var det en del programvare som ble den nye sosiale arenaen for mange – innestengt i egne hjem. Det er begrenset hvor mye Netflix en orker, og spesielt i perioden uten sport på TV var det tungt.  

Da var det mange som møttes over hver sin PC med webkamera, og da en gikk lei av å snakke om hverandre og om covid-19, ble quiz ofte løsningen for å slå i hjel timene. Slik var det også for James Coleman fra Liverpool og hans venner og familie.

– Jeg mistet jobben min i starten av koronapandemien, og som alle andre slet jeg med ikke å ha faste rutiner, eller ha noe fast å gå til eller å gjøre. Det ble populært å ha quiz over Zoom for å få tiden til å gå, og jeg arrangerte noen Liverpool-quizer for venner og familie. Jeg ble litt hekta på å arrangere dem, og fikk gode tilbakemeldinger, forteller Coleman til The Kopite.

Det skulle det etter hvert bli en app av. Han er mannen bak quizappen «LFQ», som i høst ble lansert i ny drakt.

– Gjennom pandemien var jeg litt ut og inn i arbeidslivet, men selv i periodene da jeg hadde jobb, så gjorde jeg research på alt mulig om Liverpool, og tenkte på mulige spørsmål. Rundt starten av 2021 tok jeg steget og laget LFQ, sier han.

I LFQ kan du også nå, etter pandemien, slå i hjel en del timer på å teste hukommelsen. I kategorier som «Retro», «Noughties», «2010–Now» og «Head to Head» er det en stor og utfordrende nok spørsmålsbank til å sette de fleste på prøve.

– En god venn av meg som heter Andy Jones, har hjulpet meg med grafikken og designet i appen, og så er det et selskap i Liverpool som heter PixelBeard, som hjalp meg med å bygge appen og sørge for at alt skal flyte bra med det tekniske. Men når det kommer til selve spørsmålene, ideene og innholdet i appen, så er det nok bare meg, og jeg gjør alt på egen hånd!

30-åringen har en fortid som fotballtrener, og har vært flere ganger i Norge og Danmark sammen med Jamie Carraghers fotballskole. Han jobbet i et entreprenørfirma før pandemien slo inn. 

– Det som var ment å være noen få måneder uten jobb, endte med å bli 18 måneder, så jeg satt ofte mellom 12 til 18 timer dagen og gjorde research. Til slutt hadde jeg en liste på over 7000 spørsmål, samtidig som jeg lette etter det riktige selskapet for å bygge appen. Akkurat det var vanskeligere enn jeg hadde trodd.

Store Planer

Coleman har allerede arrangert én quizkveld fysisk. Det skjedde på den nyåpnede puben Angus i Dale Street, der Daniel Nicolson, kjent fra Spirit of Shankly og Boss Night, er inne på eiersiden. Det blir neppe den siste.

– Jeg hadde en lanseringskveld med venner, familie og de som hadde hjulpet med å utvikle appen, og det var en veldig fin kveld! Det er mange som har bedt meg om å arrangere slike kvelder igjen, men siden vi spiller kamper absolutt hele tiden, har det ikke vært tid til å få det til.

– Med VM og en pause ser jeg på det som en mulighet til å gi folk mulighet til å dekke LFC-behovet sitt, og arrangere litt i den perioden over en pint eller to. Dersom det slår til, så sikter jeg meg inn på at det blir mer av det i andre halvdel av sesongen, så får vi se hvordan det går! Jeg håper at det skal bli noe jeg kan gjøre fast rundt om i byen, så får vi se hvor det leder!

Den nye versjonen av appen, som kom sent i høst, er også blitt utvidet til å være mer enn bare spørsmål og jakten på riktig svar. Nå kan du også konkurrere med venner, familie og røde rundt om i verden om å tippe riktig lagoppstilling og benk. Og resultat, selvsagt!

– LFQ er den første appen av denne typen dedikert til et fotballag, tror jeg. Men det er ikke bare quiz i den. Hver kampdag er det en egen quiz inn mot den kampen, i tillegg til muligheten til å tippe resultat og hvordan lagoppstillingen og benken ser ut. Det er en app der du kan konkurrere med venner, familie og alle andre røde rundt om i verden, så du må gjøre det bra og følge med på ledertavlen!

Han er glad for at The Kopite kan være med på å spre ordet om appen – for han legger ikke skjul på at han har store planer.

– Håpet mitt er selvsagt at LFQ kan bli en app som supporterne rundt om i hele verden ønsker å bruke inn mot kampdag. Tilbakemeldingene jeg har fått, har vært veldig gode, og det er så langt rundt 1000 som har lastet ned den nye versjonen. Den har nådd ut til 50 land hittil, på alle kontinenter.

– Det er rart å sitte i stua mi nord i Liverpool og se at folk spiller i land som USA, Indonesia, Brasil, Østerrike, Danmark og Norge for å nevne noen. Jeg har store planer, så jo flere Liverpool-supportere som kan bruke den, jo bedre vil den bli.

Følger Liverpool overalt

Når Coleman ikke sitter hjemme og tenker ut spørsmål med svaralternativer som er så vanskelige at det kan få selv den største Liverpool-nerd til å bli frustrert, følger han klubben rundt i England og Europa.

– Jeg er vokst opp med en bestefar som var blå, men han jobbet til sjøs nesten hele livet sitt. Min bestefar og de tre brødrene hans hadde hørt historier om The Kop fra de var små, og bestemte seg en dag for å gå fra Dock Road til Anfield, og det var det, egentlig – da så de seg aldri tilbake. Jeg fikk høre historier fra min bestefar og brødrene hans om hvordan de så Liverpool gå fra å bli slått borte mot Worcester City til å vinne mesterligaen og bli mestere av Europa, og med en far som alltid fortalte meg om Kevin Keegan, Jimmy Case og Kenny Dalglish, forteller han.

– Min grandonkel har en av barrierene fra gamle The Kop, da det kun var en ståtribune. Den står i bakhagen hans, og han nekter til og med å bruke blå dongeribukser eller kjøre forbi Goodison.

Coleman er født i Bootle, som Jamie Carragher, Steve McManaman og Roy Evans. Han har slått seg til ro i Aintree, og kan se rett bort på den første hindringen på den legendariske hesteveddeløpsbanen der Grand National blir arrangert hvert år. Nå reiser han rundt med de røde hver uke.

– Jeg var på min første Liverpool-kamp da jeg var seks år gammel, og min første bortekamp da jeg ble 16. Siden det har jeg vært helt hektet. Jeg har vært heldig og fått dra på de fleste av kampene siden Jürgen Klopp tok over, og det gjør at jeg får samme mulighet som min bestefar, far og onkler til å fortelle mine barn lignende historier om Liverpools storhetstider.

– Det er fantastisk å være rød, er det ikke?