Karakterboka for 21/22-sesongenTre 10-ere og skyhøyt nivå!

Det ble ikke helt en kvadrupel, men dette har vært et fotballår som vil bli husket lenge av oss røde. Det gjenspeiler mine karakterer for 2021/22.

Det har vært en utrolig sesong som vil være levende for oss lenge. Guttene spilte i hver eneste kamp de kunne spille i, mens de samlet sammen et antall poeng som ville vært nok til å vinne ligagull i enhver sesong før oljepenger kom inn og helt forandret kartet i Premier League.

Det gnager meg å se hvor mye spillerne la i denne sesongen, passerte 90-merket for tredje gang på fire år, og fikk så lite å vise til. Det plager nok meg mer enn dem. Den siste dagen i ligaspillet var en forferdelig opplevelse. Å være så nærme, men likevel så langt fra, var hardt å håndtere som fan. Det verste for meg oppe i det hele var likevel da jeg et par dager senere så en video tatt fra en tilskuer i Lower Kenny Dalglish Stand, mens spillerne feiret målet fra Mo Salah som hadde gitt oss en 2–1-ledelse.

På det tidspunktet visste ikke spillerne hva som hadde skjedd på Etihad og antok trolig fortsatt at Villa var i ledelsen. Joël Matip roper til fansen «hva er stillingen?», og da det kommer fram at det er 3–2 til City, kan du se at spillernes skuldre bare synker ned når de løper tilbake til sin egen banehalvdel.

Det var en knekk for meg, noe som var forferdelig å se. De fortjener så mye mer, selv om de har vunnet mye. Jeg kommer dog ikke til å si noe som vil gjøre at advokatene til Manchester City kaster seg over The Kopite, og lar det være med det. Dere vet alle hva jeg mener.

Så la meg komme i gang med hva jeg er satt til å gjøre, gi spillervurderinger for denne sesongen. De fleste av dem er ganske enkle, men noen av dem var vanskeligere og noen av disse igjen vil nok gjøre at det kommer noe hoderysting fra dere lesere. Kontakt meg gjerne på Twitter hvis dere mener jeg er helt på viddene. Jeg er en stor gutt, jeg kan håndtere det. Hvis ikke, er det alltid mulig å skru av lyden!


* Karakterene og spillerbørskarakterene er satt før Champions League-finalen.
** Spillerbørsen på Liverpool.no er basert på gjennomsnittskarakterer og børsen er satt fra kamp til kamp. Dermed vil den naturligvis ligge langt under totalinntrykket for sesongen. Folkebørsen er karakterene satt av leserne på Liverpool.no.

Keeper uten feil

Alisson Becker 10

Kamper: 53 fra start + 0 som innbytter (36+0 i PL). Scoringer: 0 Assist:1 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,25 i snitt.


Folkebørsen Liverpool.no: 7,31 i snitt.


Den letteste karakteren å gi for meg. For noen kan det kanskje være en overraskelse da Alisson ikke er typen som gjør mange fjernsynsredninger, men han er så god at han har fått meg til helt å forandre hvordan jeg ser på keepere.


Jeg skal gi et eksempel. Se på Jordan Pickford (ikke bokstavelig siden jeg vet han har et av de minst sympatiske ansiktene innen fotballen). Pickford kom med noen heroiske redninger de siste ukene av sesongen da Everton greide å trylle fram noen seire. Han gjorde noen helt glimrende redninger, slike som du sjelden ser at Alisson gjør. Den gamle meg ville ha sett på det som et bevis på at Pickford må være en stor goalkeeper. Alisson har imidlertid fått meg til å endre mening. Han gjør ikke disse akrobatiske, i hel strekk spektakulære redningene. Ikke fordi han ikke er i stand til det, men fordi han sjelden har behov for det. Hans fundamentale spill, hans posisjonering, er bare så glimrende at det meste han gjør, ser lett og rett fram ut.


Nå om dagen vurderer jeg keepere like mye på det antall feil de gjør som noe annet, eller mål de slipper inn der man tenker «han kunne ha reddet den». Denne sesongen har Alisson knapt gjort en feil. De eneste som jeg kan tenke på, er en og annen slurvete pasning som kunne ha blitt straffet. De kommer oftere enn jeg helt liker, og han er ikke like forbløffende med beina som noen synes å mene, men han er likevel godt over gjennomsnittet.


Det som gjør at Alisson står ut, er at han knapt gjør noen feil med hendene, og i det hele tatt er han forbannet god på det aller meste. Ikke minst en mot en. Wow, hvor god han er der. Han er så dominerende i slike situasjoner at da Hwang var alene igjennom mot The Kop i den siste kampen var jeg ikke engang bekymret.


Siden vi spiller med en så høy forsvarslinje, er det trolig at han får minst en slik situasjon hver eneste uke, selv om halvparten trolig vil bli dømt offside, og det er sjelden det blir baklengs ut av det.


Derfor får Alisson en perfekt tier, da han i praksis har hatt en feilfri sesong. Det er også grunn til å huske at vår deltakelse i Champions League ikke hadde skjedd om vi ikke hadde hatt hans heading på The Hawthorns forrige sesong. For en mann.



Caoimhin Kelleher 8

Kamper: 8 +0 (2+0 i PL). Scoringer: 0 (1 i straffekonk) Assist: 0.

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,00.


Folkebørsen Liverpool.no: 7,29.


Dette er en vanskeligere vurdering da denne unge karen ikke har spilt mange kamper. Når han har spilt, har han imidlertid vært fullstendig til å stole på. Klopp beskrev ham som «den beste vikarkeeperen i fotball», noe som syntes å komme under huden på Pep Guardiola som sarkastisk henviste til det et par måneder senere. Jeg er ganske sikker på at han ikke er den beste reservekeeperen i verden, men han er likevel veldig god.


Så god at jeg er rimelig avslappet selv når ikke Alisson er i lagoppstillingen, så lenge Kelleher er der. Er han like god som Alisson? Selvfølgelig ikke, men han har gjort nok til å fortjene tillit fra Klopp, fra lagkameratene og fansen. Hans største øyeblikk kom da han fikk nikket fra Jürgen til å starte i ligacupfinalen, etter at manageren hadde lovet at han skulle være keeperen i denne turneringen denne sesongen. 


Mange fans ville ha gått for Alisson i en finale, men en manager må ha spillernes tillit, og det ser ikke bra ut hvis du ikke holder hva du lover. Guardiola gjorde det samme i FA-cupen og måtte betale for det da vi fikk hans reservekeeper til å se veldig dum ut. Hvis han hadde blitt lovet å spille, vil jeg likevel si at det var et riktig valg.


Klopp på sin side ble belønnet for sin lojalitet til Kelleher, som ble helten i straffespark-konkurransen på Wembley. Ikke for sitt spill i mål, da han ikke reddet noen av de 11 straffene til Chelsea, men for selv å sette inn et straffespark med stil. Nå skal det legges til at han også spilte veldig bra i kampen og bl.a. hadde en herlig blokkering på et forsøk fra Lukaku fra kort hold.

Kelleher er utmerket med føttene, definitivt bedre enn Alisson, og hans generelle spill synes å bli bedre år for år. Det kan bli vanskelig å holde på ham særlig lenge. Spill i cupkamper kan kanskje gjøre at han blir et år eller to til, men til slutt vil han ønske å reise siden han er for god til å sitte på benken.


Skapende backer

Trent Alexander-Arnold 9

Kamper: 46+0 (32+0 i PL). Scoringer: 2 (2 i PL) Assist: 18 (12 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,11.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,41.


Nok en stor sesong fra planetens beste høyreback. Det er utrolig at det er noen som tviler på ham og setter spørsmålstegn ved hans defensive kvaliteter. Trent er en virkelig god forsvarer. Det er bare det at han er i en egen klasse i sitt offensive spill, og hvis du er god framover, synes det alltid å være et stempel om at da kan du ikke forsvare deg.


Trent vil ved enkelte anledninger la et innlegg bli slått inn, en ving vil passere ham, han er for sent ute med en blokkering, men for meg er han likevel like god som noen høyreback i ligaen defensivt.


Scouseren har hatt en stor sesong, men han har ikke vært best i hver kamp. Han har vært under par i noen kamper, men han spiller så å si hver eneste uke for et lag som har et høyt intensitetsnivå i 90 minutter. Det er ikke det samme som å spille for Man City hvor du kan få en pause på 15 minutter mens lagkameratene spiller pasninger til hverandre. Du får aldri hvile som back under Klopp.


Det har ikke vært den mest stabile sesongen til Trent, men en kan bare se på statistikken for å se hvor nyttig han er. Ikke bare på rene assist, men på hvor mange sjanser han skaper. Han er den mest skapende spilleren i ligaen, som høyreback.


Andy Robertson 9

Kamper: 43+3 (29+0 i PL). Scoringer: 3 (3 i PL) Assist: 14 (10 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,14.

Folkebørsen Liverpool.no: 6,68.


Robbo hadde en litt treg start og virket sliten, noe som var helt forståelig etter hva han hadde gitt for oss sesongen før, og at han så måtte lede Skottland i EM-sluttspillet. Han fikk seg også en smell under pre-season.


Da han kom inn virket han litt rusten, og innleggene var ikke av vanlig standard. Jeg kan huske at vi diskuterte på TLW hvorvidt han burde bli benket til fordel for Tsimikas. For min del var det aldri aktuelt da dette er Andy Robbo vi snakker om, han er en maskin, og en formsvikt ville aldri bli langvarig.


Det ble det heller ikke, og Robbo har igjen vært glimrende. Kanskje blir han ikke snakket like mye om som Trent da han ikke har den samme elegansen. Han har ikke de vanvittige pasningene og de utrolige innleggene, men Andy er like effektiv, bare på en mer ortodoks måte.


Han ble oversett for noen av kåringene av årets lag, hvor Cancelo hos Man City var valget. Han hadde en stor sesong, men tjente på å være litt mer «flashy», som Trent. Ved siden av det vanlige høye antall assist hadde Robbo noen individuelle øyeblikk som inkluderte tre mål og av dem en header foran The Kop mot Everton.


Kostas Tsimikas 9

Kamper: 19+7 (9+4 i PL). Scoringer: 0. Assist: 6 (2 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,05.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,84.


Ok, kanskje har jeg gitt litt i overkant her, men det er bare fordi jeg elsker ham så høyt. Fortjener han virkelig den samme karakteren som Robbo på venstrebacken? Han har ikke spilt på langt nær så mye, men når han har spilt, kan du hevde at han var nesten like god. Han tilsvarer Bootleg Beatles, han er ikke helt det samme som originalen, men han gjør en helvetes god etterligning.

Han hadde en del å bevise da forrige sesong nærmest var bortkastet for Kostas. Han spilte nesten ikke og han fikk aldri anledning til å vise fansen hva han er i stand til, ikke minst fordi det heller ikke var folk på tribunen. Nå fikk han muligheten siden Robbo ble kjørt forsiktig inn ved starten av sesongen, og han var utmerket. 

Kostas fikk snart fansen på sin side, og det er et stort kompliment når jeg sier at vi har knapt savnet Robbo når han har vært ute.


På samme måten som Kelleher fikk han sin sjanse til å bli helt, og på samme måten tok han vare på den muligheten da han gikk fram og satte inn straffesparket som sørget for et trofé, som en moderne Alan Kennedy. Jeg synes han er herlig, en som ikke bare er blitt en viktig del av spillertroppen, men også synes å være godt likt av alle. Du må bare smile når du ser ham. 


Stoppere i verdensklasse

Virgil van Dijk 10

Kamper: 50+0 (34+0 i PL). Scoringer: 3 (3 i PL) Assist: 3 (2 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,30.


Folkebørsen Liverpool.no: 7,23.

Dette føler jeg behov for å forklare siden prestasjonene til Virgil hele sesongen under ett er mer ni enn en perfekt tier. Hans form de første fire eller fem månedene var ikke på samme nivå som de siste fire eller fem månedene. Det er en veldig god grunn til det, da han i realiteten ikke var ment å være med helt fra starten av sesongen etter den forferdelige skaden han hadde.

Han var derfor ikke Virgil van Dijk fra starten av, men han var fortsatt bedre enn 99% av de andre midtstopperne i ligaen. Bare hans partner spilte på et høyere nivå, og hvis jeg tar av meg de røde brillene, kunne jeg kanskje ha med Thiago Silva og kanskje til og med Antonio Rudiger i diskusjonen. Poenget er, hvis han er 80 prosent, er Virgil fortsatt en stor spiller. 

Hvorfor gir jeg ham da en tier hvis prestasjonene ikke skulle tilsi det? Det er ut fra den settingen som var. Tanken om at han kom tilbake fra skade og spilte så bra som han gjorde og så ofte som han gjorde. Han var knapt ute en kamp, og spilte seg tilbake til sitt absolutt beste. Jeg gir ham derfor maksimum score på den bakgrunnen at han gjorde det så bra som overhodet mulig ut fra situasjonen. Han er den beste midtstopperen vi noen gang har hatt.


Joël Matip 10

Kamper: 42+1 (31+0 i PL). Scoringer: 3 (3 i PL) Assist: 0.

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,98.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,86.

På samme måte som med Virgil er jeg trolig Joels største fan, og har vært det i flere år. Ingen elsker ham mer enn meg, ikke engang hans kone. Da jeg ved gjentatte anledninger har sagt at han er verdens beste midtstopper blant de som ikke heter Virgil van Dijk, vel, da er jeg partisk, men er dere ikke enige i at han er glimrende?


I første halvdel av sesongen synes jeg han var vår beste midtstopper, men etter hvert ble det mer normale tilstander og Virgil ble igjen sjefen. Joel måtte dele sin spilletid med Ibou Konaté, som kan ha vært litt frustrerende for ham, men trolig bidro til at han har kommet igjennom sesongen så godt som skadefri.


Han har vært utmerket i hver ende av banen. Han har bidratt til viktige mål og ga oss et av sesongens øyeblikk da et av hans kjente raid resulterte i et mål som nesten løftet taket på The Kop. Slik var gleden og lidenskapen det medførte. Det er noe han har gitt antydninger til lenge, og jeg kan knapt vente til jeg får sett det igjen. Forrige sesong hadde vi ingen midtstoppere, men nå hadde vi alle friske og raske. Konaté presser virkelig Joel nå, som makker til Virgil, og det kan være spesielle kamper hvor han er det mest logiske valget med sin fysikk og fart. I det store og hele ville imidlertid jeg sett mot «Big Bird» når det er snakk om de største kampene.


Ibrahima Konate 9

Kamper: 25+3 (11+0 i PL). Scoringer: 3 (0 i PL) Assist: 1 (0 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,79.


Folkebørsen Liverpool.no: 7,09.


Ikke fullt så imponerende som Virg og Matip, men heller ikke langt unna. Når en ser på hans alder og det faktum at han er ny i klubben denne sesongen, da er det ganske så bemerkelsesverdig.

Konaté er mye bedre enn jeg forventet at han ville være. Jeg trodde ikke han ville få spille så mye i sin første sesong, men han har overbevist helt fra starten av og bare blitt bedre og bedre utover i sesongen.


Det var en og annen feil tidlig, men ingen veldig grove og de var veldig forståelige ut fra hans situasjon. Midtstoppere er sjelden modne før de nærmer seg slutten av 20-årene, slik at en 22-åring i en ny liga, med nye lagkamerater, alltid ville oppleve noen ukomfortable øyeblikk. Det har imidlertid vært lenge mellom dem, og i andre halvdel av sesongen har Konaté vært nesten uten plett og lyte, inntil feilberegningen som ga Wolves en tidlig ledelse i sesongens siste ligakamp.


Han er ikke like dreven når han har ballen som Matip eller van Dijk, men det er få som er det. Kanskje er det en del av spillet han vil utvikle med årene. Det kan imidlertid hevdes at han er bedre enn dem begge når vi snakker om å score mål. Han hadde en imponerende scoringsperiode mot slutten av sesongen. Det var heller ikke bare at han kom til scoringer, men kvaliteten han hadde med sine headinger og evnen til å sette dem nøyaktig hvor han ville.

Gutten er allerede glimrende, så en kan bare tenke seg hvor god han blir når han er voksen!


Joe Gomez 7

Kamper: 11+10 (4+4 i PL). Scoringer: 0. Assist: 1 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,36.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,43.


Jeg synes synd på Joe. Han har knapt fått noe spilletid i sin favorittposisjon sentralt ved siden av Virgil. Husker dere hvor god han var da han spilte regelmessig der og vi vant ligaen? Han ga inntrykk av å være på nippet til å bli en stopper av verdensklasse.

Siden har skader helt stoppet opp hans utvikling som spiller. Han har vært frisk mesteparten av denne sesongen, men kom aldri inn da Joel med ett ble forvandlet til jernmannen og aldri lenger var skadet. Før virket det alltid å være muligheter for ham, men nå har det knapt vært noen skader.


Dermed har Gomez trukket det korte strået, og først og fremst fått noen muligheter i cupkamper. Han har gjort det greit. Stort sett har han sett bra ut, men ispedd en feil her og litt manglende konsentrasjon der. Det er sånt som skjer når du ikke har noen rytme og du får begrenset med muligheter som fjerdevalg. Det har vært vanskelig for ham, og jeg vil være overrasket om han ikke vurderer å forlate klubben til sommeren. Han har mistet sin plass på England til spillere som i virkeligheten ikke er i hans liga. Spillere som Maguire, Coady, Keane, Ben White og til og med Tyrone Mings! Det må være vanskelig å ta til seg når du er så god som Joe.


Til hans ære har han ikke sutret, og når han er blitt bedt om å spille høyreback, har han knyttet nevene og gjort en jobb for laget. I en posisjon han kan spille, men ikke er særlig effektiv i. Jeg er ikke noen fan av høyrebacken Gomez, mest ut fra hvordan Klopp ønsker at hans lag skal spille og at Joe Gomez da ikke er i nærheten av hva Trent kan bringe til bordet.

Nå skal det sies at han har spilt bedre i det siste som back, hvor han har vært positiv og aggressiv og forbedret innleggene sine vesentlig. Jeg har derfor forandret min mening om at det var behov for å hente inn en vikar for Alexander-Arnold, da jeg vil være tilfreds med Gomez som reserve i hele forsvaret. Hvorvidt det er nok for ham, vet jeg ikke, men jeg håper han kan bli overtalt til å bli da du ikke ønsker å miste en spiller med hans alder og talent.


Er Thiago tidenes beste?

Fabinho 8

Kamper: 40+7 (36+3 i PL). Scoringer: 8 (5 i PL) Assist: 1 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,09.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,75.


Tar jeg litt lite i her? Jeg er glad i Fabinho og synes han er briljant. Jeg vil gå med på at han har hatt en utmerket sesong, men jeg tror ikke han har vært på sitt absolutt beste og så stabil som vi var blitt vant til. Eller er det jeg som begynner å ta ham litt for gitt?


Jeg tror årsaken til at jeg ikke går høyere er at det føles som at det er en håndfull kamper hvor han faktisk har vært skikkelig dårlig. Det er ikke det normale, og det er isolerte kamper, men Fab synes å være en av de spillerne som på en dårlig dag er forferdelig. 


Sånn på sparket husker jeg en skikkelig ræva kamp borte mot Brentford. Jeg tror borte mot West Ham var en annen, og i første omgang på Etihad virket han å være halvt i søvne. Jeg mener det var et par til også. Det at han likevel får åtte av ti poeng viser hvilken standard han har satt. Han er en stor spiller, en av de viktigste brikkene i laget, og jeg ønsker aldri å se fram til en stor kamp uten ham.


Denne sesongen har han også lagt til scoringer i sitt repertoar, etter at Klopp endelig har latt ham få lov til komme inn i straffefeltet på cornere. Han synes å ha evnen til å komme inn i områder hvor ballen faller ned. Han har også vist at han er en topp straffeskytter. Vi visste det da han kom fra Monaco, men han har sjelden hatt muligheten til å vise det siden vi har Milner og Salah. De gangene han har fått sjansen, har han virket dødelig, med en «panenka» i ligacupfinalen som den mest minneverdige.


Jordan Henderson 9

Kamper: 42+14 (39+6 i PL). Scoringer: 3 (2 i PL) Assist: 6 (5 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,62.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,74.


Nok en fjellstø sesong fra vår skipper på skuta, som bisart nok fortsatt ikke synes å bli helt verdsatt av alle i vår fanbase. Det sier jeg bare ut fra hva hvilke ville ting som noen ganger blir skrevet om ham på sosiale medier. På Anfield er det en helt annen historie. Der er det aldri noe inntrykk av at tilskuerne tviler på ham, men så slår jeg på Twitter på vei hjem fra kamp, og du risikerer å høre noe helt annet.


Han er en fantastisk kaptein og en topp spiller, men han er ikke lenger noen garantert startmann, og det har vært ganger hvor han ikke er blitt valgt ut til store kamper denne sesongen. Nå har han vært på banen flere ganger enn noen andre fra Liverpool denne sesongen, og han kan ikke spille alle kamper, men noen ganger er jeg blitt overrasket over enkelte kamper han ikke har startet.


Det inkluderer semifinalen mot City og derbyet på Anfield. Han startet heller ikke borte mot Inter eller Villarreal. Når han ikke starter, kommer han som regel innpå. Jeg føler ikke at han nå gradvis er på vei ut, men det er ikke lenger den vanlige roteringen. Thiago og Fabinho blir ikke utelatt til de store kampene, og det ville også vært uhørt for Hendo inntil for ganske kort tid siden. Når skjer det imidlertid fra tid til annen, og han blir også oftere byttet ut.


Han vil hate det fordi han er en konkurransemann, men han er også en topp profesjonell og håndterer det på rett måte. På lang sikt kan det hjelpe ham til å holde seg fresh. De gangene han ikke starter, er det ofte jeg tenker at «vi behøver Hendo her», men kanskje er det bare meg! Jeg føler meg tryggere når han er der ute, fordi han bestemmer tempoet vårt uten ballen og han holder alle på tå hev.


Han er heller aldri lagt unna dommeren hvis det skjer noe, som er viktigere i enkelte kamper enn andre. Vi behøvde ham på banen i første omgang mot Everton på Anfield, da Seamus Coleman i praksis fulgte dommeren rundt omkring på hele banen og klaget på hver avgjørelse mot hans lag, og det var viktig å fortelle mannen i svart at spillerne til Everton kastet seg ned, lot som de var skadet og halet ut tiden så mye som mulig.


Hans beste prestasjon kom på Goodison da han absolutt dominerte Everton. Han scoret den kvelden, men han var også hode og skuldre over alle andre. Han var i tillegg briljant da vi herjet på Old Trafford, med den utsøkte ballen han sendte igjennom slik at Mo fikk sitt hattrick, som høydepunkt. Volleyen som ble seiersmålet mot Milan på Anfield, var det også klasse over.


Thiago Alcantara 9

Kamper: 25+13 (17+8 i PL). Scoringer: 2 (1 i PL) Assist: 5 (4 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,25.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,88.

Han har vært vår beste midtbanespiller, og det eneste som stopper meg fra å gi en blank tier, er antallet kamper som han har misset. Trolig er det ikke så mange som det føles som, da to uker uten Thiago kjennes ut som et helt liv. Jeg ønsker å ha ham på banen hele tiden, og selv når han blir byttet ut for å holde ham frisk, er jeg skuffet over at han ikke lenger er på banen.

Han har vært utrolig denne sesongen, spesielt på nyåret da han fikk en del kamper på rad. Han spilte påfølgende kamper mot City og United som er det beste som jeg noen gang har sett fra en midtbanespiller i Liverpool, og vi har vært velsignet med noen fenomenale midtbanespillere opp gjennom årene.


Thiago er trolig den beste av dem alle når vi snakker om klasse og ferdigheter. Han vil ikke gå over i historien som det siden han ikke vil ha vært her lenge nok. Men helt ærlig, det har vært ganger denne sesongen hvor jeg har sett på Thiago og ikke bare ment at han var den beste midtbanespilleren jeg har sett spille for oss, men faktisk også vurdert om han er den beste spilleren totalt.


Det er han ikke, for det er fortsatt Luis Suarez for meg, men en dag kan det være at jeg forandrer mening slik Thiago nå holder på. Han spiller i et vanvittig godt lag omringet av spillere i verdensklasse, likevel er det ganger hvor han er et klart nivå selv over dem.


Målet han scoret mot Porto var trolig med det reneste treffet jeg noen gang har sett. Måten den ballen beveget seg på, var utrolig. Han burde score mer, for å være ærlig, om ikke hver gang som mot Porto, så har skuddene hans vært skuffende. Alt annet er nesten uvirkelig, inkludert pressing og takling, noe jeg ikke forventet fra ham. Det har ikke alltid vært slik, og det er noe han har lagt til spillet sitt etter at han kom hit. Klopp uttalte nylig «at dersom jeg visste at han var så god, hadde jeg signert ham for fire år siden», og Thiago responderte med å si at «du lærte meg hvordan jeg skulle løpe!».


For en spiller.


Naby Keita 7

Kamper: 25+14 (14+9 i PL). Scoringer: 4 (3 i PL) Assist: 3 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,56.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,29.

Dette har vært hans beste sesong i klubben, som klart har en sammenheng med at det også er den hvor han har vært minst skadet. Han startet sesongen bra og scoret med herlige volleyer mot Palace og Atletico, før han også fant nettet i en glimrende kamp borte mot Man Utd. Det er trolig den beste kampen han har spilt for oss. Han ble skadet i den neste kampen og var ute i en måned, noe som i grunn illustrerer hans tid hos oss.


De lovende taktene tidlig i sesongen forsvant litt, og det ble ikke bedre av at han reiste for å spille i det afrikanske mesterskapet, for så igjen å bli skadet da han kom tilbake. Siden har han funnet tråden igjen. Klopp har tatt ham ut til noen store kamper, vanligvis istedenfor Henderson. Han var utmerket på Wembley i seieren mot City og scoret det eneste målet i en viktig seier mot Newcastle med nok en fin avslutning.


Han har vært bra dette året, men det bare gjør at jeg ønsker mer. Han er talentfull, han kan være en god førsteforsvarer, men for meg er det fortsatt et betydelig sprang mellom han og de tre som vanligvis starter. Selv om Klopp ikke alltid har vært enig og av og til velger ham foran Henderson.


Han kom hit med et stort rykte og en prislapp på £50M, selv hans mest innbitte supportere må være enig i at han ikke har levd opp til det. Han har heller ikke vært en flopp. Meningene om Naby er delte som ingen andre spillere i troppen. Hans støttespillere overvurderer hans bidrag, mens hans kritikere nok ikke verdsetter ham nok. Sannheten er vel et sted midt imellom, og derfor en sjuer fra meg.


Alex Oxlade-Chamberlain 6

Kamper: 17+12 (9+8 i PL). Scoringer: 3 (2 i PL) Assist: 2 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,16.


Folkebørsen Liverpool.no: 5,97.


Jeg liker nok Ox mer enn de fleste. Jeg føler et litt merkelig behov for å prøve å beskytte ham, og vil som oftest forsvare ham når kritikk blir rettet i hans retning. Jeg er ikke helt sikker hvorfor. Det kan være at han er en slik sympatisk kar og alltid kommer bra fram i media, eller det kan også være noe med hvor god han var før han pådro seg den grusomme skaden mot Roma.


Noen vil si at han aldri har vært den samme etter den skaden, men slik ser ikke jeg det. Han har kommet seg helt etter skaden, det er den tiden han har vært ute av laget og det faktum at han aldri har fått den samme kamprekken igjen som er problemet. Da skal jeg legge til at jeg synes verken han har vært urettferdig behandlet eller at han fortjener en fast plass.

Det er bare slik at en type spiller som dette ikke bare kan komme inn fra kulden og prestere på sitt beste. Slik som en Ragnar Klavan eller Divock Origi om du vil. De kunne være ute i flere uker, før de gikk rett inn på laget og presterte. James Milner er en annen.

Ox har alltid behøvd rytme, men du kunne ikke gi ham kamper fordi han spilte ikke bra nok, mens han ikke spilte bra nok fordi han ikke fikk spilletid.


Han fikk noen kamper tidlig i sesongen og viste enkelte glimt av gammel form, men så snart de skadede spillerne var tilbake og han mistet plassen, var det tilbake til start for ham. La oss likevel ikke glemme at han har bidratt betydelig denne sesongen, med AFCON og hvor bekymret vi var over at både Sadio og Mo skulle være borte? Ox skulle fylle skoene til Mo og scoret i begge ligakampene han spilte.


Han har knapt vært med siden, og flere ganger har han ikke engang vært på benken som følge av størrelsen og kvaliteten på den troppen vi har nå. Derfor er han nesten blitt en glemt mann, men når din tropp er så bred at Alex Oxlade-Chamberlain ikke kommer med blant sju reserver, da er det en luksus å ha.


Han vil trolig forlate oss denne sommeren, men han vil alltid være en jeg er svak for.


Curtis Jones 7

Kamper: 18+9 (10+5 i PL). Scoringer: 1 (1 i PL) Assist: 3 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,74.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,43.

Jeg forventet mer fra Curtis denne sesongen. Takhøyden hans er så stor at jeg en dag forventer at han er en av de beste spillerne i ligaen. Jeg trodde vi kom til å få se det denne sesongen, men antar at det vil ta noe lenger tid.

Totalt sett vil jeg si at han har vært bra. Noen ganger veldig god, andre ganger ikke så bra. Mangelen på scoringer er skuffende da han har talent til å bidra med langt mer enn han har gjort. Det vil imidlertid komme. Han scoret så mye på juniornivå at vi vet han har det inne.


Han har arbeidet så hardt med andre sider av sitt spill at det føles som om han har glemt hva som først fikk ham dit han er i dag. Curtis har alltid hatt litt arroganse. Selv om det er en god ting, så er det en tid og sted for det, og de neste årene må han vise det gjennom sitt spill.


For øyeblikket tror jeg han først og fremst prøver å bli voksen og for ofte har tatt den sikre løsningen, mens han i sin ungdom spente fram brystkassa og sørget for at ting skjedde. Vi har sette det i glimt det siste året. Jeg synes han var glimrende i andre omgang mot Southampton nylig, mens Porto borte tidligere var en annen kamp hvor han var utmerket. Han var nede i en bølgedal midtveis i sesongen og Klopp avslørte at han hadde snakket med ham for å få ham tilbake på sporet. Det ga en formstigning, og det var i en midtukekamp på Anfield hvor det snudde. Jeg husker ikke helt mot hvem, det kan ha vært Leicester, hvor han startet svakt. Publikum gryntet og så jaget han etter en ball, vant den tilbake og startet et angrep. Siden har han sett bedre ut.


Harvey Elliot 7

Kamper: 6+5 (4+2 i PL). Scoringer: 1 (0 i PL) Assist:0.

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,80.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,90.


Det var året som kunne ha vært noe stort for Harvey. Den fæle skaden han pådro seg mot Leeds i september, fratok oss hva som så ut til å kunne bli litt av en sesong fra unggutten.

Det virker crazy nå, men han startet faktisk sesongen som et førstevalg og holdt Hendo og Thiago ute av laget.

Nå skal det sies at hovedgrunnen til det var at han hadde fått hele pre-season mens seniorspillerne var på etterskudd med formen, men likevel, det var litt av en tillitserklæring da Harvey startet mot Chelsea.


Han fikk til en umiddelbar forståelse med Trent og Mo på høyresiden, og det er noe som lover godt for fremtiden. Skaden var et tilbakeslag, men han kom tilbake før skjema og scoret til og med i sin første kamp etter skaden. Etter det fikk vi ikke se så mye til ham, inntil han startet mot Southampton og viste igjen hvor enormt lovende han er.


James Milner 7

Kamper: 14+25 (9+15 i PL). Scoringer: 0. Assist: 3 (1 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,41.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,24.


Han er James Milner og han gjør hva James Milner er ment å gjøre.

Jeg vet ikke hva annet jeg skal si. Han er en skikkelig fotballspiller og en av de mest respekterte spillere som finnes.

Dette kan ha vært hans siste sesong eller han blir kanskje et år til. Uansett, han vil forlate oss som en legende.


Diaz med vitamininnsprøytning

Diogo Jota 8

Kamper: 39+15 (27+8 i PL). Scoringer: 21 (15 i PL) Assist: 6 (4 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,70.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,51.

Det føles som at jeg skulle ha gått høyere når en tenker på at han scoret 21 mål til tross for at han ikke var noe automatisk førstevalg. Det er et betydelig antall scoringer, og mange av dem var også viktige for oss. Han er liksom ikke typen som fikser på statistikken sin ved å gjøre det siste målet i en 5–0-seier, Diogo dukker heller opp når vi virkelig behøver ham.


Så hvorfor da «bare» en åtter? Fordi han er et merkelig tilfelle, ikke sant? Han scorer mål, og når han er «på», da er hans spill også av topp kvalitet. Men spillemessig viser han seg ikke på sitt beste like ofte som han bidrar med scoringer.

Formen hans i andre halvdel av sesongen har ikke vært glimrende, og målene har heller ikke kommet like ofte. Det kan ha noe gjøre med at han ikke helt fant igjen formen etter en skade han hadde, men jeg tror det hadde mer å gjøre med ankomsten til Luis Diaz og hvordan Sadio Mané tilpasset seg rollen som en dyp nier.


Jota slet med å komme tilbake på laget fordi Diaz gjorde et slikt inntrykk, og Sadio scoret omtrent hver uke. Siden har det vært vanskeligere for Jota, men han har fått vist hvor god han er og han vil bare bli bedre. Jeg har sagt flere ganger tidligere at han minner meg om Robbie Fowler, og jeg sier ikke at han er like god som Robbie, men at hans utseende, spillestil og variasjonen i scoringer får meg til å sammenligne de to. Slik som Fowler kan han score med høyrefoten, venstrefoten og med hodet.


Sadio Mané 9

Kamper: 45+5 (32+2i PL). Scoringer: 23 (16 i PL) Assist: 2 (2 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,98.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,77.

Første halvdel av sesongen ville gitt en åtter og andre halvdel en tier, slik at jeg ender på en nier. Sadio var ikke bra forrige sesong, og en undret på om han ville komme tilbake eller om han var på hell.


Nå har vi svaret. De siste månedene har han vært god som aldri før. Det som gjør det ekstra imponerende, er at han burde vært utslitt etter AFCON. Mo kom tilbake og har slitt, mens Sadio bare har gått opp et hakk.


Siden han ble flyttet inn i midten, har han vært lysende. Det føles som om han vil score i hver kamp, og hans kombinasjonsspill har til tider vært glimrende. Han har gjort ting som Bobby gjør, samtidig som han gjør Sadio-ting.


Han har scoret briljante mål og også skapt briljante mål. Hans samarbeid med Mo har vært bedre enn noen gang, og det er en lettelse å se at de episke kampene mellom Senegal og Egypt ikke synes å ha brakt for mye press på forholdet deres.


Det har vært mye snakk om Mo og hans kontrakt, men knapt noen har nevnt noe om Mané inntil nylig da det ble rapportert at Bayern München var interessert i ham. Hvis Sadio Mané får lov til å forlate Anfield, da gjør jeg opprør. Hvem blir med?


Bobby Firmino 7

Kamper: 17+17 (10+10 i PL). Scoringer: 11 (5 i PL) Assist: 5 (4 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,50.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,29.


Denne er virkelig vanskelig, da jeg synes Bobby har kommet litt til liv igjen dette året. Problemet er at det har vært mye start og stopp, da han har pådratt seg skader, noe som har vært ulikt ham. Har alle kampene han har spilt i tidligere sesonger begynt å gjøre seg gjeldende? Kan han som fikset Joel gjøre det samme med Bobby? Vil han være her neste sesong, eller blir han solgt? Det er mye usikkerhet rundt Firmino for øyeblikket.


Jeg vet ikke hva klubben vil gjøre, og jeg har i grunnen ingen spesiell oppfatning om hva de bør gjøre. Den største kritikken mot Bobby har vært at han ikke scorer nok mål, noe jeg ikke synes har vært et problem denne sesongen. Mål ut fra antall spilte minutter har vært veldig bra, det er bare det at han ikke har fått spilt så mye.


Spillemessig har det vært opp og ned. Noen ganger har han vært dårlig og stadig mistet ballen, andre ganger er han som den gamle Bobby. Jeg vet ikke om han vil være i stand til stabilt å komme tilbake til den han var, men jeg håper det. 


Det jeg vet er at når vi blir gamle og grå, som noen av oss allerede er, da vil vi se tilbake på den gylne perioden med Klopp og mange av minnene vil involvere de skinnende hvite tennene og feiring med karatespark. Han vil bli regnet som en av de mest populære spillerne i sin tidsalder, og med alle de store spillerne vi nå har hatt, er det litt av en prestasjon.


Divock Origi 7

Kamper: 5+13 (0+7 i PL). Scoringer: 6 (3 i PL) Assist: 3 (0 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,17.


Folkebørsen Liverpool.no: 5,28.

Klopp sier ofte at han skulle ha spilt Origi oftere enn han har gjort, og det er definitivt sant. Han burde ha startet flere kamper, men du kan også se hvor vanskelig det er med de spillerne som er foran ham i køen. For meg synes jeg det er mer aktuelt å spørre hvorfor han ikke har kommet inn fra benken flere ganger.


Når han spiller, da scorer han. Det kan være at han ikke gjør stort annet, og det er derfor han er bak de andre spissene vi har, men for meg er det knapt noen jeg heller ville hatt ute på banen enn Divock når det var ti minutter igjen å spille og vi behøvde en scoring.

Da vi nylig mistet to poeng mot Tottenham på Anfield satt Origi på benken hele kampen. Det irriterte meg da og det irriterer meg fortsatt, etter et poengtap som viste seg svært kostbart.

Det er slike kamper Divock Origi er skapt for.

Han er en superhelt. Han dukker opp for å redde oss når det ser som verst ut. Han har gjort det gang på gang, også denne sesongen. Tenk tilbake til den kampen mot Wolves i desember, hvor det ikke så ut til at vi skulle greie å vinne før han kom inn fra benken og scoret med kampens siste spark. Det er hva han gjør.

Han spilte også en stor rolle tidlig i cupturneringene, mens han i tillegg knallet inn sitt tradisjonelle mål mot Everton på Anfield.

Jeg skulle ønske han kunne ha blitt. Jeg savner ham allerede.


Takumi Minamino 8

Kamper: 9+15 (1+10 i PL). Scoringer: 10 (3 i PL) Assist: 1 (0 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 6,55.


Folkebørsen Liverpool.no: 5,67.

Det er galskap at jeg gir ham samme karakter som Jota, men hva mer kunne Taki ha gjort med de begrensede mulighetene som han har hatt? Han har scoret ti mål og startet ni kamper.

Han er en stor grunn til av vi har kunnet merke av to cupseire til på vår Champions Wall. I tillegg, da han kom inn mot Southampton i en ligakamp vi måtte vinne, da leverte han igjen med åpningsmålet.


Kanskje er han den mest effektive avslutteren vi har. Det er sjelden han misser, selv om en miss faktisk medførte noe av det mest tilfredsstillende denne sesongen. Jeg kan føle undringen brer seg, men husker dere da han misset den sene sjansen mot Arsenal i 1. kamp i semifinalen i ligacupen og Ben White hånlo rett opp i fjeset hans? Hvordan fungerte det for Ben White? Ikke så bra, Diogo Jota rundspilte ham i returkampen og Arsenal sprakk senere i kampen om 4. plassen, mens Taki kan le tilbake med en medalje rundt halsen.


Luis Diaz 9

Kamper: 17+8 (11+2 i PL). Scoringer: 6 (4 i PL) Assist: 4 (3 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,71.


Folkebørsen Liverpool.no: 7,86.

For et kjøp! Han er allerede på vei til å bli min favorittspiller. Jeg er svak for søramerikanere med fornavnet Luis. Han minner meg faktisk om Suarez, selv om han er en helt annen type spiller. Det er sultne spillere, men Suarez og Diaz ser ut som de er helt utsultede.


Diaz er en fighter selv uten å slåss, hvis det gir mening. Han har innstillingen til en som spilte på gata, hvordan han kjemper til seg ballen, den friheten han spiller med når han har ballen. Han spiller med hele sin sjel, og for en nykommer å bryte inn slik han har i vår angrepsrekke, er nesten ikke til å tro.


Han er briljant og ga vår sesong en vitamininnsprøytning da vi behøvde det på et kritisk tidspunkt. Vi ville aldri ha jaktet kvadrupel uten ankomsten til Diaz. Det ga alle et løft og det har fortsatt utover i sesongen. Jeg kan knapt tenke på når han får en pre-season bak seg og enda mer tid med sine nye lagkamerater.


Det eneste lille som mangler, er flere mål. Han har hatt en brukbar uttelling, men så vidt jeg husker var det også slik med Suarez tidlig på Anfield. Han fikk sjanser i hver kamp, men han tok ikke vare på nok av dem. Når han først fant formelen, da eksploderte han. Diaz kan gjøre det samme, jeg føler det på meg.


Mo Salah 9

Kamper: 44+6 (30+5 i PL). Scoringer: 31 (23 i PL) Assist: 15 (13 i PL).

Spillerbørsen Liverpool.no: 7,27.


Folkebørsen Liverpool.no: 6,56.

Det er vanskelig å forklare hvorfor det ikke er en tier ut fra at det ikke var lenge siden vi alle hevdet at han var planetens beste spiller. Fram til januar var Mo utrolig. Noen av scoringene hans tilhørte ikke denne verden. Den mot City på Anfield må ha vært sesongens mål. Den han scoret mot Watford, kan ha vært enda bedre, men fikk ikke samme oppmerksomhet på grunn av motstanderen.


Han var helt rå helt til AFCON, det afrikanske mesterskapet, fikk ham av sporet. Siden har ble det noe av en måltørke, noe som er synd og skam siden han lå an til å slå alle slags rekorder.


På hans 12 første kamper scoret han 15 mål, og gikk målløs av banen i bare én kamp. Da han reiste til AFCON, hadde han 23 mål, inkludert et minneverdig hattrick på Old Trafford og to fulltreffere på Goodison. Siden har han scoret åtte på 24 kamper.

Totalt er det fortsatt utmerket, men kvalifiserer ikke helt til toppscore. Jeg synes ikke han har spilt dårlig, han har bare manglet det lille ekstra som ofte er forskjellen på en scoring eller ikke.


Angående kontrakten ser det ikke ut til å være nærmere noen løsning. Jeg håper det er mulig å finne et kompromiss, for hvor vil han kunne være like god som han er her? Han er i en perfekt situasjon her hvor han er i et lag som spiller på hans sterke sider, foran et publikum som elsker ham. Hva han har her, vil Mo Salah ikke få noen andre steder.